Μαθαίνω μαθηματικά μέσα από την Τέχνη – Μοντριάν, Μάλεβιτς

0
1177

Τίτλος: Ζωγραφίζω όπως… ο Μοντριάν
και μαθαίνω για τις κάθετες
και τις παράλληλες γραμμές
Συγγραφέας: Δημήτρης Χασάπης
Σειρά βιβλίου: Μαθαίνω μαθηματικά μέσα από την τέχνη
Επιμέλεια έκδοσης: Μαρία Γονιδάκη
Μακέτα εξώφυλλου: Ιωάννα Γιουντέρη
Εξώφυλλο: Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες: 24
ISDN: 978-618-03-0081-9
Εκδόσεις: Μεταίχμιο, 2015

Αγόρασέ το

Ο Μόντριαν  ανήκει  στους πιο σημαντικούς ζωγράφους της σύγχρονης εποχής. Οι συνθέσεις του αποτελούνται από κάθετες και παράλληλες μαύρες γραμμές με χρώματα ανάμεσα τους. Σχεδιάζει ευθείες γραμμές που άλλοτε συναντιούνται κι άλλοτε είναι παράλληλες και δε συναντιούνται ποτέ. Πολυσύνθετοι οι πίνακες του με πολλές γραμμές και χρώματα σαν κομμάτια ενός πάζλ που πρέπει να τοποθετήσεις στη σωστή θέση. Ο Δημήτρης Χασάπης αξιοποιεί μαθηματικές έννοιες όπως οι παράλληλες και οι κάθετες γραμμές και προτείνει τρόπους για να ζωγραφίσουν τα παιδιά μια σύνθεση με περισσότερες γραμμές και να δημιουργήσουν τα δικά τους σχέδια.
Στο βιβλίο αυτό απεικονίζονται οι πίνακες του Μόντριαν «Σύνθεση με κόκκινο, κίτρινο και μπλε», «Σύνθεση Α με μαύρο, κόκκινο, γκρι, κίτρινο και μπλε», «Μπροντγουέι Μπούγκι Γούγκι» και «Ρομβοειδής σύνθεση με κόκκινο, μαύρο, μπλε και κίτρινο».
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη ζωή και το έργο του καλλιτέχνη, μικροί και μεγάλοι μπορούν να περιηγηθούν στον συγκεκριμένο ιστότοπο.

Ιδέες αξιοποίησης στην τάξη
Το εξώφυλλο προϊδεάζει τα παιδιά να σχεδιάσουν πολυκατοικίες και σπίτια με πολλά παράθυρα. Δίνεται ερέθισμα στα παιδιά να σχεδιάσουν τις δικές τους γραμμές, και να περιγράψουν τη διαδρομή της γραμμής τους και με τι μοιάζει. Σχεδιάζουν ράγες σιδηροδρομικού σταθμού και πολύχρωμα τρένα, κλουβιά με κάγκελα και άγρια ζώα σε κάθε κλουβί, πολύχρωμα τουβλάκια, μονοπάτια και δρόμους, κουτιά με δώρα και ότι άλλο φανταστούν. Ταιριάζουν τα χρώματα και φτιάχνουν τα δικά τους έργα τέχνης.