Κλικ στη Λαχανοχαχανοχώρα

0
872

Τίτλος: Κλικ στη Λαχανοχαχανοχώρα
Συγγραφέας: Τάσος Ιωαννίδης
Εικονογράφηση: Βανέσσα Ιωάννου
Επιμέλεια έκδοσης: Γιώτα Γκότση
Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική, 2013
Σελίδες: 80
Μέγεθος: 21 Χ 29
ISBN: 978-960-5630-27-0

Αγόρασέ το

klik_sti_laxanoxaxanoxora_coverΟ Φαταουλίδας ονειρεύεται να γίνει ένας μεγάλος τραγουδιστής στη Λαχανοχαχανοχώρα. Το θέλει όσο τίποτε άλλο. Μια απρόσμενη φάρσα των παιδιών όμως έχει ως αποτέλεσμα να χάσει την υπέροχη φωνή του. Κι είχε φωνή αηδονιού. Φωνή υπέροχη για να γίνει ο πιο σπουδαίος τραγουδιστής. Όμως εκείνα τα “παλιόπαιδα” του έδωσαν να ρουφήξει ωμό αβγό για να γίνει η φωνή του τέλεια. Μα το αβγό ήταν κλούβιο κι η φωνή του πήγε περίπατο.
Κάπου εκεί γυρίζουν όλα μέσα του. Αρχίζει να μισεί τα παιδιά και θέτει ως μεγάλο σκοπό της ζωής του να τα εκδικηθεί παραδειγματικά. Έχει τη δύναμη, έχει τη θέληση και θα το κάνει. Ως ο πιο πλούσιος άνθρωπος της Λαχανοχαχανοχώρας ελέγχει τα πάντα, από το διαδίκτυο μέχρι τα λούνα παρκ. Τα έχει στο χέρι. Και δε θα αργήσει να βρει τον τρόπο, θα τον βοηθήσει άλλωστε ο δήμαρχος Ψαλίδας στα σχέδιά του. Χαρίζοντάς τους ένα μεταλλαγμένο κινητό τηλέφωνο, τους κλέβει σταδιακά τη μνήμη, την αγάπη για τη γνώση, τη διάθεση για παιχνίδι. Τα παιδιά (τι μου θυμίζει, τι μου θυμίζει) χάνουν κάθε παράμετρο της παιδικότητάς του και μοναδική τους απασχόληση γίνονται τα κινητό τηλέφωνα και το ίντερνετ.
Η δράση όμως έχει πάντα και αντίδραση. Η Χαχανένια, ο Λαχανίδας και ο Ατσίδας δεν πήραν κινητά και κινητοποιούνται να αντιμετωπίσουν αυτή την εξαιρετικά δυσάρεστη κατάσταση. Φορούν ένα χαμόγελο, ίσως το καλύτερό τους, κουμπώνουν ένα τραγούδι στα χείλη τους και ξεκινούν μια παράξενη περιπλάνηση στο κόσμο του ονείρου και της πραγματικότητας, κατευθείαν για την Κοιλάδα των Αηδονιών. Η περιπλάνησή τους αυτή θα γίνει το μέσο να πλησιάσουμε το μεγάλο ερώτημα που τίθεται: μπορεί η τεχνολογία να συνομιλεί με την τέχνη και που μπορεί η δεύτερη να βοηθήσει την πρώτη;

Η τεχνολογία, όχι ως το καινούριο που πρέπει να βομβαρδίσεις, μα στην υπέρμετρη, άκριτη χρήση της στο μικροσκόπιο του συγγραφέα. Ένα θέμα που αρχίζει να λαμβάνει προεκτάσεις όμοιες με εκείνες των ναρκωτικών πριν 30 χρόνια. Δεν υπερβάλλουμε. Είναι χιλιάδες πλέον τα παιδιά και οι νέοι που καταφεύγουν σε βοήθεια, τουλάχιστον για λόγους εξάρτησης από το διαδίκτυο και τη χρήση γενικότερα των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των ομοίων τους συσκευών (κινητά, τάμπλετ, παιχνιδομηχανές κτλ). Η αναντίρρητη ισορροπία που πρέπει να επιτευχθεί είναι μια διαδικασία σύνθετη που πρέπει να χτιστεί από όλους όσους εμπλέκονται στη ζωή ενός παιδιού. Η τεχνολογία είναι χρυσάφι στη σωστή της χρήση και όπλο στραμμένο στον εαυτό μας στην υπερβολή του. Ο τρόπος που αυτό θα επιτευχθεί φωτογραφίζεται με επιτυχία στο βιβλίο. Με χιούμορ πολύ, αγωνία περισσότερη και τραγούδια του γνωστού συνθέτη, ζυγώνουμε τη χώρα της τεχνολογίας και τις παράξενες βουλές της.

