Μαύρο πρόβατο στο Τέξας, του Κώστα Χαραλά

0
753

Τίτλος: Μαύρο πρόβατο στο Τέξας 
(Ιστορίες που ζεις δυνατά)

Συγγραφέας: Κώστας Χαραλάς
Εικογράφηση; Γιώργος Δημητρίου
Μεταίχμιο, 2016
Σελίδες: 96
Μέγεθος: 15 Χ 21
Σκληρόδετο εξώφυλλο
ISBN: 978-618-03-0475-6

Αγόρασέ το

Δύο αγόρια δώδεκα ετών είναι οι ήρωες της ιστορίας του Κώστα Χαραλά. Δύο παράλληλες αφηγήσεις που εναλλάσσονται με λογοτεχνική μαεστρία, ξεδιπλώνουν τους χαρακτήρες του Φέντι και του Μπιμπί. Ο Φέντι, παρατσούκλι που του έδωσαν οι φίλοι από το «ίδρυμα» το ακριβό ιδιωτικό στο οποίο φοιτά, είναι τενίστας. Πρέπει να προκριθεί στους παγκόσμιους αγώνες τένις εφήβων για να ικανοποιήσει τον απαιτητικό πατέρα-προπονητή του. Ο Μπιπί από την άλλη πλευρά, φέρει το παρατσούκλι που του δόθηκε από τότε που άρχισε να δουλεύει σε βενζινάδικο. Μένει με τη μητέρα του και παίζει μπάσκετ. Ο «Αμερικάνος», ένας κυνηγός ταλέντων θα παρακολουθήσει τον αγώνα για τον οποίο προπονείται σκληρά. Είναι μια μοναδική ευκαιρία για τον Μπιπί αν θέλει να ξεφύγει, από το μίζερο και παραβατικό περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει. 

Τα δυο αγόρια ζουν δυο εντελώς διαφορετικές πραγματικότητες ως προς την καθημερινότητά τους και την κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση. Όμως, έχουν να παλέψουν με τις ίδιες ανησυχίες και να διαχειριστούν τις ίδιες απώλειες. Ανήκουν και οι δύο σε μονογονεικές οικογένειες. Τον Φέντι τον εγκατέλειψε η μητέρα του και τον Μπιμπί ο πατέρας του. Οι χαρακτήρες των αγοριών είναι διαφορετικοί. Ο Φέντι είναι κυνικός και ανατρεπτικός ενώ ο Μπιπί μοιάζει περισσότερο ευαίσθητος και συναισθηματικός. Και οι δύο αγωνίζονται να βρουν τον εαυτό τους και τον δρόμο που θα τους οδηγήσει στην πραγματοποίησει των στόχων τους.

 Ο αναγνώστης βυθίζεται από τις πρώτες σελίδες στο παράλληλο εφηβικό σύμπαν των δύο αγοριών που σε πρώτο πρόσωπο αφηγούνται τις ιστορίες τους σαν να τις αποτυπώνουν σε ένα κοινό ημερόλογιο. Δυο διακριτικά σκίτσα μια ρακέτα και μια μπασκέτα, αποτελούν τους εικονικές ενδείκτες της εναλλαγής των προσώπων. Παράλληλα υποδηλώνεται η ταύτιση του κάθε παιδιού με τον στόχο που περνάει μέσα από το άθλημα που έχει επιλέξει… ή τον έχει επιλέξει. Ο Μπιμπί λόγω του ύψους του, στράφηκε στο μπάσκετ μολονότι είναι άπαιχτος και στα μαθηματικά. Το μπάσκετ είναι όμως το «εισητήριό του για μια νέα ζωή». Ο Φέντι από τη άλλη πλευρα, έχει πατέρα τενίστα που τον μύησε στο άθλημα. Έγινε ο προπονητής του και καθόρισε την πορεία του. 

Η νίκη για τον Μπιμπί δεν είναι δεδομένη και θα έρθει αντιμέτωπος με πολλές προκλήσεις και δυσκολίες. Το δυσκολότερο πρόβλημα γι αυτόν είναι η εγωιστική στάση της μητέρας του η οποία αρνείται να δεχτεί ότι θα αποχωριστείι και τον μικρότερο γιο της, παραβλέποντας τις δυνατότητες και τις προοπτικές που ανοίγονται μπροστά του. Η νίκη για τον Φέντι από την άλλη πλευρά μοιάζει εύκολη υπόθεση. Το ζητούμενο είναι κατά πόσο ο ίδιος θα επιλέξει να τη διεκδικήσει. Το παρατσούκλι του προοικονομεί τις επιλογές του. Αν και παραπέμπει σε έναν από τους μεγαλύτερου τενίστες όλων των εποχών, τον Ελβετό Ρ. Φέντερερ, εντούτοις ο ήρωας το αποδέχτηκε γιατί του θυμίζει τις αγαπημένες του κιθάρες fender. Άλλωστε ο τενίστας του προτιμά είναι ο Τεξανός Άντι Ρόστινγκ, το μαύρο πρόβατο του τένις. Με όσα προαναφέρθηκαν θα έχετε πλέον αποκωδικοποιήσει και τον περίεγο τίτλο του βιβλίου. 

Το βιβλίο του Κώστα Χαραλά είναι μια πραγματικά δυνατή ιστορία που διαβάζεται απνευστί κι αφήνει χώρο για σκέψεις και συναισθήματα. Ανατροπές αλλά και επιβεβαιώσεις βρίσκουν τη θέση τους προκειμένου να ικανοποιήσουν τον αναγνώστη χωρίς ωστόσο να εκπίπτει σε τίποτα η λογοτεχνική αξία και η πλοκή μιας καλοδουλεμένης ιστορίας. Σας το προτείνουμε ανεπιφύλακτα. 

