Μύθοι στο ρυθμό της μουσικής, της Μαρίας Ανδρικοπούλου

0
1051

Τίτλος: Μύθοι στο ρυθμό της μουσικής
Συγγραφέας: Μαρία Ανδρικοπούλου
Εικονογράφηση: Νικόλας Ανδρικόπουλος
Υπεύθυνη έκδοσης: Βασιλική Τζόκα
Εκδόσεις: Καλέντης, 2016
Σελίδες: 46
Μέγεθος: 29 Χ 21
ISBN: 978-960-594-014-0

Αγόρασέ το

Μια συλλογή με δέκα ιστορίες από την ελληνική μυθολογία που έχουν άμεση σχέση με τη μουσική. Οι μύθοι αυτοί είναι τόσο παλιοί που μεταδίδονταν από στόμα σε στόμα και στη συνέχεια προσπάθησαν να αποδώσουν με απλά λόγια για παιδιά πολλοί συγγραφείς.
Η Μαρία Ανδρικοπούλου επέλεξε να μας διηγηθεί με μοναδικό τρόπο μύθους που είναι κατάλληλοι για παιδιά και να φωτίσει πτυχές που δεν γνωρίζουμε από την ελληνική μυθολογία με πληροφορίες για την ιστορία της μουσικής.
Ο Νικόλας Ανδρικόπουλος αποτυπώνει με τα πιο ζωντανά χρώματα, χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από κάθε ιστορία με ρεαλισμό και αρκετή δόση χιούμορ.
Η αναζήτηση των μύθων και το περιεχόμενο οδηγούν σε μια κατηγοριοποίηση από τη συγγραφέα σε θεματικές ενότητες:

Θεοί με μουσικό αυτί
Ο Ερμής και το καβούκι της χελώνας

Ο Ερμής ήταν γιός του Δία και της νύμφης Μαίας. Η μητέρα του για να τον κρύψει από την οργή της Ήρας, γέννησε σ’ ένα σπήλαιο κάπου στην Κυλλήνη. Μεγαλώνοντας έγινε ένα έξυπνο και όμορφο αγοράκι, με θεϊκές δυνάμεις που το κοφτερό μυαλό του σκαρώνει πονηριές. Ξέφυγε από τη μάνα του, έκλεψε ένα κοπάδι βόδια από τον αδελφό του Απόλλωνα και αφού πείνασε έφαγε κάνα δυο. Από τα δέματα των ζώων και ένα άδειο καβούκι χελώνας, πειραματίστηκε,  τέντωσε μερικά έντερα και μ’ ένα ξυλάκι προσπάθησε να παράγει ήχο.
Κάπως έτσι μας αποκαλύπτεται ο εμπνευστής και κατασκευαστής της λύρας. Μέσα από την ιστορία μαθαίνουμε γιατί ο Απόλλωνας ονομάστηκε θεός της Μουσικής, ενώ στον Ερμή ανατέθηκε από τον Δία να γίνει αγγελιοφόρος  των θεών.
Η αλήθεια είναι ότι η λύρα αποτελούσε το πιο σημαντικό μουσικό όργανο κατά την αρχαιότητα. Η αρχαϊκή λύρα λεγόταν και χέλυς από τη χελώνα όπως μας αποκαλύπτει ο μύθος του σκανταλιάρη Ερμή.
Ο Πάνας στις καλαμιές του Λάδωνα
Ο Πάνας ήταν γιός του Ερμή και μιας νύμφης, που έμοιαζε στη σκανταλιά στον πατέρα του όμως η όψη του θύμιζε περισσότερο τράγο και λιγότερο άνθρωπο. Κάποτε στα βουνά της Αρκαδίας συνάντησε μια πεντάμορφη νύμφη, τη Σύριγγα και την ερωτεύτηκε. Εκείνη δεν ήθελε ούτε να τον βλέπει και στην προσπάθεια της να ξεφύγει έπεσε στα νερά του ποταμού Λάδωνα.
 Κάποιος θεός την λυπήθηκε και τη μεταμόρφωσε σε καλαμιά. Ο Πάνας πάνω στην οργή και τον καημό του για το χαμό της έφτιαξε από την καλαμιά ένα είδος φλογέρας και έπαιζε για να ξεχνάει τη λύπη του. Στους αρχαίους ελληνικούς μύθους συναντάμε τις μεταμορφώσεις, η Σύριγγα μεταμορφώθηκε σε καλαμιά. Το μουσικό όργανο που δημιούργησε ο Πάνας πήρε το όνομα της νύμφης και είναι η γνωστή πολυκάλαμη φλογέρα.

