Μια καρδιά στα δεξιά, της Εύης Γεροκώστα

0
838

Τίτλος: Μια καρδιά στα δεξιά
Συγγραφέας: Εύη Γεροκώστα
Εικονογράφηση: Αιμιλία Κονταίου
Μουσική: Γιάννης Μυγδάνης
Εκδόσεις: Παρρησία, 2014
ISBN: 978-960-696-156-4

Αγόρασέ το

“Ένα μικρό κορίτσι.
Μια μεγάλη πόλη.
Ένα μικρό δάσος.
Ένα μεγάλο δέντρο”.

mia_kardia_sta_dexia_coverΈνα κορίτσι ονειρεύεται τη στιγμή που θα νοιώσει την ευτυχία, ονειρεύεται ένα φόρεμα. Ένα φόρεμα πράσινο, σαν τα φύλλα του δέντρου, με μια κόκκινη, κατακόκκινη βελούδινη καρδιά στο μέρος της καρδιάς.
Πόσο θα ήθελε να είχε ένα φόρεμα για την πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής της. Αν είχε ένα τέτοιο φόρεμα, σαν θησαυρό θα το φύλαγε και θα καρφίτσωνε πάνω του κι ένα μικρό πουγκί με λεβάντα, κανέλα και γιασεμιά.Το κορίτσι περιμένει τη μια και μοναδική στιγμή που θα ερωτευτεί και περιμένει την αγάπη ν’ αλλάξει τη ζωή της.
Η επιθυμία της γίνεται πραγματικότητα, στα κλαδιά του δέντρου κρέμεται ένα πράσινο φόρεμα σαν τα φύλλα του δέντρου. Η έκπληξη του κοριτσιού είναι μεγάλη, πλησιάζει το δέντρο και δεν πιστεύει στα μάτια του. Το όνειρο της βγαίνει αληθινό.Σ’ ένα κλαδί του δέντρου κρέμεται ένα φόρεμα, πράσινο σαν τα φύλλα του δέντρου με μια κόκκινη βελούδινη καρδιά… στα δεξιά.
Αυτή η ιστορία γεννήθηκε από ένα λάθος μια καρδιά σε λαθος θέση. Ένα φόρεμα τόσο ξεχωριστό, για ένα κορίτσι με όνειρα, ελπίδες για το μέλλον και αναζήτηση της αγάπης, της ευτυχίας. Ένα ρούχο με μια κόκκινη βελούδινη καρδιά, όχι στο μέρος της καρδιάς. Μια καρδιά… στα δεξιά. Μα η καρδιά βρίσκεται πάντα αριστερά, στ’αριστερά έπρεπε να βρίσκεται και στο φόρεμα.
Όταν το κορίτσι θα φοράει το φόρεμα η καρδιά του φορέματος θα ακουμπά πάνω στην καρδιά του κοριτσιού. Το κορίτσι κρεμάει το φόρεμα στην ντουλάπα και το κλειδώνει εκεί. Ίσως δεν ήρθε ακόμη η ώρα που περίμενε. Το πρόσωπό της σκοτεινιάζει…  Ο χρόνος κυλά γρήγορα στη μεγάλη πόλη, στο μικρό δάσος, στο μεγάλο δέντρο. Όσο για το φόρεμα το’ χει ξεχάσει. Όμως μια μέρα το θυμάται, νοιώθει θυμό, παίρνει το φόρεμα και το κρεμάει στο κλαδί του δέντρου, εκεί που το’ χε βρει.
Οι μέρες και οι νύχτες περνούν ώσπου το κορίτσι θα συναντήσει σε μια βόλτα στο δάσος ένα αγόρι. Το αγόρι εκείνο θα της χαρίσει την αγάπη που τόσο λαχταρούσε και η κόκκινη βελούδινη καρδιά θα βρει τη σωστή θέση στ’ αριστερά. Η καρδιά τώρα χτυπά δυνατά και το κορίτσι δεν είναι πια μόνο, λάμπει από χαρά.
Ένα βιβλίο σε μια πολύ ιδιαίτερη έκδοση από τις εκδόσεις Παρρησία και υπέροχη εικονογράφηση από την Αιμιλία Κονταίου. Μια ιστορία για μικρούς και μεγάλους, με κρυμμένες λέξεις, μαγικές εικόνες,υπέροχη μουσική και αφήγηση. Οι ψηλόλιγνες φιγούρες μοιάζουν σα να αιωρούνται σε έναν κόσμο παραμυθένιο. Οι λέξεις “αγάπη στο άπειρο”που σχηματίζουν το σύμβολο του άπειρου και μαρτυρούν μηνύματα, αποτελούν τέχνασμα που εξυπηρετεί το κείμενο και ξεδιπλώνει μαι ιστορία αγάπης που ξεκίνησε από ένα λάθος. Η μουσική του Γιάννη Μυγδάνη σε ταξιδεύει και σε παρασύρει στ’ όνειρο με τη βελούδινη φωνή της Εύης Γεροκώστα να ξετυλίγει το κουβάρι ενός παραμυθιού, που μοιάζει τόσο αληθινό. Γιατί η δύναμη της αγάπης τ’ αλλάζει όλα και δεν έχει πια σημασία τι είναι λάθος και τι σωστό. Στην συνέντευξη της, η Εύης Γεροκώστα μας δίνει τη δική της ερμηνεία για τις επιθυμίες μας.
-Όταν κλείνουμε τα μάτια μας, ονειρευόμαστε αυτό που επιθυμούμε πραγματικά…
“Και τελικά έρχεται. Μπορεί ν’ αργήσει πολύ, όμως κάποια στιγμή έρχεται.
Μου αρέσει να σκέφτομαι ότι οι επιθυμίες μας ταξιδεύουν μαζί με τις ιστορίες… “

Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

***

Η Εύη Γεροκώστα γεννήθηκε το 1977 στην Αθήνα. Σπούδασε γαλλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μετάφραση στο Κέντρο Λογοτεχνικής Μετάφρασης του Γαλλικού Ινστιτούτου. Εργάστηκε σε οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος (Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία), στο ΕΚΕΜΕΛ – Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης Λογοτεχνίας και Επιστημών του Ανθρώπου, ενώ από το 2004 είναι υπεύθυνη του τμήματος εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου. Παράλληλα μεταφράζει λογοτεχνία από τα γαλλικά. Ασχολείται επίσης με το θέατρο και το τραγούδι. Το 2002, μια κόκκινη κλωστή την έφερε στο δρόμο των παραμυθιών.
Αφηγείται επαγγελματικά από το 2003 σε σχολεία, μουσικές σκηνές, βιβλιοθήκες, φεστιβάλ κ.α., για μικρούς και μεγάλους, ιστορίες από τις τέσσερις γωνιές του κόσμου που άκουσε, διάβασε, έγραψε ή μετέφρασε, κυρίως όμως ιστορίες που τη “διάλεξαν”. Το βιβλίο της “Αστέρια στον πάτο της λίμνης” τιμήθηκε με το βραβείο “Πηνελόπη Μαξίμου” του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.
Τα τελευταία χρόνια έχει αφοσιωθεί στην αφήγηση παραμυθογραμμένων ιστοριών της λογοτεχνίας. Άλλες απευθύνονται σε μικρούς, άλλες σε ενήλικες. Κάποιες τις έχει διαβάσει, άλλες τις έχει γράψει, άλλες τις μαθαίνει από τους συγγραφείς τους, πολλές φορές πριν ακόμη εκδοθούν. Δοκιμάζει μια άλλη προσέγγιση της λογοτεχνίας, με ιστορίες που σαγηνεύουν όσους τις ακούν, κυρίως όμως την ίδια.

