Μουσείο ελιάς και ελληνικού λαδιού στη Σπάρτη

0
1237

Όθωνος-Αμαλίας 129. Το τελευταίο κτίριο του δρόμου. Ένα πετρόχτιστο διαμάντι αρχιτεκτονικής στεγάζει ένα από τα πιο κομψά και προσεγμένα μουσεία που υπάρχουν στην ελληνική επικράτεια. Το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, στη Σπάρτη θα σας αγγίξει πριν καν μπείτε μέσα. Οι τοίχοι του, η πόρτα του, η είσοδός του σε προϊδεάζουν για κάτι που δεν έγινε στην τύχη.

 

Το μουσείο κινείται σε τρία επίπεδα: αυτό της εισόδου, του κάτω ορόφου με τα εντυπωσιακά μηχανήματα και το υπαίθριο τμήμα του. Ένας αργός περίπατος με δεκάδες στάσεις σε όλες τις γωνιές και πληροφορίες του, θα σας ταξιδέψει στην ιστορία, τις παραδόσεις, τον πολιτισμό, τις δοξασίες και την τεχνολογία της ελιάς, του λαδιού και της ελαιοπαραγωγής στον ελλαδικό χώρο από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα. Η ελιά φωτίζεται όχι απλά ως ένα σύμβολο ή ως ιερό δέντρο αλλά ως φυσικό συνώνυμο του τόπου που λέγεται Ελλάδα.

mouseioelias

Οι χώροι του μουσείο είναι εξαιρετικά καθαροί. Αισθάνεσαι σα να έχουν γίνει μόλις τα εγκαίνια. Μέσα από τις δεκάδες φροντισμένες γωνιές του, προσεγγίζεται η ελιά και το λάδι υπό το πρίσμα της οικονομίας, της διατροφής, της θρησκείας, της τέχνης, της εξέλιξης και της τεχνολογίας.

Ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να δει:

  • Σπάνια απολιθωμένα φύλλα ελιάς, 50.000-60.000 ετών στον ελλαδικό χώρο
  • Πινακίδες Γραμμικής Β του 14ου αιώνα π.Χ., με τις  πρώτες γραπτές μαρτυρίες για την ελιά και το λάδι
  • Τη συμβολική διάσταση της ελιάς στη μυθολογία, τη θρησκεία, τα ήθη, την τέχνη.

mouseioelias2

 

Κατεβαίνοντας στον κάτω χώρο κάντε μια στάση να ξεκουραστείτε στην όμορφη γωνιά παρακολούθησης οπτικού υλικού. Ένα αυτοματοποιημένο βίντεο δίνει πληροφορίες για την ελιά, την εξέλιξη της, τους τρόπους συγκομιδής λαδιού κ.α.
Συνεχίζοντας μπορείτε να δείτε ακριβή αντίγραφα από το προϊστορικό,  ελληνιστικό και βυζαντινό ελαιοτριβείο, ένα πραγματικά εντυπωσιακό ξύλινο διπλό πιεστήριο με βαρούλκο, ελαιοτριβείο με ζωοκίνηση από τη Λευκάδα αλλά και καταπληκτικές μακέτες που αναπαριστούν τη λειτουργία των μηχανοκίνητων ελαιοτριβείων και ζωντανεύουν πατώντας ένα κουμπί!

Πολύ ιδιαίτερη είναι η ενότητα της σαπωνοποιίας: πως φτιάχνονταν, οικιακά και βιομηχανικά σαπούνια στο μεγάλο χαράνι των νοικοκυριών ή στα σαπουνοκάζανα των μεγάλων βιομηχανιών. 

mouseioelias3

Εντύπωση μας έκανε η οθόνη και η δωρεάν εκτύπωση όμορφων συνταγών βασισμένων στο λάδι. Και έκανε εντύπωση γιατί η λεπτομέρεια κρίνει πολλές φορές το σύνολο.

Στο υπαίθριο τμήμα του μουσείου (πολύ μεγάλο και ιδιαίτερο και αυτό) ελιές, δέντρα και σπάνια μηχανήματα παραγωγής λαδιού θα κεντρίσουν ακόμα μια φορά το ενδιαφέρον του επισκέπτη.

Μουσείο Ελιάς, ένα μουσείο για παιδιά
Το μουσείο είναι εντυπωσιακά φιλικό για τα παιδιά καθώς μπορούν να δουν υπέροχα παλαιά ελαιοτριβεία: ένα υδροκίνητο, ένα ατμοκίνητο και ένα πιο σύγχρονο, πετρελαιοκίνητο.
Οι μεγάλες κινούμενες μακέτες των μηχανικών ελαιοτριβείων που ζωντανεύουν με το πάτημα ενός κουμπιού μπορούν να γίνουν θέαμα κανονικό και να τραβήξουν τα βλέμματα. Προϊστορικό, ελληνιστικό και βυζαντινό ελαιοτριβείο.
Το Μουσείο οργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα με παιχνίδια και δραστηριότητες, για σχολεία και ομαδικές επισκέψεις, όπως το πρόγραμμα “Μια μέρα στο ελληνιστικό ελαιοτριβείο”, όπου οι μαθητές βγάζουν λάδι με τον “αρχαίο τρόπο”.

mouseioelias4

“Μια Μέρα στο Ελληνιστικό Ελαιοτριβείο”
Για μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου
Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να παράξουν λάδι, δουλεύοντας σε ένα ακριβές αντίγραφο ελαιόμυλου της ελληνιστικής εποχής. Έτσι καταλαβαίνουν βιωματικά πώς γινόταν η παραγωγή λαδιού με τον αρχαίο τρόπο.
Το κόστος συμμετοχής είναι 1,5 ευρώ ανά μαθητή, που καλύπτει το κόστος των υλικών.

Το Μουσείο Ελιάς και ελληνικού λαδιού στη Σπάρτη είναι ένα διαμάντι πολιτισμού στην καρδιά της λακωνικής γης. Χαμηλό εισιτήριο, υψηλές υπηρεσίες, φιλικό προσωπικό. Αν ζείτε κοντά ή βρεθείτε στη Λακωνία, συνδυάστε το Μυστρά, τον Καιάδα, το σπήλαιο του Διρού και όλα τα αξιοθέατα της περιοχής με το σπουδαίο αυτό μουσείο του Πολιτιστικού Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς.

mouseioelias5

INFO
ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΔΙΟΥ

Όθωνος-Αμαλϊας 129, Σπάρτη 231 00
Τηλ.: 27310 89315, Fax: 27310 89325
www.piop.gr ·
piop@piraeusbank.gr

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Από 1 Μαρτίου έως 15 Οκτωβρίου:
Καθημερινά (εκτός από την Τρίτη) 10 π.μ.-6 μ.μ.
Από 16 Οκτωβρίου έως 28 Φεβρουαρίου:
Καθημερινά (εκτός από την Τρίτη) 10 π.μ.-5 μ.μ.
Κλειστό: 1 Ιανουαρίου, Μεγάλη Παρασκευή (έως τις 12), Κυριακή του Πάσχα, 1 Μαΐου, 15
Αυγούστου, 26 Νοεμβρίου, 25 και 26 Δεκεμβρίου

ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ
Γενική είσοδος: 3 ευρώ
Μειωμένο εισιτήριο: 1,5 ευρώ
Οργανωμένες επισκέψεις: Για την καλύτερη εξυπηρέτηση ομάδων επισκεπτών είναι σκόπιμο να υπάρχει
προσυνεννόηση με το Μουσείο.
Άτομα με αναπηρίες (ΑμεΑ): Η είσοδος στο Μουσείο για άτομα με αναπηρίες είναι ελεύθερη. Για
ομαδικές επισκέψεις, είναι απαραίτητη η προσυνεννόηση με το Μουσείο.
Πωλητήριο: Διατίθενται σαπούνια από ελαιόλαδο, κοσμήματα, βιβλία, επιτραπέζια παιχνίδια, είδη
γραφείου, κάρτες και αφίσες (ανοικτό τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου).

 mouseioelias6

Διαβάστε ακόμα
Της ελιάς το δάκρυ