Μαθαίνω ν’ αγαπώ τη γειτονιά μου, της Τζένιφερ Μουρ Μαλινός

0
824

Τίτλος: Μαθαίνω ν’ αγαπώ τη γειτονιά μου!
Συγγραφέας: Τζένιφερ Μουρ Μαλινός
Μετάφραση: Ράνια Μπουμπούρη
Εικονογράφηση:Γκουστάβο Μαζάλι
Εκδόσεις: Μίνωας, 2014
Σειρά: Μιλάμε στα παιδιά για…
ISBN: 978-618-02-0278-6

Αγόρασέ το

mataino_na_agapo_th_geitonia_mou_coverΗ γειτονιά είναι το μέρος που μεγαλώσαμε, μια λέξη που φέρνει στο νου παιχνίδια, γέλια και ξεφωνητά παιδιών, μια μικρή κοινωνία με τους ανθρώπους που την απαρτίζουν. Ένα μικρό κορίτσι μας ξεναγεί στη γειτονιά του και στους ανθρώπους που ζουν εκεί και βάζουν τη δική τους πινελιά στον μικρόκοσμο της γειτονιάς.

Η κυρία Έλλη είναι η ταχυδρόμος της γειτονιάς που παραδίδει την αλληλογραφία, είτε βρέχει είτε χιονίζει, εκείνη πάντα οφείλει να κάνει τη δουλειά της. Ο κύριος Κώστας είναι ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου, ο οποίος φρόντισε να φτιαχτεί και η παιδική χαρά στο προαύλιο. Η κυρία Μάγδα κάθε άνοιξη φυτεύει λουλούδια σε παρτέρια της γειτονιάς, κόκκινες, κίτρινες και ροζ τουλίπες που ομορφαίνουν κάθε δρομάκι. Έρχεται ο κόσμος από άλλες γειτονιές και θαυμάζει τα λουλούδια. Η γειτονιά ανακηρύχθηκε η πιο πολύχρωμη γειτονιά της πόλης. Μήπως έπρεπε κι εκείνη να κάτι και να συνεισφέρει στη γειτονιά;

Μια ιδέα ήταν να βοηθήσει τον κύριο Γιώργο με το σκύλο του, γιατί είχε χτυπήσει το πόδι του. Το μικρό κορίτσι  παίρνει τόση χαρά που πρόσφερε τη βοήθεια της στον κύριο Γιώργο, όμως έγινε καλά πολύ γρήγορα και δεν χρειαζόταν πια τη βοήθεια της. Γρήγορα ανακάλυψε ότι οι δρόμοι της γειτονιάς της ήταν γεμάτοι σκουπίδια, πεταμένα χαρτιά, άδεια τενεκεδάκια. Επειγόντως έπρεπε να κάνει κάτι για να καθαρίσει τη γειτονιά από τα σκουπίδια. Η μητέρα της τής αγόρασε ένα ζευγάρι πλαστικά γάντια, για προστασία από τα μικρόβια.

Ένα μικρό κορίτσι παραδίδει μαθήματα καθαριότητας και αλληλοβοήθειας στη γειτονιά της. Ένα βιβλίο που μας θυμίζει ότι η γειτονιά είναι το σπίτι μας κι όπως φροντίζουμε το σπίτι μας να είναι καθαρό έτσι πρέπει να νοιαζόμαστε και για τη γειτονιά μας. Γειτονιά όμως δεν είναι μόνο οι δρόμοι, τα σπίτια, τα καταστήματα, το πάρκο αλλά και οι άνθρωποι που κατοικούν σ’ αυτήν. Καθένας από εμάς μπορεί να προσφέρει τόσο στη γειτονιά όσο και στους ανθρώπους της. Οι γονείς πρέπει να μάθουν στα παιδιά τους την αξία του να είσαι ενεργός πολίτης της κοινωνίας και να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο.

Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει ένας οδηγός για γονείς πως να μιλήσουν στα παιδιά και να τα μάθουν να αγαπούν και να σέβονται το περιβάλλον που μεγαλώνουν είτε αυτό είναι η γειτονιά, το σχολείο, το πάρκο, ο δρόμος, το πεζοδρόμιο. Σε μια γειτονιά είναι σημαντικό οι άνθρωποι να γνωρίζονται μεταξύ του, να βοηθούν ο ένας τον άλλο και να νοιώθουν ασφάλεια. Εμείς είμαστε το παράδειγμα για τα παιδιά που μεγαλώνουν και οφείλουμε να τους διδάξουμε αξίες όπως ο σεβασμός, η προσφορά, η ενσυναίσθηση.

Οι εικόνες με έντονα χρώματα θυμίζουν σκηνές από παιδικό καρτούν. Τα πρόσωπα και οι εκφράσεις τους αποτυπώνουν συναισθήματα και συμπεριφορές. Την επόμενη φορά που θα βγείτε βόλτα στη γειτονιά σας σκεφτείτε τι μπορείτε να κάνετε ώστε η γειτονιά σας να γίνει καλύτερη!

 

Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

***

Η Τζένιφερ Μουρ Μαλινός γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Τορόντο του Καναδά. Έζησε στο Σικάγο και σήμερα ζει στο Κλίβελαντ με το σύζυγο και τα τρία παιδιά τους. Έχει bachelor στις Κοινωνικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Ράιερσον. Από το 2001 έχει γράψει αρκετά βιβλία που επικεντρώνονται σε οικογενειακές καταστάσεις, δεξιότητες, διαταραχές ανάπτυξης και καθημερινές καταστάσεις.

***

Ο ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

***

Ο Γκουστάβο Μαζάλι γεννήθηκε το 1961 στην Αργεντινή. Από το 1998 ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με την εικονογράφηση βιβλίων, κυρίως παιδικών.