More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΕκπαίδευσηΚατασκευέςΚι ύστερα ήρθαν οι μέλισσες με μουστάκι και έλικα

    Κι ύστερα ήρθαν οι μέλισσες με μουστάκι και έλικα

    Η μέλισσα ανήκει στα υμενόπτερα έντομα. Οι μελετητές θεωρούν ότι ζει στη Γη τουλάχιστον εδώ και 15 εκατομμύρια χρόνια και είναι ένας από τους αρχαιότερους κατοίκους του πλανήτη.

    Το σώμα των μελισσών αποτελείται από το κεφάλι, το θώρακα και την κοιλιά. Από το τμήμα που βρίσκεται ανάμεσα στα μάτια, φυτρώνουν δυο κεραίες, πάνω στις οποίες βρίσκονται διάφορα αισθητήρια όργανα.

    Τι είναι όλα αυτά; Γοητευτικές μα ίσως περιττές πληροφορίες, δίχως άλλο. Και πώς προήλθαν οι μέλισσες με μουστάκι και έλικα; Δεν έχουν ούτε το ένα ούτε το άλλο. Είναι απλώς τα δύο κομμάτια με τα οποία φτιάχνονται τούτες οι μέλισσες. Τα παιδιά όταν ρωτήθηκαν είπαν ότι μοιάζουν το ένα κομμάτι με μουστάκι και το άλλο με έλικα. Οπότε δε σας χρειάζονται ούτε πατρόν ούτε τίποτα (όσο λιγότερα πατρόν τόσο το καλύτερο). Αυτοσχεδιάστε ένα μουστάκι και έναν έλικα περίπου σαν κι αυτά της φωτογραφίας παρακάτω και θα έχετε τον σκελετό της μέλισσάς σας.  Μπορεί να γίνει απευθείας σε κίτρινο κάνσον και το κάθε παιδί να κάνει τις ρίγες της μέλισσας όπως μπορεί και αντιλαμβάνεται. Τα φτερά που φτιάξαμε εμείς είναι διπλά. Ένα ζευγάρι με λευκό κάνσον και ένα με ριζόχαρτο ώστε να δίνεται αυτή η αίσθηση των διάφανων φτερών των μελισσών.

    Το μελίσσι μας ήταν έτοιμο.

    Bonus μέλισσα

    Η καλή μας συνεργάτης κυρία Κατερίνα Γούδα, εκτός από την παραπάνω μέλισσα, μας έφερε και μια εξίσου γοητευτική που φτιάχνεται με τύπωμα. Χρειάζεται μόνο ένα ρολό υγείας το οποίο θα συμπιεστεί στη μία του πλευρά με χαρτοταινία δημιουργώντας ένα είδος γωνίας στην κορυφή του. Η κάτω πλευρά είναι περασμένη όλη με χαρτοταινία και βουτώντας την σε κίτρινη τέμπερα δημιουργεί το σώμα της μέλισσας ενώ η ανοιχτή πλευρά (που φαίνεται και στην παρακάτω φωτογραφία) είναι το τύπωμα που χρησιμοποιούμε για τα φτερά. Οπωσδήποτε εύκολες και διασκεδαστικές και πάνω απ' όλα μέλισσες απολύτως εφικτές από τα ίδια τα παιδιά.

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular