Μια τρύπα στο νερό, των Σ. Σερέφα και Κ. Βερούτσου

0
976

Τίτλος: Μια τρύπα στο νερό
Συγγραφέας: Σάκης Σερέφας

Εικονογράφηση: Κατερίνα Βερούτσου

Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Ιανουάριος 2012
ISBN: 978-960-501-658-6

Αγόρασέ το

mia_trypa_sto_nero_cover“Βοήθεια! Είμαι τρύπιος μέσα σ’ έναν τρύπιο κόσμο!” μπορεί να φώναζε όλο τρόμο κάποιο άλλο παιδί στη θέση του Γιάννη, παρατηρώντας στον καθρέφτη τα ρουθούνια του, τα αφτιά του, τα μάτια και το στόμα του. Α! Ναι και την τρύπα στο μανίκι της πιτζάμας του. Όμως ο Γιάννης δεν είναι τέτοιο παιδί. “Θέλω να τις δω όλες!” σκέφτηκε εννοώντας τις τρύπες που υπάρχουν γύρω του.  όπως μπορείτε να μαντέψετε δεν χρειάστηκε να ψάξει πολύ κι αμέσως ανακάλυψε κουμπότρυπες, κλειδαρότρυπες, χωμάτινες τρύπες και τρύπες μελωδικές σε μουσικά όργανα. Μέχρι και τρύπες στον ουρανό ανακάλυψε και μαγεύτηκε. Συγκλονιστική όμως, ήταν η στιγμή κατά την οποία εντελώς τυχαία, στο δρόμο για το σχολείο, έγινε μάρτυρας μιας σπουδαίας ανακάλυψης. Μια κυρία συζητώντας με τις φίλες της για έναν δύσκολο λεκέ σε ένα από τα ρούχα της, ξεστόμισε την απίθανη φράση: “Έκανα μια τρύπα στο νερό!” Τρύπα στο νερό; O Γιάννης δεν είχε δει ποτέ μια τέτοια τρύπα και σίγουρα ήταν η πιο παράξενη τρύπα που μπορούσε να σκεφτεί. Ακόμα και η δασκάλα τη συγκεκριμένη μέρα συνεχώς σε τρύπες αναφερόταν, φαλαινών, ηφαιστείων και δέρματος… πόρων δηλαδή.

Το μυαλό του Γιάννη όμως, ήταν καρφωμένο στην τρύπα στο νερό. Βάλθηκε ανεπιτυχώς βεβαίως, να ανοίξει τρύπα με το δάχτυλο στο ποτήρι με το νερό. Έπειτα προσφέρθηκε να πλύνει τα πιάτα έχοντας κατά νου να βυθίσει κάθε αιχμηρό αντικείμενο, πιρούνι, μαχαίρι, τιρμπουσόν, το μπούτι από το κοτόπουλο, στο νερό. Οι προσπάθειές του απέτυχαν παταγωδώς, αλλά ο Γιάννης δεν το έβαλε κάτω. Ζήτησε από τους γονείς του να κάνει μπάνιο μόνος του. Γέμισε τη μπανιέρα με νερό κι αφού λούστηκε, δοκίμασε να ανοίξει τρύπες στο νερό με τα εργαλεία του πατέρα του. Κατσαβίδια και τρυπάνια επιστρατεύτηκαν για αυτό το σκοπό, χωρίς δυστυχώς να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα… Ώσπου ο Γιάννης τράβηξε με δύναμη την τάπα!

