Μελάκ, μόνος, της Αργυρώς Πιπίνη

0
1055

Τίτλος: Μελάκ, μόνος
Συγγραφέας: Αργυρώ Πιπίνη
Εικονογράφηση: Αχιλλέας Ραζής
Επιμέλεια κειμένων-διορθώσεις: Κατερίνα Λογοθέτη
Καλλιτεχνική επιμέλεια-Σελιδοποίηση: Εριφύλη Αράπογλου-εvARTE
Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο, 2016
Σελίδες: 32
Μέγεθος: 31 Χ 16,8
Σκληρό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-471-121-5

Αγόρασέ το

Το ταξίδι των προσφύγων για μια άλλη γη. Ο πόλεμος. Η φωτιά που καίει τα “σπαρτά” μιας ολόκληρης ζωής. Η πείνα. Το κρύο. Κι ο φόβος. Και ξανά αυτά τα τρία, με άλλη σειρά κάποιες φορές, το ίδιο έντονα ή και περισσότερο άλλες φορές.

Το φευγιό από τα ερείπια και την οδύνη. Ο ερχομός στη θάλασσα και τις βάρκες. Μια γη απέναντι. Δεν έχει πόλεμο. Μάλλον θα είναι καλύτερα. Θα φτάσουν απέναντι; Ναι, θα φτάσουν. Αυτοί τα κατάφεραν. Σωσίβια, πετσέτες για κουβέρτες κι απέναντι ψαράδες που τους σηκώνουν από το νερό αγκαλιά για να τους αναδύσουν ξανά στη ζωή. Κάποιοι τους βοηθούν. Κουβέρτες, ρούχα, τρόφιμα, σπίτια. Και μια γυναίκα που μιλάει τη γλώσσα τους μαζεύει τα παιδιά και τους λέει παραμύθια. Εκείνο το βράδυ τους είπε για έναν γέρο που ο γιος του καβάλησε ένα άγριο άλογο και έσπασε το πόδι του. Ατυχία και συμφορά! Μια εβδομάδα αργότερα όλοι οι νέοι έφυγαν για τον πόλεμο. Ατυχία και συμφορά! Και που να ξέρεις ποια είναι η πραγματική ατυχία και ποια η εικονική συμφορά. Να ελπίζεις όμως. Μη ξεχνάς να ελπίζεις, να πάρει.

Η Αργυρώ Πιπίνη, με λυρισμό και ποιητική λιτότητα, με μονολεκτικές προτάσεις που δρουν αφηγηματικά σαν ανάσες, συνεπικουρούμενη από την πραγματικά πολύ ιδιαίτερη εικονογράφηση του εικαστικού Αχιλλέα Ραζή, την ποιότητα χαρτιού αλλά και το ασυνήθιστο σχήμα του βιβλίου, δημιουργεί ένα ειλικρινές, ακριβές στις διαστάσεις του, λεύκωμα-οδοιπορικό που κόβει την ανάσα. Και το κάνει παρουσιάζοντας απλά μια ιστορία σαν όλες τις πραγματικές ιστορίες της φρίκης και του πολέμου, χωρίς υποκοριστικά, εκπτώσεις και μπανάλ πονοψυχιά.

Στο ταξίδι της φυγής από τη φωτιά και σε εκείνο της άλλης γης που ελπίζεις, ευτυχώς δεν υπάρχει μόνο ο θάνατος κι ο χαμός, δεν υπάρχουν μόνο τα νεκρά σώματα. Υπάρχουν και πολλοί άνθρωποι, από τους ψαράδες και απλούς πολίτες, μέχρι πιο οργανωμένες ομάδες ανθρώπων (δεν αναφέρομαι στις ΜΚΟ που ροκανίζουν χιλιάρικα δίχως να προσφέρουν επί της ουσίας) που δίνουν από την ψυχή τους, υποδέχονται αυτούς τους ανθρώπους, τους δείχνουν πως στη ζωή δεν υπάρχει μόνο ο εξτρεμισμός του πολέμου και των εξτρεμιστών αλλά και ένα άγριο άλογο που μπορεί να σου σπάσει το πόδι για να δεις κάτι άλλο, ίσως πιο μεγάλο.

