Μια υπόθεση για τον Ντεντέκτιβ Κλουζ: Ο Κλουζ στο διαδίκτυο του Γίργκεν Μπανσέρους

0
802

Τίτλος: Μια υπόθεση για τον Ντετέκτιβ Κλουζ- Ο Κλουζ στο διαδίκτυο
Συγγραφέας: Γίργκεν Μπανσέρους
Εικονογράφηση: Ραλφ Μπούτσκοβ
Μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου
Εκδόσεις Μεταίχμιο, Μάρτιος 2012
ISBN: 978-960-501-587-9
Σελίδες: 92

Αγόρασέ το

Η μέρα άφιξης του πολυπόθητου υπολογιστή του ντεντέκτιβ Κλουζ έφτασε!
Mε την αμοιβή από την υπόθεση στο πλυντήριο αυτοκινήτων, ο μικρός μας ήρωας καταφέρνει να τον πληρώσει με δικά του λεφτά και επιτέλους να τον αποκτήσει! Αυτό το μοναδικό εργαλείο, που η μαμά του, όπως και κάθε μαμά ίσως, απέφευγε σαν τι εκφράζοντας την έντονη ανησυχία της, ότι "θα περνάει τις ώρες του κολλημένος μπροστά στην οθόνη νύχτα μέρα παίζοντας παιχνίδια" θα αναβαθμίσει το επίπεδο δουλειάς του. Εκείνον το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η ΕΡΕΥΝΑ και δεν ήταν δυνατόν να συνεχίσει να δουλεύει όπως "δούλευαν τον Μεσαίωνα". Ο υπολογιστής ήταν απαραίτητος τώρα πια για έναν ντεντέκτιβ! Ήταν πολύ ευτυχισμένος γι' αυτό.
Γρήγορα έλυσε με τη βοήθειά του την 1η υπόθεση και "Το κλεμμένο μπουφάν του φίλου του Σεμπάστιαν επιστράφηκε μεμιάς."
Φυσικά, οι αγαπημένες του τσίχλες Κάρπεντερ είχαν συμβάλλει και πάλι δραστικά στη σωστή λειτουργία του μυαλού του. Χάρη σ' αυτές έβρισκε και διόρθωνε γρήγορα τα λάθη του, όποτε κολλούσε, χωρίς να πάρει φωτιά το πολύτιμο εργαλείο του. Τότε όμως, μια ακόμα υπόθεση για εξιχνίαση από τον διάσημο ντεντέκτιβ Κλουζ βγήκε στο φως. Μυστηριώδης, δύσκολη και κρυμμένη μέσα στον κόσμο του… διαδυκτίου!

"Ο μαγικός κήπος", ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι για υπολογιστές, που παρέσυρε πολλά παιδιά μέσα σε μια δέσμια εθιστική και ταυτόχρονα εκφοβιστική κατάσταση. Μα, τι είναι αλήθεια αυτό που κρύβεται πίσω από ένα το τόσο ρομαντικό και αθώο όνομα; Πόσο μπορεί να είναι καταστροφικό για την ψυχοσυναισθηματική κατάσταση των μικρών μας φίλων; Και γιατί τέλος πάντων κανείς δε μιλάει γι' αυτό; Το μυστήριο διαρκώς μεγαλώνει. Πώς θα καταφέρει να ανακαλύψει ποιοι κρύβονται πίσω από τη διακίνηση του παράνομου αυτού παιχνιδιού; Να βρει το κρησφύγετο της σπείρας;

Λόγος απλός, έκφραση ανεπιτήδευτη, προτάσεις μικρές, λεξιλόγιο καθημερινό και οικείο στις νεαρές ηλικίες, πολύ κοντά στον προφορικό λόγο. Ίσως ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας του, πέρα από την πλοκή της περιπέτειας να οφείλεται και σ' αυτό. Διαβάζεται μεμιάς, χωρίς διάλειμμα. Ο ιδιαίτερος άμεσος τρόπος που παρουσιάζει κάθε φορά τη σκέψη του ήρωα σε βάζει στη διαδικασία να μπαίνεις μέσα στο μυαλό του και να ζεις τη δράση.
Ο Κλουζ κριτικάρει την κάθε του σκέψη και ενέργεια. Σκέφτεται τις "λάθος" ατάκες του και επιχειρηματολογεί. Οι διάλογοι ζωντανεύουν την ιστορία. Η αφήγηση των σκέψεων του Κλουζ και η αυτοκριτική του στον τρόπο που προσπαθεί να συλλέξει πληροφορίες, στις ερωτήσεις του, στην κάθε του κίνηση, σε βάζει μέσα στην αγωνία του αλλά και στην τακτική ενός σκακιστικού αγώνα, που με δομημένες κινήσεις στοχεύει σ' ένα ματ.