Μια τρυφερή κι έξυπνη ιστορία που θα κάνει πολλούς γονείς να χαμογελάσουν. Η περιέργεια και η διάθεση για εξερεύνηση και πειραματισμό που χαρακτηρίζει τα παιδιά δεν είναι σίγουρα δημιούργημα της φαντασίας του συγγραφέα, αλλά πραγματικότητα. Ο τρόπος όμως που προσεγγίζει το θέμα ο Σάκης Σερέφας, γοητευτικά απλά, αλλά όχι απλοϊκά και με το γνωστό χιούμορ και τα παιχνίδια με το λόγο, δημιουργεί μια ελκυστική ιστορία ακόμα και για ενήλικες αναγνώστες. Εξαιρετική η στάση και η αντιμετώπιση των γονιών του Γιάννη από την οπτική του συγγραφέα. Διακριτικά παρόντες καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας, επιλέγουν να αφήσουν στο παιδί χώρο να πειραματιστεί και να ανακαλύψει τον κόσμο με τις δικές του δυνάμεις. Μόνο στο τέλος της ιστορίας, όταν ο πιτσιρίκος νιώθει απογοητευμένος, η μητέρα είναι εκεί έτοιμη να εξηγήσει, να καθησυχάσει και να ενδυναμώσει το παιδί. Η εικονογράφηση της Κατερίνας Βερούτσου είναι ευφάνταστη και πολύχρωμη. Πανέμορφη η εικόνα της τρύπιας ταπετσαρίας του ουρανού, και μαγευτικές οι μυρμηγκότρυπες!

Το βιβλίο τιμήθηκε με το βραβείο Πηνελόπη Μαξίμου για το 2012 από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.
Αφού διαβάσετε το βιβλίο, ασφαλώς θα ανακαλύψετε γύρω σας πολλές τρύπες που περνούσαν ως τώρα απαρατήρητες. Πατώντας εδώ μπορείτε να δείτε τις ενδιαφέρουσες δραστηριότητες που σχεδίασαν οι Ι. Μπαμπέτα, Χ. Κουράκη, Τ. Νάζου, Ε.Γαρμπή στο πλαίσο Σεμιναρίου Φιλαναγνωσίας του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, στις 13 Δεκεμβρίου 2012.

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

***

sakis_serefas_gnoristeΟ Σάκης Σερέφας γεννήθηκε το 1960 στη Θεσσαλονίκη, όπου και ζει.
Σπούδασε Μεσαιωνική και Νέα Ελληνική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Το 2000 έγινε δεκτός από το Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης, ως υπότροφος του Ιδρύματος Fulbright, όπου παρακολούθησε έναν κύκλο μαθημάτων του Τμήματος Κλασικών Σπουδών σχετικών με τη νεοελληνική Γλώσσα, Ιστορία και Λογοτεχνία.
Εργάζεται ως φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση. Έχει διατελέσει επιστημονικός ερευνητής στο Τμήμα Γλώσσας και Λογοτεχνίας του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και υπεύθυνος του γραφείου Φιλαναγνωσίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.
Μέχρι σήμερα, έχει εκδώσει 56 βιβλία με ποίηση, πεζογραφία, θέατρο, μελέτες για πόλεις, για τόπους και για ποιητές, μεταφράσεις και ανθολογίες.
Έγραψε 16 θεατρικά έργα τα οποία έχουν ανέβει στο Εθνικό Θέατρο, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στο Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, στο Φεστιβάλ Φιλίππων-Καβάλας, στο Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν», στην Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης», στο Tristan Bates Theatre (Λονδίνο, σε αγγλική μετάφραση) και αλλού.
Το θεατρικό έργο του Μαμ τιμήθηκε με το βραβείο νεοελληνικού έργου «Κάρολος Κουν 2007», της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών Κριτικών. (Αποσπάσματα του έργου περιλαμβάνονται, σε γαλλική μετάφραση, στον τόμο Auteurs Dramatiques Grecs d’ Aujoud’hui, éditions Theatrales, Montreuil 2014, στη σειρά: Les cahiers de la Maison Antoine Vitez, no11).
Το θεατρικό έργο του Λιωμένο Βούτυρο παρουσιάστηκε ως πρόταση του Υπουργείου Πολιτισμού στο Διεθνές Φεστιβάλ του Σεράγιεβο (2012) και παίχτηκε στο Heidelberg Stϋckemarket στο Φεστιβάλ της Χαϊδελβέργης (2013).
Το θεατρικό έργο του Αποστολή στον Πλανήτη Γη τιμήθηκε με το Βραβείο του Υπουργείου Πολιτισμού για το 2007.
Το θεατρικό έργο του Θα Σε Πάρει ο Δρόμος περιλαμβάνεται στον κατάλογο «Τα 120 καλύτερα σύγχρονα ευρωπαϊκά θεατρικά έργα» της European Theatre Convention (ETC, 2010).
Το βιβλίο του Ένας Δεινόσαυρος στο Μπαλκόνι Μου τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για Παιδιά, 2008.
Το βιβλίο του Μια Τρύπα στο Νερό τιμήθηκε με το βραβείο «Πηνελόπη Μαξίμου» για το 2012 από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (Greek IBBY, το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίου για τη Νεότητα-International Board of Books for Yank People).
Το βιβλίο του Δρόμο Παίρνω Δρόμο Αφήνω τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου, 2013.
Το βιβλίο Θεσσαλονίκη σε Πρώτο Πρόσωπο (κείμενα: Σάκης Σερέφας, φωτογραφίες: από το αρχείο του Χάρη Γιακουμή) τιμήθηκε με το βραβείο Milos ως το καλύτερο ελληνικό φωτογραφικό βιβλίο στην 5η Φωτογραφική Συνάντηση Κυθήρων 2006, από την Πολιτιστική Εταιρεία Κυθήρων και μεταφράστηκε στα γαλλικά από τις εκδόσεις Kallimages.
Έγραψε το σενάριο για την ταινία Ρουλεμάν (μεγάλου μήκους, σκηνοθεσία: Πάνος Καρκανεβάτος, 2004) η οποία προβλήθηκε στο 46ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης (2005) καθώς και στο film-market του Φεστιβάλ των Καννών (2005).

Τα βιβλία του 

Φιλμογραφία της Θεσσαλονίκης, Εντευκτήριο (1992)
Απ’ το τίποτα, Κέδρος (1994)
Το σπίτι υποδέχεται, Κέδρος (1996)
Πτώματα και φαντάσματα στη Θεσσαλονίκη του εμφυλίου, Κέδρος (1998)
Αλητεία Χαλκιδικής, Κέδρος (1998)
Τρεις γάτες δρόμος, Κέδρος (2000)
Οδοντοτεχνίτης νεότατος, Κέδρος (2001)
Ημερολόγιο 2003 η Θεσσαλονίκη των ξένων, Παρατηρητής (2002)
Αποστολή στη Γη, Μεταίχμιο (2003)
Μπορεί και νευρικό, Κέδρος (2003)
Τρία δευτερόλεπτα, Παρατηρητής (2003)
Άγνοια, βρικόλακας, γιες, Άγρα (2004)
Μισό κιλό πλανήτης, Κέδρος (2004)
Το μάταιο με θέα, Κέδρος (2004)
Θεσσαλονίκη σε πρώτο πρόσωπο, Toubi’s (2005)
Μαμ, Κέδρος (2006)
Θα γίνω ντιζέζ, Μεταίχμιο (2006)
Πρώτα πέθανε η κότα, Κέδρος (2007)
Ένας δεινόσαυρος στο μπαλκόνι μου, Εκδόσεις Πατάκη (2008)
Λιωμένο βούτυρο, Κέδρος (2008)
Μαμ, Κέδρος (2008)
Σεμινάριο βλακείας, Κέδρος (2008)
Θα σε πάρει ο δρόμος, Κέδρος (2009)
Αποστολή στον πλανήτη Γη, Κέδρος (2010)
Ένας δεινόσαυρος στο μπαλκόνι μου, Εκδόσεις Πατάκη (2010)
Η Θεσσαλονίκη του Excelsior, Excelsior (2010)
Η μπανάνα, Μελάνι (2010)
Η ντομάτα, Μελάνι (2010)
Το αβγό, Μελάνι (2010)
Θα γίνω ντιζέζ, Μεταίχμιο
Πωλούνται σκιές, Εκδόσεις Πατάκη (2011)
Εδώ, Άγρα (2012)
Μια τρύπα στο νερό, Μεταίχμιο (2012)
Ο Θεός αυτοπροσώπως, Μεταίχμιο (2012)
Πρώτη φορά στο σούπερ μάρκετ, Εκδόσεις Πατάκη (2012)
Γιάννης Μαρία Χένριξ, Ίκαρος (2013)
Δρόμο παίρνω, δρόμο αφήνω, Μεταίχμιο (2013)
Μήπως είμαι βλάκας;, Μεταίχμιο (2014)
"Δεν υπήρξαν ήρωες εδώ…", University Studio Press (2015)
Έξω χιονίζει, Πόλις (2016)     
Έχω νεύρα, Μεταίχμιο (2016)     

Μεταφράσεις
Συλλογικό έργο, Η Θεσσαλονίκη εξ αποστάσεως: βλέμματα από τα χρόνια του Μεγάλου Πολέμου 1914-1919, Εντευκτήριο (1991)
Συλλογικό έργο, Σε ξένη γλώσσα η λύπη μας, Μπιλιέτο (2000)
Ημερολόγιο 2007, Ξένοι στη Θεσσαλονίκη του Μεγάλου Πολέμου 1915-1918, Μεταίχμιο (2006)
Συλλογικό έργο, Κ. Π. Καβάφης, poema (2013)

Συμμετοχή σε συλλογικά έργα
Μια blue jean πασχαλιά. Το κακό το πράγμα. Διπλοβρασιά. Η ζημιά. Λουλούδι από τον Παράδεισο, Μεταίχμιο (2002)
Όλυμπος Νάουσα, Άγρα (2003)
Ενδοσκεληδόν, Ζήτρος (2008)
Αναγνώσεις 2011, Αιγόκερως (2011)
Ο κύκλος του βιβλίου: Ο συγγραφέας, ο επιμελητής-τυπογράφος, ο εκδότης, ο κριτικός, ο αναγνώστης, Σχολή Μωραΐτη. Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας (2011)
Γράμμα σ’ ένα παιδί για τη φιλαναγνωσία, Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (2012)
Το ελληνικό φανταστικό διήγημα, Αίολος (2012)
Τα κείμενα των Φιλίππων, Κάπα Εκδοτική (2015)

***
Η ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

***

Η Κατερίνα Βερούτσου γεννήθηκε το 1957 στην Πάτρα αλλά μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη και το Μόντρεαλ. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του Μόντρεαλ (Concordia University of Montreal). Από το 1982 ζει μόνιμα στην Αθήνα. Εργάζεται κυρίως ως εικονογράφος παιδικών βιβλίων έχοντας εικονογραφησει πάνω από 160 παιδικά, λογοτεχνικά και εκπαιδευτικά βιβλία

Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Παράλληλα με την εικονογράφηση βιβλίων και άλλων εντύπων, έχει ασχοληθεί επαγγελματικά με τη φωτογραφία, τη ζωγραφική και τη ζωγραφική σκηνικών για την τηλεόραση. Το 2009 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης για το βιβλίο "Νεράιδα στο έλατο" του Μάνου Κοντολέων και προτάθηκε για την τιμητική πλακέτα της ΙΒΒΥ. Το 2011 έλαβε το βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για την καλύτερη συνεργασία συγγραφέα και εικονογράφου στο βιβλίο "Το ταλέντο του ήλιου" της Χρυσάνθης Καραΐσκου και του βιβλίου "Είναι κάτι που μένει" του Βασίλη Κουτσιαρή, το 2014..