Μουσικοί αγώνες
Η οργή των Μουσών

Ο Απόλλωνας, ο θεός της Μουσικής είχε συνοδεία του εννέα Μούσες που προστάτευαν τη Μουσική και τις άλλες τέχνες, σαν την ποίηση, το τραγούδι, το χορό. Τα ονόματα τους  ήταν Κλειώ, Ευτέρπη, Μελπομένη, Ερατώ, Θάλεια, Τερψιχόρη, Πολύμνια, Ουρανία, Καλλιόπη. Αποστολή τους να διδάξουν στους θνητούς τις τέχνες που προστάτευαν και ήταν καλές με όσους τους σέβονταν όμως άλλο τόσο σκληρές με όσους δεν τους έδιναν σημασία ή τολμούσαν να τις συναγωνιστούν.
Όταν ο Θάμυρις τόλμησε να τα βάλει μαζί τους, καθώς πίστεψε ότι μπορούσε να τις ξεπεράσει στη μουσική τέχνη. Τότε οι Μούσες τον τιμώρησαν πολύ σκληρά στερώντας του όχι μόνο το ταλέντο αλλά και το φως του. Την ίδια τύχη είχαν και οι Πιερίδες νύμφες που τόλμησαν να τις συναγωνιστούν σε διαγωνισμό τραγουδιού. Το αποτέλεσμα ήταν να χάσουν αλλά και να μεταμορφωθούν σε πουλιά με απαίσιο κράξιμο. Σε παρόμοιο μουσικό αγώνα οι εννέα Μούσες νίκησαν και τις τερατόμορφες σειρήνες που μάγευαν με το τραγούδι τους, τους ναυτικούς.
Μουσικός διαγωνισμός είχε καθιερωθεί προς τιμή του θεού Απόλλωνα στα Πύθιατη μεγάλη γιορτή που γινόταν στους Δελφούς.
Ο κακομούτσουνος αυλητής Μαρσύας
Ο Μαρσύας από τη Φρυγία ήταν ένας από τους δαίμονες των δασών και των βουνών με αποκρουστική εμφάνιση αλλά σπουδαίος αυλητής. Είχε βρει πεταμένο τον αυλό της θεάς Αθηνάς και με τον καιρό έγινε πολύ καλός αυλητής, τόσο που καυχιόταν πως είναι καλύτερος και από το θεό Απόλλωνα.
Τότε ο Απόλλωνας τον προκάλεσε σε μουσικό αγώνα και ο Μαρσύας τιμωρήθηκε παραδειγματικά για την αμυαλιά του. Έτσι έμεινε γνωστός ο Μαρσύας ως ο Σειληνός που τόλμησε να συναγωνιστεί τον Απόλλωνα , θεό της Μουσικής.
Το πάθημα του Μίδα
Όταν ο βασιλιάς της Φρυγίας, Μίδας τόλμησε να δώσει την πρωτιά στον Πάνα σε ανάλογο μουσικό διαγωνισμό, ο Απόλλωνας τον τιμώρησε για το λάθος του. Ο Μίδας ισχυρίστηκε πως έδωσε το βραβείο σ’ εκείνον που τον πρόσταζαν τ’ αυτιά του. Το άκουσε λοιπόν ο Απόλλωνας και μεταμόρφωσε μεμιάς αυτιά του σε γαϊδουρινές αυτάρες.
Στο πάθημα του Μίδα που ότι άγγιζε γινόταν χρυσάφι, έρχεται να προστεθεί και η ιστορία με τα γαϊδουρινά αυτιά.

