Μαριάννα, το κορίτσι που πετάει, του Βαγγέλη Ηλιόπουλου

2
947

Τίτλος: Μαριάννα, το κορίτσι που πετάει
Συγγραφέας: Βαγγέλης Ηλιόπουλος
Εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή
Εκδόσεις: Πατάκη, Ιούνιος 2007 (δεύτερη έκδοση Μάιος 2013)
Σειρά: Στα βαθιά, επίπεδο 1- 2.000 λεύγες-3
Παιδαγωγική επιμέλεια της σειράς: Βασιλική Νίκα
ISBN: 978-960-484-059-5

marianna-to-koritsi-pou-petaei_coverΗ Μαριάννα. Το κορίτσι με τις χαρακτηριστικές κοτσίδες, με τη διάθεση πάντα για παιχνίδι και περιπέτεια, μα και το κορίτσι που καταφέρνει πάντα να βρίσκεται παντού: στο πάρκο, στην παιδική χαρά, στην αγορά. Η αλήθεια είναι πως μόνο πετώντας θα μπορούσε να το κάνει αυτό. Αλλά… ναι. Αυτό ακριβώς κάνει η Μαριάννα. Πετάει! Οι κοτσίδες της ελικοπτερίζουν κι εκείνη πετάει και βρίσκεται γρήγορα και προφανώς διασκεδαστικά παντού.

Ήρθε με την οικογένειά της πριν λίγο καιρό από μια ξένη χώρα. Οι γονείς της δουλεύουν συνέχεια. Ούτε να ακούσουν για τα παιχνίδια που εφευρίσκει, ούτε καν για τη μαγική της ανακάλυψη να πετάει δεν έχουν όρεξη. Κούραση, κούραση, κούραση. Και πώς πετάει; Μια μαγική φράση που βρήκε σε ένα τετράδιο της γιαγιάς της είναι η αιτία.  Μα κι οι γονείς της έτσι ήταν, με μακριά μαλλιά και κοτσίδα. Θα πετούσαν κι αυτοί και μεγαλώνοντας μαζί με την κοτσίδα θα ξέχασαν και τη μαγική φράση, γι’ αυτό σταμάτησαν να πετούν.

Ο Σεπτέμβρης ήρθε, τα σχολεία άνοιξαν, η Μαριάννα γνώρισε τις πάγιες δυσκολίες που συναντά κάθε παιδί που φοιτεί σε σχολείο όπου μιλούν άλλη γλώσσα. Μα σιγά σιγά τα κατάφερε. Έγινε αγαπητή σε όλα σχεδόν τα παιδιά πλην του Αντρέα που δεν του άρεσαν οι κοτσίδες. Όλοι περνούσαν καλά μαζί της. Ήταν το κορίτσι που πετάει. Να τους φέρει τη μπάλα όταν έπεφτε έξω από το σχολείο, να τους φέρει γλειφιτζούρια από την πλατεία σε χρόνο dt.

Στην πορεία κέρδισε και τον Αντρέα αλλά και την εκτίμηση των δασκάλων της καθώς την ανακήρυξαν μαθήτρια της χρονιάς. Μόνο που οι γονείς της, όλη μέρα στη δουλειά, δύσκολα θα καταφέρουν να πάνε στο σχολείο για τη βράβευσή της. Κι αυτό τη στεναχωρεί αφάνταστα. Μα κάτι θα γίνει και γι’ αυτό…

Προφανώς ο καθένας έχει τα αναγνωστικά του γούστα που υπαγορεύονται από τα προσωπικά λογοτεχνικά ή αισθητικά του κριτήρια. Εμένα μια κατηγορία βιβλίων που μου αρέσει πολύ είναι αυτή που δεν… είναι κατηγορία αλλά έχει κάποια δικά της γνωρίσματα. Ένα από αυτά είναι η επιλογή κάποιων συγγραφέων, όπως εδώ ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος, να υπαινίσσονται σε ανύποπτες στιγμές τις μικρές ψηφίδες για τις οποίες γράφτηκε μια ιστορία.

Οι γονείς της Μαριάννας δουλεύουν πολύ. Σε 2-3 σειρές λέγεται αυτό, όταν δεν έχουν όρεξη ούτε να την ακούσουν. Γιατί να το ξαναπεί ο συγγραφέας; Γιατί να στο πετάει με διαφορετικές λέξεις μέχρι να σε ξαπλώσει κάτω μήπως και δεν το εμπέδωσες προηγουμένως;

Ένα άλλο: “Τα καλύτερα παιχνίδια δεν πουλιούνται. Επινοοούνται”, λέει η μαμά της Μαριάννας. Μπορεί να μοιάζει βολική η αλήθεια για τους φτωχούς γονείς της Μαριάννας, αλλά είναι πέρα για πέρα αλήθεια. Όσο θυμάμαι το περίφημο 61 που παίζαμε με τα τρία κεντρικά “καλάθια” του μονόζυγου της παιδικής χαράς και μια μπάλα μπάσκετ (παραλλαγή του 31 ήταν αλλά πολύ προχωρημένη) που ήταν ένα από τα πιο μαγικά παιχνίδια που είχαμε επινοήσει, τόσο σπουδαία και αληθής μου μοιάζει αυτή η φράση της μαμάς της Μαριάννας που -ω, του θαύματος- πάλι σε ανύποπτο χρόνο και 2 σειρές ξεπετιέται.