Η ιστορία “Η ατυχία και η ευλογία” ή “Ο γέρος και το άλογο” εμπεριέχεται στο βιβλίο συνομιλώντας ως μια διδακτική ιστορία στα πλαίσια μιας ταιριαστής διακειμενικότητας που  συμπληρώνει ουσιαστικά την ευρύτερη ιστορία και λειτουργεί σαν δυναμικό συγκείμενο.

Ο Αχιλλέας Ραζής και η έκδοσης συνολικά θα σας κάνουν να σέρνετε τις παλάμες σας πάνω στο χαρτί των σελίδων πιστεύοντας ότι κάτι ανάγλυφο θα αγγίξετε, κάτι που σχεδόν έχει βγει έξω από το χαρτί. Πολύ όμορφη αίσθηση, σπάνια τη συναντάς πια σε picture book.

Το βιβλίο για όσους αναρωτιούνται αν είναι για παιδιά ή μεγαλύτερους, θα το διαβάσω με τη νέα χρονιά στα πεντοεξάχρονά μου. Και δίχως να τρέμει το φυλλοκάρδι τους, θα συναισθανθούν άμεσα και λιτά, τι σημαίνει να ξεβολεύεσαι για τα καλά από τα αυτονόητά σου.

Το βιβλίο εκδόθηκε υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR. The United Nation Refugee Agency). Από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.

Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

***

argiro-pipini5H Αργυρώ Πιπίνη είναι ηθοποιός και συγγραφέας βιβλίων για παιδιά. Έχει σπουδάσει στο Πολιτικό Τμήμα της Νομικής Σχολής και στις σχολές θέατρου Π. Κατσέλη και Βεάκη. Έχει πάρει μέρος σε σεμινάρια (Exploring Character, Exploring Shakespeare, Σύγχρονο Γερμανικό Θέατρο, studio Τσέχωφ). Διδάσκει υποκριτική (ελισαβετιανό θέατρο, ψυχολογικό ρεαλισμό, κλασική κωμωδία) επί 14 χρόνια σε διάφορες σχολές. Έχει ανεβάσει παραστάσεις με τους μαθητές της στα πλαίσια των σπουδών τους και έχει οδηγήσει τους τριτοετείς σπουδαστές της σχολής Βεάκη (το 2000) στις εξετάσεις τους με το θέαμα: “Παίζοντας Σαίξπηρ και Παίζοντας με τον Σαίξπηρ”.
Ως ηθοποιός έχει δουλέψει στο θέατρο με πολλούς σκηνοθέτες, όπως η Μάγια Λυμπεροπούλου, η Ρούλα Πατεράκη, ο Βίκτωρ Αρδίττης, ο Νίκος Χαραλάμπους, ο Χριστόφορος Χριστοφής και άλλοι, παίζοντας κυρίως ρόλους κλασικού ρεπερτορίου.
Κυκλοφορούν βιβλία της για παιδιά. Eπίσης ασχολείται με τη μετάφραση παιδικών και εφηβικών βιβλίων, κειμένων για το θέατρο, καθώς και με τη διασκευή κλασικών κειμένων. Το 2012 τιμήθηκε με το Βραβείο Μετάφρασης Βιβλίου για Παιδιά της Ελληνικής Εταιρείας Μεταφραστών Λογοτεχνίας, για τη μετάφραση του βιβλίου “Ψάρι στον ουρανό” του Fridrik Erlings (εκδ. Πατάκη) και το 2013 αναγράφηκε στους τιμητικούς πίνακες της IBBY (The International Board on Books for Young People) για τις μεταφράσεις της.
Το βιβλίο της «Το δικό τους ταξίδι» ξεχώρισε για το ιδιαίτερο θέμα του και συμπεριλαμβάνεται στη βραχεία λίστα των Κρατικών βραβείων 2015. Ενώ συμμετείχε με το κείμενο «Γράμμα στον Θεό» και εικόνα Μαρίας Μπαχά στον τόμο που επιμελήθηκε το Ελληνικό Τμήμα της iBbY: «Το γέλιο κάνει καλό στο σχολείο».
Τέλος οργανώνει projects για παιδιά, με θέματα από έργα κλασικής λογοτεχνίας, από δικά της βιβλία, από την ποίηση και τη ζωγραφική, σε συνεργασία με διάφορους φορείς.
Για περισσότερες πληροφορίες για την Αργυρώ Πιπίνη επισκεφτείτε την εξαιρετική
ιστοσελίδα της

