Μπορεί να εγγραφεί προνήπιο σε δημοτικό παιδικό σταθμό;

0
5659

Πολλοί γονείς και νηπιαγωγοί αναρωτιούνται καθώς η παραπληροφόρηση που σκόπιμα διακινείται σε υψηλές δόσεις σε social media, μέσα και δομές οργιάζει.

Στους Δήμους που δε θα εφαρμόσουν από αυτόν τον Σεπτέμβριο (2018) τη δίχρονη υποχρεωτική φοίτηση (δες εδώ ποιοι είναι), οι γονείς μπορούν να εγγράψουν το παιδί τους είτε στο νηπιαγωγείο είτε στον παιδικό σταθμό. Σε περίπτωση εγγραφής του προνηπίου σε παιδικό σταθμό, δεν υπάρχουν κυρώσεις για γονιό ή υπάλληλο του δήμου.

Σε δήμους που θα εφαρμόσουν από τον Σεπτέμβριο του 2018 τη δίχρονη υποχρεωτική φοίτηση (δες εδώ ποιοι είναι), μπορούν να επιλέξουν που θα φοιτήσει το παιδί τους, στο νηπιαγωγείο ή στον παιδικό σταθμό του δήμου; ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΙΛΟΓΗ: γράφετε υποχρεωτικά το παιδί σας στο νηπιαγωγείο, δημόσιο ή ιδιωτικό.

Η παράλειψη εγγραφής του προνηπίου (γεννηθέν το 2014) από το γονιό στο νηπιαγωγείο επιφέρει κυρώσεις. Σύμφωνα με το άρθρο 2, παράγραφος 3 του Νόμου 1566/85:

Καθώς, το νηπιαγωγείο πλέον ανήκει στην ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΦΟΙΤΗΣΗ (όπως ήταν το δημοτικό και το γυμνάσιο στον παραπάνω νόμου του 1985), όποιος έχει την επιμέλεια ανηλίκου και παραλείπει την εγγραφή του στο σχολείο, τιμωρείται σύμφωνα με το άρθρο 458 του Ποινικού Κώδικα.

Οι δήμοι που εφαρμόζουν από τον Σεπτέμβριο του 2018 τη δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση απαγορεύεται να εγγράψουν προνήπιο στις δομές των παιδικών σταθμών. Και αναμένονται από το Υπουργείο συγκεκριμένες κυρώσεις σε υπαλλήλους που θα εγγράψουν προνήπιο σε παιδικούς σταθμούς.