Μάνος Ελευθερίου- Ημερολόγιο 2019

0
630

“… πώς το ‘φεραν η μοίρα και τα χρόνια να μην ακούσεις έναν ποιητή”.

Ένα ημερολόγιο με στίχους του Μάνου Ελευθερίου. Καθώς ξεφυλλίζεις τις σελίδες δεν μπορείς να μην σιγομουρμουρίζεις. “Τ΄αηδόνια σε χτικιάσανε στην Τροία που στράγγιξες χαμένα μια γενιά. Καλύτερα να σ’ έλεγαν Μαρία και να ‘σουν ράφτρα μές την Κοκκινιά κι όχι να ζεις μ’ αυτήν την συμμορία και να μην ξέρεις τ’ άστρο του φονιά”.

Στο άρτιο αυτό αισθητικά ημερολόγιο των εκδόσεων Μεταίχμιο περιλαμβάνονται ανέκδοτοι στίχοι και ανέκδοτα κείμενά του δημιουργού, εξώφυλλα δίσκων που έντυσαν οι στίχοι του, σπάνιες φωτογραφίες του, πολλές από τις οποίες δημοσιεύονται για πρώτη φορά, χειρόγραφά του (δαχτυλογραφημένοι στίχοι και σημειώσεις/διορθώσεις του), σπαράγματα του πεζογραφικού και στιχουργικού έργου του και QR code για να ακούσει ο αναγνώστης τον Μάνο Ελευθερίου να διαβάζει ποιήματα και πεζά του, καθώς και για να παρακολουθήσει όλη τη βραδιά του Μαρτίου 2018, στον Πολυχώρο Μεταίχμιο, όπου έγιναν απαγγελίες έργων του από γνωστούς φίλους του (Λίνα Νικολακοπούλου, Μιχάλης Γκανάς, Όλια Λαζαρίδου, Γιώργος Ανδρέου, Ηλίας Ανδριόπουλος, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας μεταξύ άλλων).

Οι σελίδες γυρνούν, οι στιγμές αναδύονται, από τα παιδικά μέχρι τα τελευταία χρόνια του ποιητή, χαρακτηριστικά στιγμιότυπα της πορείας ενός δημιουργού που αγαπήθηκε πολύ και είδε τα λόγια του να τραγουδιούνται από χιλιάδες κόσμου…

Σκληρόδετο, οι μέρες ανά τρεις σε κάθε σελίδα, ωραία γραφιστική επιμέλεια, ένα όμορφο δώρο, ακόμα και για τον εαυτό σου.

“Το σεργιάνι μας στον κόσμο
ήταν δέκα μέτρα γης,
όσο πιάνει ένα σπίτι
και ο κήπος μιας αυλής”

(Παραπονεμένα λόγια, μουσική: Γ. Μαρκόπουλος, ερμηνεία: Γ. Νταλάρας)

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
Τίτλος: Μάνος Ελευθερίου-Ημερολόγιο 2019
Επιμέλεια: Ειρήνη Χριστοπούλου
Σχεδιασμός εξωφύλλου: Γιώργος Παναρετάκης
Σχεδιασμός-γραφ. επιμέλεια: Ουρανία Λυμπεροπούλου
Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Οκτώβριος 2018
Σελίδες: 264
Μέγεθος: 12,5 Χ 20,5
ISBN: 978-618-03-1668-1