Εργογραφία:
Μαξ, ο Τυχερόγατος, Μεταίχμιο, 2003

Η συνωμοσία των κουζινικών, Ελληνικά Γράμματα, 2006
Καληνύχτα και όνειρα γλυκά, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2007
Λέξεις και χρώματα, τελείες και κόμματα, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2008
Ημερολόγιο 2010: Μόνο για γυναίκες, Μίνωας, 2009
Άμπρα Κατάμπρα, Χριστούγεννα: Ένα γιορτινό ημερολόγιο, Μίνωας, 2009
Ημερολόγιο 2011: Γυναίκες για πάντα, Μίνωας, 2010
Ημερολόγιο 2011: Σαίξπηρ, Το βήμα του χρόνου, Εκδόσεις Πατάκη, 2010

Ο Ευγένιος και ο ιερός πάπυρος, Μεταίχμιο, 2010
Ιστορίες από τον Σαίξπηρ: Η τρέλα της αγάπης, Εκδόσεις Πατάκη, 2011
Ιστορίες από τον Σαίξπηρ: Το παιχνίδι της μεταμφίεσης, Εκδόσεις Πατάκη, 2011
Μαξ, ο Τυχερόγατος, Μεταίχμιο, 2011

Ο Ευγένιος και ο ιερός πάπυρος, Μεταίχμιο, 2011
Ο Σίμπα και το σύμπαν, Εκδόσεις Πατάκη, 2012
Σημειωματάριο μεταξύ γυναικών, Εκδόσεις Πατάκη, 2012

Όλες οι μέρες Κυριακή, Εκδόσεις Πατάκη, 2013
Η Αλίκη στην πόλη, Εκδόσεις Πατάκη, 2014
Το δικό τους ταξίδι, Καλειδοσκόπιο, 2014
Αν θες να πας ταξίδι στο φεγγάρι, Καλειδοσκόπιο, 2016
Καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας, άνοιξη, καλοκαίρι…, Εκδόσεις Πατάκη, 2016
Μελάκ, μόνος, Καλειδοσκόπιο, 2016
Οδήγησε μια Ferrari στην πίστα, Εκδόσεις Πατάκη, 2016

Συμμετοχή σε συλλογικά έργα:
Μία αγάπη, επτά χρώματα και ένας λύκος, Μεταίχμιο, 2007
12 δώρα για τα Χριστούγεννα, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2008

***

Ο ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

***

Ο Αχιλλέας Ραζής γεννήθηκε το 1975 στη Μυτιλήνη. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας στο εργαστήριο του Χρόνη Μπότσογλου. Έχει πραγματοποιήσει πέντε ατομικές εκθέσεις, εκ των οποίων τις τρεις στο πλαίσιο της Διεθνούς Συνάντησης Σύγχρονης Τέχνης της Αθήνας Art-Athina, εκπροσωπώντας την αίθουσα τέχνης “Αγκάθι”. Επίσης έχει πραγματοποιήσει ατομική έκθεση στη Λευκωσία. Έχει φιλοτεχνήσει εξώφυλλα για λογοτεχνικά βιβλία και για εφημερίδες free press. Από το 2005 διδάσκει εικαστικά σε σχολεία ειδικής αγωγής. Επισκεφθείτε τον ιστότοπό του εδώ.

Βιβλία που εικονογράφησε
Το κυρίαρχο θέμα, Κορμοράνος / Inkpess (2003)
Πιπίνη, Αργυρώ, Μελάκ, μόνος, Καλειδοσκόπιο (2016)