More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο3-4 ετώνΜια στάλα μέλι, του Θοδωρή Παπαϊωάννου (εικ.: Πέτρος Μπουλούμπασης)

    Μια στάλα μέλι, του Θοδωρή Παπαϊωάννου (εικ.: Πέτρος Μπουλούμπασης)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 5-6) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Μικρή – μικρή νοικοκυρά μεγάλη πίτα φτιάχνει. Τι είναι; (Η μέλισσα και το μέλι)
    Παροιμία

    Το χωριό των μυρμηγκιών ήταν αναμφίβολα το πιο ήσυχο στο δάσος. Και το πιο συνεργατικό. Και το πιο τακτοποιημένο. Ώσπου ένα πρωί, πέφτει από τον ουρανό μια στάλα μέλι. Επικρατεί πανικός. Τα μυρμήγκια πλησιάζουν. Να το φάνε; Να το αποθηκεύσουν; Να φτιάξουν παστέλι;

    Η στάλα αυτή είχε στάξει από το πηγούνι της Φλώρας, της μικρής αρκούδας που πλησίασε μια όμορφη μελισσοφωλιά που κρεμόταν σε ένα δέντρο. Τα μυρμήγκια όρμηξαν στο μέλι. Αλλά στο μέλι κολλάς! Αλίμονο! Η Φλώρα ετοιμαζόταν, πάντα εν αγνοία της, να πατήσει τα μυρμήγκια, όταν οι μέλισσες όρμησαν θυμωμένες στη μουσούδα της Φλώρας! Θα πέσει πάνω στα μυρμήγκια η Φλώρα; Θα καταφέρουν τα μυρμήγκια να ξεκολλήσουν από αυτήν την στάλα μέλι; Τι αποτέλεσμα έχει η φαγούρα στην πλάτη μιας αρκούδας;

    Ο Θοδωρής Παπαϊωάννου μετά το ονειρικό Όταν εσύ λείπεις (Χρυσή Λίστα 2021 4-7 και Best of the Best, 29 εβδομάδες μέχρι τώρα στο Top10 του ELNIPLEX), εξακολουθεί να δονείται από τη μαγεία και την αυτενέργεια της φύσης, την αταξία των φυσικών νόμων αλλά και την άγνοια που έχουν τα ζώα για τον κυματισμό των πράξεών τους. Μια στάλα μέλι από τη μουσούδα μιας αρκούδας που την έγλειψε από κάποια μελισσοφωλιά συγκλονίζει στα χαμηλά πατώματα την κοινωνία των μυρμηγκιών που αγνοούν τι εκτυλίσσεται πάνω από το κεφάλι τους, όσο αγνοούν οι μέλισσες, η αρκούδα και όλοι οι άλλοι τι συμβαίνει κάτω από τα πόδια και τα φτερά τους.

    Αυτά τα συμπλεκόμενα γεγονότα που συμβαίνουν και στη ζωή των ανθρώπων με τη διαφορά ότι οι άνθρωποι θεωρούν ότι μπορούν να τα εξηγήσουν και να τα ελέγξουν όλα, είναι η σαρωτική σαγήνη της φύσης. Ένας περίπατος σε ένα δάσος, αν μάλιστα κοντοσταθείτε ή καθήσετε για λίγο ακίνητοι, θα σας αποκαλύψει τέτοιες θαυμάσιες στιγμές. Κι αν θέλετε να το μεταφέρουμε στην κλίμακα του είδους μας, τότε παρατηρήστε τους κυματισμούς των δικών σας πράξεων. Γιατί μπορεί να μην μπορείς να παρακολουθήσεις τι θα συμβεί σε ένα μυρμήγκι αν το φυσήξεις από το χέρι σου και πέσει έξω από το παράθυρο του αυτοκινήτου σου, αλλά ίσως μπορείς να σκεφτείς ποιες σχέσεις και δονήσεις δημιουργεί μια ματιά σου, ένα βήμα σου, ένα βλέμμα σου.