Το βιβλίο προσφέρει την απόλυτη ευκαιρία για ενασχόληση με τις αρνητικές ατραπούς στις οποίες μπορούμε να εισέλθουμε από την υπερβολική χρήση της τεχνολογίας καθώς και την “αντιπαράθεσή” της με την τέχνη που ως πρώτο συνθετικό της τεχνολογίας, έστω καταχρηστικά, μας δείχνει έναν υπέροχο τρόπο ισορροπίας και αρμονίας στη σύγχρονη εποχή. Γιατί είναι η τέχνη το λαμπρό εκείνο όχημα που κάνει τη μάθηση διασκεδαστική. Η τεχνολογία είναι όχημα που τρέχει. Κι όσο πιο γρήγορα τρέχεις, τόσο οι πιθανότητες να ατυχήσεις αυξάνουν.

Το βιβλίο βασίζεται στην επιτυχημένη μουσικοχορευτική παράσταση “Λάχανα και Χάχανα-The musical”.

Στην τάξη
-Η φάρσα: μια σύνθετη έννοια. Τα αστεία είναι εξαιρετικά, φτιάχνουν ατμόσφαιρα παρέας και κεφιού. Τι γίνεται όμως όταν η φάρσα φεύγει από το μέτρο και ενοχλεί υπερβολικά το “θύμα”;
Χωριζόμαστε σε ομάδες. Σκαρώνουμε φάρσες που θα απευθυνθούν σε κάποια άλλη ομάδα παιδιών. Τους ενοχλεί; Γελούν; Τους θυμώνει; Τους στερεί κάτι από τον εαυτό τους; Μικροί δραματοποιημένοι αυτοσχεδιασμοί των αστείων αυτών θα μας οδηγήσουν σε σημαντικά συμπεράσματα. Το bullying προ των πυλών.
-Η τέχνη και η τεχνολογία: πόσο κοντά, πόσο μακριά βρίσκονται; Ποιο είναι οι κίνδυνοι της τεχνολογίας; Που βρίσκεται η μαγεία της τέχνης; Μπορούν να συμπληρώσουν η μία την άλλη; Μια περιήγηση στο διαδίκτυο θα μας πείσει. Θα βρούμε υπέροχα τραγούδια και πανέμορφους πίνακες ζωγραφικής. Τι γίνεται όμως από κάποια ώρα κι έπειτα; Τα μάτια μας, το μυαλό μας είναι το ίδιο φρέσκα με πριν; Στην περιήγησή μας είμαστε το ίδιο παρέα όπως στα παιχνίδια και τα τραγούδια μας ή μήπως κάτι χάνουμε;
-Παιχνίδι (Το κλούβιο αβγό)
Ένα παιδί κάνει τον Φαταουλίδα, ένα τον δήμαρχο Ψαλίδα και τα υπόλοιπα τα παιδιά της Λαχανοχαχανοχώρας. Του φωνάζουν τραγουδιστά:

Έλα εδώ, Φαταουλίδα
φάε τούτο το αβγό
και θα γίνεις σαν αηδόνι
μόνο αν το φας ωμό.

Το παιδί διαλέγει αν το αβγό που του έδωσαν τα παιδιά είναι κανονικό ή κλούβιο. Αν είναι κανονικό, το γεύεται και αρχίζει να τραγουδά ένα τραγούδι που του αρέσει. Αν είναι κλούβιο, παραμορφώνει τη φωνή του και αρχίζει να τα κυνηγά. Δεν πιάνει κανένα και θυμώνει. Τότε προστάζει τον δήμαρχο να δώσει στα παιδιά από ένα κινητό. Τα παιδιά το παίρνουν και μιλούν. Μα τότε χάνουν τη μνήμη τους. Κι αρχίζουν να μη ξέρουν τι κάνουν: ποιος είμαι, πως με λένε και αντί να παίζουν, λένε:

Αχ, καλέ Φαταουλίδα
δεν το θέλαμε αυτό
έλα δώσε μας κι εσύ
το πιο κλούβιο σου αβγό!