Η Μαριάννα είνα από ξένη χώρα φερμένη. Αλλά έχει ένα μοναδικά διασκεδαστικό ταλέντο που την κάνει αγαπητή, έχει μια γλυκύτητα και αθωότητα που την κάνει συμπαθή, προσπαθεί να μάθει τη γλώσσα και να γίνει καλή μαθήτρια, πράγμα που την κάνει αγαπητή και στους δασκάλους της. Η αναγνώριση για ένα παιδί μεταναστών είναι μια πολύ σημαντική υπόθεση. Να έχει η πολιτεία και οι λειτουργοί της τη βούληση να το πράξουν, να βρουν κάτι θετικό να πουν. Τι γίνεται με τα παιδιά μεταναστών που δεν “πετάνε” και πνίγονται μέσα στην ακαταλαβίστικη γλώσσα; Νομίζω πάλι σε ανύποπτο χρόνο, η Μαριάννα το λέει. Τι δεν το λέει; Ααα, ώστε έτσι. Το δείχνει με τη στάση της σε όλη την ιστορία. Μα σας το είπα. Τα καλύτερα υπονοούνται και συνάγονται από όλη την ιστορία. Δεν είναι τσιτάτα που παίνουν σε στίκερς του φείσμπουκ για να εντυπωσιάζουν και να γίνουν βίραλ μέσα σε τρία τέταρτα.

Το βιβλίο μου άρεσε πολύ γιατί βυθίζεται μέσα σε μια ανεπανάληπτη απλότητα. Τα ασπρόμαυρα σκίτσα της Ίριδας Σαμαρτζή τρυπώνουν σε όλες τις σελίδες της ιστορίας. Εντάξει, με πληγώνει ότι απουσιάζει το χρώμα που τόσο αγαπώ από τα χέρια της. Αλλά απόντων των χρωμάτων, έδωσα πολύ μεγαλύτερη σημασία στις γραμμές και τις ζωγραφιές συνολικά. στο παιχνίδισμα με τις κοτσίδες της Μαριάννας, στη μετεώριση των πτήσεών της και στα σπίτια που τόσο αγαπά η εικονογράφος.

Βιβλίο αναγνωστικής απόλαυσης. Τρυπώστε, πετάξτε ελεύθερα.

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

***

iliopoulosfeaturedΟ  Βαγγέλης Ηλιόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Οι γονείς του, Έλληνες της διασποράς, με καταγωγή από την Πάτρα και την Κρήτη, από την Ικαρία και την Κύπρο, μεγάλωσαν στην Αλεξάνδρεια και στο Κάιρο της Αιγύπτου. Οι φήμες λοιπόν ότι στις φλέβες του ρέει Μεσόγειος μάλλον αληθεύουν. Μεγάλωσε σ’ έναν μαγικό κήπο στην Αγία Παρασκευή Αττικής. Στα ευτυχισμένα παιδικά του χρόνια αγαπημένο του παιχνίδι ήταν να πλάθει ιστορίες, που τις δραματοποιούσε με τους φίλους του. Σήμερα, με τη γυναίκα του και τα δυο παιδιά τους, ζουν μεταξύ Παιανίας Αττικής και Άκολης Αιγιάλειας.

Σπούδασε Παιδαγωγικά και Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ).
Από το 1984 εργάζεται στην πρωτοβάθμια ιδιωτική εκπαίδευση. Η επαφή και η επικοινωνία με τα παιδιά συναντά την πηγαία δυνατότητα του να γράφει ιστορίες και παραμύθια καθώς τα παιδιά αποτελούν μια ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης για τον ίδιο. Δημιουργεί μια λογοτεχνία χωρίς διαχωρισμούς και ταμπέλες και ονειρεύεται έναν καλύτερο κόσμο για όλους.
Το 1995 εκδόθηκε «Η περιπέτεια της ζαρωμένης κάλτσας» (Εκδόσεις Δελφίνι), το πρώτο του βιβλίο για παιδιά.
Το 1997 κυκλοφόρησε το βιβλίο «Ο Τριγωνοψαρούλης» (Εκδόσεις Πατάκη). Το διαφορετικό ψάρι έγινε ο πιο διάσημος σύγχρονος ήρωας της ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας. Πέρα από την Ελλάδα και την Κύπρο, οι περιπέτειές του μεταφράστηκαν και κυκλοφόρησαν στην Κορέα και στην Κίνα, ενώ για την παρουσίασή του σε σχολεία και λογοτεχνικά φεστιβάλ έχουν μεταφραστεί στην Ιταλία, στη Βουλγαρία και στη Γερμανία.
Από τότε ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος έχει γράψει πολλά –περισσότερα από 70– βιβλία για παιδιά και νέους. Από αυτά, τα 27 κυκλοφορούν και σε άλλες χώρες, όπως Ιρλανδία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Σερβία, Μαλαισία, Κορέα και Κίνα, στην οποία κυκλοφόρησαν και τα εφτά βιβλία του Τριγωνοψαρούλη. Το βιβλίο «Από Μικέλε προς Φώτη», το οποίο έγραψε σε συνεργασία με τον Ιταλό συγγραφέα Λουτσάνο Κομίντα (1954-2011) και τη μεταφράστρια Βασιλική Νίκα, κυκλοφόρησε συγχρόνως σε Ελλάδα και Ιταλία, ενώ αργότερα στην Ισπανία (στα καταλανικά) και στη Γερμανία.

Βιβλία του έχουν τιμηθεί με βραβεία και επαίνους:
«Η περιπέτεια της ζαρωμένης κάλτσας»: Έπαινος Αντιγόνη Μεταξά, 1996, από το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου
«Ο Τριγωνοψαρούλης»: Έπαινος Αντιγόνη Μεταξά, 1998, από το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου
«Έτοιμος από καιρό»: Βραβείο Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, 1999
«Η βαλίτσα με τις τρεις τσαγιέρες»: Εύφημη Μνεία Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς για τη θεατρική διασκευή του βιβλίου, σε συνεργασία με τον Βαγγέλη Παπαδάκη
«Καφέ αηδιαστικό μπαλάκι»: Βραβείο Λογοτεχνικού Περιοδικού «Διαβάζω», 2004
«Παίξε το ανάποδα»: Βραβείο Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, 2006
«Κι οι ιστορίες μεταναστεύουν»: Έπαινος Μορφωτικού Κέντρου της Πρεσβείας της Αιγύπτου.
Όταν ο Βιβλιοπόντικας συνάντησε την Τίτα Γραβιέρα (2005) – Έπαινος εικονογράφησης ΕΒΓΕ στην Κιάρα.
Το βιβλίο «Μίλα μη φοβάσαι – 3 ιστορίες για τη βία στο σχολείο» αναγράφηκε στον διεθνή κατάλογο 2009 της Internationale Jugendbibliothek του Μονάχου.
Πρόκειται για τη Διεθνή Παιδική Βιβλιοθήκη που ίδρυσε η Jella Lepman (η οποία ίδρυσε και την ΙΒΒΥ) αμέσως μετά τον πόλεμο με στόχο τη μόρφωση και την αλληλοκατανόηση των λαών. Τα επιλεγμένα βιβλία από όλο τον κόσμο που αναγράφονται στον ετήσιο κατάλογο αποτελούν και τα βιβλία μιας έκθεσης που ξεκινά από την Μπολόνια και ταξιδεύει σ΄όλο τον πλανήτη.

Κείμενά του έχουν εικονογραφήσει οι Έλληνες εικονογράφοι: Νικόλας Ανδρικόπουλος, Λήδα Βαρβαρούση, Νικήτας Γεράκης, Βασίλης Γρίβας, Χρήστος Δήμος, Λίλα Καλογερή, Ναταλία Καπατσούλια, Γιώργος Καραχρήστος, Έλλη Κελεμένδρη, Έφη Λαδά, Γαρυφαλιά Λευθέρη, Βίκτωρ Μοσχόπουλος, Πωλίνα Παπανικολάου, Διατσέντα Παρίση, Στέφανος Ρόκος (Έπαινος ΕΒΓΕ για το εξώφυλλο του βιβλίου «Παίξε το ανάποδα»), Γιώργος Σγουρός, Ντανιέλα Σταματιάδη, Εύη Τσακνιά, Μαρία Τσαμπούρα, Κατερίνα Χαδουλού, Πέτρος Χριστούλιας κ.ά.

Επίσης οι: Chiara Fedele (Έπαινος ΕΒΓΕ για το βιβλίο «Όταν ο Βιβλιοπόντικας συνάντησε την Τίτα Γραβιέρα»), Marina Marcolin, Carla Menea, Francesca Cosanti, Germano Oviani, η Nοτιοαφρικανή Marjorie Van Heerden, η Aγγλίδα Helen Pooley και ο Βούλγαρος Stefan Georgiev.

