Μάκβεθ, του Τζο Νέσμπο

0
1245

Γράφει η Σοφία Πάχτα

Ο Μάκβεθ του Jo Nesbo αποτελεί ένα από τα οκτώ μυθιστορήματα της σειράς: «The Hogarth Shakespeare project». Η σειρά αυτή περιλαμβάνει έργα που είναι εμπνευσμένα από τον Shakespeare και είναι γραμμένα εκ νέου από σύγχρονους μυθιστοριογράφους.
Ο Nesbo επέλεξε το αγαπημένο του θεατρικό έργο, επειδή όπως δήλωσε: «ο Μάκβεθ αφορά στις ηθικές επιλογές». Από το κλασσικό αριστούργημα ο Nesbo πήρε τους ήρωες (Μάκβεθ, Λαίδη, Ντάνκαν, Μπάνκο, Μακ-Ντόφ, Ρος, Λέννοξ, Σέιτον, Φληνς, Εκάτη, Τρεις μάγισσες) και τη βασική πλοκή, αλλά μετέφερε τη δράση στη σύγχρονη εποχή, σε μία πόλη που υπήρξε άλλοτε ένα σημαντικό βιομηχανικό κέντρο και σήμερα βυθίζεται στην ανεργία, τα ναρκωτικά, στη διαφθορά, την εγκληματικότητα και το χάος.

Ο Μάκβεθ στην ιστορία του Nesbo είναι ένας επιθεωρητής της αστυνομίας που αναλαμβάνει να «καθαρίσει» την πόλη από τους εμπόρους ναρκωτικών και την διαφθορά, που μαστίζει τα ανώτερα κλιμάκια του σώματος, και να την κάνει ξανά ασφαλή για τους πολίτες. Στην διάρκεια της πορείας του τα δεδομένα ανατρέπονται.
Στα αστυνομικά μυθιστορήματα στα οποία έχει διακριθεί ο Nesbo μέχρι τώρα, οι ρόλοι είναι ξεκάθαροι. Από την μία πλευρά είναι ο ηθικός, ακέραιος, καλός αστυνομικός που ακολουθεί βήμα, βήμα τον διεστραμμένο κακό εγκληματία και στο τέλος τον εντοπίζει και αποδίδει δικαιοσύνη.

Στον Μάκβεθ παρακολουθούμε με ποιον τρόπο μπορεί ένας καλός συγγραφέας να σκιαγραφεί με τόση μαεστρία τις ψυχολογικές διακυμάνσεις και τα πάθη της ανθρώπινης ψυχής. Οι αναγνώστες παρακολουθούν με συμπάθεια έναν ηθικό, ακέραιο χαρακτήρα να αλλάζει στρατόπεδο και να μετατρέπεται σε έναν διεφθαρμένο, στυγνό εγκληματία που διαπράττει μία σειρά από εν ψυχρώ δολοφονίες προκειμένου να κερδίσει την απόλυτη εξουσία.

Είναι θεμιτό να χρησιμοποιούμε όλα τα μέσα προκειμένου να επιτύχουμε τον σκοπό μας; Είναι θεμιτό να ξεπερνάμε όλους τους ηθικούς φραγμούς και να διαπράττουμε τα μεγαλύτερα εγκλήματα στο όνομα της γενικότερης ευημερίας της κοινωνίας; Τι είναι φιλία και τι προδοσία; Τι είναι δημοκρατία και πως χειραγωγούνται οι άνθρωποι; Πώς ελέγχουμε τους πολιτικούς, την αστυνομία και όσους ασκούν την εξουσία; Σε τι διαφέρει τελικά ο καλός ήρωας από τον κακό; Ο συγγραφέας με αριστοτεχνικό τρόπο πλάθει μία σύγχρονη ιστορία και την τοποθετεί σε μία πόλη που θα μπορούσε να είναι η δική μας πόλη. «Δουλεύει» όμως με τα θεμελιώδη ερωτήματα που απασχολούν ανέκαθεν την κοινωνία των ανθρώπων.

Η ατμόσφαιρα του βιβλίου είναι ζοφερή και η περιγραφή της άθλιας, γκρίζας πόλης αντικατοπτρίζει με ακρίβεια την παρακμή των ηθών, αλλά και του ηθικού των κατοίκων της. Τα διακειμενικά στοιχεία υπογραμμίζουν την διαχρονικότητα του θέματος, καθώς ο αναγνώστης παρακολουθεί τους ήρωες να μετατρέπονται σταδιακά σε αντιήρωες σε ένα καλογραμμένο, αστυνομικό; βιβλίο από τον Jo Nesbo που δεν διστάζει να δείξει τη σκοτεινή πλευρά των ανθρώπων.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
Τίτλος: Μάκβεθ
Σειρά βιβλίου: The Hogarth Shakespeare Project
Συγγραφέας: Jo Nesbø
Μετάφραση: Γωγώ Αρβανίτη
Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Απρίλιος 2018
Σελίδες: 632
Μέγεθος: 21 Χ 14
ISBN: 978-618-03-1275-1