More
    patakis_H_mustikh_zwh_tou_gioutzinious_kapa_banner_1068
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_H_mustikh_zwh_tou_gioutzinious_kapa_banner_1068
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_H_mustikh_zwh_tou_gioutzinious_kapa_banner_1068
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_H_mustikh_zwh_tou_gioutzinious_kapa_banner_405
    ΑρχικήΕκπαίδευσηΚατασκευέςΟι κλόουν βγαίνουν τις απόκριες: η ιστορία ενός ανόητου κι αδέξιου

    Οι κλόουν βγαίνουν τις απόκριες: η ιστορία ενός ανόητου κι αδέξιου

    Οι κλόουν αντλούν την προέλευσή τους από την αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή παράδοση και αναβιώνουν σε διάφορους τυπους με την Commedia dell' Arte. Τον 16ο αιώνα η λέξη κλόουν χρησιμοποιήθηκε στην Ευρώπη ως συνώνυμο του ανόητου και αδέξιου τύπου. Η ταύτιση της λέξης με τον αφελή γελωτοποιό ξεκίνησε μετά το 1600. Η ανάπτυξη της παντομίμας τον 18ο αιώνα και κυρίως η ανάδειξή του από τον Τζόζεφ Γκριμάλντι που τον ανέδειξε σε βασική μορφή της παντομίμας δίνοντας του τα περισσότερα από τα χαρακτηριστικά που ξέρουμε σήμερα. Σταδιακά τα χαρακτηριστικά του αφελούς, άξεστου και ανόητου χωριάτη εξαφανίζονται από το χαρακτήρα του κλόουν. Εισέρχεται στο θέατρο, τις παραστάσεις, το τσίρκο, ακόμα και σε logo μεγάλων επιχειήσεων (βλέπε Mc Donald's).

    Η ωδή στον κλόουν συνεχίζεται… στο νηπιαγωγείο. Έτσι, έχουμε κλόουν με την κλασική κατασκευή μπαλόνι και λωρίδες εφημερίδας βουτηγμένες σε ατλακόλ. Χρονοβόρα διαδικασία κάπως αλλά πολύ διασκεδαστική (φώτο 1).

    Στη συνέχεια, πιάστηκε λίγο και είπε να ξαποστάσει σε ένα πιάτο. Έχουμε, έτσι, τον κλόουν με πιάτα χρωματιστά, πολύχρωμες λωρίδες στο κεφάλι και για μύτη μπολάκια από γιαούρτι (φώτο 2).

    Ακολούθως, ο κλόουν μας πήρε άλλη μορφή. Το σώμα  του έγινε… φυσαρμόνικα. Διπλώνουμε ένα μισό χαρτόνι 0.50 Χ 0.70 κατά μήκος στην μέση. Με τέμπερες χρωματίζουμε πολύχρωμες πιτσιλιές, προσθέτουμε κεφάλι, καπέλο, χέρια και πόδια και είναι έτοιμος (φώτο 3).

    Μετά, ο κλόουν μας πήρε ακόμα μια μορφή, γιατί βαριέται όλο τα ίδια και τα ίδια. Με κεφάλι μάσκα από αυτές τις φτηνές που κυκλοφορούν στο εμπόριο, σώμα ρόμβο, πολύχρωμα χέρια και τεράστια πόδια (φώτο 4)

    Και συνέχισε να αλλάζει… Το σώμα του έγινε οβάλ, με πολύχρωμα χέρια και πόδια τεράστια. Το πρόσωπο του μπορεί να είναι και φωτοτυπία και τα παιδιά να το ζωγραφίσουν ή να αφήσουμε να αυτοσχεδιάσουν (φώτο 5).

    Και πιο μετά ξανάλλαξε τον άτιμο! Το σώμα του φτιάχτηκε από πολύχρωμες λωρίδες γκοφρέ, στερεώθηκαν σε μια λωρίδα από χαρτόνι όπου στις άκρες βγαίνουν τα χέρια του και στην μέση κολλήσαμε το κεφάλι του (φώτο 6).

    Στον τέλος, τον κάναμε… καλάθι. Για να διασκεδάσουμε φτιάξαμε λοιπόν στοχοκλόοουν με καλάθια που υπάρχουν στο εμπόριο (τα βρίσκουμε και στην λαική) τα μετατρέψαμε σε κεφάλια κλόουν και στοχεύσαμε ρίχνοντας μέσα μπάλες πλαστικές (φώτο 7-8).

    Αγαπημένε κλόουν… καλή αντάμωση του χρόνου!

    RELATED ARTICLES

    Most Popular