More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΟι βραβευθέντες συγγραφείς, εικονογράφοι και σχολεία από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά (63ος...

    Οι βραβευθέντες συγγραφείς, εικονογράφοι και σχολεία από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά (63ος Διαγωνισμός 2018)

    Το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου στην τελετή απονομής των διακρίσεων απονεμήθηκαν οι διακρίσεις του 63ου διαγωνισμού της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς. Οι διακριθέντες σε όλες τις κατηγορίες είναι:
    Ευχόμαστε σε όλους καλή συνέχεια και πολύ-πολύ χαρούμενες γιορτές.

    1. Βραβείο Εκδ. Οίκου ΨΥΧΟΓΙΟΣ.
    Μυθιστόρημα με ελεύθερο θέμα για παιδιά 9-11 ετών (10.ΟΟΟ λέξεις)
    (Τα κείμενα μπορούν να είναι κοινωνικά, ρεαλιστικά, φανταστικά, με ιστορικό ή/και σύγχρονο φόντο, αλλά δεν μπορούν να είναι λαϊκότροπα ή να έχουν κλασικό παραμυθένιο ύφος.)

    ΔΕΝ απονεμήθηκε κάποια διάκριση

    2. Βραβείο Εκδ. Οίκου ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ.
    Μυθιστόρημα εφηβικό, για παιδιά Γυμνασίου ή Λυκείου (30.000 έως 35.000 λέξεις)

    ΔΕΝ απονεμήθηκε κάποια διάκριση

    3. Βραβείο Εκδ. Οίκου ΚΕΔΡΟΣ.
    Ιστορία Μυστηρίου για παιδιά 8-12 ετών (8.000-10.000 λέξεις)

    Ένα πουά μαγιό, μια μπλε πλαστική σακούλα και δυο αγόρια – Ηλιοτρόπιο (Εύφημη Μνεία στην Μαρία Προδρόμου)
    Γραφή στρωτή, αρκετά χαριτωμένη, με λεπτό χιούμορ και αρκετή φλυαρία. Η υπόθεση κάπως τραβηγμένη, πώς δυο ανυπάκουα αδέλφια , κάνοντας τους ντεντέκτιβ ανακαλύπτουν ύστερα από έντονη παρακολούθηση και έντονη φαντασία τον ένοχο…. στο πρόσωπο του αρχηγού της αστυνομίας, που βέβαια δεν είναι ένοχος. Ευχάριστο.

    Εκείνος που ερχόταν βράδυ κι έμενε… – Ρομπέν (Εύφημη Μνεία στην Έλενα Περικλέους)
    Σχετικά καλή πλοκή, πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα, κάπως χιουμοριστική γραφή. Έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης, η συγγραφέας έχει σίγουρα προοπτικές, αν δουλέψει συστηματικά. Υπάρχει ένας έστω και συγκαλυμμένος διδακτισμός.

    4. Βραβείο Εκδ. Οίκου ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΛΩΣΤΗ ΔΕΜΕΝΗ.
    Παραμύθι για παιδιά 4-8 ετών (1.000-1.800 λέξεις)
    (Παραμύθι που να διαδραματίζεται στη σύγχρονη εποχή. Να υπάρχουν μαγικά/φανταστικά στοιχεία, που οι χαρακτήρες τα αντιλαμβάνονται ως μέρος της πραγματικότητας. [Μαγικός ρεαλισμός])

    Το αγόρι και το αηδόνι – Λουλούδι (Εύφημη Μνεία στην Χριστίνα Σαρηγιάννη)
    Η συγγραφέας δημιουργεί μια όμορφη και παραμυθένια ατμόσφαιρα. Ενδιαφέρουσα ιστορία που τονίζει όχι μόνο την αξία της μουσικής αλλά και του να δίνεις απλόχερα και ανυστερόβουλα. Αφήνει μια αίσθηση ολοκληρωμένης ανάγνωσης. Το νόημα και το περιεχόμενο απαιτεί αναγνώστες με ωριμότητα. Διαβάζεις και λικνίζεσαι!

    Το μπαλόνι που ήθελε να πάει στο φεγγάρι – Λευκή (Έπαινος στην Μαίρη Βογιατζή)
    Προσεγμένη και τρυφερή ιστορία για τη ζωή και το θάνατο. Η συγγραφέας με προσοχή και χωρίς υπερβολές μας μιλά για τη μικρή Μαρίνα. Λόγος αβίαστος και ποιητικός. Το μαγικό στοιχείο είναι έντονο κι ενώ υπάρχουν εικόνες αρκετά θλιβερές, το τέλος τέρπει και λυτρώνει την ψυχή του μικρού αναγνώστη.