Εμπνεύστηκαν από τα βιβλία του
Η εικαστικός Έφη Βάγκνερ εμπνεύστηκε από το παραμύθι του για μεγάλους «Θάλασσες του έρωτα, ουτοπικές» (Εκδόσεις Έλιξ, 2010) και δημιούργησε εικαστικά έργα τα οποία το κοινό είδε στην ομώνυμη έκθεσή της που ταξίδεψε στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Αίγινα και στο Παρίσι. Εκθέσεις με έργα τους από εικονογραφήσεις παραμυθιών του έχουν επίσης πραγματοποιήσει ο Νικόλας Ανδρικόπουλος, η Έφη Λαδά και η Chiara Fedele.

Γράφει στίχους για τη συλλογή με τα τραγούδια του Τριγωνοψαρούλη
Στίχοι του έχουν μελοποιηθεί από τους συνθέτες Δέσποινα Σουγιούλ, Κώστα Θωμαΐδη, Σπύρο Λάμπρου και Γιώργο Χριστιανάκη.

Έχουν παιχτεί τα θεατρικά του:
«Ο Τριγωνοψαρούλης, ο Μαυρολέπιας κι ο τελευταίος ιππόκαμπος», «Ο Βιβλιοπόντικας», «Παραμύθια να τα φας στο πιάτο», «ΟΙΚΟλογήματα» και «Ο Τριγωνοψαρούλης επιστρέφει», το οποίο είναι και το πρώτο του έργο που γράφτηκε αρχικά ως θεατρικό, μετά από παραγγελία του Νέου Θεάτρου Θεσσαλονίκης.

Επισκέψεις σε σχολεία και προγράμματα για την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας
Εκτός από τη συγγραφή λογοτεχνικών έργων ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος επισκέπτεται σχολεία και βιβλιοθήκες, όπου συναντά τους μικρούς αναγνώστες του, μεταφράζει λογοτεχνικά έργα για παιδιά, σχεδιάζει προγράμματα για την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και ασχολείται με την προώθηση της παιδικής λογοτεχνίας με τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, καθώς και με άρθρα του σε περιοδικά.

Συνεργάζεται και γράφει άρθρα για περιοδικά για παιδιά
Για μια δεκαετία ήταν συνεργάτης των περιοδικών «Το παιδί μου κι εγώ» και «Παράθυρο στην εκπαίδευση», καθώς και της παιδικής εφημερίδας «Φινιστρίνι».
Σήμερα αρθρογραφεί στο περιοδικό «Σύγχρονο Νηπιαγωγείο».

Συμμετέχει ενεργά σε δράσεις για το βιβλίο
Το 2013 ανακηρύχθηκε από την ΕΨΥΠΕ Αγγελιαφόρος Ψυχικής Υγείας στα σχολεία.
Από το 1994 είναι μέλος του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ – Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, του οποίου ήταν πρόεδρος ως και το 2015.

Τα βιβλία του
Ο Τριγωνοψαρούλης, Εκδόσεις Πατάκη (1997)     
Το ξύπνημα της φράουλας, Εκδόσεις Πατάκη (1997)

Ο Τριγωνοψαρούλης, ο Μαυρολέπιας κι ο τελευταίος ιππόκαμπος, Εκδόσεις Πατάκη (1998)
Η περιπέτεια της ζαρωμένης κάλτσας, Εκδόσεις Πατάκη (1999)     
Το μυστικό της χρυσής πεταλίδας, Εκδόσεις Πατάκη (1999)     
Έτοιμος από καιρό, Εκδόσεις Πατάκη (2000)     
Τριγωνοψαρούλης εναντίον μεγάλου καρχαρία, Εκδόσεις Πατάκη (2000)
Αιακός ο βασιλιάς της Αίγινας, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2001)     
Αχελώος ο θεός ποταμός, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2001)     
Η βαλίτσα με τις τρεις τσαγιέρες, Εκδόσεις Πατάκη (2001)     
Ο Φώκος νόμιζε ότι ήταν άρρωστος, Εκδόσεις Πατάκη (2001)     
Φαέθων ο γιος του Ήλιου, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2001)     
Ο δικός μας Άγιος Βασίλης, Εκδόσεις Πατάκη (2002)     
Ο Φώκος νόμιζε ότι ήθελε να κοιμάται με παρέα, Εκδόσεις Πατάκη (2002)     
Ο Φώκος νόμιζε ότι μισούσε το σχολείο, Εκδόσεις Πατάκη (2002)
Καφέ αηδιαστικό μπαλάκι, Εκδόσεις Πατάκη (2003)     

Ο αδερφός του Τριγωνοψαρούλη, Εκδόσεις Πατάκη (2003)     
Η Έμπνευση μου είπε να σας πω… δέκα παραμύθια και μισό, Εκδόσεις Πατάκη (2004)     

Όταν ο βιβλιοπόντικας συνάντησε την Τίτα Γραβιέρα, Εκδόσεις Πατάκη (2004)     
Έτοιμος από καιρό, Εκδόσεις Πατάκη (2005)     