-Η συζήτηση για την τεχνολογία, την τέχνη και το bullying εννοούνται.

 

Ο ΣΥΤΓΓΡΑΦΕΑΣ

***

Ο Τάσος Ιωαννίδης θα λέγαμε ότι είναι από τις περιπτώσεις εκείνες των Ελλήνων, που ενώ κατάφεραν να χτίσουν μια λαμπρή καριέρα στο εξωτερικό, την άφησαν προκειμένου να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Ευτυχώς, όπως ο ίδιος παραδέχεται, δεν το μετάνιωσε παρά δικαιώθηκε για αυτή του την επιλογή. Και γιατί να το μετανιώσει άλλωστε αφού καμία καριέρα δε σταμάτησε στην Αυστραλία (συνεχίζεται λαμπρή) και εδώ έχτισε μια εξίσου σπουδαία μουσική παρουσία.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Φλώρινα την οποία εγκατέλειψε στα 18 του προκειμένου να μεταβεί στην Αυστραλία για σπουδές. Σπούδασε  Πληροφορική στο Πολυτεχνείο RMIT της Μελβούρνης και συνέχισε τις σπουδές του στο Ωδείο της Μελβούρνης “MELBA”, απ’ όπου και αποφοίτησε, με κύριο όργανο την κλασική κιθάρα. Στη συνέχεια φοίτησε στο NEW ENGLAND UNIVERSITY, όπου ειδικεύτηκε στη σύνθεση μουσικής κινηματογράφου.

Έγραψε μουσική για πάνω από εκατό ταινίες, τηλεοπτικά προγράμματα, ντοκιμαντέρ, παιδικές τηλεοπτικές σειρές, cartoon και εκπαιδευτικά προγράμματα Αυστραλιανής παραγωγής, που έχουν κυκλοφορήσει διεθνώς. Σε αυτά συγκαταλέγεται και η ταινία «The Silver Brumby»(Πρώτο Βραβείο Μουσικής Κινηματογράφου στην Αυστραλία 1994, με πρωταγωνιστή τον Russell Crowe).

Έγραψε επιπλέον μουσική σε πάνω από 20 θεατρικές παραγωγές, μεταξύ των οποίων και δέκα που ανέβηκαν στο Play House – Arts Centre της Μελβούρνης, ως μόνιμος συνεργάτης (composer-in-residence), του Κρατικού Θεάτρου Αυστραλίας MTC, για δύο χρόνια. Μουσική του Τάσου Ιωαννίδη έχει παιχτεί από την Συμφωνική ορχήστρα της Μελβούρνης, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Μελβούρνης, την Melbourne Chamber Orchestra ενώ έχει δώσει πολλές συναυλίες σε ολόκληρη την Αυστραλία, την οποία και έχει εκπροσωπήσει σε διεθνή μουσικά φεστιβάλ. Έχει ακόμη διατελέσει Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ “Αντίποδες” στη Μελβούρνη και Σύμβουλος του Υπουργείου Καλών Τεχνών της Αυστραλίας.

Η δουλειά του ακούστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1984, όταν με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη και του Φεστιβάλioannidis6 Αθηνών έδωσε δύο συναυλίες στο θέατρο Λυκαβηττού και δέκα συναυλίες στην υπόλοιπη Ελλάδα, με το έργο “Τα Παρατράγουδα” – ένα «μουσικό ντοκιμαντέρ» που αναφέρεται στα βιώματα των απόδημων Ελλήνων. Αποτέλεσμα αυτών, δύο δίσκοι στην Λύρα: Το “Σινιάλο”, με ερμηνευτές τον Κώστα Καράλη και την Ηλέκτρα, και ‘‘Τα Παρατράγουδα’’, με την Γλυκερία και την Ισιδώρα Σιδέρη.

Το 2000 ήταν καθοριστική χρονιά καθώς η ανάγκη του για επανασύνδεση με την μητέρα πατρίδα  τον οδήγησε στην απόφαση να επιστρέψει και να εγκατασταθεί μόνιμα πλέον στην Ελλάδα. Εγκατέλειψε  μια ζηλευτή καριέρα, για να ξαναρχίσει στην Ελλάδα από το μηδέν. Το 2001 παρουσίασε στο Ηρώδειο το Συμφωνικό Ορατόριο “Αποκάλυψις Ιωάννου του Θεολόγου” με τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, τη Χορωδία του Δήμου Αθηναίων, δύο τενόρους ψάλτες (Γιάννης Χριστόπουλος και Ευ. Χατζησίμος), βαρύτονο (Κύρος Πατσαλίδης), σοπράνο (Μαρία Μητσοπούλου) και Αφηγητή τον Γιάννη Φέρτη. Στο μεταξύ συνεχίζει τη συνεργασία του με σκηνοθέτες στην Αυστραλία.

Ακολουθούν ένα CD στην EMI ‘‘Να λες το σ’ αγαπώ σαν μυστικό’’, σε στίχους Πάνου Σταθόγιαννη, με ερμηνευτές τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, τον Φίλιππο Πλιάτσικα και την Μαρία Παπαλεοντίου.

Στη συνέχεια ήρθε μια σειρά τριών παιδικών CD στην Legend με τίτλο “Λάχανα και Χάχανα”. Στο πρώτο cd ο Τάσος Ιωαννίδης μελοποίησε τα 24 στιχουργήματα του Αναγνωστικού της Α΄Δημοτικού. Το δεύτερο cd είναι «Η προπαίδεια σε τραγούδια» και το τρίτο ονομάζεται «Εδώ Νηπιαγωγείο» και απευθύνεται στους μικρούς μας φίλους. Χάρη στη σειρά  “Λάχανα και Χάχανα” ο Τάσος Ιωαννίδης είχε την χαρά και την ευκαιρία να συνεργαστεί με ανθρώπους όπως ο Ευγένιος Σπαθάρης, η Μαρία Φαραντούρη, ο Ηλίας Μαμαλάκης, η Γλυκερία, η Ελένη Βιτάλη, η Φωτεινή Δάρρα και ο Παντελής Θαλασσινός.

Με βάση τα τραγούδια από τα Λάχανα και Χάχανα, δημιούργησε το παιδικό musical «Λάχανα και Χάχανα – The musical», που την προηγούμενη χρονιά παρουσιάστηκε στο θέατρο ΚΑΠΠΑ στην Κυψέλη ενώ το καλοκαίρι περιόδευσε σε πολλά θέατρα της Ελλάδας.

***

Η ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

***

Η Βανέσσα Ιωάννου σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών.

Τα βιβλία της
Κωτσαλίδου, Δόξα, Το χελιδόνι που περίμενε τα Χριστούγεννα, Ελληνοεκδοτική (2009)   
Μούρτζης, Κυριάκος, … στα ίχνη του θησαυρού των θησαυρών!, Ελληνοεκδοτική (2011)     
Μπουμπούσης, Γιώργος, Η αγάπη της Μυρμηγκίνας και του Τζίτζικα, Ελληνοεκδοτική (2011)     
Παράσχου – Χατζηδημητρίου, Σοφία, Μελίνα και Μιράντα: Δύο μικρές κυρίες στην κατασκήνωση, Ελληνοεκδοτική (2011)     
Κωτσαλίδου, Δόξα, Αστερίωνας …ο αστερισμός των Χριστουγέννων, Ελληνοεκδοτική (2012)     
Κωτσαλίδου, Δόξα, Η γοργόνα της λίμνης, Ελληνοεκδοτική (2012)     
Παράσχου – Χατζηδημητρίου, Σοφία, Η Σταγόνα της αγάπης, Ελληνοεκδοτική (2012)    
Ιωαννίδης, Τάσος, Κλικ στη Λαχανοχαχανοχώρα, Ελληνοεκδοτική (2013)     
Χατζόπουλος, Νίκος, εκπαιδευτικός, Λάχανα και χάχανα: Γλώσσα Α΄ δημοτικού, Ελληνοεκδοτική (2013)     
Μουσιώνη, Λίνα, Η μεγάλη περιπέτεια του Φι και του Λι, Ελληνοεκδοτική (2014)     
Τσιάμη, Σοφία, Η παρέλαση των φρούτων, Ελληνοεκδοτική (2014)     
Κωτσαλίδου, Δόξα, Το χελιδόνι που περίμενε τα Χριστούγεννα, Ελληνοεκδοτική (2014)    
Καριζώνη, Κατερίνα, Το ταξίδι των παραμυθιών, Ανάτυπο (2015)