Μέλισσες, του Πιοτρ Σόχα

0
2605

Μια απίστευτη έκδοση! Το ξεφυλλίζεις, το διαβάζεις και δεν το χορταίνεις. Είναι η απίθανη εικονογράφηση που με ιδιαίτερη αισθητική αποτυπώνει κάθε απίθανη πτυχή της ζωής των μελισσών αλλά και της σχέσης των ανθρώπων καθώς και άλλων ζώων μαζί τους. Είναι η τρομερή επιστημονική ακρίβεια και συνέπεια που μαθαίνει μικρούς και μεγάλους (να δείτε πόσα δεν ξέρετε) ένα τεράστιο πλήθος όμορφων γνώσεων για το συμπαθέστερο των εντόμων, καθώς παράγει την μοναδική στον κόσμο αχάλαστη τροφή. Κι όλα με τρόπο εξαιρετικά ελκυστικό.

Είναι οι μέλισσες, που κατοικούν τον πλανήτη πριν τους δεινοσαύρους και προφανώς επιβίωσαν αρκετά περισσότερο από αυτούς. Που χορεύουν κυκλικούς, ανεμοστροβιλικούς χορούς για να συνεννοούνται. Που μέσω της επικονίασης ταξιδεύουν και αναπαράγουν τον κόσμο γύρω μας. Που μεταλλάχθηκαν πολύ νωρίς από σαρκοφάγο έντομο στο σημερινό φυτοφάγο.

Στο απίθανο βιβλίο γνώσεων των Πολωνών Πιοτρ Σόχα που εικονογράφησε με τρόπο που θα εκπλήξει τον καθένα και του Βόιτσιεχ Γκραικόφσκι που επιμελήθηκε τα κείμενα, θα γνωρίσουμε πραγματικά τα πάντα: από την οργάνωση της κοινωνίας των μελισσών μέχρι το πώς παράγεται το μέλι, από τον τρόπο που γίνεται η επικονίαση μέχρι τα μέρη του σώματός των μελισσών σα να κρατάμε μεγεθυντικό φακό μπροστά μας. Από τους εχθρούς που τις κυνηγούν μέχρι τους κινδύνους που τις απειλούν με εξαφάνιση , από τη σχέση των αρχαίων Ελλήνων και των θεών με το θεϊκό προϊόν μέχρι το βαρέλι με μέλι του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τον Άγιο Αμβρόσιο και την ανακήρυξη της μέλισσας ως συμβόλου της Γαλλίας από τον Ναπολέοντα. Από ασυνήθιστες κυψέλες μέχρι τις μέλισσες του Καμερούν, της Αιθιοπίας και της Ασίας.

Οι εκδόσεις Μικρή Σελήνη με αυτό το βιβλίο άλλαξαν πίστα στο βιβλίο γνώσης. Το αγοράζεις μία για σένα και το κάνεις δώρο σε κάθε παιδί που αγαπάς. Από τα πιο καλαίσθητα βιβλία που θα πιάσετε ποτέ στα χέρια σας.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
Τίτλος: Μέλισσες
Τίτλος πρωτοτύπου: Pszczoly
Συγγραφέας: Wojciech Grajkowski
Εικονογράφηση: Piotr Socha
Μετάφραση-επιμέλεια: Μαριάννα Ψύχαλου
Εκδόσεις: Μικρή Σελήνη, Φεβρουάριος 2018
Ηλεκτρονική σελιδοποίηση: Άννα Σαπουντζή
Ηλικίες: 6+
Σελίδες: 72
Μέγεθος: 37 Χ 27,3
ISBN: 978-618-5049-61-4