Με τους ζωγράφους της Πινακοθήκης Αβέρωφ- Οδηγός για νέους, της Μαρίζας Ντεκάστρο

0
816

Τίτλος: Με τους ζωγράφους της Πινακοθήκης Αβέρωφ- Οδηγός για νέους
Συγγραφέας: Μαρίζα Ντεκάστρο
Εκδόση: Ίδρυμα Ευάγγελου Αβέρωφ-Τοσίτσα, 2016
Επιστημονική σύμβουλος: Όλγα Μεντζαφού-Πολύζου
Επιμέλεια κειμένων: Άννα Καραπάνου
Καλλιτεχνικός σχεδιασμός: Θύμιος Πρεσβύτης, Θοδωρής Αναγνωστόπουλος (Peak Publishing)
Σελίδες: 52
Μέγεθος: 22 Χ 24
ISBN: 978-960-7694-24-9

Αγόρασέ το
Βραβείο «Βίτω Αγγελοπούλου» του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου 2017 σε συγγραφέα βιβλίου με πληροφοριακά κείμενα (γνώσεων) για παιδιά

"Βάρκα Ελλήνων" του Δ. Τσόκου, "Το λιμάνι του Βόλου" του Δ. Βολανάκη, "Η μάχη των Φαρσάλων" του Γ. Ροϊλού, "Στύλοι Ολυμπίου Διός" του Β. Λάντσα, "Κύματα" του Ι. Αλταμούρα, "Κυπαρίσσι" του Κ. Μαλέα, "Μάγκας τρώει καρπούζι" του Π. Πανταζή, "Το σπίτι που ονειρεύεται" του Μ. Οικονόμου, "Τα πρώτα βήματα" του Γ. Ιακωβίδη, είναι μερικοί μόνο από τους σημαντικούς πίνακες Ελλήνων δημιουργών που εκτίθενται στην άκρως ενδιαφέρουσα, για κάθε επισκέπτη του νομού Ιωαννίνων, Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ.

Με αυτούς τους πίνακες συνομίλησε η κριτικός βιβλίου, συγγραφέας και μεταφράστρια Μαρίζα Ντεκάστρο. Μ' αυτούς και κάμποσους ακόμα, από την Πινακοθήκη του παθιασμένου συλλέκτη Ευάγγελου Αβέρωφ, γνωστότερου στους Έλληνες ως πολιτικού και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λιγότερο γνωστού ως συγγραφέα και λάτρη του αμπελιού και του τυριού. Ίσως η αγάπη του για την τέχνη δε συγκρίνεται με καμία εκ των προαναφερθέντων πεδίων δράσης του. Αποτέλεσμα αυτής της αγάπης ήταν η δημιουργία και λειτουργία του Μουσείου Ε. Αβέρωφ το 1988, 2 χρόνια πριν θάνατο του εμπνευστή του.

Στο βιβλίο "Με τους ζωγράφους της Πινακοθήκης Αβέρωφ" στεκόμαστε με τη συγγραφέα του μπροστά σε 22 σημαντικά έργα της Πινακοθήκης. Τα κοιτάζουμε. Δεν είναι μόνο τα σύνολα που γραπώνει αμέσως το βλέμμα. Στο όλον πολλές φορές χάνεται η ουσία. Είναι οι λεπτομέρειες, οι γραμμές, τα χρώματα, οι γεωμετρίες, οι όγκοι, οι διαστάσεις που συχνά χοροπηδούν. Είναι οι στιγμές που αποτυπώνουν. Τα -φημισμένα πια- πρώτα βήματα ενός μωρού όπου μπορεί να χαθείς στα ανοιχτά δάχτυλα του δεξιού χεριού της αδερφούλας, ο μικρόσωμος, ξυπόλυτος μαγκάκος που γεύεται χαμογελαστός μια φέτα καρπούζι ένα μεσημέρι καλοκαιριού με την ψάθα στα πόδια και στο βάθος τα νησιώτικα σκαλάκια και το καμπαναριό της εκκλησιάς. το νυχτερινό σεργιάνι στο λιμάνι του Βόλου όπου το φεγγάρι υπονοείται στον ουρανό και το νερό. 