Μεσημέρι με το Θέμο, Εκδόσεις Πατάκη (2005)     
Πάλι τηλεόραση, Θέμο;, Εκδόσεις Πατάκη (2005)
Αφηγήσεις από τη μυθολογία, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2006)     
Ο Τριγωνοψαρούλης στον κόσμο των παράξενων ψαριών, Εκδόσεις Πατάκη (2006)
Παραμύθια να τα φας στο πιάτο, Εκδόσεις Πατάκη (2006)     
Πού πήγαν τα Χριστούγεννα;, Εκδόσεις Πατάκη (2006)     
Το παραμύθι της γέφυρας, Εκδόσεις Πατάκη (2006)     
Άριστα 10!, Εκδόσεις Πατάκη (2007)     
Ζητώ μαμά ή Ζήτω η μαμά!, Ωρίων (2007)     

Μαριάννα, το κορίτσι που πετάει, Εκδόσεις Πατάκη (2007)     
Ο Τριγωνοψαρούλης κάνει πάρτι, Εκδόσεις Πατάκη (2007)     
Ο Τριγωνοψαρούλης σ' αγαπάει, Εκδόσεις Πατάκη (2007)     
Οι φίλοι του Τριγωνοψαρούλη, Εκδόσεις Πατάκη (2007)     

Τα γενέθλια του Τριγωνοψαρούλη, Εκδόσεις Πατάκη (2007)     
Τα Χριστούγεννα των παιδιών, Εκδόσεις Πατάκη (2007)     
Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι του Βιβλιοπόντικα, Εκδόσεις Πατάκη (2007)     
Τριγωνοψαρούλης, Να φορούν τα ψάρια ρούχα;, Εκδόσεις Πατάκη (2007)     
Τριγωνοψαρούλης, Παίζω και μετρώ, Εκδόσεις Πατάκη (2007)     
Η Μεσόγειος είμαι εγώ και δεν είμαι πια εδώ!, Εκδόσεις Πατάκη  (2008)     
Ο Καλοκάντζαρος σώζει το Καλικαντζαροχωριό, Εκδόσεις Πατάκη (2008)     
Παίξε το ανάποδα, Εκδόσεις Πατάκη (2008)
Η μικρή Γοργόνα πώς να ζήσει στο Σκουπιδονήσι;, Εκδόσεις Πατάκη (2009)     
Κι οι ιστορίες μεταναστεύουν, Εκδόσεις Πατάκη (2009)     
Οικολογήματα, Εκδόσεις Πατάκη (2009)     
Παιδιά σε δράση! Η ώρα να σώσουμε τη Γη έχει φτάσει, Εκδόσεις Πατάκη (2009)
Πού πήγε το Πάσχα;, Εκδόσεις Πατάκη (2009)

Αγάπες σαν παραμύθια, Εκδόσεις Πατάκη (2010)     
Θάλασσες του έρωτα ουτοπικές, Έλιξ (2010)     
Κάθε μέρα Χριστούγεννα, Εκδόσεις Πατάκη (2010)     
Καφέ αηδιαστικό μπαλάκι, Εκδόσεις Πατάκη (2010)     
Ο θησαυρός του βιβλιοπόντικα, Εκδόσεις Πατάκη (2010)     
Παίξε το ανάποδα, Εκδόσεις Πατάκη (2010)     
Το Αστροπελέκι με την περιέργεια βρίσκει λύση για την ενέργεια, Εκδόσεις Πατάκη (2010)
Το ξύπνημα της φράουλας, Εκδόσεις Πατάκη (2010)     
Ψιτ και Μπαφ μυστικοί πράκτορες δίωξης πειρατών, Εκδόσεις Πατάκη (2010)     
Delete στον ηλεκτρονικό εκφοβισμό, Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (2011)     
Ο Τριγωνοψαρούλης επιστρέφει, Εκδόσεις Πατάκη (2011)     
Ο βιβλιοπόντικας, Εκδόσεις Πατάκη (2012)

Ο δικός μας Άγιος Βασίλης, Εκδόσεις Πατάκη (2012)
Ο μπαμπάς μου… πειρατής, Εκδόσεις Πατάκη (2012)

Το "Γιατί" των παιδιών φέρνει την ελπίδα, Εκδόσεις Πατάκη (2012)
Δεν το έκανα εγώ!, Εκδόσεις Πατάκη (2013)

Η βαλίτσα με τις τρεις τσαγιέρες, Εκδόσεις Πατάκη (2013)
Η Μεσόγειος είμαι εγώ και δεν είμαι πια εδώ!, Εκδόσεις Πατάκη (2013)
Με το ποδήλατό μου αρχηγό το αυτοκίνητο νικώ, Εκδόσεις Πατάκη (2013)
Μυστήριο στη βιβλιοποντικοθήκη, Εκδόσεις Πατάκη(2013)