Ξακουστοί μουσικοί
Ο Ορφέας στον Άδη

Ο Ορφέας ήταν τόσο σπουδαίος μουσικός που με το παίξιμο του ημέρευε όλα τα ζώα. Όμως αγάπησε μια κοπέλα την Ευρυδίκη που χάθηκε πρόωρα και ούτε που ακουμπούσε πια τη λύρα του. Άραγε θα καταφέρει με τη μελωδία της λύρας του, να λυγίσει το βασιλιά Άδη και να φέρει πίσω την αγαπημένη του;
Το ταξίδι στον κάτω κόσμο και τη συνάντηση του Ορφέα με τον Πλούτωνα σηματοδοτεί την πρόσβαση στον κάτω κόσμο
Το καρούμπαλο του Λίνου
Ο Ηρακλής από μικρός έδειξε απαράμιλλο θάρρος και σωματική δύναμη και ήταν γυμναζόταν με όρεξη. Όμως αρνιόταν πεισματικά να μελετήσει τα μαθήματα του με αποτέλεσμα να θυμώσει πραγματικά ο δάσκαλος του Λίνος και να σηκώσει χέρι στον άτακτο μαθητή του. Ο Ηρακλής τότε ανταπέδωσε το χτύπημα και σήκωσε τη λύρα με όλη του τη δύναμη κατά  τον άτυχο μουσικό. Πολλά θρηνητικά τραγούδια έχουν γραφτεί για το τραγικό αυτό συμβάν.
 Στις μέρες μας σώζονται κείμενα αρχαίων συγγραφέων αλλά και παραστάσεις σε αγγεία που απεικονίζουν τον Ηρακλή και την επίθεσή του στο δάσκαλο του Λίνο.
Ο Αρίωνας και το δελφίνι
Από το εξώφυλλο του βιβλίου αναγνωρίζουμε τον Αρίωνα , τον διασημότερο λυράρη της εποχής, μα και πολύ πλούσιο. Στην επιστροφή του από τη Σικελία, κινδύνεψε από το πλήρωμα του πλοίου. Ζήτησε σαν τελευταία επιθυμία να παίξει τη λύρα του, πριν πέσει στη θάλασσα και το μελωδικό του τραγούδι μάγεψε τα πλήθη. Ένα ολόκληρο κοπάδι από δελφίνια μαζεύτηκε γύρω από το καράβι και έτσι ο Αρίωνας πήδηξε πάνω σ’ ένα δελφίνι και κατάφερε να σωθεί. Η σωτηρία  του Αρίωνα χάρη στο δελφίνι απεικονίστηκε σε χάλκινο άγαλμα στο Ταίναρο αλλά και σε αρχαίο νόμισμα.
Ο Αμφίονας και τα τείχη των Θηβών
Ο Αμφίονας και ο Ζήθος είναι από τα λιγότερο γνωστά αδέλφια της ελληνικής μυθολογίας.  Αν και δίδυμοι δεν έμοιαζαν καθόλου ούτε στο χαρακτήρα αλλά ούτε και στην εξωτερική εμφάνιση. Ο Ζήθος ήταν γεροδεμένος  νέος και ανήσυχο πνεύμα, ενώ ο Αμφίονας  κοντούλης και λεπτοκαμωμένος και με ταλέντο στη Μουσική. Όταν όμως ανέλαβαν να κατασκευάσουν τα τείχη της Θήβας, κατάφεραν να συνεργαστούν μια χαρά και να χτίσουν τα επιβλητικά τείχη με τις επτά εισόδους. Ιδέα του Αμφίονα που εμπνεύστηκε από  τη λύρα του με τις εφτά χορδές.