Οι "Ιστορίες που ζεις δυνατά" είναι η νέα σειρά σύγχρονης, νεανικής λογοτεχνίας των Εκδόσεων Μεταίχμιο. Αξιόλογοι συγγραφείς ασχολούνται με θέματα που ενδιαφέρουν τους νέους προσπαθώντας να πιάσουν τον παλμό της εποχής και τους προβληματισμούς των νέων παιδιών. Αξίες και σεβασμός στη διαφορετικότητα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της  σειράς που αναμένεται να αγαπηθεί. Στην ίδια σειρά κυκλοφορούν: 

Ο πιο γλυκός χορός
Σύρμω Μιχαήλ
Εικονογράφος: Ναταλία Καπατσούλια 
ISBN: 978-618-03-0421-3

Όταν το σύμπαν συνωμοτεί 
Λίνα Σωτηροπούλου 
Εικονογράφος: Ρένια Μεταλληνού 
ISBN: 978-618-03-0421-3 
 

Μπάλα μπαλαρίνα 
Αλεξάνδρα Μητσιάλη
Εικονογράφος: Κατερίνα Χαδουλού 
ISBN: 978-618-03-0467-1
 

Κερδίστε ένα αντίτυπο του βιβλίου

Το ELNIPLEX και οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ σας δίνουν την ευκαιρία να κερδίσετε ένα αντίτυπο του βιβλίου Μαύρο πρόβατο στο Τέξας 

Τι πρέπει να κάνετε:

1. Πατήστε Like και Κοινοποιήστε Δημόσια την ανάρτηση από την σελίδα του elniplex στο facebook.
2. Στείλτε μήνυμα στη σελίδα του elniplex στο facebook με τα στοιχεία σας, ώστε να είναι εφικτή η επικοινωνία μαζί σας καθώς και η αποστολή ή παραλαβή του βιβλίου.

Ο νικητής θα ανακοινωθεί με σχόλιο και θα ειδοποιηθεί με μήνυμα την Τετάρτη 25 Μαίου το βράδυ! Εφόσον ο νικητής είναι εκτός Αθηνών το βιβλίο θα του αποσταλλεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Αν είναι εντός Αθηνών θα ειδοποιηθεί να το παραλάβει από τις εκδόσεις.

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

***

Ο Κώστας Χαραλάς γεννήθηκε το 1974 στη Θεσσαλονίκη. Εφαρμόζοντας όσα ενεργητικά ρήματα έμαθε στα θρανία και στον περίβολο του σχολείου του, σπούδασε διαφήμιση και δρομολόγησε την απόδρασή του. Κατανοώντας πλήρως ότι το χρονομερίδιο της εργασίας κατέχει τη μερίδα του λέοντος στο μοναδικό γεύμα που ονομάζεται ζωή, αποφάσισε να μετοικήσει το 2001 σ’ ένα χωριό στη Βόρεια Εύβοια, απασχολούμενος με τη βιολογική μελισσοκομία και τη συγγραφή. Αυτό που κέρδισε με αυτή την κίνηση είναι η ολική απόρριψη του συνταξιοδοτικού ζητήματος, καθώς δε θέλει να συνταξιοδοτηθεί ποτέ!
Η διαδρομή του μέσα από τον κόσμο του παιδικού και εφηβικού βιβλίου που βάλθηκε ανεξήγητα να υπηρετήσει του έχει φέρει κάποιες διακρίσεις και 17 εκδόσεις. (Ένα Βραβείο IBBY και μία ακόμα υποψηφιότητα, τρεις υποψηφιότητες για τα βραβεία του περιοδικού ΔΙΑΒΑΖΩ, μία υποψηφιότητα για τα Κρατικά Βραβεία, δύο μεταφράσεις στα κορεάτικα). Επίσης έχει τσαλαβουτήσει και στα λασπόνερα της τηλεόρασης, καθώς ήταν ο σεναριογράφος στην εκπομπή φιλοσοφίας τσέπης «Τα πάντα ρει» της ΕΤ3. Η έτερη αγάπη του προς τη μέλισσα τον οδήγησε στη γλυκιά αγκαλιά της φύσης, στην προσπάθειά του να κατανοήσει τους μηχανισμούς πάνω στους οποίους γυρίζει ο κόσμος. Επειδή του λείπουν πολλές απαντήσεις από αυτή τη συλλογή, ανταλλάσσει τα διπλά του κομμάτια.

***

Ο ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

***

Ο Γιώργος Δημητρίου ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε στην Αγγλία (Southampton Institute/Nottingham Trent Unv) Κινούμενο Σχέδιο και εικονογράφηση. Ειδικεύεται στον σχεδιασμό χαρακτήρων, χώρων και τοπίων για χρήση σε ψηφιακές εφαρμογές, παιχνίδια και παιδικά βιβλία. Παράλληλα έχει εργαστεί στον χώρο της διαφήμισης και των οπτικοακουστικών εφαρμογών. Ως εικονογράφος, έχει συμπεριληφθεί στη βραχεία λίστα των Κρατικών Βραβείων Εικονογράφησης Παιδικού Βιβλίου το 2008. Το 2009 απέσπασε έπαινο για την εικονογράφηση εξωφύλλου "Chthulhu Tales" – vol. 1 and 2 στον ίδιο διαγωνισμό. Έχει εικονογραφήσει πολλά βιβλία και έχει συνεργαστεί με πολλές εταιρείες του εξωτερικού.