Η Μαρίζα Ντεκάστρο συνδιαλέγεται, με βραχύ κείμενο, με κάθε πίνακα. Μέσα σε ελάχιστες γραμμές στρέφει το βλέμμα (της και μας) σε λεπτομέρειες, μικρές νύξεις του πίνακα, παρασκήνιο δημιουργίας, ιστορικές συνθήκες καθώς και -συνοπτικά- τη θέση του ζωγράφου στον μεγάλο κόσμο της τέχνης και των αμέτρητων ρευμάτων της. Κάπως έτσι δημιουργείται ένας αξιόλογος και ελκυστικός οδηγός για παιδιά και νέους όπου οι… εικονογράφοι είναι οι ζωγράφοι της συγκεκριμένης Πινακοθήκης. Ως απλός αναγνώστης κρίνω επιτυχή την επιλογή να εισέλθουμε με συναίσθημα και σκέψη, με φαντασία και αισθήσεις στους πίνακες και όχι με πλήθος ιστορικών στοιχείων που θα ξεχαστούν μόλις το βιβλίο κλείσει (και δε θα ξανανοίξει κιόλας εύκολα ένα τέτοιο βιβλίο). Θαρρώ πως μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικό παιδαγωγικό εργαλείο για κάθε εκπαιδευτικό της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (και γονείς παιδιών αντίστοιχης ηλικίας) καθώς παρέχει ένα ειλικρινές πλαίσιο γνωρίμιας και ουσιαστικής προσέγγισης των συγκεκριμένων έργων μα και της Τέχνης ευρύτερα. Για τα παιδιά και τα σχολεία του Νομού Ιωαννίνων και της Ηπείρου γενικότερα, το θεωρώ κάτι παραπάνω από αναγκαίο.

Η Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ είναι μουσείο νεοελληνικής τέχνης. Λειτουργεί στο Μέτσοβο του νομού Ιωαννίνων από τον Αύγουστο του 1988. Έχει σε μόνιμη έκθεση αντιπροσωπευτικά έργα των σημαντικότερων Ελλήνων ζωγράφων, χαρακτών και γλυπτών του 19ου και του 20ού αιώνα, όπως των Γύζη, Λύτρα, Βολανάκη, Ιακωβίδη, Παρθένη, Μαλέα, Γαλάνη, Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Μόραλη, Τέτση και πολλών ακόμα. Η Συλλογή έργων τέχνης του μουσείου θεωρείται μια από τις πληρέστερες και σημαντικότερες αυτής της περιόδου.

Εκτός από τη Μόνιμη Έκθεση, διοργανώνονται περιοδικές εκθέσες – θεματικές, αναδρομικές, ομαδικές ή άλλες ειδικότερου ενδιαφέροντος– με έργα που συγκεντρώνονται από άλλα μουσεία και ιδιωτικές συλλογές της χώρας ή του εξωτερικού. Άλλες δραστηριότητες περιλαμβάνουν την οργάνωση επιστημονικών συμποσίων, ημερίδων, ξεναγήσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δημιουργικών εργαστηρίων, ενώ το Παιδικό Εργαστήρι της Πινακοθήκης λειτουργεί σε τακτική βάση για τα παιδιά της περιοχής. Πλούσια είναι τέλος και η εκδοτική δραστηριότητα του μουσείου.

