Λίνα Μουσιώνη: Ένα μαγικό κλειδί γιατί “όλοι έχουμε δικαίωμα στο…λάθος”

0
278

Η Λίνα Μουσιώνη BOOK SECRET στο ELNIPLEX για το βιβλίο της Το μαγικό κλειδί (εκδόσεις Ελληνοεκδοτική):

“Όλοι έχουμε δικαίωμα στο «λάθος». Στη λάθος κίνηση, πράξη, σκέψη, λέξη που μπορεί να  πονέσει, να πικράνει, να πληγώσει. Είχα στο μυαλό μου να γράψω μια ιστορία  για τη δυστοκία που έχουμε – μικροί και μεγάλοι –  να εκφράσουμε τις τέσσερις πολύτιμες συλλαβές μιας συγγνώμης.

Χρειάζεται να αποκτήσουμε μεγαλύτερη οικειότητα με τη  λέξη – έννοια που τόσο δύσκολα βγαίνει από το στόμα και ακόμη πιο δύσκολα από την καρδιά μας. Όταν ολοκλήρωσα το κείμενο συνειδητοποίησα πως η έκφραση της  συγγνώμης  αποτελεί εξάσκηση στην έννοια του δικαίου. Να μπορείς να αναγνωρίζεις το λάθος σου και  τα όριά σου. Να μην παραβιάζεις ή καταχράσαι τα όρια του «άλλου». 

Το μαγικό  κλειδί  παρακολουθεί την διαδρομή από την άρνηση ως την κατάφαση και την παραδοχή ενός λάθους όπως εκφράζεται ψιθυριστά ή ηχηρά με μια ειλικρινή συγνώμη. Αυτή που διώχνει όλα τα βαρίδια του εγωισμού και απεγκλωβίζει από τις φυλακές του. Μια «συγγνώμη», μπορεί να μην επανορθώνει καμιά βλάβη ή ζημία, είναι όμως ένα μικρό βήμα  προς τη σφυρηλάτηση του ήθους. Το μαγικό κλειδί γράφτηκε για να ανοίξει την πόρτα της καρδιάς. Γιατί εκεί βρίσκονται όλα τα υλικά του.”