Οι νηπιαγωγοί του 2013

0
689

Οι νηπιαγωγοί του 2013…

Αγαπούν όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά ανεξαρτήτως φούστας, μπλούζας, δέρματος και προέλευσης.
Είναι οι απόλυτοι οδηγοί του χώρου του σχολείου. Ως οδηγοί και ηγέτες, φροντίζουν να έχουν γονείς, παιδιά και συναδέλφους πάντοτε στο πλευρό τους συντονίζοντας και εμψυχώνοντας κάθε δράση και γεγονός. Όταν όλη η σχολική μονάδα βρίσκεται στο ίδιο και όχι σε αντικρινό πεζοδρόμιο, τότε μόνο δημιουργούνται σημαντικά αποτελέσματα για τα παιδιά.
Ανοίγουν δρόμους στα παιδιά τους και τους παρουσιάζουν αυτούς ακριβώς τους δρόμους, όχι τους τρόπους που πρέπει να τους περπατήσουν.
Δίνουν ζωτικό χώρο στα παιδιά να ανασάνουν και να εμφανίσουν τα ταλέντα, τις κλίσεις, τις δυνατότητές τους.
Δεν αντιμετωπίζουν τα παιδιά σα μινιατούρες μα ούτε και σα μικρογραφίες των ενηλίκων. Τα παιδιά απλά είναι παιδιά.
Σέβονται το θεμελιώδες αξίωμα παιδί=παιχνίδι και προσπαθούν μέσα από αυτό (το παιχνίδι) να δώσουν στα παιδιά τους ο,τι περισσότερο μπορούν.
Παρέχουν στα παιδιά τρόπους και τεχνικές επίλυσης προβλημάτων και δεν επιλύουν οι ίδιοι τα προβλήματα που ανακύπτουν μεταξύ των νηπίων. Το πρόβλημα θα λυθεί όταν το λύσουν τα παιδιά. Αν το λύσει ο εκπαιδευτικός, το πρόβλημα απλώς θα μετατεθεί για λίγο αργότερα: σε 5 ώρες, σε 5 μέρες, σε 5 χρόνια…
Δημιουργούν ένα ολοκληρωμένο περιβάλλον γραφής και ανάγνωσης αλλά δεν απαιτούν από τα παιδιά τους να διαβάζουν και να γράφουν σα γυμνασιόπαιδα για να ικανοποιήσουν τη δική τους ματαιοδοξία ή εκείνη των γονιών. Το νηπιαγωγείο είναι το πανεπιστήμιο της συμπεριφοράς, όχι της αλφαβήτας.
Συμμετέχουν σε όλες τις δραστηριότητες των παιδιών και υπεισέρχονται πάντοτε στο δικό τους κόσμο εγκαταλείποντας δίχως επιφυλάξεις το “σοβαρό” κόσμο των ενηλίκων.
Χαίρονται με την εργασία τους ανεξαρτήτως αν αμείβονται με 500 ή 5000 ευρώ. Τα παιδιά θέλουν στη ζωή και τα σχολεία δασκάλους, όχι λογιστές.
Συντελούν με όλες τους τις ενέργειες σε ένα κλίμα συνεργασίας, αλληλεγγύης και ομαδικής προσπάθειας στη σχολική τους μονάδα. Αν τα παιδιά βλέπουν τους εκπαιδευτικούς φίλους και αλληλέγγυους μεταξύ τους, θα το νιώσουν πρώτα αυτά και κατόπιν όλοι οι υπόλοιποι.
Πλάθουν τους πολίτες των αυριανών κοινωνιών. Πολίτες με ευσυνειδησία, ευαισθησίες, ικανότητες, γνώση των καθηκόντων και υποχρεώσεων τους.
Οι νηπιαγωγοί του 2013 επιδιώκουν το ωραίο, το μεγάλο, το αληθινό, το αυθεντικό. Νοιάζονται κι αγαπούν αυτό που κάνουν γιατί πάνω απ’ όλους και όλα βάζουν τα παιδιά.
Οι νηπιαγωγοί του 2013 ξέρουν όλα αλλάζουν με την παιδεία. Γιατί είναι το πρώτο σκαλοπάτι της παιδείας. Είναι η αρχή της. Είναι το μεγάλο Α απ’ όπου όλα ξεκινούν.
Καλή χρονιά, νηπιαγωγοί του 2013!

ΥΓ: Νηπιαγωγός-Δάσκαλος. Το πιο σπουδαίο, το κορυφαίο επάγγελμα του κόσμου όλου. Το κρατάμε ψηλά.