    Η ιστορία της κόκκινης μπλούζας του ελέφαντα – Νοέμβριος (Έπαινος στην Μαρία Γαλάνη)
    Με χιούμορ και φρεσκάδα η συγγραφέας, μας αφηγείται την ιστορία ενός ελέφαντα που πήγε στην πόλη για να αγοράσει μια κόκκινη μπλούζα. Όμως αλλιώς τα φανταζόταν κι αλλιώς τα βρήκε ο ήρωας, καθώς τίποτα δεν ήταν φτιαγμένο για το μέγεθός του. Οι έξυπνες επαναλήψεις που δίνουν έμφαση, η σωστή επιλογή λέξεων και οι όμορφες εικόνες, δημιουργούν μια απολαυστική ιστορία, ιδανική για μικρούς αναγνώστες.

    Μαξιλάρι από φως – Μυρρίνη (Εύφημη Μνεία στην Κατερίνα Δημόκα)
    Μια τρυφερή, ευαίσθητη και ποιητική ιστορία, γεμάτη όμορφες εικόνες. Η συγγραφέας μιλά για την αγάπη μάνας και παιδιού. Μιλά και για την απώλεια με τρόπο όμως που δεν στεναχωρεί αλλά που συγκινεί. Η Ρωξάνη γεννά τον γιο της και τον μεγαλώνει με αγάπη. Οι διάλογοι σε συνδυασμό με τους ομοιοκατάληκτους στίχους προσδίδουν ζωντάνια και αμεσότητα.

    5. Βραβείο Εικονογράφησης, Εκδ. Οίκου ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΛΩΣΤΗ ΔΕΜΕΝΗ
    Οι υποψήφιοι/ες καλούνται να στείλουν 2 (δύο) εικόνες σε μέγεθος Α4 (κατεύθυνση landscape, όχι portrait), πρωτότυπα (και 4 φωτοτυπίες μαζί με τα πρωτότυπα) κι εμπνευσμένα από ένα παραμύθι του Άντερσεν της επιλογής τους.

    Τα κόκκινα παπούτσια – Η πριγκίπισσα και το μπιζέλι – Λούης (Εύφημη Μνεία στην Ιωάννα Μέσσα)
    Σκίτσο με ταυτότητα και χαρακτήρα. Εκτιμήθηκε για τη λιτότητα του, ιδίως στα Κόκκινα παπούτσια. Η αναλυτικότερη απόδοση προσώπων/φυσιογνωμίας θα το καθιστούσε κατάλληλο για περισσότερα είδη εικονογράφησης.

    6. Βραβείο Εκδ. Οίκου ΜΙΝΩΑΣ.
    Ιστορία βραχείας φόρμας για παιδιά 3-6 ετών (1.200 λέξεις)
    (Σύντομη ιστορία με ρεαλιστικό θέμα εμπνευσμένη από την καθημερινότητα των παιδιών αυτής της ηλικίας)

    ΔΕΝ απονεμήθηκε κάποια διάκριση

    7. Βραβείο Εκδ. Οίκου ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.
    Ιστορία εκτενούς φόρμας, για παιδιά 8 -12 ετών (5.000-7.000λέξεις)
    Με αφορμή μια δραστηριότητα (σκέιτμπορντ, μουσική, χορός, θέατρο, αθλητισμός, γκράφιτι, βιντεοπαιχνίδια, επιστήμες, οποιαδήποτε μορφή έκφρασης και δημιουργίας με την οποία ασχολούνται τα σημερινά παιδιά) να ξεδιπλώνεται μια μοντέρνα ιστορία, επίκαιρη, που να διαδραματίζεται στο σπίτι, στον δρόμο ή στο σχολείο, με ήρωες νέα παιδιά που κυνηγούν τα όνειρά τους και αναμετρώνται με τις δυνάμεις τους.

    Η φοβερή ομάδα σε δράση – Νηρηίδα (Εύφημη Μνεία στην Ιωάννα Αργυρού)
    Ένας ήρωας που θα μείνει αξέχαστος στον μικρό αναγνώστη. Δεν έχει τον κατάλληλο σωματότυπο, δεν έχει το χάρισμα, δέχεται συνεχείς ματαιώσεις αλλά εκείνος επιμένει γιατί απλά τον συγκινεί ο χορός. Άλλωστε στην τέχνη, όπως και παντού, δεν είναι η τελειότητα το ζητούμενο, αλλά η χαρά της συμμετοχής. Μια ιστορία γραμμένη με χιούμορ, αμεσότητα και με ένα τέλος, που σίγουρα, θα συναρπάσει. Ο ήρωας δικαιώνεται για την επιμονή του και περνά πολλαπλά μηνύματα.
    Η επιτροπή συγχαίρει τη συγγραφέα και της εύχεται κι επόμενες επιτυχίες.

    Ο σκέιτερ και το φανταστικό υπερόπλο – Αλίλα (ΒΡΑΒΕΙΟ στην Ελένη Τασοπούλου)
    Το κείμενο είναι γραμμένο με φρεσκάδα, ζωντάνια και αμεσότητα που μαρτυρά λογοτεχνική δεξιοτεχνία κι εμπειρία. Η πλοκή κρατά σφιχτά το χέρι και το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Όλα τα πρόσωπα είναι αληθοφανή κι έχουν αποδοθεί με τέτοια ακρίβεια, που μοιάζουν ζωντανά. Ο ήρωας καταφέρνει να διαχειριστεί τον φόβο του και να τον ξεπεράσει. Είναι υπερήρωας με το σωστό τρόπο, οπότε εμπνέει προς αυτή την κατεύθυνση και τους μικρούς αναγνώστες.

    8. Βραβείο Εκδ. Οίκου ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ.
    Λογοτεχνικό βιβλίο γνώσεων* βραχείας φόρμας, για παιδιά 5-7 ετών (1.000-2.500 λέξεις)
    (*Διευκρινίζουμε ότι στην κατηγορία αυτή εντάσσονται κείμενα τα οποία μέσα από τη μυθοπλασία προωθούν τη γνώση σε πεδία όπως: ιστορία, επιστήμη – τεχνολογία, φυσική, χημεία, αστρονομία, περιβάλλον.)

    ΔΕΝ απονεμήθηκε κάποια διάκριση

    9. Βραβείο Εκδ. Οίκου ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ.
    Λογοτεχνικό βιβλίο γνώσεων* εκτενούς φόρμας, για παιδιά 9-11 ετών (8.000-12.000 λέξεις)
    (*Διευκρινίζουμε ότι στην κατηγορία αυτή εντάσσονται κείμενα τα οποία μέσα από τη μυθοπλασία προωθούν τη γνώση σε πεδία όπως: ιστορία, επιστήμη – τεχνολογία, φυσική, χημεία, αστρονομία, περιβάλλον.)

    Η περιπέτεια της πλαστικούρας – Σοφία (Έπαινος στην Μαρία Καριωτάκη)
    Μια ιστορία χιουμοριστική που μιλά για την ανακύκλωση. Συνηθισμένο θέμα που όμως η συγγραφέας το διαχειρίζεται με χιούμορ και με μια μοντέρνα και πιο φρέσκια ματιά. Δεν διακρίνεται για τη λογοτεχνικότητά του το κείμενο, όμως διαβάζεται ευχάριστα. Καλή προσπάθεια.

    10. Βραβείο Εκδ. Οίκου ΣΑΪΤΗ.
    Ιστορία με άρωμα Βυζαντίου, για παιδιά 8+ ετών (3.000 λέξεις)
    (Ελεύθερη μυθοπλασία, φανταστική αφήγηση που εξελίσσεται με φόντο τη βυζαντινή εποχή και τον πολιτισμό – και όχι αφήγηση ιστορικών γεγονότων.)

    Ο ηνίοχος – ΥΑΚΙΝΘΟΣ (Εύφημη Μνεία στον Κων/νο Παπαϊωάννου)
    Το κείμενο αυτό βασίζεται σε μία αξιοπρόσεκτη και ελκυστική για τα παιδιά ιδέα, αυτήν του νεαρού άνδρα που προσπαθεί να πραγματώσει το όνειρό του να μετάσχει στις αρματοδρομίες ως ηνίοχος, ενώ η σωματική του κατάσταση (αναπηρία) και η κοινωνική προκατάληψη που τη συνοδεύει, δεν το επιτρέπουν. Η πλοκή έχει ενδιαφέρον και εξελίσσεται σταδιακά, καθώς ο κεντρικός ήρωας περνά από διάφορες περιπέτειες ώσπου να φτάσει στο «ευτυχισμένο τέλος». Ο λόγος, ωστόσο, θα μπορούσε να είναι λιγότερο αδύναμος και η αφήγηση να επιχειρούσε κάποια εμβάθυνση στα συναισθήματα.

    11. Βραβείο Ιεράς Μητροπόλεως Ν. Σμύρνης.
    Μυθιστόρημα με θέμα «Αλησμόνητες Πατρίδες του Μικρασιατικού Ελληνισμού» (75-80 σελίδες)

    ΔΕΝ απονεμήθηκε κάποια διάκριση

    12. Βραβείο Ελένης Μαυρουλίδου-Δάβαρη εις μνήμην Λούλας και Ηλία Μαυρουλίδη και Λιλής Γιαννέτσου.
    Ποίηση (Συλλογή 25 ποιημάτων, για παιδιά του Δημοτικού)

    Ποίηση – Αρτεμισία (Έπαινος στην Χρυσάνθη Πρωτοψάλτου)
    Αξιόλογη προσπάθεια, με ποιήματα γεμάτα αρμονία και ρυθμό. Θεματικά υπάρχει ποικιλία, καλός χειρισμός της γλώσσας και σωστό μέτρο στην πλειοψηφία των ποιημάτων. Χρειάζεται διόρθωση σε κάποια λαθάκια κι ένα τελικό χτένισμα για να τη χαρούν τα παιδιά.

    Στη χώρα του Αισώπου – Διογένης (Εύφημη Μνεία στην Μεταξία Φωτίου)
    Ο,η δημιουργός, χειρίζεται ένα θέμα χιλιοειπωμένο ικανοποιητικά. Με προσεγμένο μέτρο και ρυθμό, λόγο σαφή, συμπυκνωμένο, διαλόγους ζωντανούς, αποδίδει με ακρίβεια και λιτή περιγραφή τους μύθους, που είναι λιγότερο γνωστοί όπως «Η καλαμιά και η ελιά», «Ο κάβουρας κι η μάνα του». Τα παιδιά θα χαρούν τα ποιήματα της συλλογής αυτής.

    13. Βραβείο Εκδ. Οίκου ΠΑΤΑΚΗ.
    Μαθητικό περιοδικό ή εφημερίδα (η εφημερίδα να εμφανίζει περιοδικότητα στη διάρκεια μιας σχολικής χρονιάς) μαθητών Α/θμιας εκπαίδευσης.

    Βραβείο στα Γ1, Γ2, Στ1, Στ2 τμήματα του 40ού Δημ. Σχ. Αθηνών για την εφημερίδα
    Το 40ό Εxpress
    Μια αξιόλογη εφημερίδα, της οποίας η ποικιλία των θεμάτων που συνδέουν την κοινωνία με την εκπαιδευτική κοινότητα σε συνάρτηση με το πλούσιο φωτογραφικό υλικό, καταφέρνουν να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον των αναγνωστών, συμβάλλοντας στην ανάδυση της δημιουργικής έκφρασης των συνεργατών του και στην επιτυχία του εντύπου.

    Έπαινος στο Δημ. Σχ. Λυγουριού για την εφημερίδα Τα μαθητούδια
    Μια ενδιαφέρουσα εφημερίδα που διακρίθηκε για τη ζωντάνια, την αυθεντικότητα, την πρωτοτυπία και το θεματικό πλουραλισμό των κειμένων της, καταφέρνει να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον των αναγνωστών της, συμβάλλοντας στην ανάδυση της δημιουργικής έκφρασης των συνεργατών της.

    Έπαινος στο 21ο Νηπιαγωγείο Αθηνών για την εφημερίδα Τα Νέα των παιδιών
    Μια ενδιαφέρουσα εφημερίδα που διακρίθηκε για τη ζωντάνια και την αυθεντικότητα των κειμένων της, καταφέρνει να συμβάλλει στην ανάδυση της δημιουργικής έκφρασης των συνεργατών της.

    Εύφημη Μνεία στο 11ο Νηπιαγωγείο Χανίων για την εφημερίδα Το εφημεριδάκι μας
    Μια καλαίσθητη και ενδιαφέρουσα εφημερίδα που διακρίθηκε για τη ζωντάνια και την αυθεντικότητα των κειμένων της, καταφέρνει να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον των αναγνωστών της, συμβάλλοντας στην ανάδυση της δημιουργικής έκφρασης των μικρών συνεργατών της.

    14. Βραβείο Εκδ. Οίκου ΠΑΤΑΚΗ.
    Μαθητικό περιοδικό ή εφημερίδα (η εφημερίδα να εμφανίζει περιοδικότητα στη διάρκεια μιας σχολικής χρονιάς) μαθητών Β/θμιας εκπαίδευσης.

    Βραβείο στο Λύκειο των Εκπαιδευτηρίων «Η Ελληνική Παιδεία» για το μαθητικό έντυπο Ο Δρόμος
    Ένα αξιόλογο έντυπο, του οποίου η ποικιλία των θεμάτων που συνδέουν την κοινωνία με την εκπαιδευτική κοινότητα σε συνάρτηση με το πλούσιο φωτογραφικό υλικό, καταφέρνουν να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον των αναγνωστών, συμβάλλοντας στην ανάδυση της δημιουργικής έκφρασης των συνεργατών του και στην επιτυχία του εντύπου.

    Έπαινος στο Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού για την εφημερίδα Τα αποδημητικά Πουλιά
    Μια αξιόλογη εφημερίδα που διακρίθηκε για τη ζωντάνια, την αυθεντικότητα, την πρωτοτυπία και το θεματικό πλουραλισμό των κειμένων της, καταφέρνει να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον των αναγνωστών της, συμβάλλοντας στην ανάδυση της δημιουργικής έκφρασης των συνεργατών της.

    15. Βραβείο Ζαχαρούλας Καραβά.
    Πρόγραμμα σχολικών δραστηριοτήτων συναφές με τη λογοτεχνία και τη δημιουργική γραφή, για μαθητές Α/θμιας εκπαίδευσης το οποίο εκπονείται από σχολείο ή δίκτυο σχολείων Α/θμιας εκπαίδευσης, βιβλιοθήκη, άλλο φορέα ή φυσικό πρόσωπο.

    Βραβείο στο Ελληνικό Σχ. Μόσχας και στο 27ο Δημ. Σχ. Θεσσαλονίκης για το Εκπ/κό Πρόγραμμα Μόσχος και Νίκη
    Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον Πρόγραμμα Σχολικών Δραστηριοτήτων, το οποίο προάγει τη φιλαναγνωσία και παράλληλα συμβάλλει στην ανάδυση της δημιουργικής έκφρασης των μαθητών των συνεργαζόμενων σχολείων.

    Βραβείο στο Δημ. Σχ. Βελβεντού για το Εκπ/κό Πρόγραμμα Πες το με ένα βιβλίο
    Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον Πρόγραμμα Σχολικών Δραστηριοτήτων, το οποίο προάγει τη φιλαναγνωσία και παράλληλα συμβάλλει στην ανάδυση της δημιουργικής έκφρασης των μαθητών του σχολείου.

    Έπαινος στο 6ο Νηπιαγωγείο Ηλιούπολης για το Εκπ/κό Πρόγραμμα Μικρά βιβλία Φρενέ
    Ιδιαίτερα ενδιαφέρον εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχολικών δραστηριοτήτων, το οποίο συμβάλλει ενεργά στην ευαισθητοποίηση και συμμετοχή των μικρών μαθητών στα δρώμενα του σχολείου.

    Eύφημη Μνεία στο Νηπιαγωγείο Θερμησίας για το Εκπ/κό Πρόγραμμα Παίζω και μαθαίνω για το περιβάλλον
    Ιδιαίτερα ενδιαφέρον εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχολικών δραστηριοτήτων, το οποίο συμβάλλει ενεργά στην ευαισθητοποίηση και συμμετοχή των μικρών μαθητών στα καθημερινά δρώμενα του σχολείου.

    Εύφημη Μνεία στο 1ο Δημ. Σχ. Ηλιούπολης για το Εκπ/κό Πρόγραμμα Διαβάζω, παίζω, χορεύω, δημιουργώ και εκφράζω τα συναισθήματά μου
    Ενδιαφέρον εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχολικών δραστηριοτήτων, το οποίο συμβάλλει ενεργά στην κινητοποίηση και συμμετοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας στα δρώμενα του σχολείου.

    16. Τιμητικό Βραβείο «Τατιάνα Σταύρου» από τη Γ.Λ.Σ., σε Συγγραφέα για το σύνολο του έργου του/της, κατόπιν απόφασης του Δ.Σ.
    Στη συγγραφέα και εικονογράφο Φιλομήλα Βακάλη-Συρογιαννοπούλου

    Το σκεπτικό για όλα τα υποβληθέντα έργα μπορείτε να το δείτε εδώ.

    RELATED ARTICLES

    Most Popular