Κυνηγητό στον χρόνο, της Σάλι Νίκολς

0
305

“Ο καθρέφτης κρεμόσταν στη σκάλα που ξεκινούσε απ’ το χολ στο σπίτι της θείας Τζοάνα. Ήταν ψηλός και φαρδύς, με μια χρυσή κορνίζα σγεμάτη στριφογυριστά φύλλα και περγαμηνές, στρουμπουλά αγγελούδια και καλάθια με λουλούδια, και άλλες φιοριτούρες.  θεία Τζοάνα κάποτε είχε πει πει ότι ανήκε σε έναν Γάλλο αριστοκράτη, πριν από την εποχή που οι επαναστάτες αποκεφάλισαν όλη την αριστοκρατία και μετέτρεψαν τα παλάτια σε πινακοθήκες” (σελ. 8, πρώτη παράγραφος του βιβλίου).

Ο Άλεξ Πίλγκριμ κάποτε κοίταξε στον καθρέφτη και αντίκρισε ένα άλλο αγόρι, εντελώς διαφορετικό από τον ίδιο. Από τότε ο καθρέφτης αυτός έγινε το αγαπημένο του πράγμα στην οικία των Άπλκοτ. Μόνο που σε λίγο το σπίτι της θείας, μαζί και όλα τα αντικείμενά του, θα πωλούνταν, άρα αυτές ήταν οι τελευταίες διακοπές του Άλεξ και της Ρούμπι στο σπίτι αυτό.

“Θα ήθελα η θεία Τζοάνα να μην ήταν αναγκασμένη να πουλήσει το σπίτι” είπε ο Άλεξ. “Μόνο αυτό”. Και καθώς ξεστόμισε αυτές τις λέξεις, η τάπα βγήκε από το μπουκάλι, τόσο ξαφνικά που απ’ την έκπληξη του έπεσε απ’ τα χέρια. Σκόνη και καπνός ξεχύθηκαν στην ποδιά του”.

Και κάπως έτσι αρχίζουν όλα. Ο Άλεξ και η Ρούμπι κοιτάζουν τον περίφημο καθρέφτη, πέφτουν μέσα του και ταξιδεύουν στο μακρινό 1912, στις 23 Αυγούστου του έτους. Βρίσκονται στο ίδιο σπίτι, σ’ ένα πολύ διαφορετικό µέρος, και βλέπουν την οικογένειά τους όπως ήταν τότε. Μόνο που βρίσκονται αμέσως μπλεγμένα σε ένα ανελέητο κυνήγι θησαυρού όπου το έπαθλο είναι το ανεκτίμητης αξίας κύπελλο του Νιούμπερι. Θα το βρουν; Πώς θα επιστρέψουν στην δική τους εποχή και τι θα κουβαλήσουν από το παρελθόν στο παρόν;

Το πρώτο προϊόν πολιτισμού που μας έμαθε μαζικά τι σημαίνει ταξίδι στο χρόνο, έστω και με τον δικό της ανάλαφρο, χιουμοριστικό τρόπο, ήταν το Back to the Future του Ρ. Ζεμέκις με τον Μάικλ Τζ. Φοξ όπου ο ήρωας ταξιδεύει 30 χρόνια πίσω. Στις μέρες μας κάνει θραύση η έξοχη και πρωτότυπη σειρά Dark (εδώ και 25 μέρες βγήκε και η δεύτερη σεζόν του και έρχεται τρίτη το 2020) με μια παράξενη αλγοριθμική επιστροφή στο παρελθόν όπου ο κεντρικός ήρωας εγκλωβίζεται μέσα από ένα παράξενο πέρασμα. Είχαν προηγηθεί αρκετές ταινίες όπως τα Η μηχανή του χρόνου (1960), The Time Tunnel (1967), το ευφυές Η μέρα της μαρμότας (1993) και το εξαίρετο Journeyman (2007). Για τη λογοτεχνία έχουμε επίσης αρκετές αναφορές, όπως για παράδειγμα στο Tom’s Midnight Garden της Φιλίπα Πιρς (1958) και το A Traveller in Time της Alison Uttley, ενώ στην Ελλάδα είχαμε πρόσφατα τα Άλεξ και Πίκλας, Χρονομπερδέματα της Κλαίρης Καμπάνη και το Ουφόψαρα- Στα πέρατα του σύμπαντος του Δημήτρη Μελικέρτη. Άρα έχουμε αποκτήσει ήδη μια καλή εξοικείωση με τα χρονοταξίδια. Αρκετά καλή θα έλεγα, οπότε δύσκολα κάποιος μπορεί να μας εντυπωσιάσει.

Η Σάλι Νίκολς χρησιμοποιεί ένα παιγμένο εύρημα, το πέρασμα του καθρέφτη (βλέπε Αλίκη μέσα από τον καθρέφτη), ωστόσο το δικό της εύρημα, η συγκριτική ανάμετρηση της ίδιας οικογένειας τότε (1912) και τώρα, της κοινωνίας και των ανθρώπων, έναν αιώνα περίπου μετά, παίζεται από την ίδια ικανοποιητικά ως το βασικό λογοτεχνικό σχήμα ταξιδιού πίσω στο χρόνο. Είναι στιγμές μάλιστα που η Νίκολς, με τις περιγραφές και την αποτύπωση της οικογένειας του 1912, σου παραδίδει στοιχεία σημαντικής πένας.

Η πλοκή και το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού χωρίς να ξετρελαίνουν με την πρωτοτυπία τους, κρατούν αρκετά ψηλά το ενδιαφέρον του αναγνώστη, ενώ και η λύση του μυστηρίου νομίζω πως θα ικανοποιήσει τους μικρούς αναγνώστες, αν μπορεί ένας ενήλικας να κάνει τέτοιες προβλέψεις.

Για παιδιά 7-10 ετών περίπου.

Εκδόσεις Μεταίχμιο.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
Τίτλος: Κυνηγητό στον χρόνο
Τίτλος πρωτοτύπου: A chase in time
Συγγραφέας: Sally Nicholls
Εικονογράφηση: Μπρετ Χέλκουιστ
Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Μάιος 2019
Μετάφραση: Ειρήνη Χριστοπούλου
Προσαρμογή εξωφύλλου: Γιώργος Παναρετάκης
Διόρθωση: Θοδωρής Τσώλης
Σελίδες: 168
Μέγεθος: 13 Χ 20
ISBN: 978-618-03-1736-7