Τα βιβλία της
Να' χαμε, Κίρκη (1990)
Ο παππούς μας, Κίρκη (1990)
Το κουδουνάκι, Κίρκη (1990)
Πετρή, Αγγελική, Η νεράιδα και ο καταρράχτης, Λιβάνης – Μύθος (1993)
Παναγιωτοπούλου – Ρίζου, Λίτσα, Αλέξανδρος και Άννυ, Άγκυρα (1996)
Τριβιζάς, Ευγένιος, Η πριγκίπισσα Δυσκολούλα, Μίνωας (1996)
Τσίρος, Σπύρος Γ., Ο ήλιος με τα κρόσσια, Κέδρος (1996)
Βογιατζόγλου, Στέλλα, Οι περιπέτειες του Μπιρμπιρή στη μυθική χώρα, Κέδρος (1996)
Τραγάκης, Στρατής, Σαρακήνικο, Κέδρος (1996)
Βελετά – Βασιλειάδου, Μαρία, Το μυστικό του πέμπτου ορόφου, Άγκυρα (1996)
Τριβιζάς, Ευγένιος, Φουφήχτρα: Η μάγισσα με την ηλεκτρική σκούπα, Μίνωας (1996)
Γρηγοριάδου – Σουρέλη, Γαλάτεια, Έλα στη βάπτισή μου, Ακρίτας (1997)
Μάρρα, Ειρήνη, Ο άσπρος δράκος και η παρέα του, Κέδρος (1997)
Κάσδαγλης, Νίκος, 1928-, Στον Πανορμίτη, Κέδρος (1997)
Λοΐζου, Μάρω, Η πορεία της ζωής, Εκδόσεις Πατάκη (1998)     
Λοΐζου, Μάρω, Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα κοσμικό αυγό, Εκδόσεις Πατάκη (1998)
Βασιλάκη, Πόλυ, Για το χαμόγελο της Νεφέλης, Εκδόσεις Πατάκη (1999)     
Λοΐζου, Μάρω, Η πιο όμορφη πορτοκαλιά του κάμπου, Εκδόσεις Πατάκη (1999)
Blyton, Enid, Παγίδα στο μυστικό δωμάτιο, Μίνωας (1999)     
Λοΐζου, Μάρω, Το πέτρινο βιβλίο, Εκδόσεις Πατάκη (1999)     
Χωρεάνθη, Ελένη, Τραγούδια της γης και του ουρανού, Εκδόσεις Πατάκη (1999)
Blyton, Enid, Τρόμος στον πύργο, Μίνωας (1999)     
Blyton, Enid, Ένα σπίτι στις φλόγες, Μίνωας (2000)
Blyton, Enid, Η εξαφάνιση του πρίγκιπα, Μίνωας (2000)
Καραγιώργη, Χριστίνα, Ο μαγικός καθρέφτης, Μίνωας (2000)
Καρθαίου, Ρένα, Στα μονοπάτια του ήλιου, Εκδόσεις Πατάκη (2000)
Blyton, Enid, Τα ανώνυμα μηνύματα, Μίνωας (2000)
Λοΐζου, Μάρω, Τα δυο ερωτευμένα ζαρκάδια, Εκδόσεις Πατάκη (2000)
Τριβιζάς, Ευγένιος, Η Δόνα Τερηδόνα και το μυστικό της γαμήλιας τούρτας, Καλέντης (2001)
Λοΐζου, Μάρω, Ο άνθρωπος προχωρεί, Εκδόσεις Πατάκη (2001)
Blyton, Enid, Ο αόρατος κλέφτης, Μίνωας (2001)
Ρίτσου, Έρη, Οι τρεις βασιλοπούλες, Κέδρος (2001)
Λοΐζου, Μάρω, Ταξίδι στην καρδιά του πυρήνα, Εκδόσεις Πατάκη (2001)
Μαρμαρά – Δαγιόγλου, Νανά, Η Κοκκινοσκουφίτσα και ο τελευταίος λύκος, Κέδρος (2002)
Λοΐζου, Μάρω, Ο αθάνατος γαϊδαράκος, Εκδόσεις Πατάκη (2002)
Hauff, Wilhelm, Παραμύθια, Καλέντης (2002)
Menard, Jean – Francois, Το μεγάλο βιβλίο των 1867 πεπρωμένων, Ελληνικά Γράμματα (2002)
Βαλάση, Ζωή, Το ναυτάκι, Ελληνικά Γράμματα (2002)
Λοΐζου, Μάρω, Η πεταλούδα που δεν μπόρεσε να κρατήσει την υπόσχεσή της, Εκδόσεις Πατάκη (2003)
Χουρμουζιάδου, Ελιάνα, Μια ιστορία από τα σύννεφα, Κέδρος (2003)
Ιωάννου, Γιώργος, 1927-1985, Ο Πίκος και η Πίκα, Κέδρος (2003)
Γραμματικάκη, Μαριβίτα, Το νησί της αρμονίας, Η Δυναμική της Επιτυχίας (2003)
