Μικρές Οδύσσειες Παιδιών, της Βικτώριας Μπαντή

0
1432

Τίτλος: Μικρές Οδύσσειες Παιδιών
Συγγραφέας: Βικτώρια Μπαντή
Εικονογράφηση: Ζωή Χωριατέλλη
Πρόλογος: Θανάσης Κ. Παπαχρίστου
Επιμέλεια έκδοσης: Τζίνα Παπαντωνοπούλου-Καρατζά, Μαρίνα Τσικουρή
Εκδόσεις: Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη
ISBN: 978-960-562-119-3
Αγόρασέ το

mikres_odysseies_paidion_coverΠόσο πιο επίκαιρο να είναι ένα βιβλίο! Πόσο πιο “πραγματικότητα” να είναι ο τίτλος και το θέμα του!

Οι Μικρές Οδύσσειες Παιδιών από την Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη μαθαίνουν στα παιδιά -στα παιδιά τα δικά μας με τη ζωή που είναι πιο τακτοποιημένη (και ευτυχώς)- αυτό που μπορούν να δουν πλέον τα παιδιά της Μυτιλήνης, της Σάμου, της Χίου, της Κω με τα μάτια τους αλλά και όλα τα υπόλοιπα παιδιά από τους δέκτες της τηλεόρασής τους, το διαδίκτυο, τα έντυπα. Τις περιπέτειες κάποιων άλλων παιδιών. Περιπέτειες που τις ζουν στ’ αλήθεια κι όχι σαν σε σενάριο κάποιας ταινίας για να σε συγκινήσει. Φροντίζει η ζωή να σε συγκινεί τώρα.

Στις Μικρές Οδύσσειες Παιδιών δε γίνεται κατήχηση, ούτε προσκλητήριο να σεβαστείς ιδέες δύσκολες. Στο βιβλίο μοιράζεται απεριόριστη γνώση πάνω στις βασικές αρχές του παγκόσμιου πολιτισμού. Μία εκ των πλέον θεμελιωδών είναι ο σεβασμός, η ευαισθητοποίηση και η κατανόηση των προσφύγων. Σε μια εποχή που ακόμα και ενήλικες αδυνατούν να διαχωρίσουν τις διαφορές των λέξεων “πρόσφυγας” και “μετανάστης”, που αδυνατούν να θυμηθούν ότι η σημερινή ακόμα ακόμα σύνθεση του ελληνικού πληθυσμού είναι προϊόν τεράστιας μετακίνησης προσφύγων, το βιβλίο φροντίζει με ωραίο τρόπο να δώσει γνώση και να τοποθετήσει το πρόβλημα στις πραγματικές του διαστάσεις χωρίς να προσπαθεί να σε φορτίσει συγκινησιακά αλλά να σε “τονώσει”… γνωστικά.

Μέσω του Οδυσσέα και του Θέμη, φίλων και συμμαθητών, τα παιδιά και οι αναγνώστες αρχίζουν να ξεναγούνται στις Οδύσσειες (περιπέτειες όπως του μυθικού Οδυσσέα) μικρών παιδιών με τις οικογένειές τους (ή και χωρίς αυτές κάποιες φορές) προκειμένου να “δραπετεύσουν” από το ασφυκτικό πλαίσιο της γεννέτειράς ή χώρας διαβίωσής τους. Οι περιπτώσεις που εξερευνά το βιβλίο είναι… όλες. Παιδιά πρόσφυγες εξαιτίας φυλής, εθνικότητας, θρησκείας, συμμετοχής σε ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα, πολιτικών πεποιθήσεων, περιβάλοντικών αλλαγών, ορφάνιας, εμπορίας, μιλιταρισμού.

Τα παιδιά μαθαίνουν ότι ο πρόσφυγας έχει αναγκαστεί να φύγει από τον τόπο του. Δεν πάει βόλτα ούτε ταξίδι αναψυχής. Εξωθείται από τις καταστάσεις να βρεθεί σε άλλο τόπο, μακριά από εκεί που θέλει και ζει. Επίσης, ενημερώνονται για όλα την ημέρα των προσφύγων, καθώς και για τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα τους όπως αυτά ορίζονται από τις διεθνείς συνθήκες (Σύμβσση Γενεύης 1951 και άλλες).

