Μάσκα από το Ειδικό Νηπιαγωγείο Καισαριανής

0
852

Γράφουν οι Μπακιρτζή Βενετία, Δρόσου Βαρβάρα
από το Ειδικό Νηπιαγωγείο Καισαριανής ΜΔΔΕ (Ρόζα Ιμβριώτη)

Στο ειδικό νηπιαγωγείο Καισαριανής ήρθαν οι απόκριες. Τραγουδήσαμε και χορέψαμε το «Δέκα μικροί Ινδιάνοι». (Είμαστε και 10 όλοι κι όλοι … μαζί με μας). Στο τέλος μεταμφιεστήκαμε με μια μάσκα που ως ένα βαθμό έγινε από τα ίδια τα παιδιά.
Σχεδιάσαμε σε ένα χαρτόνι μία απλή μάσκα προσώπου. Τα παιδιά κλήθηκαν να την κόψουν με το ψαλίδι. Στη συνέχεια έκοψαν και λωρίδες χαρτονιού σε διάφορα χρώματα και τις κόλλησαν στο πάνω μέρος της μάσκας. Τα παιδιά με αυτισμό και γενικότερα με ειδικές ανάγκες συχνά παρουσιάζουν δυσκολίες με τη χρήση του ψαλιδιού, γι’ αυτό και έγινε με δική μας καθοδήγηση. Επιπλέον, δεν τους αρέσει να λερώνονται. Παρ’ όλα αυτά, μόνο ένα αρνήθηκε να χρησιμοποιήσει τη δαχτυλομπογιά για να χρωματίσει το πρόσωπο των… Ινδιάνων.
Στόχος μας ήταν η σύνδεση του έξω κόσμου (καρναβάλι) μέσα από το σχολείο, η ανάπτυξη της λεπτής κινητικότητας, η αντίληψη του χαρτιού και πού βρίσκονται χωροταξικά τα μέρη του προσώπου (μάτια, μύτη, στόμα) και κυρίως η διατήρηση της συγκέντρωσης των παιδιών σε μια εργασία για μεγαλύτερη χρονική διάρκεια συγκριτικά με εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στο παρελθόν.

eidiko_kaisarianis_feat

eidiko_kaisarianis3

eidiko_kaisarianis2