Ο κότσυφας απαιτεί το δάσος να σωθεί, Εκδόσεις Πατάκη (2013)
Ο Φήτα, Εκδόσεις Πατάκη (2013)

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ποτέ… αχινό!, Εκδόσεις Πατάκη (2013)
Οι ιστορίες του Βιβλιοπόντικα, Εκδόσεις Πατάκη (2014)     
Βιβλιοπόντικα, τη φιλαναγνωσία μην την κυνηγάς, Εκδόσεις Πατάκη (2015)     

Ο αληθινός Τρικεράτωψ φοβάται;, Εκδόσεις Πατάκη (2015)     
Τα Χριστούγεννα των παιδιών, Εκδόσεις Πατάκη (2015)     

Το "Γιατί" των παιδιών φέρνει την ελπίδα, Εκδόσεις Πατάκη (2015)  
Το κουμπί της αγάπης κι ο πρίγκιπας που δεν είναι πια μικρός, Πατάκης 2016  
Ο Χταπόδιος Σέιφ και οι τρεις θαλασσοφύλακες, Πατάκης (2016)
Το σπίτι το δικό μας, Εκδόσεις Νομική Βιβλιοθήκη (2016)

***

Η ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

***

irida_samartzi1Η Ίρις Σαμαρτζή γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της σχολής Βακαλό με υποτροφία στο Interior Design. Έχει κάνει δύο Bachelor of Arts στο Graphic design και στο Interior Design κι έχει παρακολουθήσει σεμινάρια πάνω στη δραματική τέχνη στην εκπαίδευση και στη θεατρική αγωγή. Συνεργάστηκε με τη Σχολή Βακαλό ως βοηθός καθηγητή (Σκηνογραφία, Product Design, Αρχιτεκτονική Διαμόρφωση Εσωτερικών Χώρων, 2001/6). Από το 2003 διδάσκει σε παιδιά δυο πράγματα που αγαπά πολύ, ζωγραφική και κατασκευές, σε ιδιωτικό εκπαιδευτήριο (νηπιαγωγείο, δημοτικό). Έχει συμμετάσχει σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις ανά την Ελλάδα. Από το 2004 συνεργάζεται με εκδοτικούς οίκους ως εικονογράφος παιδικών βιβλίων. Βραβεύτηκε ως εικονογράφος το 2006 (“Από την καλή και από την ανάποδη”) και το 2008 (“Το ξύπνημα των κούκων”) από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου καθώς κι από τα ΕΒΓΕ για το εξώφυλλο του βιβλίου “Το δέντρο που είχε φτερά” (2011). Κέρδισε το Κρατικό Βραβείο 2012 για το βιβλίο “Οι καλοί και οι κακοί πειρατές” του Αντώνη Παπαθεοδούλου. Από τον Κύκλο Παιδικού Βιβλίου, Βραβείο σε εικονογράφο και συγγραφέα βιβλίου με πολύχρωμη εικονογράφηση για το βιβλίο “Το Παλιόπαιδο” (2014).
Δεν αγαπά το facebook και τα social media, αγαπά ακόμα το τηλέφωνο και το e-mail, φαίνεται στο βλέμμα της ότι αγαπά όσα καταπιάνεται. Κι αν φοβάται η ίδια ότι δεν έχει προσωπικό στυλ στην εικονογράφηση, τα βιβλία που ζωγραφίζει ξεχωρίζουν για τις μοναδικές συνθέσεις και αντιθέσεις των αποχρώσεων που επιλέγει, τις διεισδυτικές λεπτομέρεις που λειτουργούν σαν αυτόνομα tips σε κάθε γωνιά των σελίδων ενός βιβλίου της, τα μοτίβα και τα γεωμετρικά σχήματα που “ντύνουν” ρούχα, σπίτια, ακόμα και κορμούς δέντρων, αλλά κι ένα ακαθόριστο παιχνίδι που απολαμβάνει με τα μεγέθη των μορφών, τους συσχετισμούς και τις αποστάσεις μεταξύ τους. Τέλος, εκείνη η ατελείωτη αγάπη της για τα σπίτια, το μικρόκοσμό τους (μας την ομολόγησε και στη συνέντευξή της) αλλά και όσα συμβαίνουν ή μπορεί να συμβούν μέσα τους. Τα ξεχωριστά χέρια κι ο “ανάποδος” νους της Ίριδας Σαμαρτζή έχουν φτιάξει αρκετά. Γνωρίστε τα.

Τα βιβλία που εικονογράφησε
Σπυροπούλου, Ζωή Θ., σχολική σύμβουλος, Ο γαλετζάς, Ταξιδευτής (2004)
Κανακάρη, Άννα, Ο Μαντίνος στην Ονειρούπολη, Διήγηση (2004)
Σφακιανοπούλου, Μάρω, Από την καλή κι από την ανάποδη, Ταξιδευτής (2005)
Κανακάρη, Άννα, Το ονειρεμένο ταξίδι του Μαντίνου, Διήγηση  (2005)
Τσάμπρα, Φωτεινή, Μια βόλτα στο κέντρο λαϊκής τέχνης και παράδοσης “Αγγελική Χατζημιχάλη”, Ταξιδευτής (2006)
Βασιλείου, Λέττα, Ο αστερίας των Χριστουγέννων, Κέδρος (2006)
Μπάκα – Ματιάτου, Κατερίνα, Σε μια σκηνή θεάτρου όπου όλα είναι μαγικά, Κέδρος  (2006)

Ηλιόπουλος, Βαγγέλης Δ., Μαριάννα, το κορίτσι που πετάει, Εκδόσεις Πατάκη (2007)
Σφακιανοπούλου, Μάρω, Το ξύπνημα των κούκων, Ταξιδευτής (2007)
Συλλογικό έργο, 12 δώρα για τα Χριστούγεννα, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2008)

Σβορώνου, Ελένη, Ένα δελφίνι στο σαλόνι μας, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2008)
Καπούτση, Σύρμω, Ένα μαύρο βότσαλο που το έλεγαν Μαυρίκιο, Διάπλαση  (2008)
Καραΐσκου, Χρυσάνθη, Η αλεπού και ο σπουργίτης, Διάπλαση  (2008)
Τσάμπρα, Φωτεινή, Η χαμένη Αλφαβήτα, Στρατής  (2008)

Σβορώνου, Ελένη, Ηλεκτρικές ιστορίες, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2008)
Σβορώνου, Ελένη, Ιστορίες για τα… σκουπίδια, Εκδόσεις Παπαδόπουλος  (2008)
Θεοδωράκη, Μάρω, Μελομακάρονα και κουραμπιέδες εν δράσει!, Διάπλαση  (2008)

Σβορώνου, Ελένη, Πίσω στο δάσος μου, Εκδόσεις Παπαδόπουλος  (2008)
Κυρίτση, Ιωάννα, Τα Χριστούγεννα της Μάχης, Εκδόσεις Παπαδόπουλος  (2008)

Αγγελίδου, Μαρία, Το δέντρο με τα ψέματα, Εκδόσεις Παπαδόπουλος  (2008)
Μουλάκη, Έρα, Το Ναι-Όχι. Στη χώρα των διαπραγματεύσεων, Κέδρος  (2008)
Τσάμπρα, Φωτεινή, Το νησί των αριθμών, Στρατής  (2008)

Κοντολέων, Μάνος, Το πρώτο λουλούδι, Εκδόσεις Πατάκη  (2008)
Henry, O., 1862-1910, Το τελευταίο φύλλο, Εκδόσεις Παπαδόπουλος  (2008)
Μουρίκη, Κατερίνα, Γίνομαι καλύτερος… με παραμύθια που σκίζουν!, Διάπλαση (2009)
Σέργη, Γιάννα Β., Ο Ζηλ το ξωτικό της αδερφικής αντιζηλίας, Διάπλαση (2009)
Αλεξοπούλου – Πετράκη, Φραντζέσκα, Ο πλανήτης εκπέμπει S.O.S., Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2009)
Γεωργιάδη, Σγουρή Β., Πετώντας ως την Ομπρελοχώρα, Διάπλαση (2009)

Σβορώνου, Ελένη, Ημερολόγιο οικολογικής νοημοσύνης 2011, Δίπτυχο (2010)
Περρής, Βαγγέλης, Ημερολόγιο τηλεοπτικής σοφίας 2011, Διάπλαση  (2010)
Περρής, Βαγγέλης, Ημερολόγιο τηλεοπτικής σοφίας 2011, Διάπλαση  (2010)
Φλώρου, Αγγελική, Κέλη η μικρή σφήκα, Τετράγωνο  (2010)

Ρουσάκη – Βίλλα, Μαρία, Τα γράμματα χορεύουν, Εκδόσεις Παπαδόπουλος  (2010)
Δαρλάση, Αγγελική, Το δέντρο που είχε φτερά, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2010, ανατύπωση, 2015)
Τσαρούχας, Πασχάλης, Τραγουδώ κλασικά παραμύθια, Διάπλαση  (2010)
Σέργη, Γιάννα Β., Τραγουδώ τις εποχές και τους μήνες, Διάπλαση (2010)
Μερτζάνη, Άννα, Έχω δικαίωμα να πω μια ιστορία;, Απόπειρα (2011)
Γεωργιάδη, Σγουρή Β., Μα ποιος τα κάνει όλα σωστά;, Διάπλαση (2011)
Κάντζου, Νίκη, Ο ντετέκτιβ της τέχνης, Δίπτυχο (2011)

Αγγελίδου, Μαρία, Οδύσσεια, Βιβλιόφωνο (2011)
Παπαθεοδούλου, Αντώνης,
Οι καλοί και οι κακοί πειρατές, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2011)
Σακκά – Νικολακοπούλου, Ναννίνα, Το ζωντανό ρομπότ, Εκδόσεις Πατάκη (2011)
Μπουρλιού, Ευαγγελία, Η αυτοεκτίμηση, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2012)
Βάρβογλη, Λίζα, Η Εύη και ο κύκλος της ζωής, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2012)
Μπουρλιού, Ευαγγελία, Η ντροπή, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2012)

Αγγελίδου, Μαρία, Ιστορίες που τις είπε η θάλασσα, Μεταίχμιο (2012)
Αγγελίδου, Μαρία, Ιστορίες που τις είπε ο πόλεμος, Μεταίχμιο (2012)
Μιχαήλ, Σύρμω, Μα πού πήγαν οι νυχτερίδες;, Μεταίχμιο (2012)

Παπαθεοδούλου, Αντώνης, Ο ραφτάκος των λέξεων, Μεταίχμιο (2012)
Παπαθεοδούλου, Αντώνης, Οι καλοί και οι κακοί ιππότες, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2012)
Τσίτας, Μάκης,
Αχ, αυτοί οι γονείς, Ψυχογιός (2013)
Μάστορη, Βούλα, Γιαγιά στο ψυγείο, Ψυχογιός (2013)

Αγγελίδου, Μαρία, Ιστορίες που τις είπε ο δρόμος, Μεταίχμιο (2013)
Κοντολέων, Μάνος, Μανόλο και Μανολίτο, Εκδόσεις Πατάκη (2013)
Συλλογικό έργο, Ο Μίλτος, η Μίνα, η Ροζαλία, ο Τσε και… η βαλίτσα, Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (2013)

Παπαθεοδούλου, Αντώνης, Οι καλές και οι κακές μάγισσες, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2013)
Μιχαήλ, Γιούλα, Τιριμπιμπίμ ο ιππότης των χρωμάτων, Διάπλαση (2013)

Γραμματικάκη, Μαριβίτα, Το μαγικό βιολί, Καλέντης (2013)
Παπαϊωάννου, Θοδωρής, Ανάποδα, Ίκαρος (2014)
Σωτηροπούλου, Λίνα, Εγώ και η αδερφή μου, Μεταίχμιο (2014)
Μπακογεώργου, Ελένη, Ιστορίες από έναν κόσμο που δεν καταστράφηκε, Εκδόσεις Πατάκη (2014)
Αγγελίδου, Μαρία, Ιστορίες που τις είπε το φως, Μεταίχμιο (2014)
Παπαθεοδούλου, Αντώνης, Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες ή ποιος είναι ο πιο πλούσιος, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2014)
Λαμπρέλλη, Ευαγγελία, Τα παραμύθια της μουσικής, Εκδόσεις Πατάκη (2014)

Δαρλάση, Αγγελική, Το παλιόπαιδο, Εκδόσεις Πατάκη (2014)
Παπαθεοδούλου, Αντώνης, Από τη Γη στη Σελήνη, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2015)
Μουρίκη, Κατερίνα, Κυρίτσι-Τζιώτη, Ι,
Ερωτόκριτος, Διάπλαση (2015) 
Παπαθεοδούλου, Αντώνης, 20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2015)
Από τη Γη στη Σελήνη, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2015)   
Σακκά – Νικολακοπούλου, Ναννίνα, Αγάπη ως τον ουρανό, Εκδόσεις Πατάκη (2015)   
 
Παπαϊωάννου, Θοδωρής, Απέναντι, Ίκαρος (2015)
Αγγελίδου, Μαρία, Ταξίδια στη μυθολογία: Η αρχή του κόσμου, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2016)
Κοντολέων, Μάνος, Μανόλο Μανολίτο και… Μανουήλ, Εκδόσεις Πατάκη (2016)
Τσιτιρίδου – Χριστοφορίδου, Εύη,
Ο θησαυρός της Εβίτας, Καλέντης (2016)
Παπαθεοδούλου, Αντώνης, Ροβήρος ο κατακτητής, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2016)
Αγγελίδου, Μαρία, Ταξίδια στη μυθολογία: Από τους θεούς στους ανθρώπους, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2016)
Πιπίνη, Αργυρώ,

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΤα γράμματα χορεύουν, των Μ. Ρουσάκη και Ι. Σαμαρτζή
Επόμενο άρθροΤο δέντρο με τα ψέματα, των Μ. Αγγελίδου και Ι. Σαμαρτζή
Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Είναι αρχισυντάκτης του elniplex και νηπιαγωγός.