Βασιλάκη, Πόλυ, Το χρυσόψαρο τ' ουρανού, Κέδρος (2003)
Μανούδη, Σμαρώ, Η νύμφη της θάλασσας, Ιδιωτική Έκδοση (2004)
Μάτσας, Νέστορας, 1930-2012, Ο αστρονόμος Πικτόκ και όλα τα παραμύθια του κόσμου, Εκδόσεις Πατάκη (2004)
Βαλάση, Ζωή, Ο γενναίος Γιάννης Τηγάνης, Κέδρος (2004)
Wilde, Oscar, 1854-1900,
Ο εγωιστής γίγαντας, Κέδρος (2004)
Πέντε ποντικοί, Κίρκη (2004)
Μάρρα, Ειρήνη, Ταοτιτέ και άλλες ιστορίες, Εκδόσεις Πατάκη (2004)
Λοΐζου, Μάρω, Το μυστικό του ασημένιου πλανήτη, Εκδόσεις Πατάκη (2004)
Μάρρα, Ειρήνη, Το μυστικό τραγούδι της Μάτας, Εκδόσεις Πατάκη (2004)
Τσίτας, Μάκης, Δε μου αρέσει το γάλα, Ψυχογιός (2005)
Ζάχου, Σόφη, Η ιστορία της ομπρέλας, Κέδρος (2005)
Παναγιωτοπούλου, Λήδα, Η καμήλα, ο Ισμάρ και το μπλε πουλί, Κέδρος (2005)
Λυρατζή, Μαρία, Νεράιδα δίχως παραμύθι, Εκδόσεις Πατάκη (2005)
Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου, Λότη, Παραμύθια της αγάπης, Εκδόσεις Πατάκη (2005)
Βασιλάκη, Πόλυ, Το νησί που διηγείται, Αιγέας (2005)
Ρουσάκη – Βίλλα, Μαρία, Κολυμπώντας στα βαθιά, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2006)
Wilde, Oscar, 1854-1900, Ο εγωιστής γίγαντας, Κέδρος (2006)
Βασιλειάδου, Μαρία, Τα μέσα μεταφοράς στη θάλασσα, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη (2006)
Βασιλειάδου, Μαρία, Τα μέσα μεταφοράς στην ξηρά, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη Αντωνάτου, Μαρία, Το βουνό ψάχνει, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2006)
Νικολάου, Θωμάς, Το φεγγαρόψαρο, Κέδρος (2006)
Δεσύπρη, Ευαγγελία, Η γλώσσα μου Α΄ δημοτικού, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2007)
Δεσύπρη, Ευαγγελία, Η γραμματική μου Α΄ και Β΄ δημοτικού, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2007)
Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου, Λότη, Η χαρά, η αγάπη και τα δάκρυα, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2007)
Σκιαδαρέση, Μαρία, 1956-, Λίγο πριν το τέλος, Εκδόσεις Πατάκη (2007)
Wilde, Oscar, 1854-1900, Ο ευτυχισμένος πρίγκιπας, Κέδρος (2007)
Γραμματικάκη, Μαριβίτα,
Ο ζητιάνος και η χρυσή κλειδαρότρυπα, Διάπλαση (2007)
Δεσύπρη, Ευαγγελία, Οι εκθέσεις μου Α΄ δημοτικού, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2007)
Δεσύπρη, Ευαγγελία, Τα μαθηματικά μου Α΄ δημοτικού, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2007)
Σκιαδαρέση, Μαρία, 1956-, Τα χρόνια της φωτιάς, Εκδόσεις Πατάκη (2007)
Δεσύπρη, Ευαγγελία, Τετράδιο ορθογραφίας για την Α΄ δημοτικού, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2007)
Δάρδα – Ιορδανίδου, Άννα, Χοντρή σαν μπαλόνι, Διάπλαση (2007)
Καλιοντζοπούλου, Σωτηρούλα, Άστρο λαμπρό τούς οδηγεί, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2008)
