More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΜικρά Γατικά: Όθων και Αμαλία, της Αργυρώς Πιπίνη (εικ.: Ιφιγένεια Καμπέρη)

    Μικρά Γατικά: Όθων και Αμαλία, της Αργυρώς Πιπίνη (εικ.: Ιφιγένεια Καμπέρη)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 5+ (target 7-10) – Λογοτεχνία γνώσεων για παιδιά

    Μικροπληροφορία: Ο Όθωνας αποβιβάστηκε στο Ναύπλιο από τη βρετανική φρεγάτα Μαδαγασκάρη στις 25 Ιανουαρίου 1833, σε ηλικία μόλις 17 ετών, συνοδευόμενος από τριμελή Αντιβασιλεία Βαυαρών (που θα κυβερνούσε μέχρι αυτός να ενηλικιωθεί, το 1835, οπότε και θα συμπλήρωνε τα 20 του χρόνια.

    Μια σειρά που ξεχωρίσαμε από την πρώτη της κιόλας εμφάνιση, μια σειρά που κερδίζει τη μία διάκριση μετά την άλλη με πιο πρόσφατη το ΕΒΓΕ στην Ιφιγένεια Καμπέρη για την εικονογράφηση του προηγούμενου βιβλίου της σειράς Ναπολέων και Ιωσηφίνα.

    Ο συνδυασμός γνώσης και λογοτεχνίας όπως επιτυγχάνεται δια χειρός της Αργυρώς Πιπίνη και η θαυμάσια εικονογράφηση στιγμών της ιστορίας από την Ιφιγένεια Καμπέρη δημιουργούν ένα δυνατό κράμα που εκτοξεύει το αποτέλεσμα. Δεν έχουν όλα τα πράγματα λέξεις για να εξηγούνται και να αναλύονται. Υπάρχει όμως μία λέξη που περιγράφει τις προθέσεις κάποιου πρότζεκτ: εντιμότητα. Αυτό αισθάνομαι, τίμιες προθέσεις στις λέξεις και τις εικόνες. Τίμιες προθέσεις προς τα παιδιά κατά κύριο λόγο που τα αντιμετωπίζει σαν αληθινούς αναγνώστες που ανήκουν στον εαυτό τους και την ηλικία τους. Αυτός είναι, κατά τη γνώμη μου, ένας σημαντικός ποιοτικός δείκτης.

    Η αφηγηματική δεινότητα της συγγραφέα, η ιδιαίτερη σπιρτάδα της ιστορίας της, η επιλογή της άλλοτε να αποτυπώνει, άλλοτε να υπαινίσσεται και άλλοτε να δείχνει, η ανάδυση γνώσεων με φυσικότητα και δίχως υπερφιλοδοξίες εγκυκλοπαιδικής ενδυνάμωσης του αναγνώστη, ο πλούτος λογοτεχνικών σχημάτων, η ευθύτητα και η καθαρότητα του λόγου, η πλοκή που δεν περιπλέκει αλλά δημιουργεί συνεχές ενδιαφέρον.

    Η Ιφιγένεια Καμπέρη σε αυτό το βιβλίο αναπροσαρμόζει ξανά την προσέγγισή της, κάτι που έχει κάνει με ιδιαίτερη επιτυχία σε όλα τα βιβλία της σειράς. Τώρα γίνεται πιο ελληνική, πιο παραδοσιακή. Καθιστά το πράσινο των ματιών του γάτου, της φύσης, της ασφάλειας και της σταθερότητας και δευτερευόντως το κόκκινο κυρίαρχα χρώματα. Η σταθερότητα που επεδίωκε ο Όθωνας από τη μια, η ένταση του κόκκινου και της απαίτησης συντάγματος από την άλλη.

    Πίσω από κάθε σπουδαίο άντρα κρύβεται μια γάτα. Πίσω από κάθε βιβλίο κρύβονται συνήθως δυο σημαντικές δημιουργοί που συνεργάζονται υποδειγματικά. Και έχουμε το τέταρτο βιβλίο των Μικρών Γατικών, για τον Όθωνα και την Αμαλία και τον αγαπημένο γάτο της, τον… Όθωνα! Και μέσα από τα πράσινα μάτια του διαβαίνουμε τα χρόνια της άφιξης του ανήλικου βασιλιά, στις συνάξεις του παλατιού (ακόμα και σε διάσημες λαϊκές φράσεις), στις πρώτες μεγάλες δυσκολίες και τις αρνήσεις δανεισμού, στη δημιουργία του βασιλικού (νυν εθνικού) κήπου και… τον βράχο της Αμαλίας, στην εργατικότητα αλλά αναποτελεσματικότητα του νεαρού βασιλιά, στην απαίτηση και την υπογραφή εν τέλει του πρώτου Συντάγματος. Ήταν εκεί ο γάτος Όθωνας και τα έζησε όλα. Και μας παραδίδει έναν Όθωνα λιγότερο ακαμάτη και πιο φιλέλληνα απ’ όσο στέκει στο αντιβαυαρικό συλλογικό υποσυνείδητο του Έλληνα.

    Για αναγνώστες από 5-6 ετών με μεγαλόφωνη και κατόπιν για ίδια ανάγνωση .

    Εκδόσεις Πατάκη.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ.

    Διακρίσεις

    ΕΒΓΕ για την εικονογράφηση του Ναπολέων και Ιωσηφίνα

    White Ravens 2019 για το Περικλής και Ασπασία

    Βραχεία Λίστα Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου 2020 το Αντώνιος και Κλεοπάτρα

    Χρυσή Λίστα 2020 το Αντώνιος και Κλεοπάτρα

    Χρυσή Λίστα 2019 το Περικλής και Ασπασία

    Με μια ματιά

    • Η αφηγηματική δεινότητα της συγγραφέα, η ιδιαίτερη σπιρτάδα της ιστορίας της, η επιλογή της άλλοτε να αποτυπώνει, άλλοτε να υπαινίσσεται και άλλοτε να δείχνει, η ανάδυση γνώσεων με φυσικότητα και δίχως υπερφιλοδοξίες εγκυκλοπαιδικής ενδυνάμωσης του αναγνώστη, ο πλούτος λογοτεχνικών σχημάτων, η ευθύτητα και η καθαρότητα του λόγου, η πλοκή που δεν περιπλέκει αλλά δημιουργεί συνεχές ενδιαφέρον.
    • Η Ιφιγένεια Καμπέρη σε αυτό το βιβλίο αναπροσαρμόζει ξανά την προσέγγισή της, κάτι που έχει κάνει με ιδιαίτερη επιτυχία σε όλα τα βιβλία της σειράς. Τώρα γίνεται πιο ελληνική, πιο παραδοσιακή. Καθιστά το πράσινο των ματιών του γάτου, της φύσης, της ασφάλειας και της σταθερότητας και δευτερευόντως το κόκκινο κυρίαρχα χρώματα. Η σταθερότητα που επεδίωκε ο Όθωνας από τη μια, η ένταση του κόκκινου και της απαίτησης συντάγματος από την άλλη.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Γιάννης Μαρκόπουλος – Χρώματα κι Αρώματα (ορχηστρικό)

    Θανάσης Γκαϊφύλλιας – Θα βρεθούμε ξανά

    Νίκος Μαμαγκάκης – Κολοκοτρώνης

    Τα λόγια και τα χρόνια Μαρκόπουλος Γαργανουράκης

    Νίκος Ξυλούρης – Ο ήλιος εβασίλεψε

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Όθων και Αμαλία
    Σειρά: Μικρά Γατικά
    Συγγραφέας: Αργυρώ Πιπίνη
    Εικονογράφος: Ιφιγένεια Καμπέρη
    Εκδόσεις: Πατάκη, Μάιος 2021
    Επιμέλεια-Διορθώσεις: Αντωνία Κιλεσσοπούλου
    Σελιδοποίηση: Νίκη Αντωνακοπούλου
    Σελίδες: 64
    Μέγεθος: 14 Χ 18.5
    ISBN: 978-960-16-8957-9

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular