Λύκε λύκε είσαι εδώ; του Βασίλη Κουτσιαρή

0
1078

Τίτλος: Λύκε, λύκε, είσαι εδώ;
Συγγραφέας: Βασίλης Κουτσιαρής
Εικονογράφηση: Αιμιλία Κονταίου
Επιμέλεια κειμένου: Γιώτα Γκότση
Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική, 2016
Σελίδες: 30
Μέγεθος: 30 Χ 22
ISBN: 978-960-5631-14-7

Αγόρασέ το

Ένα βιβλίο που σε κερδίζει από το εξώφυλλο, με την εκπληκτική εικονογράφηση της Αιμιλίας Κονταίου. Μια ιστορία ενός μαθητή που δέχεται εκφοβισμό στο σχολείο του από τα μεγαλύτερα παιδιά. Ο Βασίλης Κουτσιαρής πραγματεύεται με λεπτούς χειρισμούς ένα θέμα που έχει απασχολήσει τελευταία γονείς και εκπαιδευτικούς. Ο τίτλος του αινιγματικός θυμίζει το γνωστό παιχνιδοτράγουδο και ταυτόχρονα εκφράζει έναν ενδόμυχο φόβο.

Ένα παιδί πρώτης δημοτικού, μέρα με τη μέρα κλείνεται τον εαυτό του και προσπαθεί να περνά απαρατήρητος στο σχολείο. Τον τελευταίο καιρό φοβάται. Ο λόγος τα μεγαλύτερα παιδιά, οι λύκοι που είναι πάντα εκεί κρυμμένοι. Ακόμη και όταν ανοίγει τα παντζούρια το πρωί περνούν απέξω για να πάνε σχολείο. Στην αρχή το σχολείο του άρεσε πολύ. Όχι όμως πια. Ο μεγάλος του φόβος ήταν στο διάλειμμα, τα μεγαλύτερα παιδιά τον ψάχνουν για να του πάρουν το φαγητό. Παίζεται ένα κρυφτούλι ανάμεσα στον κακό λύκο και το θήραμα του που τις περισσότερες φορές, είναι κάποιο ανυπεράσπιστο παιδί της πρώτης.
Πολλές φορές οι λύκοι χρησιμοποιούν κακόβουλα σχόλια και απειλές όπως:

 «- Έλα στο λύκο!
– Αδυνάτισες ή μου φαίνεται;
– Μπριζολάκι.
– Σας μυρίζει τίποτα;
– Μαντέψτε τι θα φάμε σήμερα…
– Μίλα μας και μη μας αγαπάς! «

Η αντίδραση του παιδιού είναι η φυγή, το μόνο που θέλει είναι να κρυφτεί κάπου και να μην τον ανακαλύψουν. Αρνείται ακόμη και να πάει στο σχολείο και προφασίζεται ότι είναι άρρωστος ή τον έπιασε το αλλεργικό του. Συνήθως μόλις αντιληφθεί την παρουσία τους το βάζει στα πόδια. Σκέφτηκε να το πει στην κυρία του όμως τον προειδοποίησαν να μην το κάνει. Καμιά φορά ξεχνιέται και παίζει ανέμελα με τους φίλους του, όμως πάντα υπάρχει ο φόβος μήπως κάποιος μεγαλύτερος πλησιάσει. Όταν είναι μαζί με τους φίλους του, είναι διαφορετικά αισθάνεται πιο δυνατός. Άραγε θα βρει το θάρρος να μιλήσει σε κάποιον ενήλικα και να βρει λύση στην καθημερινή απειλή του «κακού λύκου»;

