Μα μπαμπά είναι χάλια!, της Παναγιώτας Πλησή

0
796

Τίτλος: Μα μπαμπά είναι χάλια!
Συγγραφέας: Παναγιώτα Πλησή
Εικονογράφηση: Γιώργος Σγουρός
Εκδόσεις: Κέδρος, 2014
ISBN: 978-960-04-4563-3

Για παιδιά από 9 ετών, για γονείς και εκπαιδευτικούς
Αγόρασέ το

Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου

mpampaeinaixalia_coverΈνα βιβλίο που ασχολείται με το ιδιαίτερο θέμα του διαζυγίου και το προσεγγίζει με αρκετή δόση χιούμορ μέσα από τα μάτια ενός παιδιού χωρισμένων γονιών, με μια ιδιαίτερη αδυναμία στον μπαμπά. Η ιστορία δεν είναι τόσο ασυνήθιστη για τη σημερινή κοινωνία όπου ένα διαζύγιο κάνει δυο ανθρώπους, που ενώ αρχικά ερωτεύονται και αποφασίζουν να κάνουν οικογένεια, να διαλέγουν στο τέλος χωριστούς δρόμους. Τι γίνεται όμως όταν υπάρχουν παιδιά που επιμένουν να ζητούν την αποκλειστικότητα και την αγάπη των γονιών τους και να έχουν άποψη για την επιλογή νέου συντρόφου;

Η πρωταγωνίστρια της ιστορίας μας, η Λένα, είναι ένα παιδί εννέα ετών που ζει με τη μητέρα της και τον μικρό αδελφό της που έκαναν οι γονείς της λίγο πριν χωρίσουν. Μικρό αδερφό είπα; Το “Χαζό” ίσως θα έπρεπε να πω (μη με ρωτάτε, δεν το λέω εγώ έτσι) που αποτελεί ένα μικρομέγαλο βάσανο για τη Λένα.

Ο χωρισμός των γονιών της έφερε μεγάλες αλλαγές στη ζωή της Λένας, έναν νέο σύντροφο για τη μητέρα της, το Στέφανο, και ένα νέο μωρό. Εντάξει, ο Στέφανος ίσως δεν είναι και τόσο Χάλια. Τον αντέχει κι αυτόν και το μωρό η Λένα. Αλλά εκείνη, την άλλη, τη νέα σύντροφο του μπαμπά της δεν τη μπορεί με τίποτα. Μάλιστα δεν διστάζει να του πει την άποψη της: «Μα μπαμπά, είναι χάλια!» Ούτε καν το όνομά της δεν ξεστομίζει.

Η πρώτη γνωριμία τους ήταν καταστροφή και αποτέλεσε αφορμή για τη Λένα να καταστρώσει το σχέδιο εξόντωσης της. Η Λένα θα περάσει από πολλές δοκιμασίες μέχρι να συνειδητοποιήσει ότι η αγάπη που νοιώθει ένας γονιός για τα παιδιά του είναι πολύ διαφορετική από την αγάπη για τη σύντροφο του. Σίγουρα δεν το βάζει κάτω εύκολα και πιστεύει πως ο μπαμπάς της πρέπει επειγόντως να χωρίσει τη… Χάλια νέα σύντροφό του. Μα είναι Χάλια! Αργά ή γρήγορα η Λένα θα καταλάβει πολλά.

Άκρως διασκεδαστικό και πάνω σε μια αρμονική ισορροπία χιούμορ και σοβαρότητας το νέο βιβλίο της Παναγιώτας Πλησή. Απευθύνεται σε γονείς, εκπαιδευτικούς αλλά κυρίως σε παιδιά που αντιμετωπίζουν παρόμοιες καταστάσεις. Η ψυχολόγος Ελεονώρα Σουρλάγκα έχει επιμεληθεί τον πρόλογο του βιβλίου. Ζευγάρια παντρεύονται, κάνουν παιδιά και χωρίζουν, κάνουν νέες οικογένειες και εκφράσεις του τύπου «παιδιά χωρισμένων γονιών» είναι εκτός τόπου και χρόνου. Το στερεότυπο μιας «κανονικής οικογένειας» εκλείπει και το ζητούμενο είναι μια ευτυχισμένη οικογένεια και το δικαίωμα της επιλογής στην ευτυχία. Η εικονογράφηση είναι του Γιώργου Σγουρού και θυμίζει κόμικ με αστείες λεζάντες.

Η Παναγιώτα Πλησή γεννήθηκε στην Αθήνα. Κατάγεται από την κατεχόμενη Ακανθού της Κύπρου. Είναι δασκάλα και έχει εργαστεί σε δημόσια δημοτικά σχολεία της Κύπρου και της Ελλάδας. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος. Έχουν εκδοθεί μέχρι τώρα τρία βιβλία της από τις εκδόσεις Κέδρος:
“Κλέφτης ονείρων”, Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας Υπ. Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου το 2004
“Η τεμπελοπόλη Πόλη Πόλη”, 2006,
“Δεν είμαι τέρας, σου λέω!”, παιδικό βιβλίο του 2011 για το σύνδρομο Άσπεργκερ, Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας Υπ. Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου, Έπαινος Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, Βραχεία Λίστα Βραβείων Περιοδικού “Διαβάζω”.
Για δωρεάν εκπαιδευτικό υλικό για το βιβλίο “Δεν είμαι τέρας, σου λέω!” πατήστε εδώ.

Επισκεφθείτε το προσωπικό ιστολόγιο της συγγραφέως εδώ.

 

Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

***

Η Παναγιώτα Πλησή γεννήθηκε σε αυτήν εδώ την πόλη. Όχι στην τεμπελοπόλη του βιβλίου της, αλλά στην Αθήνα.Έζησε εδώ και στην Κύπρο. Τώρα ζει λίγο έξω από το εδώ. Έκανε για χρόνια την πιο ωραία δουλειά-μετά από αυτή του δημιουργού βάσης πίτσας. Ήταν δασκάλα. Εκτός από αυτή τη μαγεία πουείχε τη τύχει να ζήσει, ζει και άλλες. Γράφει, σκίζει, ονειρεύεται, χτυπάει τα πλήκτρα του υπολογιστή, ασχολείται με το θέατρο και μιλάει με τις ώρες με τους φίλους της. Η καλή της τύχη και το σπάνιο ταλέντο της είχαν σαν αποτέλεσμα μέχρι τώρα να εκδοθούν τέσσερα βιβλία της από τις εκδόσεις Κέδρος και ένα από τις εκδόσεις Ψυχογιός..

Τα βιβλία της
Κλέφτης ονείρων, Κέδρος (2004)   
Η τεμπελοπόλη Πόλη-Πόλη, Κέδρος (2006)   
Δεν είμαι τέρας, σου λέω!, Κέδρος (2011)     
Μα, μπαμπά, είναι χάλια!, Κέδρος (2015)  
Τι κρατάει η μαμά;, Ψυχογιός (2016)      

***

Ο ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

***

Ο Γιώργος Σγουρός γεννήθηκε στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 1973. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Γραφιστικής της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του Τ.Ε.Ι. Αθήνας και εργάστηκε ως σχεδιαστής κινουμένων σχεδίων για την Artoon, την Big Bang Toons και την Time Lapse Pictures στην παραγωγή ταινιών και σποτ για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Από το 1999 μέχρι σήμερα έχει εικονογραφήσει περίπου 100 βιβλία για παιδιά και νέους έχοντας συνεργαστεί με πολλούς εκδοτικούς οίκους και διαφημιστικές εταιρίες στην Ελλάδα.

Το 2007 εικονογράφησε το βιβλίο με τίτλο «The Toddler Bible» (βίβλος για παιδιά). Εκδόθηκε από την Anno Domini Publishing  στη Μεγάλη Βρετανία και αγαπήθηκε σε πολλές χώρες του κόσμου. Ήδη έχει μεταφραστεί σε Αγγλία, Αμερική, Αυστραλία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ινδία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία,Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία και  Φινλανδία.

Παράλληλα δημιουργεί εικονογραφημένα παραμύθια σε αυτοκόλλητα διακόσμησης παιδικού δωματίου για την stickadream  (www.stickadream.com)

Επισκφθείτε την προσωπική του ιστοσελίδα: www.yosgo.com