Με Φως και Φαντασία: ένα μοναδικό διαδραστικό πρόγραμμα φιλαναγνωσίας

0
1679

Με μερικά μαγικά υλικά, παίζοντας με το φως, τη θερμότητά του, τις αισθήσεις και την τεχνική Glow in the Dark, δημιουργώντας συναρπαστικές διαθλάσεις και αντανακλάσεις φωτός με καθημερινά και πιο σύνθετα αντικείμενα, παίζοντας με τη φυσική περιέργεια των παιδιών και την μαγική εμφάνιση και εξαφάνιση αντικειμένων, συνθέτοντας μυστήρια και γρίφους και ενισχύοντας την τάση των παιδιών να επιλύουν και με έναν απίστευτο εξωγήινο συγγραφέα που βρέθηκε κατά τύχη στον πλανήτη μας ενώ πήγαινε για βράβευση, για περίπου 70 λεπτά, πάνω από 50 παιδιά χάθηκαν στη μαγεία του πλανήτη του ELNIPLEX.

Ο ΕΛ χάθηκε καθώς πήγαινε να βραβευτεί και ετοιμαζόταν να φάει το πορτοκαλίνι του (ή το μπανανάδι του, δεν θυμόμαστε ακριβώς) και μέσα από μια μαύρη τρύπα βρέθηκε κοντά μας.

Την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου, σε ώρα ιδανική (1:30-2:3\40 το μεσημέρι), ο Π100 γέμισε με φως και φαντασία και τα παιδιά δημιούργησαν την απίθανη ιστορία του ΕΛ με τα βιβλία και τις χειροποίητες δερμάτινες τσάντες που πήραν δώρο!

Σχεδίαση-υλοποίηση: Ανέζα Κολόμβου, Μαίρη Μπίρμπίλη, Δώρα Πουρή, Απόστολος Πάππος, Εξωγήινος: Κατερίνα Χατζηανδρέου, Βοηθοί: Δέσποινα Λαζάρου & Κατερίνα Γούδα

Υποδεχόμασταν παιδιά και συνοδούς με ειδική προβολή στον προτζέκτορα. Όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα, ένα βίντεο με τη φωνή του ΕΛ και την έκκλησή του για βοήθεια μας κινητοποίησε καθοριστικά!
Τα παιδιά μπήκαν γρήγορα στην ιστορία…
…άκουσαν από τις τρεις εμψυχώτριες-παιδαγωγούς του ELNIPLEX τις οδηγίες…
…η περιπέτεια του ΕΛ τράβηξε την προσοχή τους…
…και λίγο μετά η δική τους περιπέτεια ήταν προ των πυλών!
Τα τρία γράμματα μιας μαγικής λέξης εμφανίστηκαν εξίσου μαγικά και τα παιδιά αναγνώρισαν σε ποια σειρά έπρεπε να τοποθετηθούν.
Το φως ήταν μια λέξη-κλειδί.
Διαθλάσεις, αντικατοπτρισμοί, ειδικοί φωτισμοί είχαν κεντρικό ρόλο στην ιστορία του ΕΛ.
Ένας ιπτάμενος δίσκος μας πλησίασε…
…και λίγο μετά γρίφοι που άναψαν ξαφνικά μπροστά στα μάτια μας…
…μέσα στο τετράμετρο ειδικό τούνελ της αίθουσας…
…προκάλεσαν τις αισθήσεις και τη φαντασία μας.
Ο ΕΛ είχε φροντίσει να μας αφήσει παντού το στίγμα του.
Όταν λύσαμε το μυστήριο, ανοίξαμε τις τσάντες-δώρο που πήραμε…
…και αρχίσαμε να συμπληρώνουμε τη χαμένη ιστορία του ΕΛ…
…με φως και φαντασία!

Κι όταν στο τέλος τα καταφέραμε, ο ΕΛ βρέθηκε κοντά μας χορεύοντας έναν διαπλανητικό ρομποτικό χορό που έλαβε τέλος με τη διανομή των φωτεινών βραχιολιών που χάρισε σε όλα τα παιδιά!