Μια πολύ ιδιαίτερα ιστορία με αλληγορικά στοιχεία και αξιοποίηση των χαρακτήρων από αγαπημένα κλασσικά παραμύθια. Ο λύκος, ζώο μεγαλύτερο σε μέγεθος κυνηγός και τα μικρότερα ζώα ήρωες παραμυθιών όπως τα τρία γουρουνάκια, τα εφτά κατσικάκια, που ζουν με το φόβο του λύκου, τα άτακτα ποντικάκια, η γλωσσού κοτούλα, η λιγομίλητη χελώνα. Η πανέξυπνη αλεπού και ο πονηρός γάτος είναι τα λίγο μεγαλύτερα παιδιά της Πέμπτης τάξης φόβιζαν τα μικρότερα ζώα, όχι όμως και το γουρουνάκι.
«Όλοι τελικά έχουν το λύκος τους:» μια φράση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ανάλυση στην τάξη. Με αφορμή τα κλασσικά παραμύθια γίνεται αναφορά στο συναίσθημα του φόβου και τις εκφάνσεις του σε μια σχολική κοινότητα. Ο φόβος είναι ένα συναίσθημα που χρειάζεται να αναγνωρίσουμε τα βαθύτερα αίτια και να ανακαλύψουμε τον τρόπο αντιμετώπισης του. Σίγουρα το να μιλήσουμε σε κάποιον ενήλικα θα μας βοηθήσει να αισθανθούμε ασφάλεια και προστασία. Σιγά σιγά ο φόβος μικραίνει και εξαφανίζεται. Αρκεί να βρεις το θάρρος και να ορθώσεις το ανάστημά σου, να τον κοιτάξεις στα μάτια και να τον αντιμετωπίσεις με θάρρος.

Η ολοσέλιδη εικονογράφηση της Αιμιλίας Κονταίου λειτουργεί σαν αυτόνομο Picture book και αφηγείται την ιστορία χωρίς λόγια με υπέροχες εικόνες. Στην αρχή της ιστορίας οι λύκοι μοιάζουν με πραγματικούς λύκους. Στη συνέχεια όμως αποκαλύπτεται σε κάθε σελίδα όλο και περισσότερο το πρόσωπο τους. Ευρηματική η ιδέα της μάσκας σε ανθρώπινες μορφές και η αποτύπωση των συναισθημάτων. Η εξέλιξη της ιστορίας αποτυπώνεται σε κάθε σελίδα, όπου και μόνο η ιδέα των λύκων  που πλησιάζουν αποτυπώνεται με τις τεράστιες σκιές τους, που περικυκλώνουν το ανυπεράσπιστο παιδί στην αυλή του σχολείου. Σε όλο το βιβλίο υπάρχει ένα παιχνίδι κυνηγητού ανάμεσα στο θύτη και το θύμα όπως ό λύκος με το γουρουνάκι. Στο τέλος το παιδί θύτης αποκαλύπτεται και κρατά στο χέρι τη στολή του λύκου, ενώ το παιδί θύμα δεν φορά τη μύτη του γουρουνιού. Πολλά παιδιά θα ταυτιστούν με το ρόλο του θύματος και θα ανακαλύψουν τον τρόπο να αντιμετωπίσουν τους φόβους τους.

Ένα ξεχωριστό βιβλίο που δεν πρέπει να λείψει από καμία σχολική βιβλιοθήκη. Μπορείτε να απολαύσετε την αφήγηση του παραμυθιού από την εκπαιδευτικό και συγγραφέα Ελένη Μπετεινάκη σε μουσική Rokofliev, Brandon Fiechter με QR CODE. Η ηχογράφηση έγινε στο Groove Studio με ηχολήπτη τον Γιάννη Πρατικάκη.

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕAΣ

***

Ο Βασίλης Κουτσιαρής γεννήθηκε στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας και είναι  απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Πατρών. Απο τη στιγμή που μπήκε για πρώτη φορά σε τάξη, περίπου στο τέταρτο έτος για την πρακτική του, συνειδητοποιεί ότι δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτε άλλο. Σήμερα εργάζεται ως δάσκαλος στη Δημόσια Εκπαίδευση αλλά ταυτόχρονα δραστηριοποιείται και σε άλλους τομείς με επίκεντρο πάντα το παιδί.

Είναι συντονιστής της “Παιδικής Λέσχης Ανάγνωσης Κω” (Βραβείο σε πρόγραμμα για την προώθηση της φιλαναγνωσίας από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, 2012). Η  Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης Κω φιλοξενείται στο Πολυκεντρο Ν.Θαλασσινού και σήμερα απαριθμεί περίπου στα 100 παιδιά. Κυρίως τον ενδιαφέρει να προσαρμόζει τις παρουσιάσεις του ανάλογα με τα ενδιαφέροντα των παιδιών. Χρησιμοποιεί πολύ το θεατρικό παιχνίδι για τις παρουσιάσεις των βιβλίων τόσο στην τάξη όσο και στην Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης.

