Κατασκευάζω ντόμινο – Τα φυλλαράκια των μαθηματικών

0
991

Είναι γεγονός πως τα παιδιά παίζοντας επιτραπέζια παιχνίδια αποκτούν γνώσεις και δεξιότητες που συνδέονται άμεσα με την ανάπτυξη της μαθηματικής σκέψης και όχι μόνο. Μέσα από το παιχνίδι τα παιδιά, ασκούν τις επικοινωνιακές και κοινωνικές τους δεξιότητες, διευρύνουν τις εμπειρίες τους.  

Τα Φυλλαράκια των μαθηματικών μας δίνουν την αφορμή να ασχοληθούμε με τα επιτραπέζια παιχνίδια στην τάξη μας. Στη σελίδα 13 του βιβλίου τα παιδιά καλούνται να συμπληρώσουν τις κουκίδες ώστε να συμπληρωθούν τα κομμάτια του ντόμινο που καταβρόχθισαν οι αριθμοφάγοι. 

Η πρότασή μας είναι να κατασκευάσουμε μαζί με τα παιδιά ένα επιτραπέζιο ή ένα επιδαπέδιο ντόμινο. Για το επιτραπέζιο ντόμινο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σπιρτόκουτα, κατεστραμένες τάπες ή χαρτόκουτες. Μπορούμε να φτιάξουμε το ντόμινο των αριθμοφάγων με κουκίδες, των σχηματοφάγων με σχήματα αλλά και με αντικείμενα. Το μόνο που χρειάζεται είναι όρεξη και φαντασία.

Ενδιαφέρον έχει η κατασκευή ενός επιδαπέδιου ντόμινο για την τάξη ή την αυλή του σχολείου μας. Μπορούε να χρησιμοποιήσουμε κομμάτια ξύλου, αφρολέξ, ή απλώς κομμάτια από χαρτόκουτες. Στις φωτογραφίες βλέπετε το ντόμινο που κατασκεύασε η Καίτη Παρασκευά και το οποίο απόλαυσαν τα παιδιά στην εκδήλωση για τα Φυλλαράκια στη Ρόδο. 

Προεκτάσεις – Σύνδεση με άλλα γνωστικά αντικείμενα

Ιδέες για ντόμινο αλλά και άλλα επιτραπέζια παιχνίδια μπορείτε να βρείτε στο βιβλίο της Μαρίας Πετκανοπούλου Παίζουμε; 99+1 αυτοσχέδια παιχνίδιααπό τις εκδόσεις Καλειδοσκόπειο.