Οι βραχείες λίστες των παιδικών βιβλίων του περιοδικού Αναγνώστης

0
326

Η Κριτική Επιτροπή για βιβλία που απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους του ηλεκτρονικού περιοδικού “Αναγνώστης” που διοργανώνει και φέτος τα δικά του βραβεία, έδωσε στη δημοσιότητα τις ακόλουθες λίστες υποψηφίων βιβλίων για βράβευση στα Λογοτεχνικά Βραβεία του για το 2019 (εκδόσεις 2018). Δώδεκα από τα δεκαεννιά βιβλία είχαν ξεχωρίσει και στις Χρυσές Λίστες του ELNIPLEX (εδώ και εδώ) 2019. Η άποψή μας είναι ότι πρόκειται για αρκετά καλή επιλογή των παρακάτω 19 βιβλίων:

Βραβείο Παιδικού Βιβλίου με εικονογράφηση

 1. Αγαθή Δημητρούκα, Αν, εικονογράφηση Tassies, Καλειδοσκόπιο (Χρυσή Λίστα του elniplex 2018)
 2. Πέρσα Ζαχαριά, Η φάλαινα, το αγόρι και η θάλασσα ανάμεσά τους, Καλειδοσκόπιο (ήταν στη Βραχεία Λίστα του Κύκλου φέτος και στη Χρυσή Λίστα του elniplex 2019)
 3. Ξένια Καλογεροπούλου, Αγγελίνα, εικονογράφηση Daniel Egneus, Μάρτης (Χρυσή Λίστα του elniplex 2019)
 4. Σοφία Πανίδου, Ζαχρά και Νικόλας: οι ιστορίες τους, εικονογράφηση Mariona Cabassa, Παπαδόπουλος (έχει λάβει ήδη το Βραβείο του Κύκλου σε εικονογράφο και σε συγγραφέα εικονοβιβλίου/Picture Book ή Album για την εικονογράφηση και για το κείμενο και βρίσκεται στη Χρυσή Λίστα του elniplex 2019)
 5. Αντώνης Παπαθεοδούλου, Στα κύματα της Έλλης, εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή, Παπαδόπουλος (Χρυσή Λίστα του elniplex 2018)

Λογοτεχνικό Βιβλίο για παιδιά

 1. Άντρη Αντωνίου, Πού πήγε το χαμόγελό σου Ορσαλία;, Πατάκης (σημ.: ο σωστός τίτλος είναι Πού πήγε το γέλιο σου, Ορσαλία;)
 2. Γεωργία Γαλανοπούλου, Οι ψηλοκάραβοι, εικονογράφηση Κατερίνα Χαδουλού, Πατάκης (έλαβε ήδη το βραβείο του Κύκλου στην κατηγορία Βραβείο σε συγγραφέα εκτενούς αφηγήματος, για παιδιά μεγάλων τάξεων Δημοτικού και Γυμνασίου, βρίσκεται στη Χρυσή Λίστα του elniplex 2019)
 3. Φώτης Δούσος, Παβ, ο φάλτσος τζίτζικας και η περιπέτεια με τα τυφλά μυρμήγκια, εικονογράφηση Αγγελική Μπόζου, Μικρή Σελήνη (ήταν στη Βραχεία Λίστα του Κύκλου φέτος και στη Χρυσή Λίστα του elniplex 2019)
 4. Γιώργος Χατζόπουλος, Νι Πι ο τελευταίος πειρατής του Αιγαίου και το νερό της ζωής, Πατάκης.
 5. Κυριάκος Χαραλαμπίδης, Σαλιγκάρι και φεγγάρι, εικονογράφηση Μαριλένα Μελισσηνού, Καλειδοσκόπιο.

Λογοτεχνικό Βιβλίο για εφήβους

 1. Μαρούλα Κλιάφα, Η ιστορία ενός νεαρού gamer, Πατάκης
 2. Θοδωρής Κούκιας, Ο πυροβάτης των αστεριών, Κέδρος (ήταν στη Βραχεία Λίστα του Κύκλου φέτος και στη Χρυσή Λίστα του elniplex 2019)
 3. Γιώργος Παναγιωτάκης, Λέσχη αλλόκοτων πλασμάτων, Η δοκιμασία, Πατάκης (Χρυσή Λίστα του elniplex 2019)
 4. Βασίλης Παπαθεοδώρου, Τη νύχτα που έσβησαν τ’ αστέρια, Καστανιώτης Χρυσή Λίστα του elniplex 2019)
 5. Τούλα Τίγκα, Τ’ άλλο μισό του κόσμου, Πατάκης

Βιβλίο Γνώσεων

 1. Ελένη Γερουλάνου, Ένας αρκούδος μια φορά, εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή, Πατάκης (Χρυσή Λίστα του elniplex 2019)
 2. Κατερίνα Λαγού, Χαρίλαος; Τι όνομα είναι αυτό; Εικονογράφηση Πετρούλα Κρίγκου, Ψυχογιός (έλαβε ήδη το Βραβείο του Κύκλου “Λότη Ανδρουτσοπούλου” σε Πρωτοεμφανιζόμενο Συγγραφέα)
 3. Ροδούλα Παππά, Όταν μεγαλώσω, εικονογράφηση Φίκος, Νεφέλη.
 4. Αντώνης Παπαθεοδούλου, Το μυστικό βιβλίο του μπλε κύκλου, εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή, Παπαδόπουλος Χρυσή Λίστα Βιβλίων γνώσεων του elniplex 2019)