    Η ιστορία είναι απλή, αυθεντική, η πλοκή κλιμακωτή, η ανάπτυξή της ρεαλιστική και ο χαρακτήρας της ιδιαιτέρως θεατρικός. Αυτή η θεατρικότητα είναι ορατή σε όλη την έκταση της ιστορίας και σε προκαλεί στο σπίτι ή την τάξη να την παίξεις (με εξαρτήματα, καπέλα, ρούχα ή χωρίς), να διασκεδάσεις μαζί της, να την πας και πέρα απ’ την ανάγνωση.

    Ο Πέτρος Μπουλούμπασης εικονογραφεί ξανά το σύμπαν του Θοδωρή Παπαϊωάννου. Ο διακεκριμένος και κορυφαίος εικονογράφος κατορθώνει να μετασχηματίζεται μέσα στο δικό του ύφος, να τροποποιεί το στυλ του επιτυγχάνοντας να το διατηρεί αναγνωρίσιμο τη στιγμή που αγκαλιάζει την ιστορία με διαφορετικό τρόπο. Η παλέτα του έχει αποχρώσεις και εντάσεις από το κόκκινο, το πράσινο, το κίτρινο, το μπλε, ενώ σχήματα και μεγέθη εναλλάσσονται δημιουργώντας με την εικαστική δύναμη του δημιουργού και την παιδικότητα των μορφών μια παράλληλη αφήγηση που ενορχηστρώνεται και ενορχηστρώνει ταυτόχρονα το κείμενο.

    Είναι δυο σπουδαίοι δημιουργοί. Είναι ένα βιβλίο που απολαμβάνεις, ήδη από την λιτότητα του εξωφύλλου του.

    Για αναγνώστες από 4 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Ίκαρος.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    Διακρίσεις

    Με μια ματιά

    • Ο Θοδωρής Παπαϊωάννου μετά το ονειρικό Όταν εσύ λείπεις εξακολουθεί να δονείται από τη μαγεία και την αυτενέργεια της φύσης, την αταξία των φυσικών νόμων αλλά και την άγνοια που έχουν τα ζώα για τον κυματισμό των πράξεών τους… Η ιστορία είναι απλή, αυθεντική, η πλοκή κλιμακωτή, η ανάπτυξή της ρεαλιστική και ο χαρακτήρας της ιδιαιτέρως θεατρικός. Αυτή η θεατρικότητα είναι ορατή σε όλη την έκταση της ιστορίας και σε προκαλεί να την παίξεις, να διασκεδάσεις μαζί της, να την πας και πέρα απ’ την ανάγνωση.
    • Ο Πέτρος Μπουλούμπασης κατορθώνει να τροποποιεί το στυλ του επιτυγχάνοντας να το διατηρεί αναγνωρίσιμο. Η παλέτα του έχει αποχρώσεις και εντάσεις από το κόκκινο, το πράσινο, το κίτρινο, το μπλε, ενώ σχήματα και μεγέθη εναλλάσσονται δημιουργώντας μια παράλληλη αφήγηση που ενορχηστρώνεται και ενορχηστρώνει ταυτόχρονα το κείμενο.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Δεύτερη ισημερία Δημήτρης Παπαδημητρίου

    The decant session

    Flight Of The Bumblebee – Rimsky-Korsakov

    Mussorgsky – Night On Bald Mountain

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Μια στάλα μέλι
    Συγγραφέας: Θοδωρής Παπαϊωάννου
    Εικονογράφος: Πέτρος Μπουλούμπασης
    Εκδόσεις: Ίκαρος, Ιούνιος 2021
    Τυπογραφική επιμέλεια: Μάνος Μπονάνος
    Βιβλιοδεσία: Ηλ. Μπουντάς, Π. Βασιλειάδης
    Στοιχειοθεσία-εκτύπωση: Εκδόσεις Ίκαρος
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 22,5 Χ 22,5
    ISBN: 978-960-57-2421-4

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular