Μια στιγμή & Μια αγκαλιά, της Μαρίνας Γιώτη

0
418

Αναμφίβολα είναι μια αρχετυπική σχέση, ίσως η πλέον βαθιά ριζωμένη ανά τους αιώνες στο συλλογικό λογισμό της κοινωνίας, αυτή της μητέρας με τον γιο της. Μια σχέση καθοριστική για τον ψυχισμό και των δύο, αλλά και όλης της οικογένειας. Μια σχέση εκούσιας συναισθηματικής αιχμαλωσίας από την πρώτη ώρα που η μικροσκοπική καρδιά του χτυπά στον πρώτο υπέρηχο ή πριν από την τεχνολογική εξέλιξη στην πρώτη κλωτσιά στην κοιλιά.

Αυτήν την ιδιαίτερη σχέση, αυτήν την άμεση ταύτιση χτύπων καρδιάς περιγράφει με λόγο συγκινητικό η συγγραφέας Μαρίνα Γιώτη η οποία με απλά σκίτσα εικονογραφεί την ιστορία της. Αφηγήτρια είναι η μητέρα, μια οποιαδήποτε μητέρα, αφού τα περιγραφόμενα ή αναδυόμενα συναισθήματα είναι σχεδόν στο σύνολό τους καθολικά: έγνοια, δοτικότητα, αγάπη, αλληλεγγύη, αέναη υποστήριξη. Μια σχέση που φτάνει μέχρι το μεγάλωμα, τη φυγή από το σπίτι για τη δική του ζωή και τη δική του σειρά να γνωρίσει την πατρότητα.

Βραχύς λόγος, περιεκτική αποτύπωση του συναισθηματικού κόσμου της μάνας και της άδολης αγάπης της προς τον γιο της (όχι ότι θα άλλαζαν πολλά υποθέτω αν ήταν κόρη) και ο γοητευτικός κύκλος της ζωής παρών να σου θυμίζει πώς η ζωή θα προχωρά πάντα μπροστά.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
Τίτλος: Μια στιγμή
Συγγραφέας: Μαρίνα Γιώτη
Εικονογράφηση: Μαρίνα Γιώτη
Εκδόσεις: Διόπτρα, Απρίλιος 2019
Επιμέλεια: Βίκυ Κατσαρού
Σελίδες: 56
Μέγεθος: 21 Χ 21
ISBN:
978-960-605-766-3

Στο Μια αγκαλιά το πράγμα αποκτά ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Αφηγήτρια είναι η κόρη αυτή τη φορά η οποία αποτυπώνει την άλλη μεγάλη αρχετυπική σχέση του κόσμου, αυτήν του κοριτσιού με τον πατέρα της. Με λόγο ιδιαιτέρως άμεσο, βραχύ και εξίσου συγκινητικό, η συγγραφέας περιγράφει αυτόν τον ανιδιοτελή έρωτα που αιχμαλωτίζει για πάντα τις ζωές και των δύο, για διαφορετικούς λόγους. Ο ένας βλέπει το γέννημά του να μεγαλώνει και να ανοίγει τα φτερά του, η άλλη μεγαλώνει με τον ρεαλισμό ή τον μύθο του σούπερ ήρωα που είναι πανταχού παρών και τα πάντα πληρών.

Και τα δύο βιβλία κινούνται στα όρια μεταξύ picture book και του λευκώματος και εκφράζει παραστατικά το συναισθηματικό εύρος αυτών των σχέσεων.

Εκδόσεις Διόπτρα.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
Τίτλος: Μια αγκαλιά
Συγγραφέας: Μαρίνα Γιώτη
Εικονογράφηση: Μαρίνα Γιώτη
Εκδόσεις: Διόπτρα, Απρίλιος 2019
Επιμέλεια: Βίκυ Κατσαρού
Σελίδες: 56
Μέγεθος: 21 Χ 21
ISBN:
978-960-605-766-3