Επικίνδυνα τραγούδια
Η παγίδα των Σειρήνων

Οι Σειρήνες ήταν πανέμορφες γυναίκες με μακριά μαλλιά και φτερά στους ώμους, όμως είχαν πόδια αρπαχτικού πουλιού. Αν τύχαινε κάποιος να περάσει από το νησί τους, τον μάγευε το τραγούδι τους και πνιγόταν στα νερά ή αν κατάφερνε να φτάσει στο νησί, πέθαινε από πείνα και δίψα. Από εκεί πέρασε και το πλοίο του Ιάσωνα η «Αργώ». Ευτυχώς όμως ο Ορφέας που με τη λύρα του και τη μελωδική φωνή του κατάφερε να αποσπάσει την προσοχή των ναυτών και να σωθούν. Ο Οδυσσέας γνώριζε από την Κίρκη για το τραγούδι των Σειρήνων και διέταξε τους συντρόφους του να βουλώσουν με κερί τα αυτιά τους και ο ίδιος δέθηκε στο κατάρτι.
Η Μαρία Ανδρικοπούλου με σπουδές στην κλασσική φιλολογία και αγάπη για την ελληνική μυθολογία έκανε μια πολύ ωραία συλλογή από μύθους λιγότερο γνωστούς με κοινό θεματικό άξονα τη μουσική. Με λόγο που ρέει και περιγραφές με έμφαση στη λεπτομέρεια, χωρίς να φλυαρεί αποδίδει στοιχεία από την αρχαία Ελλάδα. Οι ήρωες της έχουν αδυναμίες και ελαττώματα αλλά έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό, το πάθος για τη Μουσική. Κάθε μύθος αντιστοιχεί χρονικά σε κομμάτια της Μυθολογίας που λίγοι γνωρίζουν. Αποτελεί μια ευκαιρία για ενασχόληση στην τάξη και ανάλυση των χαρακτήρων. Μπορείτε να φτιάξετε μαζί με τα παιδιά κάρτες με τα ονόματα των μυθικών πλασμάτων  και να φτιάξουν τη δική τους αστεία ιστορία ή την ιστορία από την ανάποδη. Οι Σειρήνες τραγουδούν απαίσια και ο Ηρακλής μαγεύεται από τη Μουσική, ενώ ο Αρίωνας ξεγελά και ρίχνει στη θάλασσα το πλήρωμα του πλοίου που τον έκλεψε κτλ.
Κάθε εξιστόρηση συμπληρώνεται με υπόμνημα που παρέχει πληροφορίες για μυθικά πλάσματα, ήρωες και θεούς του αρχαίου κόσμου και ολοκληρώνεται με ακροστιχίδες, κατασκευές, σπαζοκεφαλιές και γλωσσικά παιχνίδια και δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους.

Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

***

Η Μαρία Ανδρικοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Εργάζεται πολλά χρόνια ως διοικητικό στέλεχος σε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα. Σπούδασε κλασική φιλολογία και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών με ειδίκευση στην πολιτιστική πολιτική, διοίκηση και επικοινωνία. Είναι μέλος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς. Άρθρα της σχετικά με το αρχαίο δράμα έχουν δημοσιευτεί στην περιοδική έκδοση του Κέντρου Δράματος και Θεάματος του Παντείου Πανεπιστημίου «Τόπος Επίκοινος». Οι «Μύθοι στο ρυθμό της Μουσικής» είναι το πέμπτο της βιβλίο για παιδιά, καθώς ήδη κυκλοφορούν τα βιβλία της: «Πάρτι γενεθλίων» (2008), «Ο Μπλεψαράκης» (2008), «To Πάσχα του Πασχάλη» (2010), «Πασχαλινή ιστορία αγάπης» (2010).

Ο ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

***

Ο Νικόλας Ανδρικόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955. Σπούδασε γραφίστας στο Κέντρο Τεχνολογικών Εφαρμογών (Κ.Τ.Ε.) στην Αθήνα όπου αποφοίτησε το 1976. Από το 1993 βυθίζεται στο μαγικό κόσμο του παιδικού βιβλίου. Πήρε μέρος σε εκθέσεις εικονογράφων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως, της Μπολόνια, του Τόκιο, του Βελιγραδίου, της Μπρατισλάβα και της Αθήνας. Το 1993 πήρε το 1ο βραβείο στη διεθνή έκθεση εικονογράφων της Τεχεράνης. Το 1994 πήρε το 1ο βραβείο αφίσας για τα 25 χρόνια του κύκλου του ελληνικού παιδικού βιβλίου. Το 1998 αναγράφεται στον τιμητικό πίνακα της ΙΒΒΥ (Διεθνής οργάνωση βιβλίων για τη νεότητα) για το βιβλίο του "Ο αρκούδος Αρθούρος". Το 1999 πήρε το κρατικό βραβείο εικονογράφησης, για το βιβλίο της Μάνιας Καπλάνογλου "Οι πειρατές της Λιμνοχώρας". Την ίδια χρονιά πήρε το 1ο βραβείο εικονογράφησης από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, για το βιβλίο του Α. Παπαδιαμάντη, "Τα Χριστούγεννα του τεμπέλη" και το 3ο βραβείο εικονογράφησης εξωφύλλου, στην Τεχεράνη, για το βιβλίο της Τόνιας Χατζηδάκη "Ο πειρατής με τ' αλλιώτικα μάτια". Το 2002, υποψήφιος της Ελλάδας για το βραβείο Άντερσεν στην εικονογράφηση. Η ιστοσελίδα του στο διαδίκτυο είναι: www.nikolasandrikopoulos.gr