Ένα εξαιρετικά χρήσιμο βιβλίο, με μια μικρή παραμυθική ιστορία ως όχημα για να γνωρίσει στους αναγνώστες ένα εξόχως σημαντικό και άκρως επίκαιρο πρόβλημα όπως αυτό των προσφύγων και δη των παιδιών προσφύγων. Ωραία συνολικά η έκδοση από την Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη που μέσα από αυτήν την ξεχωριστή σειρά παιδικών και νεανικών βιβλίων θέτει τα παιδιά στο επίκεντρο της κοινωνίας με στόχο να τα καταστήσει υπεύθυνους πολίτες της αυριανής κοινωνίας.

Έχουν εκδοθεί άλλα δέκα βιβλία στη σειρά της Παιδικής Νομικής Βιβλιοθήκης:
Ζητείται δικηγόρος με μουστάκια και ουρά, της Ελένης Σβορώνου
Ήταν το ίνδαλμά μου, του Βασίλη Παπαθεοδώρου
Το Σύνταγμα της Ελλάδας για παιδιά (τα παιδιά μαθαίνουν τα σημαντικότερα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα που απορρέουν από το Σύνταγμα της Ελλάδας)
Μια του κλέφτη, Δυο του κλέφτη (τα παιδιά γνωρίζουν όλα τα αδικήματα κατά της περιουσίας και ιδιοκτησίας με έξυπνο τρόπο)
Ψωνίζω συνετά-Δεν σκορπάω τα λεφτά (ωραία δοσμένο βιβλίο για τον υπερκαταναλωτισμό και τα δικαιώματα του μικρού καταναλωτή)
Τι τους θέλουμε τους νόμους; (η σημασία, η αναγκαιότητα και η χρήση των νόμων στη σημερινή δημοκρατία της… Μπανανομίας)
Πολίτες ενωμένοι ποτέ νικημένοι (η σημασία και η υποχρέωση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά)
Χωρίζουν οι γονείς μου (το διαζύγιο και οι συνέπειές του στα παιδιά)
Ο Θέμης σερφάρει στο διαδίκτυο (οι κίνδυνοι του διαδικτύου)
Μικροί ΔασοΝόμοι (η προστασία του δάσους και του φυσικού περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων)

Τα βιβλία της Νομικής Βιβλιοθήκης διατίθενται στον εκδοτικό οίκο ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ και στον διαδικτυακό χώρο nbg.org καθώς και στα βιβλιοπωλεία Public, Ιανός, Πολιτεία, Πατάκης. Πληροφορίες μπορείτε να πάρετε από την κυρία Ζουμπούλη στο τηλέφωνο 2103678828 ή στον ιστότοπο της Νομικής Βιβλιοθήκης.

Η σειρά Παιδική Νομική βιβλιοθήκη έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον φορέων και θεσμών όπως της UNESCO, της UNHCR (Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες), του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων και του Υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο και έθεσε υπό την αιγίδα του όλη τη σειρά.

Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

***

Η Βικτωρία Μπαντή γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπουδάζει νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχει εργαστεί εθελοντικά σε οικολογικές οργανώσεις, όπως το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση, το Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων και Πουλιών στην Αίγινα κ.λπ. Επίσης έχει εργαστεί εθελοντικά στον τομέα προσφύγων της ανθρωπιστικής οργάνωσης Διεθνής Αμνηστία.

 
Τα βιβλία της

Μικρές οδύσσειες παιδιών, Νομική Βιβλιοθήκη 2015
Μικρές οδύσσειες παιδιών, Νομική Βιβλιοθήκη 2013
Η σχέση προσωπικών δεδομένων και πνευματικής ιδιοκτησίας στο διαδίκτυο, Νομική Βιβλιοθήκη 2012
Ο μαγικός καναπές, Ελληνικά Γράμματα 2006
Ο μικρός ερωδιός, Ελληνικά Γράμματα 2002