Καρτελάκια για συρτάρια, καρέκλες κτλ

1
2399

Στο νηπιαγωγείο συνηθίζουμε πολλοί-αν όχι όλοι- οι νηπιαγωγοί να αναρτούμε καρτελάκια με τα ονόματα των παιδιών: στον πίνακα με τις δημιουργίες τους, στα συρτάρια τους, στο παρουσιολόγιο τους, στα καρεκλάκια τους. Αυτό ενισχύει και την τακτικότητα τους (τη νοικοκυροσύνη τους με άλλα λόγια) αφού ο καθένας προσέχει και τακτοποιεί, εκτός από το σύνολο της τάξης, και τα δικά του πράγματα αλλά και τις δυνατότητες γραφής και ανάγνωσης.

Ένα σκέτο καρτελάκι όμως χάνει πολύ σε…αισθητική. Ας ξεκινήσουμε από τη γραμματοσειρά. Το ίδιο είναι η Times New Roman και το ίδιο η Palatino Linotype;

grammatoseires

Όποια κι αν προτιμήσετε πρέπει να είναι ευανάγνωστη και όχι πολύ καλλιτεχνική (π.χ Mistral) για να είναι ξεκάθαρα τα γράμματα για τα παιδιά. Προσωπικά προτιμώ τις ακόλουθες. Είναι ξεκάθαρες και όχι συνηθισμένες.

grammatoseires2

Κι αφού ξεκαθαρίσουμε τα της γραμματοσειράς προχωράμε στο υπόλοιπο πακέτο που με μια λέξη λέγεται πλαίσιο. Ας μην πετάξουμε έτσι ξερό ένα καρτελάκι. Ας του δώσουμε μια ώθηση, ένα πνεύμα, ένα…πλαίσιο. Για παράδειγμα:

onomata4

Μέσα ασφαλώς θα γράψουμε το όνομα κάθε παιδιού και θα διακοσμήσουμε εκείνη τη γωνιά στην οποία ταιριάζει περισσότερο. Τα τριαντάφυλλα π.χ θα ταίριαζαν περισσότερο στον πίνακα με τις δημιουργίες ή στα καρεκλάκια και λιγότερα στα συρτάρια κ.ο.κ.

onomata5

onomata6

Μπορείτε να φτιάξετε και μόνοι σας πλαίσια με το word (word από 2007 και πάνω). Ας δούμε πως:
Ανοίγουμε ένα έγγραφο word, πατάμε “Αρχείο“, “Δημιουργία” και λίγο πιο κάτω “Κάρτες“.

word1

Στο πλαίσιο που μας ανοίγεται, επιλέγουμε την πρώτη ή την τρίτη επιλογή…

word2

…πατάμε δεξιά στη “Λήψη”…

word3

…και ανοίγει ένα word με πλαίσια και ονόματα. Κάνουμε τις τροποποιήσεις που θέλουμε και έτοιμα τα καρτελάκια μας. Επίσης, μπορείτε να φτιάξετε επιλέγοντας, αντί για “Κάρτες” άλλες επιλογές όπως π.χ. “Πλαίσια” και να φτιάξετε ακόμα πιο διαφορετικά καρτελάκια.

word4

Καλή επιτυχία ο,τι κι αν κάνετε.