Μην ανοίξεις αυτό το βιβλίο, του Άντι Λι

0
1335

Το χιούμορ, το αυθεντικό χιούμορ, αυτό που θα σε κάνει να γελάσεις πραγματικά, και μάλιστα να γελάσουν μικροί και μεγάλοι ακριβώς με τα ίδια πράγματα, είναι εξαιρετικά σπάνιο στα βιβλία για παιδιά. Εν προκειμένω, έχουμε ένα βιβλίο, ένα picture book (ιδιαιτέρως βραχύ κείμενο) που σε κάνει να γελάς από την δεύτερη ως την τελευταία του σελίδα.

Στο οποίο βιβλίο, ο ήρωας, ένα ανθρωπόμορφο και αβγουλόμορφο χαριτωμένο μούτρο, μας εκλιπαρεί να μην ανοίξουμε καν το βιβλίο, ύστερα να το κλείσουμε αμέσως, μετά να μην γυρίσουμε σελίδα. Σταδιακά εκνευρίζεται με τον αναγνώστη, θυμώνει, του φωνάζει, τον εκλιπαρεί, περνάει διάφορα στάδια απεύθυνσης για να αποφύγει κάτι κατά τον ίδιο οδυνηρό.

Γελάς. Αναρωτιέσαι τι του συμβαίνει. Μπαίνεις στη θέση του. Προφανώς κανείς δεν κλείνει το βιβλίο κι αυτή η άρνηση συναίνεσης και συμμόρφωσης έχει μια αξία. Το βιβλίο παίζεται, μπορούμε να σώσουμε τον φίλο με διάφορες εναλλακτικές προτάσεις, μπορούμε να φτιάξουμε ένα τεράστιο βιβλίο που θα μας συμβαίνουν διάφορα κωμικά εφόσον γυρίζουμε τις σελίδες, μπορούμε πολλά. Αλλά πάνω απ’ όλα, θα περάσετε υπέροχα, μικροί και μεγάλοι, τα πέντε λεπτά της ανάγνωσής του.

Ο εμπνευστής του βιβλίο, ο δημοφιλής Αυστραλός κωμικός Άντι Λι, είδε αυτό το άνευ πλοκής “τίποτα” να σημειώνει τεράστια επιτυχία, να κατακτά βραβεία και να μεταφράζεται σε 35 γλώσσες. Γιατί το βιβλίο για παιδιά δεν χρειάζεται να είναι μηνύματα και μεγάλα νοήματα. Μπορεί να είναι νεύματα και κυρίως διασκέδαση και αυθεντικότητα.

Το προτείνω.

Εκδόσεις Ψυχογιός.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
Τίτλος: Μην ανοίξεις αυτό το βιβλίο
Τίτλος πρωτοτύπου: Do not open this book
Κείμενα: Άντι Λι
Εικονογράφηση: Χιθ ΜακΚένζι
Μετάφραση: Έρρικα Πάλλη
Εκδόσεις: Εκδόσεις Ψυχογιός, Σεπτέμβριος 2018
Σελίδες: 32
Μέγεθος: 23,5 Χ 27,5
ISBN: 978-618-01-2678-5