Να το πάρει το ποτάμι; της Χριστίνας Φραγκεσκάκη

0
602

Τίτλος: Να το πάρει το ποτάμι;
Συγγραφέας: Χριστίνα Φραγκεσκάκη
Εικονογράφηση: Ελίζα Βαβούρη
Εκδόσεις: Κέδρος, 2014
ISBN: 978-960-04-4483-4

Αγόρασέ το
Βραβείο «Πηνελόπη Μαξίμου» σε συγγραφέα βιβλίου αφήγησης βραχείας φόρμας για παιδιά (2-4-2015)

natoparei2Η κυρία Συμέλη και τα παιδιά παίζουν το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού στη βιβλιοθήκη του σχολείου. Ένα παιχνίδι, ανάμνηση των παιδικών μας χρόνων, που γίνεται αφορμή για να μυηθούν τα παιδιά στα άδυτα μιας βιβλιοθήκης και στα μυστικά των βιβλίων της. Ψάχνουν την καρδιά του σχολείου. Στην πραγματικότητα ψάχνουν να βρούν που ακριβώς χτυπά η καρδιά του σχολείου και πως χτυπά;

“Στην πόρτα της βιβλιοθήκης, η κυρία Συμέλη κοντοστέκεται.
– Η καρδιά του σχολείου χτυπά. Που χτυπά; Πως χτυπά;
Πρώτος μπαίνει ο Ορέστης.
– Θέλω  να ακούσω την καρδιά του σχολείου.
Που είναι η καρδιά του σχολείου;
– Το σημείο εσύ θα το βρεις, του λέει η κυρία Συμέλη.
………………………………
Τώρα έρχεται ο Αρμάντο:
– Θέλω να ακούσω την καρδιά του σχολείου.
Μ’ αρέσει ν΄ακούω τις καρδιές.
Μερικές φορές ακούω και τη δική μου καρδιά.
Έχω ακούσει και την καρδιά της Μυρσίνης.
Ειδικότητα μου είναι ν’ ακούω καρδιές.
Θέλω να γίνω καρδιολόγος.
Που είναι η καρδιά του σχολείου;
Είμαι έτοιμος να την ακούσω.
……………………………………….
Πλησιάζει στα λεξικά.
– Δεν ήξερα ότι υπάρχουν τόσα λεξικά.
Τα λεξικά είναι μαγικά.
Ότι δεν καταλαβαίνεις, το βρίσκεις μέσα στα λεξικά
Ψάχνοντας μες στα λεξικά, τ’ άγνωστα γίνονται γνωστά.

Στην αναζήτηση τους αυτή θα γνωρίσουν τα διαφορετικά είδη έντυπου λόγου, θα γίνουν γεωγράφοι, εξερευνητές, στιχουργοί και ποιητές. Ψάχνοντας θα βρεθούν μπροστά σε απροσδόκητες συναντήσεις, σε κρυμμένα μυστικά, στις μαγικές σελίδες της γνώσης…H βιβλιοθήκη είναι γεμάτη γοητευτικά μονοπάτια που σε ταξιδεύουν σε άλλους κόσμους που λαχταρά η ψυχή και το μυαλό.
Το παιχνίδι τους δεν έχει τέλος και η αγωνία τους να βρουν το σημείο που χτυπά η καρδιά του σχολείου εξελίσσεται σε ένα παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού. Η καρδιά του σχολείου όμως ακόμα να φανεί. Ένα βιβλίο που μιλά για τα διαφορετικά είδη βιβλίων μέσα από την παιδική ματιά και διαβάζεται μονομιάς. Τιμήθηκε με το Βραβείο “Πηνελόπη Μαξίμου” του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

Η εικονογράφηση είναι της Ελίζας Βαβούρη μας ξαφνιάζει ευχάριστα με έντονα χρώματα και παιχνιδιάρικη διάθεση. Οι ήρωες της ιστορίας ταξιδεύουν κυριολεκτικά μέσα στις σελίδες των βιβλίων και συναντιούνται σ’ ένα παιχνίδι χωρίς σταματημό.

Μήπως να ψάξουμε κι εμείς να τη βρούμε στην τάξη μας;

Μια ωραία ιδέα για να ξεκινήσει μια σειρά από δραστηριότητες φιλαναγνωσίας στην τάξη μας. Τοποθετούμε βιβλία σε διαφορετικές γωνιές μέσα στην τάξη ανάλογα με το περιεχόμενο τους. Στην γωνιά των μαθηματικών βιβλία με αριθμούς, στη γωνιά της γραφής μικρά εικονογραφημένα λεξικά, στη γωνιά των εξερευνήσεων χάρτες και εγκυκλοπαίδειες, στη γωνιά των κουζινικών βιβλία μαγειρικής, στο κουκλόσπιτο παραμύθια και βιβλία μυθολογίας, στη γωνιά της μουσικής παρτιτούρες και βιβλία με παιδικά τραγούδια κ.α.  Σκοπός μας είναι να συγκεντρώσουμε τα βιβλία και να τα τοποθετήσουμε στη βιβλιοθήκη ανάλογα με το περιεχόμενό τους και τα ενδιαφέροντα των παιδιών. Τα παιδιά θα τραβήξουν ένα χαρτάκι με μια εικόνα ή λέξη για μεγαλύτερα και θα πρέπει να ψάξουν να βρουν το αντίστοιχο βιβλίο μέσα στην τάξη και να μας το περιγράψουν. Αν κάποιος δυσκολεύεται να μαντέψει, μπορεί να πει τη φράση: “Να το πάρει το ποτάμι;” μια φράση που λέγεται όταν κάποιος δεν μπορεί να βρει την απάντηση σε ένα πρόβλημα ή αίνιγμα και ζητάει να του την πουν. Τέλος, τα βιβλία πρέπει να βρουν τη θέση τους στη βιβλιοθήκη του σχολείου μας ανάλογα με το μέγεθος και το περιεχόμενό τους και τα παιδιά γίνονται βιβλιοθηκονόμοι. Τα βιβλία ανανεώνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα και εμπλουτίζεται η βιβλιοθήκη του σχολείου με αποτέλεσμα η καρδιά του σχολείου να μη σταματά να χτυπά.

Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

***

frageskaki_xristina2Η Χριστίνα Φραγκεσκάκη γεννήθηκε στη Ρόδο και πέρασε τα παιδικά της χρόνια στη Νίσυρο. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάστηκε για πολλά χρόνια ως καθηγήτρια σε δημόσιο λύκειο. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Συμβουλευτική και τον Προσανατολισμό και με την ιδιότητά της αυτή δραστηριοποιείται σε προγράμματα υποστήριξης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Υπήρξε για πολλά χρόνια μέλος του εργαστηρίου «Λόγος και ύφασμα» που απευθύνεται σε έγκλειστες γυναίκες. Συμμετέχει σε δράσεις που υποστηρίζουν νέους που κινδυνεύουν από αποκλεισμό και σε δράσεις κατά του παιδικού trafficking.
Από το 2002 μελετά συστηματικά ιστορίες και παραμύθια προφορικής παράδοσης απ’ όλο τον κόσμο και συχνά τα αφηγείται σε σχολεία, βιβλιοθήκες, στέγες ανηλίκων, φεστιβάλ, μουσικές και θεατρικές σκηνές. Ξεκίνησε με την ομάδα αφήγησης «Το κουβάρι με τα παραμύθια» και με συντροφιά τη σταθερή της συνεργάτιδα, μουσικό Μέχτιλτ Σταρκ.
Οργανώνει εργαστήρια παραμυθιού για μικρά και μεγάλα παιδιά προσκεκλημένη από διάφορους φορείς. Επί σειρά ετών ήταν υπεύθυνη του εργαστηρίου παραμυθιού και αφήγησης στα παιδικά χωριά SOS Βάρης.
Σήμερα ασχολείται αποκλειστικά με τη συγγραφή βιβλίων για παιδιά και νέους.
Είναι μέλος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και του Κύκλου για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Έχουν εκδοθεί τα βιβλία της: «Σαν ψέματα» με ζωγραφιές του Αλέξη Κυριτσόπουλου, Αρμός, 2009. «Η Ορτανσία φυλάει τα μυστικά», με ζωγραφιές της Ντανιέλας Σταματιάδη, Κέδρος, 2011, που τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου 2012. Τιμήθηκε με το Βραβείο “Πηνελόπη Μαξίμου” του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για το βιβλίο της “Να το πάρει το ποτάμι;” και ζωγραφίες της Ελίζας Βαβούρη. “Μαραλά” η μάνα των παραμυθιών με εικονογράφηση της Κατερίνας Χαδουλού από τις εκδόσεις Πατάκη το 2014.”Το «Αμπερ φάμπερ βγε!», με ζωγραφιές της Μάριας Μπαχά, είναι το τελευταίο της βιβλίο (εκδ. Πατάκη).

Εργογραφία:
Σαν ψέματα, Εκδόσεις Αρμός, 2009
Η Ορτανσία φυλάει τα μυστικά,Εκδόσεις Κέδρος, 2011
Μαραλά, Εκδόσεις Πατάκη, 2013
Να το πάρει το ποτάμι;, Εκδόσεις Κέδρος, 2014
Άμπερ φάμπερ βγε!, Εκδόσεις Πατάκη, 2015

Λοιποί τίτλοι:
Ημερολόγιο 2008, Όλοι οι μήνες είν’ καλοί, όλοι να ‘χουν την ευχή, Εκδόσεις Αρμός 2007

***

Η ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

***

Η Ελίζα Βαβούρη γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε Οπτική Επικοινωνία & Διαφήμιση και Ζωγραφική στη Σχολή Βακαλό. Συμμετείχε στις εκθέσεις "Εκδήλωση της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας για να τιμήσει τον Ευγένιο Τριβιζά, "Αγαπητέ Ευγένιε… 30 χρόνια πράγματα και θαύματα", Στοά του Βιβλίου, Οκτώβριος 1999, "Bratislava world illustrations 2000 in Japan-selected 65 illustrators from BIB '99", Απρίλης-Δεκέμβριος 2000 και "The Biennale of European Illustrators Japan 2001 (BEIJ '01) in commemoration of Jozef Wilkon", Ιούνιος 2001-Ιούνιος 2002. Από το 1994 ασχολείται με την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων και συνεργάζεται με διάφορα περιοδικά. Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 2005 και το 2010 ήταν υποψήφια για το Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης. Έχει εικονογραφήσει πάνω από 70 τίτλους σε διάφορους εκδοτικούς οίκους. Ζει και εργάζεται στο Neuss της Γερμανίας.