Οι Εννέα Καίσαρες, του Βασίλη Παπαθεοδώρου

0
1177

Τίτλος: Οι Εννέα Καίσαρες
Συγγραφέας: Βασίλης Παπαθεοδώρου
Εκδόσεις: Εκδόσεις Καστανιώτη, 2004
Σειρά: Γέφυρες
ISBN: 978-960-03-5054-8

Αγόρασέ το

9kaisares-cover“Όλα άρχισαν τυπικά εκείνο το πρωινό της Παρασκευής στα τέλη Σεπτεμβρίου. Ουσιαστικά όλα είχαν αρχίσει από μήνες, έτη, αιώνες, χιλιετίες πιο πριν και τίποτα δεν έδειχνε ότι θα τέλειωναν ποτέ.” Αυτή είναι η αρχή του πρώτου κεφαλαίου του βιβλίου του Βασίλη Παπαθεοδώρου, “Οι Εννέα Καίσαρες” και στην πορεία της εξέλιξης της ιστορίας καταλαβαίνεις την προοικονομία. Η ιστορία είναι σύγχρονη. Οι ήρωες της είναι έφηβοι, ο Μιχάλης, ο Αντρέας, η Νίκη, ο Βαγγέλης, ο Σάκης, μαθητές δυο γειτονικών σχολείων. Τους ενώνουν και τους χωρίζουν πολλά και το στοίχημα της συγκεκριμένης σχολικής χρονιάς είναι να καταφέρουν να εστιάσουν σε αυτά που τους ενώνουν. Βλέπετε πρόκειται για μαθητές ενός δημόσιου κι ενός ιδιωτικού σχολείου, οι οποίοι, με αφορμή έναν διαδικτυακό διαγωνισμό, καλούνται να συγκροτήσουν μεικτές ομάδες εργασίας και να συνεργαστούν. Τα περίεργα περιστατικά που συμβαίνουν θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και τις ζωές μαθητών των δύο σχολείων, υφαίνουν την πλοκή ενός μυθιστορήματος με πολύ μυστήριο, δράση και πολλούς πιθανούς ύποπτους. Ο Μιχάλης, ένας έξυπνος και παρατηρητικός μαθητής του ιδιωτικού σχολείου, με τη βοήθεια του φίλου του Αντρέα και της ξαδέρφης του Νίκης, μαθήτριας του δημόσιου σχολείου, θα προσπαθήσουν να διαλευκάνουν την υπόθεση, παρ’ όλες τις προσπάθειες του Διευθυντή του Κολεγίου να συγκαλύψει την υπόθεση προκειμένου να μην αμαυρωθεί η φήμη του σχολείου του.

Στάσεις, συμπεριφορές, αντιλήψεις, χαρακτήρες μαθητών και καθηγητών ξεδιπλώνονται στις σελίδες του βιβλίου, ενώ ο αναγνώστης δεν δυσκολεύεται να κάνει συνειρμούς και ταυτίσεις με πρόσωπα και καταστάσεις της καθημερινότητάς του, πέρα από την αστυνομική πλοκή. Η χρήση νέων τεχνολογιών με όλα τα ωφέλη αλλά και τους κινδύνους που εμπεριέχει, δε λείπει. Τα όρια του που σταματάει ένα παιχνίδι και που αρχίζει η πραγματικότητα περιπλέκονται στα μάτια όχι μόνο των παιδιών, αλλά και των δασκάλων τους. Ο πιθανός δράστης μπορεί να είναι ο καθένας, αν βέβαια αποδειχτεί ότι υπάρχει έγκλημα. Τα πάθη των ανθρώπων κοινά ανά τους αιώνες, η Ρωμαϊκή Ιστορία ξαναζωντανεύει με αφορμή ένα  CD-Rom και Εννέα Καίσαρες εισβάλουν στη ζωή τους.

“Καλοδουλεμένο” τόσο ως προς την πλοκή, όσο και ως προς τους χαρακτήρες, το μυθιστόρημα του Βασίλη Παπαθεοδώρου. Κερδίζει τον αναγνώστη με το ανεπιτήδευτο ύφος και το κείμενο που ρέει, δίχως να σε κουράσει στιγμή. Εν τέλει το μυστήριο σε ιντριγκάρει να μάθεις ποιος ή ποιοι κρύβονται πίσω από τα καθόλου τυχαία περιστατικά, καθώς η πετυχημένη συνταγή “όλοι είναι ένοχοι μέχρι να αποδειχτεί η αθωότητά τους” θριαμβεύει και καθηλώνει. Ξεχάστηκα τόσο διαβάζοντάς το σε ένα ταξίδι με τρένο, που παραλίγο να μην κατέβω στον προορισμό μου! Το συστήνουμε ανεπιφύλακτα για νέους και όχι μόνο, αναγνώστες.

