Μια φορά κι έναν καιρό, ένα πόδι, του Γιώργου Τσακνιά

0
1563

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα πόδι. Όμορφο, καλοσχηματισμένο. Μια μέρα αποφάσισε να περπατήσει τη γη και να γνωρίσει τον κόσμο. Όταν κάποτε κουράστηκε, γύρεψε ένα ακόμη πόδι, να περπατήσουν μαζί τη γη, να γνωρίσουν ΜΑΖΙ τον κόσμο. Και καθώς γνώριζαν τον κόσμο, ζήτησαν και δυο μάτια να βλέπουν τον ήλιο, τον αγρό, τη θάλασσα, τα λιβάδια, τα πάντα.

Πόδια και μάτια ζήτησαν λιγο αργότερα και δυο αυτιά για να ακούνε το πλατάγισμα των φύλλων και τη μουσική και τα κύματα της θάλασσας. Κι ύστερα όλα μαζί ζήτησαν μία μύτη για να μη λησμονηθούν οι μυρωδιές της φύσης και ένα στόμα να τραγουδά με όλη του τη δύναμη. Κι αργότερα δυο χέρια για της αφής τα θαύματα. “Τι λείπει; Τι λείπει, τι φταίει;”

Ένα βιβλίο-αποθέωση της ολότητας του ανθρώπινου σώματος, της αρτιότητάς του αλλά και της ξεχωριστής σπουδαιότητας των “εξαρτημάτων” του, των αισθήσεων, της συνύπαρξής τους και της συνεισφοράς τους στη δημιουργία του θαύματος της ζωής. Με γλαφυρή αφήγηση, λυρισμό και άφθονα στοιχεία μαγικού ρεαλισμού,  ο Γιώργος Τσακνιάς φτιάχνει μια θαυμάσια ιστορία όπου ο άνθρωπος είναι το σύνολο σημαντικών μελών, ένα άθροισμα που κινητοποιείται και σαν μηχανή παράγει τις μικρές και μεγάλες επαναστάσεις ξεκινώντας από το πρώτο βήμα ή το πρώτο κλάμα.

Η αδερφή του συγγραφέα, Εύη Τσακνιά, κράτησε τον μαγικό ρεαλισμό της ιστορίας, τον πάντρεψε με δυνατά χρώματα, έριξε μερικές χούφτες πετυχημένης αφαίρεσης και δημιούργησε εικόνες που στέκονται και εκτός κειμένου, λέγοντας αυτόνομα τη δική τους, μια παρόμοια, την ίδια ή κάποια πιο διαφορετική, ιστορία.

Πολύ όμορφο αποτέλεσμα και, δίχως να διδάσκει ή να νουθετεί, δημιουργεί την απόλυτη συνθήκη να πιάσεις τον άνθρωπο, ως σώμα και λειτουργία και ον και προσανατολισμό στον κόσμο και να… τον ξετινάξεις με τον μικρό σου αναγνώστη, διαβάζοντας, σχεδιάζοντας, φτιάχνοντας, παίζοντας.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
Τίτλος: Μια φορά κι έναν καιρό, ένα πόδι
Συγγραφέας: Γιώργος Τσακνιάς
Εικονογράφηση: Εύη Τσακνιά
Εκδόσεις: Πατάκη, Δεκέμβριος 2017
Σελιδοποίηση: Νίκη Αντωνακοπούλου
Διόρθωση: Θανάσης Κοκολόγος
Φιλμ, μοντάζ: Κέντρο Γρήγορης Εκτύπωσης
Σελίδες: 36
Μέγεθος: 24 Χ 22
ISBN: 978-960-16-7215-1