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

***

Ο Γίργκεν Μπανσέρους γεννήθηκε το 1949 στο Ρέμσαϊντ και ήθελε να γίνει πιανίστας. Κάποτε άρχισε να γράφει, τέλη του 70' το λες. Και κάπου 10 χρόνια μετά, στα 40 του, άρχισε να εκδίδει όσα έγραφε. Και κάπου εκεί ήρθε ο Κλουζ, αυτός ο μικρός θαυματουργός να απογειώσει την καριέρα του Γερμανού συγγραφέα, ενός εκ των διασημοτέρων παγκοσίως πλέον. Κάπως έτσι έφυγε εκείνη η στενοχώρια η παλιά που δεν κατάφερε να γίνει πιανίστας.

Ζει εδώ και κάποια χρόνια με τη γυναίκα του και τα δυο τους παιδιά στην περιοχή Ρουρ. Η σειρά του "Μια υπόθεση για τον ντετέκτιβ Κλουζ" έχει μεταφρασθεί σε 23 γλώσσες και έχει πουλήσει πάνω από 1 εκατομμύριο αντίτυπα. Έχει τιμηθεί με αρκετά βραβεία. Το 2010 τιμήθηκε για το έργο του με το βραβείο Annette-von-Droste-Hülshoff, το σημαντικότερο γερμανικό βραβείο για συγγραφείς παιδικών και νεανικών αστυνομικών βιβλίων.

Τα βιβλία του στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο
Βρόμικα κόλπα και βρεγμένα πόδια (μια υπόθεση για τον Ντετέκτιβ Κλουζ)
Βρόμικα κόλπα στο γήπεδο (μια υπόθεση για τον Ντετέκτιβ Κλουζ)
Η αφρικάνικη μάσκα (μια υπόθεση για τον Ντετέκτιβ Κλουζ)
Η εκδίκηση της σοκολάτας (μια υπόθεση για τον Ντετέκτιβ Κλουζ)
Η μονομαχία των ντετέκτιβ (μια υπόθεση για τον Ντετέκτιβ Κλουζ)
Η παγίδα της μοτσαρέλας (μια υπόθεση για τον Ντετέκτιβ Κλουζ)
Η συνωμοσία της τσίχλας (μια υπόθεση για τον Ντετέκτιβ Κλουζ)
Η υπόθεση του κόκκινου σκύλου (μια υπόθεση για τον Ντετέκτιβ Κλουζ κλουζ)
Κεραυνοί, αστραπές και τρελά πουλιά (μια υπόθεση για τον Ντετέκτιβ Κλουζ)
Μη φιλάτε τον ντετέκτιβ (μια υπόθεση για τον Ντετέκτιβ Κλουζ)
Μικρά και μεγάλα ψάρια (μια υπόθεση για τον Ντετέκτιβ Κλουζ)
Μίλι & Μάγκνους 1: ο εξαφανισμένος βαρόνος
Ο κλέφτης των εφημερίδων (μια υπόθεση για τον Ντετέκτιβ Κλουζ)
Ο Κλουζ στο διαδίκτυο (μια υπόθεση για τον Ντετέκτιβ Κλουζ)
Οι μπότες του μαραμπού (μια υπόθεση για τον Ντετέκτιβ Κλουζ)
Τα μυστηριώδη μπαλάκια (μια υπόθεση για τον Ντετέκτιβ Κλουζ)
Τα χαμένα πατίνια (μια υπόθεση για τον Ντετέκτιβ Κλουζ)
Τα Χριστούγεννα του Κλουζ (μια υπόθεση για τον Ντετέκτιβ Κλουζ κλουζ)
Τέρατα, φεγγάρια και ναφθαλίνες (μια υπόθεση για τον Ντετέκτιβ Κλουζ)
Τη νύχτα όλες οι φαλάκρες είναι μπλε (μια υπόθεση για τον Ντετέκτιβ Κλουζ)
Το μυστήριο του τσίρκου (μια υπόθεση για τον Ντετέκτιβ Κλουζ)
Το μυστήριο των ιπτάμενων αγελάδων (μια υπόθεση για τον Ντετέκτιβ Κλουζ)
Το τριφύλλι της ατυχίας (μια υπόθεση για τον Ντετέκτιβ Κλουζ)
Το φάντασμα του καρουσέλ (μια υπόθεση για τον Ντετέκτιβ Κλουζ)
Το φάντασμα του σχολείου (μια υπόθεση για τον Ντετέκτιβ Κλουζ)

***

Ο ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

***

Ο Ραλφ Μπούτσκοφ γεννήθηκε το 1962 στο Βερολίνο. Το 1983 ξεκίνησε να σπουδάζει Οπτική Επικοινωνία στη Σχολή Τέχνης του Βερολίνου. Εργάζεται ως γραφίστας στην Ακαδημία Σχεδίου του Βερολίνου. Έχουν εκδοθεί περισσότερα από 50 βιβλία με δική του εικονογράφηση, ενώ αποτελεί τον κατεξοχήν εικονογράφο του Ντετέκτιβ Κλουζ του Γίργκεν Μπανσέρους, ενός εκδοτικού φαινομένου της σύγχρονης εποχής. Σήμερα ζει στο Βερολίνο με τη γυναίκα του και τα δύο τους παιδιά.