Οι ελιές του Van Gogh: δέκα πίνακες με το άγιο δέντρο

0
4754

Ο Βαν Γκογκ, η βασανισμένη ψυχή του 19ου αιώνα, άρχισε να ζωγραφίζει στα 27 του χρόνια. Μέσα σε μια δεκαετία δημιούργησε τόσα και τέτοια αξιόλογα έργα που πρόλαβε-μετά θάνατον!- να μπει στην ελίτ των ζωγράφων παγκοσμίως. Ο ιδιοφυής καλλιτέχνης ζωγράφιζε προς το τέλος της ζωής του σχεδόν έναν πίνακα την ημέρα αφήνοντας ένα τεράστιο έργο στους επόμενους ζωγράφους.

Η αγάπη του για τις ελιές εκφράστηκε μέσα από μια σειρά πίνακες οι περισσότεροι από τους οποίους ζωγραφίστηκαν το 1889 στο Σαν Ρεμί όπου ζούσε στο ίδρυμα του Αγίου Παύλου. Ζωγράφιζε τις ελιές όταν έπαιρνε άδεια και καθώς τις έβλεπε ήταν το πλέον αγαπημένο του θέαμα και θέμα. Η ελιά για τον Βαν Γκογκ συμβόλιζε τη ζωή και οι πίνακες του κωδικοποιούσαν τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, με την ελιά να αποτελεί ένα δέντρο-σύμβολο.  

Η αγροτική εργασία της συγκομιδής του καρπού, το δέντρο της ελιάς, τα τοπία, ο καρπός, οι άνθρωποι της, όλα ήρθαν στο μικροσκόπιο και τα χρώματα του.

 Δέκα πίνακες του μεγάλου ζωγράφου για να συζητήσετε, να ζωγραφίσετε πάνω στα μοτίβα του, να μιλήσετε για όσα σας προκαλούν ή σας θυμίζουν, για τα χρώματα και τις αποχρώσεις τους, για την ελιά.

gogh, olivetrees

Olive Trees against a Slope of a Hill 1889, Van Gogh

Olive Trees with the Alpilles in the Background

Olive-Trees-Van Gogh

Vincent van Gogh - Olive Trees with Yellow Sky and Sun

Van Gogh - Olivenhain mit blauem Himmel

Van Gogh - Olivenpflücker1

Van Gogh - Olivenpflücker2

Van Gogh - Passeio ao Crepúsculo

Van Gogh – Passeio ao Crepúsculo

Van Gogh - Olvivenhain

Van Gogh – Olvivenhain