Βιβλιογραφία:
Πώς γεννήθηκαν τα όνειρα, Μεταίχμιο 2010
Αστέρια στον πάτο της λίμνης, Μεταίχμιο 2011
Μια μέρα που έγινε νύχτα, Χριστάκης 2013
Ο βάτραχος και το φιλί, Μεταίχμιο 2013
Μια καρδιά στα δεξιά, Παρρησία 2014

Μεταφράσεις:
Καστοριάδης, Κορνήλιος, 1922-1997, Διάλογοι, Ύψιλον 2001
Verne, Jules, 1828-1905, Το Αιγαίο φλέγεται, Μαραθιά 2001
Loviny, Christophe, Κούβα όπως τη φωτογράφησε ο Κόρντα, Μεταίχμιο 2003
Loviny, Christophe, Κούβα, όπως τη φωτογράφισε ο Κόρντα, Μεταίχμιο 2003
De Guibert, Françoise, Larousse: Τα πρώτα μου γιατί;, Μεταίχμιο 2004
Bouin, Anne, Η πρώτη μου εγκλυκλοπαίδεια για τη φύση Larousse, Μεταίχμιο 2004
Brasseur, Philippe, 1001 δραστηριότητες για να αγαπήσω το βιβλίο, Μεταίχμιο 2005
Lisak, Frédéric, Δραστηριότητες για να ανακαλύψω τη φύση, Μεταίχμιο 2005
Συλλογικό έργο, Η πρώτη μου εγκυκλοπαίδεια για τα ζώα Larousse, Μεταίχμιο 2005
Salmon, Julien, Η σχολή του εγκλήματος, Κέδρος 2005
Horton, Andrew, Ο κινηματογράφος του απρόοπτου, Μαραθιά 2005
Boileau, Pierre, 1906-1989, Οι λύκαινες, Κέδρος 2005
El – Daïf, Rachid, Στο διάολο η Μέριλ Στριπ, Κέδρος 2005
Dugain, Marc, Η κατάρα του Έντγκαρ, Κέδρος 2006
Granotier, Sylvie, Ντοντό, Κέδρος 2006
Vandewiele, Agnes, Ιππότες και κάστρα, Ηλέκτρα 2007
Delalandre, Benoît, Μάγισσες και Σία, Ηλέκτρα 2007
Bouin, Anne, Ο χορός, Ηλέκτρα 2007
De Guibert, Françoise, Στο ζωολογικό κήπο, Ηλέκτρα 2007
De Guibert, Françoise, Τα ζώα στο αγρόκτημα, Ηλέκτρα 2007
De Guibert, Françoise, Το ποδόσφαιρο, Ηλέκτρα 2007
Bertrand, Philippe, Η μάχη των λαχανικών, Μεταίχμιο 2009
Chauvel, Pascal, Η πρώτη μου εγκυκλοπαίδεια για τις επιστήμες Larousse, Μεταίχμιο 2009
Magnier – Moreno, Marianne, Οι βασικές συνταγές μου: Ζαχαροπλαστική, Μεταίχμιο 2009
Black, Keda, Οι βασικές συνταγές μου: Μαγειρική, Μεταίχμιο 2009
Alemagna, Beatrice, Ένα λιοντάρι στο Παρίσι, Κόκκινο 2010
Τα πιο όμορφα νανουρίσματα του κόσμου, Κόκκινο 2010
Lisak, Frédéric, Δραστηριότητες για να ανακαλύψω τη φύση, Μεταίχμιο 2011
Brasseur, Philippe, 1001 δραστηριότητες για να αγαπήσω το βιβλίο, Μεταίχμιο 2014
Dieudonné, Cléa, Μεγάπολις, Κόκκινο 2015

Λοιποί τίτλοι:
Ο αρχισιδηρουργός, Ohnet, Georges, Εκδόσεις 2001 Μαραθιά
Όλοι οι μήνες είν’ καλοί, όλοι να ‘χουν την ευχή, Ημερολόγιο 2008, Εκδόσεις Αρμός 2007

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Εύης Γεροκώστα

Δείτε μερικά αποσπάσματα από αφηγήσεις της Εύης Γεροκώστα

Η Εύη Γεροκώστα αφηγείται…

Πέτρες που μιλούν και παραμύθια λένε
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης, το Πανεπιστήμιο Κύπρου φιλοξένησε την παραμυθού Εύη Γεροκώστα, η οποία έδωσε στις 27 Μαρτίου 2015 μια σειρά από παραστάσεις αφήγησης με τίτλο, «Πέτρες που μιλούν και παραμύθια λένε».

Όλα είναι παραμύθι: Η αφήγηση ως συμφιλίωση της παιδικής και της ενήλικης Λογοτεχνίας, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο Σεμιναρίου του Γραφείου Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης Π.Ε. Γ΄ Αθήνας.
Απόσπασμα από την παρουσίαση της Εύης Γεροκώστα στο διήμερο σεμινάριο Φιλαναγνωσίας

Μια μέρα που έγινε νύχτα, οπτικοποίηση του παραμυθιού σε μουσική σύνθεση του Γιάννη Μυγδάνη και εικόνες του Γιώργου Κούρτη
«Ένας κίτρινος λαστιχένιος δράκος βρέθηκε στα χέρια μου.
Άραγε έπεσε από την τσέπη κάποιου πιτσιρίκου που έτρεχε; Ξεχάστηκε σ’ ένα πάρκο, πάνω στις πλάκες ενός πεζοδρομίου;
Ή μήπως έπεσε από τον ουρανό;
Ποιος ξέρει.. Σημασία έχει ότι δυο χέρια τον άφησαν μέσα στα δικά μου.
Για μέρες τον είχα απέναντί μου.
Με κοίταζε και τον κοίταζα. Του μιλούσα κι εκείνος σώπαινε.
Μια μέρα που έγινε νύχτα, τον κοίταξα και με κοίταξε αλλιώτικα. Πήρα χαρτί, πήρα μολύβι.
Κι όλα ξεκίνησαν με μια λέξη.
Η μια λέξη έγινε δύο, τρεις, κι όλο μεγάλωνε…»

Είκοσι λεπτά
Στις 9 Οκτωβρίου 2008, στην ART 10 GALLERY, η παραμυθού Εύη Γεροκώστα και ο ζωγράφος Βαγγέλης Αγναντόπουλος, αφηγήθηκαν παραμύθια της αγάπης, ο καθένας με το δικό του τρόπο.

Το μήλο και το πορτοκάλι του Κωστή Γκιμοσούλη και Μια καρδιά στα δεξιά της Εύης Γεροκώστα
Έξι χρόνια μετά τα πρώτα “είκοσι λεπτά”, μία παράσταση που αγαπήσαμε πολύ, η Εύη Γεροκώστα αφηγείται δύο ιστορίες παραμυθογραμμένες, όση ώρα ο Βαγγέλης Αγναντόπουλος ζωγραφίζει, έχοντας ως πηγή έμπνευσης τη δεύτερη από αυτές. Ακούγονται οι ιστορίες “Το μήλο και το πορτοκάλι” του Κωστή Γκιμοσούλη και “Μια καρδιά στα δεξιά” της Εύης Γεροκώστα.