Για πληροφορίες και κρατήσεις:

Πινανοθήκη Ευάγγελου Αβέρωφ
Τηλ: 26560-41210
averoff@otenet.gr
www.averoffmuseum.g

Ωράριο λειτουργίας: 10:00-16:00, καθημερινά πλην Τρίτης
Γενική είσοδος: €3
Μειωμένο εισιτήριο: €2
(για μαθητές, φοιτητές, οργανωμένες επισκέψεις σχολείων)

Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

***

Η Μαρίζα Ντεκάστρο γεννήθηκε το 1953 στην Αθήνα. Σπούδασε στη Σορβόνη Παιδαγωγικά και Λογοτεχνία για παιδιά και νέους από το 1973 έως το 1982. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα δίδαξε στην ιδιωτική εκπαίδευση Ιστορία και Λογοτεχνία σε παιδιά του δημοτικού. Έχει γράψει παιδικά βιβλία για την Ιστορία και την Τέχνη και μεταφράζει λογοτεχνία- παιδική, νεανική, ενηλίκων. Τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων (2006) για το βιβλίο που έγραψε με τον Π. Βαλαβάνη "Μικρές ιστορίες του μουσείου" (εκδ. Κάστωρ). Επίσης, με το βραβείο Βιβλίου Γνώσεων "Βίτω Αγγελοπούλου" ΙΒΒΥ-Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (2012) για το βιβλίο "Περπατώντας τις εποχές του Βυζαντίου" (εκδ. Μεταίχμιο) και τέλος, με το βραβείο Μετάφρασης Νεανικού Βιβλίου (2012), της Ελληνικής Εταιρείας Μεταφραστών Λογοτεχνίας για το βιβλίο "Θαύμα" (εκδ. Παπαδόπουλος).
Γράφει κριτική παιδικού και εφηβικού βιβλίου στο διαδικτυακό περιοδικό Αναγνώστης.

Τα βιβλία της
Βυζαντινή τέχνη, Κέδρος (1990)
Λαϊκή τέχνη, Κέδρος (1994)
Αρχαιολογία, Κέδρος (1994)
Studying Byzantine Icons, Ακρίτας (1999)
Η Αθήνα σε 7 διαδρομές, Ακρίτας (2000)

Η Ελλάδα των Βαλκανικών πολέμων 1912-1913, Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων (2003)
Μακρυγιάννης, Ερευνητές (2007)
Στο μουσείο, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2007)
Διαβάζοντας τις βυζαντινές εικόνες, Ακρίτας (2008)
Η πόλη μας, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2008)

At the Museum, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2009)
Let's Go to Crete!, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2009)
Let's Go to Nafplio!, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2009)
The New Acropolis Museum, Μεταίχμιο (2009)
Η Αθήνα σε 7 διαδρομές, Μεταίχμιο (2009)
Ημερολόγιο 2010: Ο χρόνος περνάει… οι σελίδες γεμίζουν, Μεταίχμιο (2009)
Πάμε στην Κρήτη;, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2009)
Πάμε στο Ναύπλιο;, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2009)
Πάμε στους Δελφούς;, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2009)
Τα χρόνια πέρασαν… οι σελίδες γέμισαν, Μεταίχμιο (2009)
Το νέο Μουσείο της Ακρόπολης, Μεταίχμιο (2009)
Das neue Akropolis-Museum, Μεταίχμιο (2010) 
Le nouveau musée de l' Acropole, Μεταίχμιο (2010)
Seven Walks Through Athens, Μεταίχμιο (2010)
Πάμε στη Θεσσαλονίκη;, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2010)
Πώς διαλέγω βιβλίο για τα παιδιά, Περιοδικό "Διαβάζω" (2010)

Τα χρόνια πέρασαν… οι σελίδες γέμισαν, Μεταίχμιο (2011)    
Θησαυροί μέσα στο χώμα, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2011)     
Περπατώντας τις εποχές του Βυζαντίου, Μεταίχμιο (2011)     
Το νέο Μουσείο της Ακρόπολης, Μεταίχμιο (2011)
Τι και πως στην προϊστορία, Κέδρος (2013)
Με τους ζωγράφους της Πινακοθήκης Αβέρωφ, Ίδρυμα Ευαγγέλου Αβέρωφ – Τοσίτσα (2016)
Ένας κόσμος σε κίνηση, Καλειδοσκόπιο (2017)
Κωνσταντινούπολη 1453, Κέδρος (2017)