Μια φλόγα στο σκοτάδι, της Μαρίας Ρουσάκη

2
1076

Τίτλος: Μια φλόγα στο σκοτάδι- Η συγκλονιστική ιστορία της Έλεν Κέλερ
Συγγραφέας: Μαρία Ρουσάκη
Εικονογράφηση: Κατερίνα Ράπτη
Εκδόσεις: Κέδρος
Σελίδες: 80
Μέγεθος: 14 Χ 20,5
ISBN: 978-960-04-4243-4

Αγόρασέ το

flogastoskotadi_coverΜόλις στους 19 μήνες της ζωής της, η Έλεν Κέλερ χάνει την ακοή και την όρασή της. Οι γονείς της αισθάνθηκαν τυχεροί μέσα στην ατυχία τους. Η Έλεν τουλάχιστον δεν πέθανε. Στην προσπάθειά τους να βρουν κάποιον άνθρωπο που θα βοηθήσει το μικρό κορίτσι να αποκτήσει επαφή με τον κόσμο, το περιβάλλον, την πραγματικότητα, βυθισμένοι στις ασχολίες και την άγνοιά τους, φτιάχνουν ένα πραγματικό αγρίμι, ένα κακότροπο πλάσμα που αρνείται ο,τι δε θέλει, επιβάλλει με σκληρούς τρόπους τη θέλησή της και παραμένει βυθισμένη σε ένα σκοτάδι που δεν έχει διαλέξει αλλά διαιωνίζει μαζί με τους γονείς της.

Δε βλέπει. Δε μιλάει. Δεν ακούει. Μέχρι που θα συναντήσει την Ανν Σάλιβαν, μια 20χρονη δασκάλα που έζησε στο απόλυτο σκοτάδι για πολλά χρόνια μέχρι να εγχειριστεί και να βελτιωθεί η όρασή της. Η Ανν Σάλιβαν δείχνει αποφασισμένη. Η Έλεν αντιστέκεται και η άρνηση των γονιών της να υποστηρίξουν τις μεθόδους της δασκάλας δυσκολεύει δραματικά την κατάσταση. Αλλά η θέληση της νεαρής δασκάλας είναι τόσο ισχυρή που όχι μόνο δεν εγκαταλείπει αλλά ουσιαστικά συγκλονίζεται από την ευχαρίστηση να δει την Έλεν να επικοινωνεί με τον κόσμο. Και θα τα καταφέρει με έναν απολύτως συναρπαστικό τρόπο να κάνει τη μικρή Έλεν ένα σύμβολο ελπίδας και σθένους για χιλιάδες ανθρώπους σε όλον τον κόσμο καθώς θα καταφέρει να γίνει η πρώτη τυφλή και κωφή που πήρε πτυχίο.

Η Μαρία Ρουσάκη αφγείται με γλαφυρό τρόπο την πραγματική ιστορία της Έλεν Κέλερ και της νεαρής δασκάλας της, Ανν Σάλιβαν. Με λόγο κοφτό, όπως η ζωή της Έλεν μέσα στο σκοτάδι γνωρίζουμε την πραγματικά συγκλονιστική ιστορία ενός παιδιού που έχει χάσει κάθε επαφή με τον κόσμο από βρέφος σχεδόν.

Εκείνο που με καθήλωσε στην ιστορία είναι κάτι ακόμα πιο πέρα από την πραγματικότητα των βασάνων και του αγώνα αυτού του παιδιού. Είναι κάτι πέρα από την αγωνία και την άγνοια των γονιών της. Είναι η απόλυτη επιμονή, συνέπεια και θέληση της νεαρής δασκάλας. Είναι η απόλυτη προσήλωσή της στο στόχο ακόμα και όταν τα αποτελέσματα δεν έρχονταν και ο περίγυρος ήταν εναντίον της. Η δασκάλα Ανν Σάλιβαν είναι η αποθέωση της δασκάλας με στρατηγική, με όραμα. Είναι η αποθέωση του ανθρώπου που δεν περιμένει μαγικά σε δυο τέρμινα αλλά ακολουθεί έναν δρόμο μακρύ που ξέρει -κι αν δε ξέρει, υποψιάζεται σοβαρά- ότι θα φέρει την Έλεν ξανά στον κόσμο που έχασε πριν καν τον δει ποτέ.

Η ιστορία της Έλεν Κέλερ θα ήταν ένα τίποτα χωρίς τη χαρισματική Ανν Σάλιβαν. Κι αυτό η Μαρία Ρουσάκη το αφήνει να φανεί, να το ανιχνεύσεις στην ιστορία.

Αξίζει να διαβαστεί απ΄όλους τους γονείς (κυρίως) και εκπαιδευτικούς που περιμένουν μαγικές συνταγές από άρθρα τύπου “Μάθετε σε 5 κινήσεις να ελέγχετε το θυμό του παιδιού σας” και άλλα χαριτωμένα. Ο κόσμος δεν αλλάζει σε μια μέρα. Ετοιμάζεται χρόνια για την αλλαγή του. Μαζί του κι εμείς.

Thanks, Maria Rousakis!

 

Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

***

rousakis_maria2Η Μαρία Ρουσάκη γεννήθηκε το 1974 στη Νέα Υόρκη των Η.Π.Α. ενώ κατάγεται από την Αλαγονία της Μεσσηνίας. Η συγγραφή βιβλίων ξεκίνησε από αγάπη κι αργότερα έγινε ανάγκη, όπως μας εξομολογείται στη συνέντευξή της (αύριο, Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014). Κάπως έτσι, πριν 13 χρόνια γράφει το πρώτο της βιβλίο που είδαμε στα ράφια. Ήταν “Η Μέλπω η μοναδική” και στάθηκε μοναδική και για τη συγγραφική της πορεία. Η “Μέλπω” βραβεύτηκε το 2002 με το βραβείο “Πηνελόπη Μαξίμου” για προσχολικές και πρωτοσχολικές ηλικίες από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου ενώ στη συνέχεια μεταφράστηκε στα αγγλικά και τα Κινέζικα και κυκλοφόρησε σε Η.Π.Α., Καναδά, Κορέα και Ταϊβάν.Η Μέλπω στην Αμερική έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία με τον τίτλο “Unique Monique” και έχει τιμηθεί το 2003 με το βραβείο “Oppenheim Toy Portfolio Gold Book Award.
Αρκετά βιβλία της ήταν επίσης υποψήφια για βραβεία: “Οι λεμονιές” για το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας 2004, το “Κολυμπώντας στα βαθιά” στη μικρή λίστα των Κρατικών Βραβείων 2006 και το “Μια φλόγα στο σκοτάδι – η συγκλονιστική ιστορία της Έλεν Κέλερ” υποψήφιο για το λογοτεχνικό βραβείο του “Αναγνώστη” το 2013.  

Έχει εκδώσει δύο ηλεκτρονικά παιδικά βιβλία στα αγγλικά με τίτλο “My Sister is a Dragon” και “Pass it to Me”. Το τελευταίο μάλιστα μεταφράστηκε στα Σουηδικά. Επίσης, το 2013 εκδόθηκε το βιβλίο της “Baboula Baby” από την A-to-Z Publishing στο New Jersey. 

Πρόκειται να κυκλοφορήσουν δύο νέα βιβλία της που θα τα διαβάσετε αύριο στη συνέντευξή της (να κρατήσουμε και κάποιες εκπλήξεις, ε;)

Είναι περιφερειακή σύμβουλος (Regional Advisor) της SCBWI Greece, του ελληνικού τμήματος της Society of Children’s Book Writers and Illustrators. Ζει στην Αθήνα και είναι μητέρα τριών παιδιών που αποτελούν συχνά πυκνά την έμπνευση και τον τρόπο να προχωρά τα βιβλία της που πλησιάζουν τα σαράντα στα ράφια των βιβλιοπωλείων. 

Επισκεφθείτε την προσωπική της ιστοσελίδα (mariasbooks.com) και το blog της (mariasbooks.blogspot.gr).

Εργογραφία στα ελληνικά
Η Μέλπω η μοναδική, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2001)
Η ριγέ κάλτσα της Σημίνας, Κέδρος (2002)

Ένα χωράφι για τη Σημίνα, Κέδρος (2003)
Ποιος ακούει τη Μέλπω…, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2003)
Οι λεμονιές, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2004)
Σημίνα, είσαι αστέρι, Κέδρος (2004)
Η πουπουλένια πριγκίπισσα, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2006)
Κολυμπώντας στα βαθιά, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2006)
Μια κόκκινη καραμέλα μαζί με την καλημέρα, Κέδρος (2007)
Πως να περιποιηθείς το τερατάκι που θα βρεις, Εκδόσεις Πατάκη (2007)

Τα μισά της Ματούλας, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2007)
Ο κύριος Κιουκ έχει λόξιγκα, Μεταίχμιο (2009)
Ο Λουκάς και οι λουκουμάδες, Ψυχογιός (2009)
Ο φαφούτης αδερφός, Εκδόσεις Πατάκη (2009)

Δεν είμαι καρφί, Εκδόσεις Πατάκη (2010)
Η σχολική εφημερίδα, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2010)
Μ’ αρέσει να ουρλιάζω, Μεταίχμιο (2010)

Ο νταής του σχολικού, Ψυχογιός (2010)
Τα γράμματα χορεύουν, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2010)
Τα τέλεια γενέθλια!, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2010)
Το δώρο της νεραϊδονονάς, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2010)
Το μαγικό βιβλίο, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2010)
Τσάι με φίλες, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2010)
Ροζ μαλλιά, Ψυχογιός (2011)

Μια φλόγα στο σκοτάδι- η συγκλονιστική ιστορία της Έλεν Κέλερ, Κέδρος (2012)
Ρέος, ο καλύτερος φίλος, Μεταίχμιο (2012)

Διαστημικές ειδήσεις, Μίνωας (2013)
Κόκκινες καουμπόικες μπότες, Ψυχογιός (2013)
Ο θησαυρός του Ταϋγέτου, Μίνωας (2013)
Άκου το ρυθμό, Κέδρος (2014)   
Η γυναίκα του γίγαντα, Μεταίχμιο (2014)
Στην ακαδημία δεινοσαύρων, Παπαδόπουλος (2014)
Αίνιγμα στου Αιγαίο, Μίνωας (2015)     
Η αδερφή μου είναι δράκος, Εκδόσεις Πατάκη (2015)     
Η Τσιμπηματού, Ψυχογιός (2015)

Μόνο τα μάτια μένουν, Ψυχογιός (2016)
Ένα χαμόγελο και… γκλιν, Ψυχογιός (2017)
Μια φλόγα στο σκοτάδι, Κέδρος (2017)

***

Η ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

***

Κατερίνα Ράπτη