Ιστορίες μιας καρδιάς σε λάθος θέση
Με αφορμή το νέο της βιβλίο με τίτλο Μια καρδιά στα δεξιά που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παρρησία η Εύη Γεροκώστα αφηγείται δικές της ιστορίες. Κάποιες έγιναν βιβλία, άλλες μένουν κρυφές και κρυμμένες. Όλες όμως ταξιδεύουν, με το στόμα… και την καρδιά. Ο Παναγιώτης Τερζάκης σε θεατρικό αναλόγιο, μετράει δώδεκα μικρές και μεγάλες στιγμές. Ο Δημήτρης Κατσούλης και ο Περικλής Τιμπλαλέξης στο βιολί, βρίσκουν εκείνο το λεπτό ραβδάκι που κρύβεται σε κάθε βιολί –την ψυχή του. Ο Γιάννης Μυγδάνης συνοδεύει με τις συνθέσεις του στο πιάνο και συναντά έναν λαστιχένιο δράκο, τη φωνή του ονείρου, έναν φεγγαροχτυπημένο, ένα πράσινο φόρεμα.

Η Τρουλίτα, παραμύθι από την Κρήτη
Αφήγηση από την καταπληκτική παραμυθού Εύη Γεροκώστα στα πλαίσια της 12ης Εβδομάδας Παιδικής Λογοτεχνίας Μονάχου και Νταχάου, στη Γερμανία.

Μαύρο μου Χελιδόνι
«Λευκά τριαντάφυλλα σπαρμένα σ’ ένα μονοπάτι, κρυσταλλένια βουνά, ένα σύννεφο που γίνεται ποτάμι ορμητικό, αγάπες που δεν χάνονται, παραμύθια, τραγούδια της ψυχής και μουσικές ξεχωριστές…. αφροαμερικάνικα gospel & spirituals, δημοτικά τραγούδια, ελληνικά παραμύθια και ινδιάνικες ιστορίες συνθέτουν ένα συναρπαστικό μουσικό ταξίδι από τα βουνά της Ηπείρου στον αμερικανικό Νότο».
O Παναγιώτης Τερζάκης τραγουδά και η Εύη Γεροκώστα μας λέει παραμύθια. Μαζί τους: ο Δημήτρης Κατσούλης στο βιολί , ο ΓιάννηςΜυγδάνης σε πιάνο και όργανο και η Νάνσυ Αγγελάκη στα κρουστά.

Greek Studies: The Story of Apollo and Daphne

***

Η ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

***

Η Αιμιλία Κονταίου γεννήθηκε το Νοέμβριο του 1984 στο Ηράκλειο Αττικής. Είναι πτυχιούχος της σχολής Επισκεπτών-Επισκεπτριών Υγείας του ΤΕΙ. Αθηνών. Αποφοίτησε, επίσης, με έπαινο από τις σχολές ΑΚΤΟ από το τμήμα κόμικς-καρτούν και σήμερα συνεργάζεται ως εικονογράφος παιδικών βιβλίων με εκδοτικούς οίκους.

Βιβλία που εικονογράφησε
Μέξη, Ευγενία, Λαχανοπαρεούλες, παιχνιδοκουβεντούλες, Νίκας / Ελληνική Παιδεία Α.Ε. (2010)         
Τσιλιμένη, Τασούλα Δ., Το κυνήγι της Πρασινοπασχαλίτσας, Διάπλαση (2010)
Τσιαμπαλή – Κελεπούρη, Χρυσάνθη, Η Ιφιγένεια και ο καλικάντζαρος, Ψυχογιός (2011)                        
Κόντη, Ελένη, Θεραπευτικές ιστορίες για παιδιά, Publibook (2011)       
Σαΐας – Μαγρίζου, Βεατρίκη, Ο πρίγκιπας στον πλανήτη Βίκτωρ, Διάπλαση (2011)        
Πετρή, Αγγελική, Το γούρι, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη (2011)             
Σταθούδη, Καίτη, Τραγουδώ τις παροιμίες, Διάπλαση (2011)   
Νευροκοπλή, Βασιλική, Χάρτινα όνειρα, Διάπλαση (2011)        
Πετρή, Δέσποινα, Ο μικρός τυμπανιστής, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη (2012)
Μπουλντούμη, Ιωάννα, Ο ονειροσυλλέκτης, Ψυχογιός (2012)
Τζαβάρα, Κατερίνα, Πού να απλώσω τόση αγάπη;, Διάπλους (2012)    
Κουτσιαρής, Βασίλης,
Βράδυ στη γη, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη
Κόντη, Ελένη, Ένα σπλατς στα παραμύθια, Εκδόσεις Ι. Σιδέρης (2013) 
Μπουλντούμη, Ιωάννα, Έξω απ' τα δόντια, Ψυχογιός (2013)         
Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου, Λότη, Το Λουλουδόπαιδο και άλλες ιστορίες, Ψυχογιός (2013)                           
Τζαβάρα, Κατερίνα,
Το μυστήριο της παιδικής βιβλιοθήκης, Διάπλους (2013)  
Σούμπερτ, Μαρία, Του φεγγαριού η κόρη, Διάπλαση (2013)    
Κυρίτση, Ιωάννα, Φεγγαροστολισμένα Χριστούγεννα, Παρρησία (2013)        
Μπουλντούμη, Ιωάννα,
Βαρεμαρεστάν, Ψυχογιός (2014)                   
Σαΐας – Μαγρίζου, Βεατρίκη, Βίκτωρ ο ταξιδευτής του ουρανού, Διάπλαση(2014)           
Μπουμπουρή, Ράνια, Ένα τρελό τρελό αριθμητάρι, Ψυχογιός (2014)     
Ρουσάκη – Βίλλα, Μαρία,
Η γυναίκα του γίγαντα, Μεταίχμιο (2014)     
Μάνη, Μαριάνθη, Ιππόκαμπος και Ανεμώνη, Μεταίχμιο (2014)             
Πυργελή, Δήμητρα Π., Καπετάνιος στην μπανιέρα, Καλειδοσκόπιο (2014)        
Θεοχάρη, Άννη, Μέλση, η βασίλισσα του κεριού και του μελιού, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη (2014)
Γεροκώστα, Εύη,
Μια καρδιά στα δεξιά, Παρρησία (2014)        
Τσίτας, Μάκης,
Ο αδέσποτος Κώστας, Ψυχογιός (2014)                           
Τζαβάρα, Κατερίνα,
Το μαγικό καπέλο της γιαγιάς μου, Διάπλους (2014)          
Ψαραύτη, Λίτσα Σ., Το τριαντάφυλλο της αγάπης, Ψυχογιός (2014)           
Κουτσιαρής, Βασίλης,
Μάγισσες γόμες, Μίνωας (2015)                          
Νευροκοπλή, Βασιλική,
Ο Αχτιδοϋφαντής, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη (2015)             
Κόντου, Μαριέττα,
Ο φίλος μου ο Γκρεγκουάρ, Μεταίχμιο (2015)         
Γκρέκου, Γλυκερία,
Το κόκκινο κουτί, Ψυχογιός (2015)
Στανιού, Έλενα Χ., Το μυστικό της ριγέ βαλίτσας, Ψυχογιός (2016)        

Η πρώτη μου Πηνελόπη Δέλτα: Παραμύθι χωρίς όνομα, Μεταίχμιο (2016)    
Κουτσιαρής, Βασίλης, Λύκε, λύκε, είσαι εδώ;, Ελληνοεκδοτική (2016)    
Καββαδά, Μαριλένα, Ο φάρος με τα χίλια μυστικά, Διάπλους (2016)    
Τσιαμπαλή – Κελεπούρη, Χρυσάνθη, Το αγόρι που κέρδισε τον χρόνο, Ψυχογιός (2016)    
Γκρέκου, Γλυκερία, Ο μυστικός καθρέπτης, Ψυχογιός (2017)    
Grimm, Jakob Ludwig, Νάνοι, μάγισσες και ξωτικά, Μεταίχμιο(2017)      
Κουτσοδημητροπούλου, Τζένη, Βασιλιάς Φωνακλάς Γαλήνη δεν βρίσκει, Ελληνοεκδοτική (2017)