Βιβλία που έγραψε και εικονογράφησε:
Το ωραιότερο δώρο του κόσμου, Ελληνικά Γράμματα  (1997)  
Ο αρκούδος Αρθούρος, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (1998)             
Ένα παραμυθόνειρο, Ελληνικά Γράμματα (1999)           
Το παράπονο της μάγισσας, Άγκυρα (2004)      
Η κολοκυθιά και το ξωτικό, Ελληνικά Γράμματα  (2003)              
Η χώρα με τους παράξενους ανθρώπους, Καλέντης (2006)        
Παιχνίδια και ψιλικά, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη (2006)        
Δυο παπούτσια με καρότσι, Ελληνικά Γράμματα (2007)               
Η γοργόνα του Ορφέα, Διάπλαση (2014)            

Βιβλία που εικονογράφησε:
Ένα πρωί με τον Αίσωπο, Εκδόσεις Πατάκη (1995)         
Graham, Kenneth, 1859-1932, Η πρωτοχρονιάτικη αταξία του Μπέρτυ, Εκδόσεις Καστανιώτη (1996)   
Χορτιάτη, Θέτη, Ο Ρήγας της ρίγανης και αλλά παραπαραμύθια, Εκδόσεις Καστανιώτη (1996)              
Andersen, Hans Christian, 1805-1875, Ο χιονάνθρωπος, Εκδόσεις Καστανιώτη (1996)
Ψαραύτη, Λίτσα Σ., Τα δάκρυα της Περσεφόνης, Εκδόσεις Πατάκη (1996)        
Andersen, Hans Christian, 1805-1875, Το κοριτσάκι με τα σπίρτα, Εκδόσεις Καστανιώτη (1996)
Χορτιάτη, Θέτη, Του λαγού που ξέρει τόσα, λάχανο του τρων τη γλώσσα, Εκδόσεις Καστανιώτη (1996)              
Χατζηδάκη, Τόνια, Ο πειρατής με τα αλλιώτικα μάτια, Ελληνικά Γράμματα (1997)
Μάστορη, Βούλα, Γιατί δεν ξεχειλίζει η θάλασσα;, Ελληνικά Γράμματα (1998)
Μάστορη, Βούλα, Γιατί η θάλασσα είναι αλμυρή;, Ελληνικά Γράμματα (1998)
Μάστορη, Βούλα, Γιατί νύχτωσε;, Ελληνικά Γράμματα (1998)  
Καπλάνογλου, Μάνια, Οι πειρατές της Λιμνοχώρας, Ελληνικά Γράμματα (1998)            
Χατζηδάκη, Τόνια, Σάντρα, η άσχημη μάγισσα, Ελληνικά Γράμματα (1998)       
Παπαδιαμάντης, Αλέξανδρος, 1851-1911, Τα Χριστούγεννα του τεμπέλη, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (1998)       
Ρώσση – Ζαΐρη, Ρένα, Το εθνικό παπάκι, Ελληνικά Γράμματα (1998)     
Ψάλτη, Εύη, Το φτερό του θεραπευτή αητού, Ελληνικά Γράμματα (1998)          
Μάστορη, Βούλα, Το χρώμα της θάλασσας, Ελληνικά Γράμματα (1998)              
Βαρελλά, Αγγελική, With Xenios in Greece, Υπουργείο Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Γενική Γραμματεία Πληροφοριών (1999)  Μάστορη, Βούλα, Γιατί δε ζαλιζόμαστε με τις γυροβολιές της γης;, Ελληνικά Γράμματα (1999)
Μάστορη, Βούλα, Γιατί δεν πέφτουμε έξω από τη Γη;, Ελληνικά Γράμματα (1999)         
Παπαδιαμάντης, Αλέξανδρος, 1851-1911, Γουτού Γουπατού, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (1999)  Καρκαβίτσας, Ανδρέας, 1865-1922, Η γοργόνα, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (1999)            
Μπουλώτης, Χρήστος, Η Σεμέλη διώχνει το νέφος, Ελληνικά Γράμματα (1999)
Μπουλώτης, Χρήστος, Ο Τομ Τιριτόμ και η πολιτεία που ήταν χωρισμένη στα δυο, Εκδόσεις Πατάκη (1999)     
Ψάλτη, Εύη, Το νεραϊδοπαίδι του νερού, Ελληνικά Γράμματα (1999)   
Μπουλώτης, Χρήστος, Το τελευταίο χρυσό αυγό του κόσμου, Εκδόσεις Πατάκη (1999)               
Παπαδιαμάντης, Αλέξανδρος, 1851-1911, Εξοχική Λαμπρή, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2000) Θεοδωράκη, Μάρω, Η παραμυθάδα με τις νότες, Ελληνικά Γράμματα (2000)
Θεοδωράκη, Μάρω, Η Σερενάτα για το Κανταδοχώρι, Ελληνικά Γράμματα (2000)        
Εφταλιώτης, Αργύρης, 1849-1923, Η Στραβοκώσταινα, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2000)              
Ιακώβου, Άννα, Η Ταγαρού, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2000)   
Τσιλιμένη, Τασούλα Δ., Ιστορίες του γυαλιού και του γιαλού, Ελληνικά Γράμματα (2000) Ομήρου Οδύσσεια, Εκδόσεις Πατάκη (2000)
Καρκαβίτσας, Ανδρέας, 1865-1922, Το γιούσουρι, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2000)       
Ρώσση – Ζαΐρη, Ρένα, Το εθνικό παπάκι πάει διακοπές, Ελληνικά Γράμματα (2000)       
Μπουλώτης, Χρήστος, Το κορίτσι που ζήτησε μια βελόνα, μια απλή βελόνα, Εκδόσεις Πατάκη (2000)
Καπλάνογλου, Μάνια, Η ασπίδα της ειρήνης, Ελληνικά Γράμματα (2001)          
Παπαδιαμάντης, Αλέξανδρος, 1851-1911, Η Σταχομαζώχτρα, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2001)
Σαρή, Ζωρζ, 1925-2012, Ο Αρλεκίνος, Εκδόσεις Πατάκη (2001)
Καπλάνογλου, Μάνια, Τα χρώματα της ίριδας, Ελληνικά Γράμματα (2001)       
Καπλάνογλου, Μάνια, Το θαυμαστό ταξίδι του φεγγαριού στη γη, Ελληνικά Γράμματα (2001)               
Παπαδιαμάντης, Αλέξανδρος, 1851-1911, Άνθος του γιαλού, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2002)
Ο Άγιος Γεώργιος και ο δράκος, Μίνωας (2002)               
Ηλιόπουλος, Βαγγέλης Δ., 1964- , συγγραφέας, Ο δικός μας Άγιος Βασίλης, Εκδόσεις Πατάκη (2002)    
Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου, Λότη, Οι ζαβολιές του Ζαβολίνου, Εκδόσεις Πατάκη (2002)
Κάντζολα – Σαμπατάκου, Βεατρίκη, Το δάσος που το 'σκασε, Μίνωας (2002)
Η Κοκκινοσκουφίτσα, Ελληνικά Γράμματα  (2003)         
Η Χιονάτη και οι εφτά νάνοι, Ελληνικά Γράμματα  (2003)           
Rabelais, François, 1494-1553, Ο Γαργαντούας, Ελληνικά Γράμματα (2003)         
Ο πρίγκιπας βάτραχος και η βασιλοπούλα, Ελληνικά Γράμματα  (2003)              
Εφταλιώτης, Αργύρης, 1849-1923, Τα Ελληνικά, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2003)            
Τα καινούργια ρούχα του αυτοκράτορα, Ελληνικά Γράμματα  (2003)  
Παπαδιαμάντης, Αλέξανδρος, 1851-1911, Της Κοκκώνας το σπίτι, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2003)        
Χάνσελ και Γκρέτελ, Ελληνικά Γράμματα  (2003)            
Παπαδιαμάντης, Αλέξανδρος, 1851-1911, Χριστουγεννιάτικα διηγήματα για παιδιά, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2003)
Παπαδιαμάντης, Αλέξανδρος, 1851-1911, Γουτού Γουπατού, Εκδόσεις Παπαδόπουλος  (2004)
μικρά μεγάλα παραμύθια, Ελληνικά Γράμματα  (2004)               
Καρκαβίτσας, Ανδρέας, 1865-1922, Η γοργόνα, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2004)
Η Σταχτοπούτα, Ελληνικά Γράμματα  (2004)     
Η Τοσοδούλα, Ελληνικά Γράμματα  (2004)         
Αυτζής, Μερκούριος, Θέλω μόνο να παίξω μαζί σου, Ελληνικά Γράμματα (2004)            
Κοκορέλη, Αργυρώ, Ο Αϊ-Βασίλης πάει στον πόλεμο, Ελληνικά Γράμματα (2004)           
Ο Κοντορεβιθούλης, Ελληνικά Γράμματα  (2004)            
Ο μολυβένιος στρατιώτης, Ελληνικά Γράμματα  (2004)
Ο Τζακ και η φασολιά, Ελληνικά Γράμματα  (2004)        
Irving, Washington, 1873-1859, Ριπ βαν Ουίνκλ, Ελληνικά Γράμματα (2004)
Τα τρία γουρουνάκια, Ελληνικά Γράμματα (2004)
Παπαδιαμάντης, Αλέξανδρος, 1851-1911, Ελληνικά διηγήματα, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2005)
Τριβιζάς, Ευγένιος, Ένα δέντρο, μια φορά, Καλέντης (2005)
Ευσταθίου, Αναστασία, Το ατύχημα του Αϊ-Βασίλη, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη (2005)
Συλλογικό έργο, Πολύτιμα παραμύθια, Άγκυρα (2006)
Νευροκοπλή, Βασιλική, Αν τ’ αγαπάς ξανάρχονται, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη (2007)           
Μάστορη, Βούλα, Απορίες παιδιών για τη Γη, Ελληνικά Γράμματα (2007)          
Μάστορη, Βούλα, Απορίες παιδιών για τη θάλασσα, Ελληνικά Γράμματα (2007)           
Γιαννακοπούλου, Χαρά, Παιχνίδι με το πιάνο, Ελληνικά Γράμματα (2007)         
Κάντζολα – Σαμπατάκου, Βεατρίκη, Το δάσος που το ’σκασε, Μίνωας (2008)   
Νευροκοπλή, Βασιλική, Το παραμύθι της μουσικής, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη (2008)
Δημητριάδου, Κική, Η Αρήτη της ροδιάς, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη (2009)
Κούτρα, Μαρίνα, Γραμματομαχίες, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη (2010)            
Παπαδιαμάντης, Αλέξανδρος, 1851-1911, Γουτού Γουπατού, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2011)
Αρμενιάκου, Κωνσταντίνα, Η δύναμή μου, Μεταίχμιο (2011)   
Παπαδιαμάντης, Αλέξανδρος, Η Σταχομαζώχτρα, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2011)
Παπαδιαμάντης, Αλέξανδρος, Της Κοκκώνας το σπίτι, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2011)        
Παπαδιαμάντης, Αλέξανδρος, Εξοχική Λαμπρή, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2012)
Ηλιόπουλος, Βαγγέλης Δ., συγγραφέας, Ο δικός μας Άγιος Βασίλης, Εκδόσεις Πατάκη (2012)    
Kipling, Rudyard, Πώς γράφτηκε η πρώτη επιστολή, Αράδα (2013)
Μπουλώτης, Χρήστος, Το κορίτσι που ζήτησε μια βελόνα, μια απλή βελόνα, Εκδόσεις Πατάκη (2013)
Δημητρούκα, Αγαθή, Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, Εκδόσεις Πατάκη (2014)      
Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου, Λότη, Στον ίσκιο του παραμυθόδεντρου, Εκδόσεις Πατάκη (2014)       
Βακιρτζή, Εύα, Το αυγό, Εκδόσεις Πατάκη (2014)           
Μπουλντούμη, Ιωάννα, Ο άνεργος πρίγκιπας, Μεταίχμιο (2015)            
Δημόπουλος, Χρήστος, Ο δράκος Ναπολέων, Ψυχογιός (2015)
Κατσέλης, Γιώργος Κ., Ο θησαυρός του Θεόφιλου, Χριστάκης (2015)