Έχει την επιμέλεια της σελίδας “Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου” μια  σελίδα αφιερωμένη στο παιδικό/εφηβικό βιβλίο (Βραβείο Κυριάκος Παπαδόπουλος για τη χρήση των νέων τεχνολογιών και κυρίως του διαδικτύου για τη Φιλαναγνωσία από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, 2013) στην ηλεκτρονική εφημερίδα Kos Voice και κάνει παρουσίαση παιδικών βιβλίων στη στήλη «Βιβλίο, στο μικροσκόπιο».
Έχει περιληφθεί δυο φορές (2008/2009) στην πρώτη εικοσάδα του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πρωτοπόρων Δασκάλων της Microsoft με τα project “Η τέχνη στο σχολείο” και “Το άγγιγμα”.

Η συγγραφή ξεκίνησε το 2008 με το παραμύθι « Η κραυγή των λύκων»(εκδόσεις Δοκιμάκης, 2010) σε συνεργασία με τον Γιάννη Διακομανώλη, συνάδελφο και συνεργάτη στον Μαγικό Κόσμο του παιδικού βιβλίου. Μια συνεργασία που ευδοκίμησε και ακολούθησαν ακόμα τρία βιβλία: «Ένα αστέρι για μένα» (εκδόσεις Παρρησία, 2012), «Ένας απρόσμενος φίλος» (εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή, 2012) και «Ο Άι Βασίλης της χρονιάς» (εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή, 2013).

Το 2011 το “Ένα αστέρι για μένα” (Βραχεία λίστα βραβείων 2013 / Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου) και το 2012 το παραμύθι του “Είναι κάτι που μένει” τιμήθηκαν με Έπαινο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών. Το 2012 το “Ένα κομμάτι ουρανού” έλαβε Τιμητική Διάκριση στον 1ο Διεθνή Λογοτεχνικό Διαγωνισμό για το χαμόγελο του παιδιού (ΟΦΕΠΣ).

Το βιβλίο κατέχει ξεχωριστή στη ζωή του Βασίλη Κουτσιαρή και εξακολουθεί να τον γοητεύει να γράφει παραμύθια και μυθιστορήματα για παιδιά.

Τα βιβλία του
Χρυσάνθεμα στο χιόνι, Άγκυρα (2011)     
Είναι κάτι που μένει, Παρρησία (2013)    
Βράδυ στη γη, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη (2013)     
Μη φοβάσαι Κοκκινοσκουφίτσα, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη (2014)     
Η αποθήκη, Ελληνοεκδοτική (2015)     
Μάγισσες γόμες, Μίνωας (2015)     
Η τέταρτη γοργόνα, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη (2015)
Λύκε, λύκε, είσαι εδώ;, Ελληνοεκδοτική (2016)
Το θέλω τώρα, Μίνωας (2016)
Μ' αγαπάς, μπαμπά;, Ελληνοεκδοτική (2017)

Συλλογικά έργα
Η κραυγή των λύκων, Δοκιμάκης (2010)     
Ένας απρόσμενος φίλος, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη (2012)     

Ένα αστέρι για μένα, Παρρησία (2012)     
Άι Βασίλης της χρονιάς, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη (2013)     
Παιχνίδια σε πόλεμο, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη (2014)
Χιονισμένη πλατεία, Ελληνοεκδοτική (2016)

***

Η ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

***

Η Αιμιλία Κονταίου γεννήθηκε το Νοέμβριο του 1984 στο Ηράκλειο Αττικής. Είναι πτυχιούχος της σχολής Επισκεπτών-Επισκεπτριών Υγείας του ΤΕΙ. Αθηνών. Αποφοίτησε, επίσης, με έπαινο από τις σχολές ΑΚΤΟ από το τμήμα κόμικς-καρτούν και σήμερα συνεργάζεται ως εικονογράφος παιδικών βιβλίων με εκδοτικούς οίκους.

Βιβλία που εικονογράφησε
Μέξη, Ευγενία, Λαχανοπαρεούλες, παιχνιδοκουβεντούλες, Νίκας / Ελληνική Παιδεία Α.Ε. (2010)         
Τσιλιμένη, Τασούλα Δ., Το κυνήγι της Πρασινοπασχαλίτσας, Διάπλαση (2010)
Τσιαμπαλή – Κελεπούρη, Χρυσάνθη, Η Ιφιγένεια και ο καλικάντζαρος, Ψυχογιός (2011)                        
Κόντη, Ελένη, Θεραπευτικές ιστορίες για παιδιά, Publibook (2011)       
Σαΐας – Μαγρίζου, Βεατρίκη, Ο πρίγκιπας στον πλανήτη Βίκτωρ, Διάπλαση (2011)        
Πετρή, Αγγελική, Το γούρι, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη (2011)             
Σταθούδη, Καίτη, Τραγουδώ τις παροιμίες, Διάπλαση (2011)   
Νευροκοπλή, Βασιλική, Χάρτινα όνειρα, Διάπλαση (2011)        
Πετρή, Δέσποινα, Ο μικρός τυμπανιστής, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη (2012)
Μπουλντούμη, Ιωάννα, Ο ονειροσυλλέκτης, Ψυχογιός (2012)
Τζαβάρα, Κατερίνα, Πού να απλώσω τόση αγάπη;, Διάπλους (2012)    
Κουτσιαρής, Βασίλης,
Βράδυ στη γη, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη
Κόντη, Ελένη, Ένα σπλατς στα παραμύθια, Εκδόσεις Ι. Σιδέρης (2013) 
Μπουλντούμη, Ιωάννα, Έξω απ' τα δόντια, Ψυχογιός (2013)         
Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου, Λότη, Το Λουλουδόπαιδο και άλλες ιστορίες, Ψυχογιός (2013)                           
Τζαβάρα, Κατερίνα,
Το μυστήριο της παιδικής βιβλιοθήκης, Διάπλους (2013)  
Σούμπερτ, Μαρία, Του φεγγαριού η κόρη, Διάπλαση (2013)    
Κυρίτση, Ιωάννα, Φεγγαροστολισμένα Χριστούγεννα, Παρρησία (2013)        
Μπουλντούμη, Ιωάννα,
Βαρεμαρεστάν, Ψυχογιός (2014)                   
Σαΐας – Μαγρίζου, Βεατρίκη, Βίκτωρ ο ταξιδευτής του ουρανού, Διάπλαση(2014)           
Μπουμπουρή, Ράνια, Ένα τρελό τρελό αριθμητάρι, Ψυχογιός (2014)     
Ρουσάκη – Βίλλα, Μαρία,
Η γυναίκα του γίγαντα, Μεταίχμιο (2014)     
Μάνη, Μαριάνθη, Ιππόκαμπος και Ανεμώνη, Μεταίχμιο (2014)             
Πυργελή, Δήμητρα Π., Καπετάνιος στην μπανιέρα, Καλειδοσκόπιο (2014)        
Θεοχάρη, Άννη, Μέλση, η βασίλισσα του κεριού και του μελιού, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη (2014)
Γεροκώστα, Εύη,
Μια καρδιά στα δεξιά, Παρρησία (2014)        
Τσίτας, Μάκης,
Ο αδέσποτος Κώστας, Ψυχογιός (2014)                           
Τζαβάρα, Κατερίνα,
Το μαγικό καπέλο της γιαγιάς μου, Διάπλους (2014)          
Ψαραύτη, Λίτσα Σ., Το τριαντάφυλλο της αγάπης, Ψυχογιός (2014)           
Κουτσιαρής, Βασίλης,
Μάγισσες γόμες, Μίνωας (2015)                          
Νευροκοπλή, Βασιλική,
Ο Αχτιδοϋφαντής, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη (2015)             
Κόντου, Μαριέττα,
Ο φίλος μου ο Γκρεγκουάρ, Μεταίχμιο (2015)         
Γκρέκου, Γλυκερία,
Το κόκκινο κουτί, Ψυχογιός (2015)
Στανιού, Έλενα Χ., Το μυστικό της ριγέ βαλίτσας, Ψυχογιός (2016)        

Η πρώτη μου Πηνελόπη Δέλτα: Παραμύθι χωρίς όνομα, Μεταίχμιο (2016)    
Κουτσιαρής, Βασίλης, Λύκε, λύκε, είσαι εδώ;, Ελληνοεκδοτική (2016)    
Καββαδά, Μαριλένα, Ο φάρος με τα χίλια μυστικά, Διάπλους (2016)    
Τσιαμπαλή – Κελεπούρη, Χρυσάνθη, Το αγόρι που κέρδισε τον χρόνο, Ψυχογιός (2016)    
Γκρέκου, Γλυκερία, Ο μυστικός καθρέπτης, Ψυχογιός (2017)    
Grimm, Jakob Ludwig, Νάνοι, μάγισσες και ξωτικά, Μεταίχμιο(2017)      
Κουτσοδημητροπούλου, Τζένη, Βασιλιάς Φωνακλάς Γαλήνη δεν βρίσκει, Ελληνοεκδοτική (2017)