Μετά το Man Booker και το βραβείο Όργουελ στον “Γαλατά” της Άννα Μπερνς

0
280
Photo: Nils Jorgensen/Rex/Shutterstock, via Guardian

Η βορειοιρλανδή Anna Burns είχε κερδίσει με τον Milkman, τέταρτο μυθιστόρημά της, το ξεχωριστό βραβείο Man Booker 2018 κι έγινε η πρώτη βορειοιρλανδή που κατάφερνε κάτι τέτοιο. Ήταν ένα βιβλίο που μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε πουλήσει μόλις 5.000 αντίτυπα.

Μετά το Man Booker, το βιβλίο κέρδισε και το Βραβείο Όργουελ πολιτικού μυθιστορήματος. Αφηγήτρια της ιστορίας είναι μια 18χρονη, που αποκαλείται “Μεσαία Αδελφή” και εξιστορεί την προσπάθεια της να κρατήσει κρυφές τις συναντήσεις της από τη μητέρα της και τους υπόλοιπους με τον μυστηριώδη Milkman. Στην ιστορία υπεισέρχονται η κλειστή κοινωνία όπου ζει, οι απαιτήσεις των άλλων και οι ισορροπίες, η πολιτική, ο εθνικός διχασμός και η σεξουαλική παρενόχληση.

Στο Milkman, οι ήρωες δεν κατονομάζονται, ενώ η υπόθεση εκτυλίσσεται σε πόλη της Β. Ιρλανδίας που επίσης δεν κατονομάζεται, κατά την περίοδο του εθνικού διχασμού, εστιάζοντας ουσιαστικά στις σχέσεις των ηρώων μεταξύ τους.

Η ανακοίνωση των νικητών έγινε στο University College London την Τρίτη 25 Ιουνίου, ημερομηνία γέννησης του Τζορτζ Όργουελ.

“Ο Γαλατάς” κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Gutenberg σε μετάφραση της Μαρίας Αγγελίδου.