Μη φοβάσαι Κοκκινοσκουφίτσα, του Βασίλη Κουτσιαρή

0
2123

Τίτλος: Μη φοβάσαι Κοκκινοσκουφίτσα
Συγγραφέας: Βασίλης Κουτσιαρής
Εικονογράφηση: Θέντα Μιμηλάκη
Εκδόσεις: Κόκκινη κλωστή δεμένη, Σεπτέμβριος 2014
Σελίδες: 32
Μέγεθος: 32 Χ 23
ISBN: 978-618-80218-5-3

Αγόρασέ το

Η ιστορία της Κοκκινοσκουφίτσας με τη ματιά ενός εκπαιδευτικού αποτελεί  αφορμή για προβληματισμό μέσα στην τάξη για τις παιδικές φοβίες και την αντιμετώπισή τους. Σε όλους μας είναι γνωστή η περιπέτεια της μικρής Κοκκινοσκουφίτσας στο δάσος, που τριγυρίζει ο κακός λύκος και οι συμβολισμοί που κρύβει για την παιδική ηλικία. Τα παιδιά συμπάσχουν με την ηρωίδα, μοιράζονται την ανησυχία και το φόβο της, αγωνιούν αν θα τα καταφέρει να διασχίσει ολομόναχη το δάσος και να πάει στην πολυαγαπημένη της γιαγιά. Η διαδρομή μέσα από το δάσος κρύβει τόσους κινδύνους! Άραγε υπάρχει κακός λύκος;  Οι εντολές της μητέρας της ηχούν στ’ αυτιά της απειλητικά.

Δεν ήθελα να πάω στο δάσος.
Προσπάθησα πολλές φορές να το πω, αλλά την τελευταία στιγμή άλλαζα γνώμη.
Οι εντολές της μαμάς ξεκάθαρες.
“Μη λοξοδρομήσεις, μη χασομερήσεις, μη μιλήσεις σε αγνώστους”.
Μη, μη, μη! Και μετά από λίγο βγήκα έξω.

Αναρωτηθήκαμε γιατί να διαλέξει ένα κλασσικό παραμύθι για μικρά παιδιά και δεν διστάσαμε να ρωτήσουμε το συγγραφέα Βασίλη Κουτσιαρή να μας πει με ποια αφορμή έγραψε την ιστορία της Κοκκινοσκουφίτσας.

kokkinoskoufitsa_koutsiaris_cover“Αφορμή για να γράψω αυτή την ιστορία στάθηκε ένα σεμινάριο δημιουργικής γραφής τον Αύγουστο του 2012 στο Λευκαντί. «Στο κάτω κάτω της γραφής» ο τίτλος του με δασκάλες τη Μαρία Αγγελίδου και την Ελένη Σβορώνου και συμμαθητές κυρίως εκπαιδευτικούς και συγγραφείς. Η δεύτερή μας εργασία ήταν η διασκευή ενός αγαπημένου κλασικού παραμυθιού. Της επιλογής μας, βέβαια.
Ήμουν ανάμεσα σε κάποια παραμύθια του Άντερσεν και την «Κοκκινοσκουφίτσα» των Γκριμ, την οποία και επέλεξα τελικά. Τα σχόλια ήταν θετικά από όλη την ομάδα και έτσι αποφάσισα να το προχωρήσω και εκδοτικά. Φυσικά το δούλεψα πολύ μετά αλλά η αρχική ιδέα παρέμεινε η ίδια. Σκέφτηκα αμέσως τις εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη και για εικονογράφο την Θέντα Μιμηλάκη. Το αποτέλεσμα ήταν καλύτερο των προσδοκιών μου. Ελπίζω να το αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι, όσο το αγαπάω και γω.”

Το νέο βιβλίο του Βασίλη Κουτσιαρή διαπραγματεύεται το φόβο που αισθάνεται κάθε μικρό παιδί για τον έξω κόσμο και την ανάγκη να τον αντιμετωπίσει και να τον υπερνικήσει. Ο φόβος είναι ένα συναίσθημα όπου κυριαρχεί στην εξελικτική διαδικασία ανάπτυξης του παιδιού και διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία. Ο “κακός λύκος” είναι ο φόβος για ένα άγριο πεινασμένο ζώο, όπως περιγράφεται στα παραμύθια. Το παιδί χρειάζεται την εμπειρία για να επιβληθεί στους φόβους του και να μάθει να τους αντιμετωπίζει ώστε να μπορέσει να ωριμάσει ως ένας λειτουργικός ενήλικας, όπως μας εξηγεί η Μαρία Δρόσου ψυχολόγος σε απόσπασμα στο τέλος του βιβλίου. Το μικρό κορίτσι με την πελώρια κόκκινη κάπα κρύβει καλά τους φόβους του όμως τι θα συμβεί όταν θελήσει να μοιραστεί τους φόβους του και να τους αντιμετωπίσει;

Βασισμένο στο γνωστότερο κλασσικό παραμύθι όλων των εποχών, προχωρά πέρα από τη γνωστή ιστορία, της πετά μια ιδιαίτερη άνω τελεία τη στιγμή της μοιραίας συνάντησης και κατόπιν διεισδύει στην ψυχή του μικρού κοριτσιού και το αίσθημα του φόβου που το κατακλύζει. Πράγματι, η Κοκκινοσκουφίτσα νιώθει φόβο για το άγνωστο και δικαιολογημένα νιώθει έτσι. Με έναν τρόπο μαγικό, ο συγγραφέας βρίσκεται δίπλα της, την καθησυχάζει, της χαμογελά και την παίρνει αγκαλιά. Μια πρωτότυπη εκδοχή της ιστορίας με τη μεγάλη ανατροπή για το τέλος. Γι’ αυτό, η ταπεινή μου συμβουλή λέει να μην ξεφυλλίσετε το παραμύθι αλλά να το διαβάσετε από την αρχή ώστε να μη χαθεί η έκπληξη.

Το βιβλίο στεφανώνεται από την πραγματικά σαγηνευτική εικονογράφηση της Θέντας Μιμηλάκη που με τις επιλογές των χρωματισμών και τις μορφές που δημιούργησε σε βάζει να περπατάς μέσα στο δάσος της Κοκκινοσκουφίτσας. Η κάπα της σχεδόν κινείται μέσα στις σελίδες που θα ξεφυλλίσετε και παρέα με την ιστορία, θα βάλετε ένα ωραίο στοίχημα να νικήσετε τους φόβους, των παιδιών και τους δικούς σας. Σας το προτείνουμε.

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕAΣ

***

Ο Βασίλης Κουτσιαρής γεννήθηκε στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας και είναι  απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Πατρών. Απο τη στιγμή που μπήκε για πρώτη φορά σε τάξη, περίπου στο τέταρτο έτος για την πρακτική του, συνειδητοποιεί ότι δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτε άλλο. Σήμερα εργάζεται ως δάσκαλος στη Δημόσια Εκπαίδευση αλλά ταυτόχρονα δραστηριοποιείται και σε άλλους τομείς με επίκεντρο πάντα το παιδί.

Είναι συντονιστής της “Παιδικής Λέσχης Ανάγνωσης Κω” (Βραβείο σε πρόγραμμα για την προώθηση της φιλαναγνωσίας από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, 2012). Η  Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης Κω φιλοξενείται στο Πολυκεντρο Ν.Θαλασσινού και σήμερα απαριθμεί περίπου στα 100 παιδιά. Κυρίως τον ενδιαφέρει να προσαρμόζει τις παρουσιάσεις του ανάλογα με τα ενδιαφέροντα των παιδιών. Χρησιμοποιεί πολύ το θεατρικό παιχνίδι για τις παρουσιάσεις των βιβλίων τόσο στην τάξη όσο και στην Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης.

Έχει την επιμέλεια της σελίδας “Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου” μια  σελίδα αφιερωμένη στο παιδικό/εφηβικό βιβλίο (Βραβείο Κυριάκος Παπαδόπουλος για τη χρήση των νέων τεχνολογιών και κυρίως του διαδικτύου για τη Φιλαναγνωσία από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, 2013) στην ηλεκτρονική εφημερίδα Kos Voice και κάνει παρουσίαση παιδικών βιβλίων στη στήλη «Βιβλίο, στο μικροσκόπιο».
Έχει περιληφθεί δυο φορές (2008/2009) στην πρώτη εικοσάδα του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πρωτοπόρων Δασκάλων της Microsoft με τα project “Η τέχνη στο σχολείο” και “Το άγγιγμα”.

Η συγγραφή ξεκίνησε το 2008 με το παραμύθι « Η κραυγή των λύκων»(εκδόσεις Δοκιμάκης, 2010) σε συνεργασία με τον Γιάννη Διακομανώλη, συνάδελφο και συνεργάτη στον Μαγικό Κόσμο του παιδικού βιβλίου. Μια συνεργασία που ευδοκίμησε και ακολούθησαν ακόμα τρία βιβλία: «Ένα αστέρι για μένα» (εκδόσεις Παρρησία, 2012), «Ένας απρόσμενος φίλος» (εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή, 2012) και «Ο Άι Βασίλης της χρονιάς» (εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή, 2013).

Το 2011 το “Ένα αστέρι για μένα” (Βραχεία λίστα βραβείων 2013 / Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου) και το 2012 το παραμύθι του “Είναι κάτι που μένει” τιμήθηκαν με Έπαινο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών. Το 2012 το “Ένα κομμάτι ουρανού” έλαβε Τιμητική Διάκριση στον 1ο Διεθνή Λογοτεχνικό Διαγωνισμό για το χαμόγελο του παιδιού (ΟΦΕΠΣ).

Το βιβλίο κατέχει ξεχωριστή στη ζωή του Βασίλη Κουτσιαρή και εξακολουθεί να τον γοητεύει να γράφει παραμύθια και μυθιστορήματα για παιδιά.

Τα βιβλία του
Χρυσάνθεμα στο χιόνι, Άγκυρα (2011)     
Είναι κάτι που μένει, Παρρησία (2013)    
Βράδυ στη γη, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη (2013)     
Μη φοβάσαι Κοκκινοσκουφίτσα, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη (2014)     
Η αποθήκη, Ελληνοεκδοτική (2015)     
Μάγισσες γόμες, Μίνωας (2015)     
Η τέταρτη γοργόνα, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη (2015)
Λύκε, λύκε, είσαι εδώ;, Ελληνοεκδοτική (2016)
Το θέλω τώρα, Μίνωας (2016)
Μ' αγαπάς, μπαμπά;, Ελληνοεκδοτική (2017)

Συλλογικά έργα
Η κραυγή των λύκων, Δοκιμάκης (2010)     
Ένας απρόσμενος φίλος, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη (2012)     

Ένα αστέρι για μένα, Παρρησία (2012)     
Άι Βασίλης της χρονιάς, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη (2013)     
Παιχνίδια σε πόλεμο, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη (2014)
Χιονισμένη πλατεία, Ελληνοεκδοτική (2016)

Η ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

***

Η Θέντα Μιμηλάκη αποφοίτησε από το τμήμα ζωγραφικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας όπου και ασχολήθηκε παράλληλα με τις γραφικές τέχνες, τη χαρακτική και τα πολυμέσα.

Συμμετείχε σε φεστιβάλ ψηφιακής τέχνης, και σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εκτός από την εικονογράφηση παιδικού βιβλίου με την οποία ασχολείται, εργάζεται ως εκπαιδευτικός στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Βιβλία που εικογράφησε:

Αλεξοπούλου – Πετράκη, Φραντζέσκα, Όνειρα και ελπίδες, Πανελλήνιος Σύλλογος Φροντίδα (2011)    
 Ευσταθίου, Αναστασία, @γαπουλίνια Χριστούγεννα, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη
Κουτσιαρής, Βασίλης, Άι Βασίλης της χρονιάς, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη (2013)    
Λάττα, Γεωργία, Το αστεράκι του μπαμπά μου είμαι εγώ, Διάπλους (2013)    
Βασιλείου, Φωτεινή, Η φούσκα με τα ψέματα, Παρρησία (2014)    
Δενδρινού, Άννα, Η χιονονιφάδα και το δέντρο το μονάχο, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη (2014)    
Κουτσιαρής, Βασίλης, Μη φοβάσαι Κοκκινοσκουφίτσα, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη (2014)    
Αναστασοπούλου, Ελένη, Το μυστικό της Ερασμίας και του Έραλντ, Διάπλους (2014)    
Τσορώνη – Γεωργιάδη, Γιολάντα, Ζήτω η αγάπη!, Σαββάλας(2015)    
Κουτσιαρής, Βασίλης, Η αποθήκη, Ελληνοεκδοτική (2015)    
Μαντουβάλου, Σοφία, Η νύχτα που γεννήθηκε η αγάπη, Μεταίχμιο(2015)    
Διακοπαναγιώτη, Ελένη, Ο Παραμυθούλης, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη (2015)    
Λάττα, Γεωργία, Ψωμί με ζάχαρη και αλάτι, Διάπλους (2015)      
 Αναστασοπούλου, Ελένη, Ο Μπαμπαγιούμ και οι καραμέλες, Διάπλους(2016)      
Τασάκου, Τζέμη, Η πρώτη μου Λάγκερλεφ: Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον, Μεταίχμιο(2017)      
Τσιάμη, Σοφία, Παιχνίδια με τον παππού, Ελληνοεκδοτική(2017)      
Δαρλάση, Αγγελική, Το πετροκάραβο, Μεταίχμιο (2017)