Μη βίαιη επικοινωνία, η γλώσσα της καρδιας: παρουσίαση στο Σχολείο της Φύσης

0
1178

Το 2016, ανάμεσα σε άλλα, έφερε στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Κοντύλι το πολυαναμενόμενο βιβλίο της Μη Βίαιης Επικοινωνίας. Πρόκειται για το πλέον βασικό βιβλίο του Marshall Rosenberg "Nonviolent Communication, A language of life", το οποίο θεωρείται από πολλούς ως ένα από τα βιβλία-ορόσημα για τη μετάβαση σε μια πιο ειρηνική και βιώσιμη ζωή.

H Μη Βίαιη Επικοινωνία (Nonviolent Communication) είναι μια διαδικασία που μας βοηθά να αντιληφθούμε, να εντοπίσουμε και να διαχειριστούμε τη βία που δεχόμαστε και ασκούμε καθημερινά, τόσο από και προς τους άλλους όσο και προς τον εαυτό μας. Ο σκοπός της είναι σταδιακά να μας απελευθερώσει συναισθηματικά, έτσι ώστε να μπορούμε να ζήσουμε πέρα από την ενοχή, τη ντροπή και το φόβο. Η διαδικασία αυτή εστιάζει στις βαθύτερες ανάγκες μας και τα συναισθήματα που βιώνουμε ανά πάσα στιγμή κι έτσι μας βοηθά να συνυπάρχουμε με τους άλλους με τρόπο που κάνει τη ζωή πιο όμορφη για όλους.

Στην παρουσίαστη του βιβλίου, που θα γίνει στο Σχολείο της Φύσης (δείτε περισσότερα στο topic Πληροφορίες) θα μιλήσει ο Γιώργος Τσιτσιρίγκος, μεταφραστής του βιβλίου στα ελληνικά.

Ο Γιώργος Τσιτσιρίγκος ασχολείται εντατικά με τη Μη Βίαιη Επικοινωνία τα τελευταία 5 χρόνια. Εδώ και 4 χρόνια συντονίζει εργαστήρια πάνω σε αυτή τη διαδικασία ενώ βρίσκεται σε διαδικασία επίσημης πιστοποίησης εκπαιδευτή από το διεθνές Κέντρο Μη Βίαιης Επικοινωνίας (Center for Nonviolent Communication, CNVC). Επισκεφείτε το site.

Η παρουσίαση θα έχει βιωματικά στοιχεία και θα περιλαμβάνει τη διαδραστική συμμετοχή του κοινού. Το βιβλίο θα διατίθεται προς πώληση μετά το πέρας της παρουσίασης.

"Γιατί κάποιοι άνθρωποι απολαμβάνουν τη δυστυχία των άλλων;" αναρωτήθηκε αρχικά ο Ρόζενμπεργκ.

Δείτε το σχετικό βίντεο!!

O Μάρσαλ Ρόζενμπεργκ γεννήθηκε στο Κάντον του Οχάιο των ΗΠΑ στις 6 Οκτωβρίου του 1934. Σε ηλικία επτά ετών μετακόμισε με την οικογένειά του στο Ντιτρόιντ του Μίτσιγκαν. Την ίδια εβδομάδα της έλευσής του στο Ντιτρόιτ ξέσπασαν άγρια επεισόδια ανάμεσα σε λευκούς και μαύρους με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους πάρα πολλοί άνθρωποι. Σύμφωνα με τον ίδιο τον Μάρσαλ, εκείνα τα γεγονότα ήταν που πυροδότησαν για πρώτη φορά την επιθυμία του να μελετήσει το φαινόμενο της βίας και τους τρόπους αντιμετώπισής της.

Πιστός σε αυτό το σκοπό σπούδασε ψυχολογία και το 1961 ανακηρύχτηκε διδάκτορας της κλινικής ψυχολογίας από το πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν-Μάντισον. Σύντομα διαπίστωσε ότι χρειαζόταν έναν διαφορετικό τρόπο προσέγγισης της ψυχολογίας από αυτόν που διδάχτηκε στο πανεπιστήμιο. Αναζήτησε αυτό τον διαφορετικό τρόπο στην συνεργασία του με πολιτικούς ακτιβιστές, σχολεία, μαθητές και καθηγητές, φοιτητές και κολέγια, επαγγελματίες ψυχικής υγείας, φυλακισμένους και δεσμοφύλακες, ανθρώπους και φυλές από 60 διαφορετικές χώρες.

Ο καρπός της πολύχρονης εργασίας του είναι η Μη Βίαιη Επικοινωνία (Nonviolent Communication)

Πέθανε στο Νέο Μεξικό των ΗΠΑ στις 7 Φεβρουαρίου 2015. Το Κέντρο της Μη Βίαιης Επικοινωνίας που δημιούργησε συνεχίζει να λειτουργεί πιστοποιώντας εκπαιδευτές Μη Βίαιης Επικοινωνίας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τίτλος: Μη βίαιη επικοινωνία- Η γλώσσα της καρδιάς
Συγγραφέας: Μάρσαλ Ρόζενμπεργκ, PhD
Εκδόσεις: Κοντύλι, 2016
Eπιμέλεια: Αντωνία Κιλεσσοπούλου
Επιστημονική επιμέλεια: Αγλαΐα Μαστρόκαλου, Λουσιρένα Τσατσά, Πατρίσια Φόστερ
Μετάφραση: Γιώργος Τσιτσιρίγκος
Εξώφυλλο: Δέσποινα Βαφείδου
Σελιδοποίηση: Δέσποινα Βαφείδου
Σελίδες: 264
ISBN: 978-960-9661-23-2

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
"Μη Βίαιη Επικοινωνία. Η γλώσσα της καρδιάς" του Marshal Rosenberg
Θα μιλήσει ο μεταφραστής του βιβλίου Γιώργος Τσιτσιρίγκος, Εκπαιδευτής Επικοινωνίας

Κυριακή 3η Απριλίου, 12.00μμ
Στο Σχολειο της Φυσης
2ο χλμ Τριλόφου Επανωμής

Η είσοδος είναι δωρεάν για όλους.