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

***

4666_1150927647901_1892143_nΟ Βασίλης Παπαθεοδώρου έχει κατακτήσει με την συνεπή δουλειά του εδώ και 14 χρόνια μια σημαντική θέση, όχι μόνο στα ράφια των βιβλιοπωλείων και τις πωλήσεις τους, αλλά και στις καρδιές των Ελλήνων βιβλιόφιλων. Τα βιβλία του, παιδικά αλλά κυρίως νεανικά-εφηβικά, σχολιάζουν με το δικό του προσωπικό ύφος όλα σχεδόν τα θέματα που μπορεί να τρυπώνουν στις σκέψεις και τις ψυχές των νέων αναγνωστών: ρατσισμός, αγάπη, ανθρωπιά, bullying, οικολογία και περιβάλλον, πολιτική, αναζήτηση ταυτότητας, πίστη και πολλά άλλα.

Η εκδοτική του παρουσία -και όχι η συγγραφική- ξεκίνησε με αφορμή ένα τυχαίο γεγονός. Η συγγραφέας Ελένη Δικαίου άφησε στην τράπεζα που εργάζεται μια προκήρυξη διαγωνισμού της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, στον οποίο τελικά διακρίθηκε για το βιβλίο του “Σχολική παράσταση“. το οποίο εκδόθηκε 4 χρόνια μετά!

Από το 1996 έως σήμερα έχει γράψει 14 βιβλία για παιδιά, εφήβους και νέους και έχει αποσπάσει σημαντικά βραβεία ενώ το Νοέμβριο του 2014 αναμένεται το 15ο βιβλίο του με τίτλο “Το ημερολόγιο ενός δειλού”.

Γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα. Από το 1979 ζει στη Γλυφάδα. Φοίτησε στο γυμνάσιο και λύκειο της Γερμανικής Σχολής Αθηνών. Στη συνέχεια σπούδασε Μεταλλειολόγος Μηχανικός και Χημικός Μηχανικός στο ΕΜΠ, ενώ έκανε μεταπτυχιακά στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Έχει εργαστεί σε αεροπορική εταιρεία και ως καθηγητής Γερμανικών. Σήμερα εργάζεται ως Αναλυτής Κινδύνων σε τράπεζα. Ο ίδιος ομολογεί: “… ίσως αυτά να μην συνδυάζονται μεταξύ τους αλλά πιστεύω από όλα τα παραπάνω έχω πάρει “κάτι”, είτε αυτό είναι εμπειρία, είτε τρόπος σκέψης, είτε συναναστροφή με πολλούς και διαφορετικούς τύπους ανθρώπων, που με βοήθησαν και μου έδωσαν ιδέες για το γράψιμο των βιβλίων μου”.

Έχει τιμηθεί δύο φορές με το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας και δύο φορές με το Βραβείο του περιοδικού “Διαβάζω” (2008, 2010) για τα βιβλία του “Χνότα στο τζαμί” και “Στη διαπασών”. Επίσης έχει αποσπάσει άλλα έξι λογοτεχνικά βραβεία για διάφορα έργα του από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά και τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου.

Πέντε από τα βιβλία του (Το μήνυμα, Οι Εννέα Καίσαρες, Χνότα στο τζάμι, Στη διαπασών, Το μεγάλο ταξίδι της κινέζικης πάπιας) διδάσκονται στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, σε μετεκπαιδευόμενους δασκάλους.

Εργογραφία:
Το μήνυμα. Αθήνα, Καστανιώτη, 2001.
Οι εννέα καίσαρες. Αθήνα, Καστανιώτη, 2004.
Χνότα στο τζάμι. Αθήνα, Κέδρος, 2007.
Ποιoς απήγαγε τον Αϊ-Βασίλη; Αθήνα, Καστανιώτη, 2007.
Το μεγάλο ταξίδι της κινέζικης πάπιας. Αθήνα, Καστανιώτη, 2008
Στη Διαπασών. Αθήνα, Καστανιώτη, 2009.
Άλφα. Αθήνα, Καστανιώτη, 2009.
Μια Αστεία Επιδημία. Αθήνα, Καστανιώτη, 2010.
Ο Αϊ – Βασίλης στο ραντάρ – Και άλλες χριστουγεννιάτικες ιστορίες. Αθήνα, Καστανιώτη2011.
Ιπτάμενες Σελίδες. Αθήνα, Καστανιώτη, 2011.
Οι άρχοντες των σκουπιδιών. Αθήνα, Καστανιώτη,2012.
Ναι Βιρτζίνια, υπάρχει Άγιος Βασίλης. Αθήνα, Καστανιώτη, 2013.
Σχολική παράσταση. Αθήνα, Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2000-Καστανιώτη 2013
Η λευκή απεργία των ροζ φλαμίνγκο, Εκδόσεις Καστανιώτη (2014)     
Το ημερολόγιο ενός δειλού, Αθήνα, Καστανιώτη, Νοέμβριος 2014
Ήταν το ίνδαλμά μου, Νομική Βιβλιοθήκη (2015)     
Ποιος απήγαγε τον Αϊ-Βασίλη;, Εκδόσεις Καστανιώτη (2015)
Ο Καρλ, ο Φριτς και το αυγό της ευτυχίας, Εκδόσεις Καστανιώτη (2016)

Επισκεφθείτε την εξαιρετική ιστοσελίδα του Βασίλη Παπαθεοδώρου πατώντας εδώ.