Βασιλειάδου, Μαρία, Γνωριμία με τα μέσα μεταφοράς, Τα μέσα μεταφοράς στη μεγαλούπολη, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη (2008)
Βασιλειάδου, Μαρία, Γνωριμία με τα μέσα μεταφοράς, Τα μέσα μεταφοράς στον αέρα, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη (2008)
Λοΐζου, Μάρω, Η πολιτεία του βυθού, Εκδόσεις Πατάκη (2008)
Αργυρίου, Μαρία, Μαθαίνω τα ελληνικά λαϊκά μουσικά όργανα και παιχνίδια, Διάπλαση (2008)
Αργυρίου, Μαρία, Μουσικό ντόμινο, Διάπλαση (2008)
Κοντολέων, Μάνος, Νεράιδα πάνω στο έλατο, Εκδόσεις Πατάκη (2008)
Κυνηγού – Φλάμπουρα, Μαρία, Παραμύθια με μουσικά όργανα, Διάπλαση (2008)
Λυρατζή, Μαρία, Περιπέτεια στην Παραμυθοχώρα, Εκδόσεις Πατάκη (2008)
Μακρόπουλος, Μιχάλης, Το καρναβάλι των θαυμάτων και των τεράτων, Φίλιππος Νάκας Μουσικός Οίκος (2008)
Καραΐσκου, Χρυσάνθη, Το λεύκωμα της Πουπουλένιας, Διάπλαση (2008)
Βαρελλά, Αγγελική, Το ποδηλατάκι-ήλιος, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2008)
Καραΐσκου, Χρυσάνθη, Το σημειωματάριο της Πουπουλένιας, Διάπλαση (2008)
Cervantes Saavedra, Miguel de, 1547-1616, Δον Κιχώτης, Διάπλαση (2009)
Σκιαδαρέση, Μαρία, 1956-, Ο πρίγκιπας, Εκδόσεις Πατάκη (2009)
Πολέντα – Αποστολάκη, Άννα, Παιχνίδια με αριθμούς, Ελληνικά Γράμματα (2009)
Πολέντα – Αποστολάκη, Άννα, Παιχνίδια με γράμματα, Ελληνικά Γράμματα (2009)
Πολέντα – Αποστολάκη, Άννα, Παιχνίδια με γραμμές, Ελληνικά Γράμματα (2009)
Πολέντα – Αποστολάκη, Άννα, Παιχνίδια με λέξεις, Ελληνικά Γράμματα (2009)
Πολέντα – Αποστολάκη, Άννα, Παιχνίδια στο χώρο, Ελληνικά Γράμματα (2009)
Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου, Λότη, Τα καλύτερα γενέθλια, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2009)
Γιαλουράκη, Σοφία, Ταξιδεύοντας με τον Ιάσονα, Εκδόσεις Πατάκη (2009)
Συλλογικό έργο, 12 δώρα για τα Χριστούγεννα, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2010)
Τσιλιμένη, Τασούλα Δ., Γάτα, σκύλος κι ένα αρνί πορτρέτα σε μια γκαλερί, Μεταίχμιο (2010)
Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου, Λότη, Ένα λιοντάρι στο σπίτι μας, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2010)
Συλλογικό έργο, Μουσική Β΄ δημοτικού, Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων (Ο.Ε.Δ.Β.) (2010)
Πολέντα – Αποστολάκη, Άννα, Παιχνίδια και στις διακοπές, Ελληνικά Γράμματα (2010)
Πολέντα – Αποστολάκη, Άννα, Παιχνίδια και στις διακοπές, Ελληνικά Γράμματα (2010)
Αίσωπος, Πες μου, μπαμπά, μια ιστορία, σε παρακαλώ, Ωκεανός (2010)
Γραμματικάκη, Μαριβίτα,
Το μπλε κοχύλι, Καλέντης (2010)
Σπυροπούλου, Χρύσα, Το μυστήριο της Αίγινας, Κέδρος (2010)
Καραΐσκου, Χρυσάνθη, Το ταλέντο του Ήλιου, Διάπλαση (2010)
Θεοδωράκη, Μάρω, Τραγουδώ τα αινίγματα, Διάπλαση (2010)
Μουσιώνη, Λίνα,
Ένας ασπρόμαυρος ζωγράφος, Μεταίχμιο (2011)     
Κυνηγού – Φλάμπουρα, Μαρία, Η μουσική του αέρα, Διάπλαση (2011)     
Κυνηγού – Φλάμπουρα, Μαρία, Λαϊκή τέχνη, Διάπλαση (2011)     
Βαλάση, Ζωή, Νάνι, το κρίνο της αυγής, Κέδρος (2011)     
Συλλογικό έργο, Νεοελληνική γλώσσα Α΄ γυμνασίου, Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων (Ο.Ε.Δ.Β.) (2011)     
Αλεξάνδρου, Γιώτα K.,
Οι νταήδες του βυθού και ο Ρομπέν των θαλασσών, Susaeta (2011)
Κατσαρή, Χαρά, Η μάγισσα Τσαπατσούλα στα προνήπια, Διάπλαση (2012)
Κατσαρή, Χαρά, Η μάγισσα Τσαπατσούλα στο νηπιαγωγείο, Διάπλαση (2012)
Κατσαρή, Χαρά, Η μάγισσα Τσαπατσούλα στον παιδικό σταθμό, Διάπλαση (2012)
Αγγελίδου, Μαρία,
Η τρίτη μάγισσα, Μεταίχμιο (2012)
Γιαλουράκη, Σοφία, Με δυο πατρίδες, Βιβλιόφωνο (2012)
Σερέφας, Σάκης,
Μια τρύπα στο νερό, Μεταίχμιο (2012)
Συλλογικό έργο, Νεοελληνική γλώσσα Α΄ γυμνασίου, Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων Διόφαντος (2012)
Συλλογικό έργο, Νεοελληνική γλώσσα Β΄ γυμνασίου, Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων Διόφαντος (2012)
Συλλογικό έργο, Νεοελληνική γλώσσα Β΄ γυμνασίου, Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων Διόφαντος (2012)
Μουσιώνη, Λίνα, Ο μάγος Πότε Πότε και το χαμένο ποτέ, Μεταίχμιο (2012)
Γραμματικάκη, Μαριβίτα,
Το αστέρι του γίγαντα, Καλέντης (2012)
Κουτσιαρής, Βασίλης,
Είναι κάτι που μένει, Παρρησία (2013)
Κατσαρή, Χαρά, Η μάγισσα Τσαπατσούλα σώζει τον πλανήτη, Διάπλαση (2013)
Ζαφειρίου, Κώστας (Ménestrel De Miraval), Θρύλοι και ξωτικά του Αιγαίου, Αιολίδα (2013)
Πριοβόλου, Ελένη, Ο Τρυφεράκανθος, Καλέντης (2013)
Μανούδη, Σμαρώ, Η πριγκίπισσα της ερήμου, Μανούδη Σμαρώ Θ. (2014)
Πριοβόλου, Ελένη, Ο Παλιάτσος και η Ανεμώνη, Καλέντης (2014)
Σταθούδη, Καίτη, Τραγουδώ ελληνικά παραδοσιακά παραμύθια, Διάπλαση (2014)
Γιαννακοπούλου, Χαρά,
Φεγγαράκι μου χοντρό…, Εκδόσεις Πατάκη (2014)
Κουτσιαρής, Βασίλης,
Η τέταρτη γοργόνα, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη (2015)     
Τσόλκα, Αλεξάνδρα, Καληνύχτα, νεράιδα νονά, Μεταίχμιο (2015)     
Γραμματικάκη, Μαριβίτα,
Το νησί της χαράς, Καλέντης (2015)     
Παπαδοπούλου, Εύη, Το ταξίδι της Κυμοθόης, Καλέντης (2015)

Κασιάρου, Εύα, Ήσουν μόνο ένα παιδί, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη (2016)
Ο πρώτος μου Όμηρος: Ιλιάδα, Μεταίχμιο (2016)
Αυτζής, Μερκούριος, Οι νότες του παππού ταξιδεύουν, Παρρησία (2016)
Αγγελίδου, Μαρία, Το Βυζάντιο σε έξι χρώματα: Κόκκινο, Μεταίχμιο (2016)
Αγγελίδου, Μαρία, Το Βυζάντιο σε έξι χρώματα: Χρυσό, Μεταίχμιο (2016)
Γραμματικάκη, Μαριβίτα,
Το μπλε κοχύλι, Καλέντης (2016)
Μουσιώνη, Λίνα,
Δάφνη η μονακριβούλα, Ελληνοεκδοτική (2017)
Κουτσιαρής, Βασίλης, Μ' αγαπάς, μπαμπά;, Ελληνοεκδοτική (2017)