Οι Ονειροφύλακες, της Αγγελικής Δαρλάση

0
1187

Τίτλος: Οι ονειροφύλακες
Συγγραφέας: Αγγελική Δαρλάση
Εικονογράφηση εξώφυλλου: Βασίλης Παπατσαρούχας

Συλλογή περιστέρια από 9 ετών +
Σύγχρονη λογοτεχνία για παιδιά και νέους
Εκδόσεις Πατάκη, 8η έκδοση, 2013

Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου
Διάβασε απόσπασμα
ISBN: 978-960-16-4855-2
Αγόρασέ το

oneirofylakes_coverΉταν μια χώρα πολύ μακρινή, πέρα από τα όρια του κόσμου που ξέρουμε, μια χώρα που δεν υπάρχει στο χάρτη, που δεν ταξίδεψε κανένας τολμηρός θαλασσοπόρος και ξεπερνά κατά πολύ τις φανταστικές περιγραφές του βαρόνου Μυνχάουζεν. Μια χώρα καλά κρυμμένη από αδιάκριτα βλέμματα, που ζούσαν οι πιο περίεργοι και ασυνήθιστοι άνθρωποι. Είχαν πολλές ομοιότητες με τους κοινούς ανθρώπους, σπούδαζαν, έκαναν φίλους, οικογένεια και ο,τι άλλο κάνει ένας συνηθισμένος άνθρωπος. Όμως οι άνθρωποι σ’ αυτή τη χώρα, είχαν στην πλάτη τους ένα ζευγάρι διάφανα φτερά που κάθε φορά έπαιρναν και διαφορετικό χρώμα, πότε το γαλάζιο τ’ ουρανού και πότε το μπλε της θάλασσας, πότε το πράσινο των δέντρων και πότε το χρυσαφί του ήλιου. Αποστολή τους ήταν να φυλάνε τα όνειρα των απλών ανθρώπων. Ήταν ονειροφύλακες! Κάθε ονειροφύλακας είχε υπό την προστασία του έναν άνθρωπο από τη γέννηση του, φορτωνόταν στην πλάτη του τα όνειρά του και φρόντιζε να διατηρούνται ζωντανά και να συνεχίσουν οι άνθρωποι να ονειρεύονται.

Στη χώρα των Ονειροφυλάκων γεννιέται ένα μικρό κοριτσάκι με μικρά και αδύναμα φτερά, η Έρση, ακριβώς τη στιγμή που σε κάποια άλλη χώρα γεννιόταν ο μικρός Αλή, ο προστατευόμενος της. Τα φτερά της ήταν τόσο μικρά κι αδύναμα. Πώς θ’ αντέξει το βάρος των ονείρων; Οι γονείς της όμως είχαν πίστη στο θεό και παρακαλούσαν μέρα νύχτα να γίνει ευτυχισμένη, γερή και δυνατή. Την αγαπούσαν τόσο πολύ και ήθελαν να καταφέρει να επιζήσει. Για κάποιο λόγο το μικρό αγόρι σταμάτησε να ονειρεύεται και έτσι η Έρση γεννήθηκε με τόσο μικρά φτερά. Άραγε θα μπορέσει να κάνει το αγόρι να ονειρεύεται ξανά και να φυλάξει τα όνειρα του;

Οι γονείς της Έρσης θέλοντας να την προστατέψουν πήραν μια μεγάλη απόφαση. Να κρατήσουν την Έρση απομονωμένη στο σπίτι για να μπορέσει να μεγαλώσει δίχως τη σκοτούρα των ονείρων. Αυτό σήμαινε όμως ότι δεν θα μπορούσε να ζήσει μια φυσιολογική ζωή όπως τ’ άλλα παιδιά της ηλικίας της, με γέλια, φωνές, χαρές και λύπες. Ήταν ένα πολύ μοναχικό παιδί ονειροφύλακας και αυτό στεναχωρούσε αφάνταστα τους γονείς της. Όμως ο κόσμος των Ονειροφυλάκων ήταν πολύ σκληρός και υπήρχε η προκατάληψη ότι οι Ονειροφύλακες με τα μικρά φτερά δεν έχουν θέση ανάμεσα τους και ήταν αναγκασμένοι να ζουν στο περιθώριο. Εκείνο που χρειαζόταν η μικρή Έρση ήταν να μπορέσει να ταξιδέψει με τα μάτι του νου και της καρδιάς και να κάνει όνειρα για το μέλλον. Οι γονείς της ήταν αποφασισμένοι να της προσφέρουν μια ζωή γεμάτη όνειρα κι ελπίδα, πληρώνοντας το αντίτιμο με την ίδια τους τη ζωή.

Χάρη στα όνειρα η Έρση θα καταφέρει να ξεπεράσει τη μοναξιά της και να κάνει τα πιο παράξενα ταξίδια, κλεισμένη σ’ ένα ψηλό πύργο, ντυμένο ολόκληρο με ονειροϋφάσματα και μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα των Ονειροφυλάκων. Και κάποτε αποφασίζει να βγει στον πραγματικό κόσμο, δηλαδή τον κόσμο των Ονειροφυλάκων, και να ταξιδέψει ως την άλλη άκρη της πόλης για να γνωρίσει τους ονειροφύλακες που είχαν εξοριστεί εκεί γιατί είχαν γεννηθεί όπως εκείνη, με αδύναμα φτερά. Έπρεπε ν’ ανακαλύψει εκείνον τον άντρα και τη γυναίκα με τα κομμένα φτερά που έβλεπε στα όνειρά της και να μάθει την αλήθεια. Η Έρση στο ταξίδι της αυτό θα γνωρίσει την αληθινή φιλία σε μια παρέα παιδιών και θ’ ανακαλύψει την δική της ιστορία.

Οι Ονειροφύλακες! Ένα σύγχρονο παραμύθι που δεν διαφέρει από τον πραγματικό κόσμο, με τους δυνατούς και ισχυρούς ανθρώπους και τους αδύναμους που ζουν στο περιθώριο. Η συγγραφέας μας μεταφέρει νοερά σ’ έναν κόσμο φανταστικό με στοιχεία από την πραγματικότητα και ισχυρούς συμβολισμούς. Οι Ονειροφύλακες αναλαμβάνουν το ρόλο του Φύλακα Άγγελου που προστατεύει κάθε παιδί που έρχεται στον κόσμο και το όνειρο συμβολίζει την πίστη και την ελπίδα για το μέλλον. Η ζωή συχνά κρύβει δυσκολίες, κινδύνους και δύσβατα μονοπάτια που καλείσαι να περάσεις και να αφήσεις πίσω σου το κακό σαν έναν εφιάλτη που είδες και εξαφανίστηκε όταν ξημέρωσε. Το βιβλίο κερδίζει μεμιάς μικρότερους και μεγααλύτερους αναγνώστες. Εκδόθηκε για πρώτη φορά το 2004 ενώ η παρούσα έκδοση είναι η όγδοη εκτύπωση.
Ας μην ξεχνάμε λοιπόν να ονειρευόμαστε και να μη στερήσουμε σε κανένα παιδί να ονειρεύεται γιατί τα πιο μεγάλα ταξίδια είναι εκείνα του νου και της φαντασίας.
“Οι Ονειροφύλακες”  έγιναν πρόσφατα διασκευή για θέατρο και θα παιχτεί το καλοκαίρι από την ομάδα του Δήμου Ταύρου-Μοσχάτου, μια ομάδα με πολλά χρόνια ιστορίας και θα δώσει παραστάσεις σ’ όλη την Αττική όπως μας εξομολογήθηκε η  συγγραφέας Αγγελική Δαρλάση.
Η ιστορία συνεχιζεται στο βιβλίο “Οι Ονειροφύλακες και ο φάρος των Ονείρων”.

 

Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

***

darlasiaggeliki_feat2Η Αγγελική Δαρλάση γεννήθηκε το 1973 σε ένα γκραν καλοκαίρι όπου έξω ο τζίτζικας έσκαγε και ο μέρμηγκας δούλευε ακάματος. Στη διασταύρωση αυτή λοιπόν του έξω καρδιά καλλιτέχνη της ζωής και του εργατικού, προνοητικού αχθοφόρου ήρθε στον κόσμο μαζί με την πένα της που πορϊόντος του χρόνου μεταλλάχθηκε σε πληκτρολόγιο. Ήταν το πρώτο παιδί της οικογένειάς της. Μετά έγινε η πρώτη μαθήτρια στην τάξη, μετά η πρώτη που διόρθωνε εκθέσεις των συμμαθητών της και ακολούθως η πρώτη που έγινε σταρ διορθώνοντας εκθέσεις που οι καθηγητές τις βλέπουν και βγάζουν εξανθήματα ολούθε. Τα σημάδια, οι πρώιμες βραβεύσεις, οι μάντεις της εποχής αλλά κυρίως ο νους της την έταξαν στην πεζογραφία. Διάβαζε πολύ είναι η αλήθεια από αυτή, αλλά οι καθηγητές της είχαν άλλη άποψη: “κόψε βρε παιδί μου να διαβάζεις εξωσχολικά βιβλία. Και προς θεού μη διαβάζεις ποίηση. Όχι ποίηση”. Τους έκανε το χατήρι για λίγους μήνες για να μπει στο πανεπιστήμιο. Αλλά ως εκεί ήταν. Ξανακύλησε με ισχυρότερες δόσεις, με ισχυρότερες θεάτρου και σκηνοθεσίας και άλλα τέτοια.

Ας σοβαρευτούμε λίγο. Σπούδασε θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας ενώ παράλληλα δούλεψε ως μπαργούμαν, ενδύτρια, βοηθός σκηνοθέτη, επιμελήτρια προγραμμάτων σε θέατρα και δειλά δειλά ξεκίνησε να σκηνοθετεί και να μεταφράζει θεατρικά έργα. Ακολούθως, μεταπτυχιακές σπουδές στις παραστατικές τέχνες στο Λονδίνο, στο The Central School of speech and drama και ακόμα πιο ακολούθως η νόστος του Οδυσσέα στο αίμα και επιστροφή στην πατρίδα. Εργάστηκε ως θεατρολόγος σε σχολεία (δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια) κι αργότερα σε ΙΕΚ και ΚΕΕ, ως βοηθός σκηνοθέτη σε θέατρο και κινηματογράφο, ενώ παράλληλα σκηνοθετούσε δικές της παραστάσεις. Κατά καιρούς εργάστηκε ως υπεύθυνη οργάνωσης καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, μουσικών-θεατρικών θεαμάτων και παράλληλα σε μετάφραση, προσαρμογή διαλόγων, σε επιμέλεια ή/και σύνθεση κειμένων (θέατρο, φεστιβάλ, τηλεόραση).

To 1999 συνίδρυσε την Oμάδα θεάματος “Η Άλλη πλευρά” και το 2006 με τον συνθέτη Χρήστο Αλεξόπουλο την ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία Puzzlemusik.

Στο θέατρο, το πρώτο της έργο “Η μυστική συνταγή της Φραντσέσκα Ντρίμερ” βραβεύτηκε στον 1ο διαγωνισμό συγγραφής για νέους θεατρικούς συγγραφείς (2001).

Το 2004 πήρε την επίσημη βούλα της συγγραφικής τέχνης όταν και εκδόθηκαν οι Ονειροφύλακες (εκδόσεις Πατάκη) που αγαπήθηκε και τιμήθηκε με το Κρατικό βραβείο με πρόεδρο της επιτροπής τότε τον Ευγένιο Τριβιζά. Το 2009 εκδόθηκε από τις εκδόσεις Πατάκη το “Τότε που κρύψαμε έναν άγγελο” (Βραβείο παιδικού βιβλίου για μεγάλα παιδιά και νέους 2010 – Κρατικό βραβείο για τη θεατρική εκδοχή του) ενώ ακολούθησαν το μαγικό “Δέντρο που είχε φτερά” από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, τα μυθιστορήματα “Με λένε Σύννεφο” και “Οι ονειροφύλακες και ο φάρος των ονείρων” από τις εκδόσεις Πατάκη ενώ πριν λίγους μήνες ήρθε το υπέροχο “Παλιόπαιδο” που κάτι μας λέει ότι θα το δούμε στα υποψήφια στα φετινά βραβεία.

Η Αγγελική Δαρλάση είναι μια από τις κορυφαίες συγγραφείς της τελευταίας 10ετίας. Και συνεχίζει θέλοντας να αφήσει το δικό της χνάρι στην ελληνική πεζογραφία. Ήταν το όνειρό της από μικρή άλλωστε. Τότε που ο τζίτζικας έσκαγε αλλά τραγουδούσε όπως κι ο σύζυγος της και ο μέρμηγκας δούλευε ακατάπαυστα. Εκείνος τα ψίχουλά του κι η Α. Δαρλάση τις λέξεις της.

Βιβλία
Ονειροφύλακες, Εκδόσεις Πατάκη (2004)
Τότε που κρύψαμε έναν άγγελο, Εκδόσεις Πατάκη (2009)
Το δέντρο που είχε φτερά, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2010)
Με λένε… Σύννεφο, Εκδόσεις Πατάκη (2012)
Οι ονειροφύλακες και ο φάρος των ονείρων, Εκδόσεις Πατάκη (2013)
Το παλιόπαιδο, Εκδόσεις Πατάκη (2014)
Όταν έφυγαν τ' αγάλματα, Μεταίχμιο (2015)     
Το δέντρο που είχε φτερά, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2015)     
Η ξύπνια βασιλοπούλα, Μεταίχμιο (2016)     

***

Ο ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

***

Ο Βασίλης Παπατσαρούχας γεννήθηκε στην Αθήνα την 1η Ιανουαρίου του 1975. Σπούδασε Ζωγραφική και Γραφικές Τέχνες στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, με δασκάλους τον Τριαντάφυλλο Πατρασκίδη και τη Λεώνη Βιδάλη. Έκανε την πρώτη ατομική του έκθεση στην Αθήνα το 2009, ενώ ακολούθησαν άλλες δύο το 2010 και 2012. Συμμετείχε επίσης σε ομαδικές εκθέσεις με έργα ζωγραφικής, κατασκευές, καθώς επίσης με ταινίες video-art. Από τις συμμετοχές του στις διεθνείς εκθέσεις εικονογράφησης ξεχωρίζουν αυτές της Μπολόνια, της Μπρατισλάβα, του Βελιγραδίου και της Τιανζίν. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί περίπου πενήντα βιβλία για παιδιά και μεγάλους με δουλειές του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Δύο από αυτά είναι συλλεκτικές εκδόσεις, ενώ τα τέσσερα είναι σε κείμενο του ιδίου. Το 2003 πήρε τιμητικό έπαινο από το ελληνικό παράρτημα της ΙΒΒΥ για την εικονογράφηση του βιβλίου του Κώστα Χαραλά, Το μυστήριο της Ανομβρίδας. Το 2004 πήρε το πρώτο βραβείο από το ελληνικό παράρτημα της ΙΒΒΥ για την εικονογράφηση του βιβλίου της Λίλας Πατρόκλου, Η Χρυσούλα. Το 2004 απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης για το βιβλίο Η Κοκκινοσκουφίτσα, σε διασκευή της Αργυρώς Κοκορέλη, ενώ το 2006 αναγράφηκε στον τιμητικό πίνακα της IBBY για το ίδιο βιβλίο. Το 2007 πήρε το πρώτο βραβείο από το ελληνικό παράρτημα της ΙΒΒΥ για την εικονογράφηση του βιβλίου του Χρήστου Μπουλώτη, Οι 12 Κοκκινοσκουφίτσες και ο κουρδιστός Λύκος. Το 2008 ήταν υποψήφιος για το βραβείο Άντερσεν. Το 2010 πήρε έπαινο από το Ελληνικά Βραβεία Γραφιστικής και Εικονογράφησης (ΕΒΓΕ) για την εικονογράφηση του βιβλίου του Χρήστου Μπουλώτη, Ιστορίες για περίεργα παιδιά. Τέλος το 2012 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού βιβλίου και με το Βραβείο ΕΒΓΕ καλύτερης εικονογράφησης, για το βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά, Ο ιπτάμενος δίσκος.

Βιβλία που έγραψε και εικονογράφησε
Η μαγική ομπρέλα του παλιάτσου, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (1999)        
Η Ωραία Κουμπωμένη, Ελληνικά Γράμματα (2001)        
Θα δεις θα σ' αρέσει, Ελληνικά Γράμματα (2002)           
Το αγόρι που ζωγράφιζε τον ουρανό (2013)

Βιβλία που εικονογράφησε
Τσαρούχας, Πασχάλης, Η αρπαγή της πριγκίπισσας Αιώρας, Ελληνικά Γράμματα (1998)             
Τσαρούχας, Πασχάλης, Η παράσταση αρχίζει τώρα, Εκδόσεις Πατάκη (1999)   
Μπουλώτης, Χρήστος, Και να μου πεις για τα παιχνίδια σου, Ελληνικά Γράμματα (2000)            
Paterson, Katherine, 1932-, Πάρσιβαλ, Εκδόσεις Πατάκη (2000)              
Μπουλώτης, Χρήστος, Ο Πινόκιο στην Αθήνα, Ελληνικά Γράμματα (2001)         
Μπουλώτης, Χρήστος, Ο Πινόκιο και το άγαλμα του Δισκοβόλου, Ελληνικά Γράμματα  (2002) 
Χαραλάς, Κώστας, Το μυστήριο της Ανομβρίδας, Κάστωρ  (2002)            
Η Κοκκινοσκουφίτσα, Ελληνικά Γράμματα (2003)          
Πατρόκλου, Λίλα, Η Χρυσούλα, Κάστωρ (2003)               
Μπουλώτης, Χρήστος, Ο Πινόκιο λαμπαδηδρόμος, Ελληνικά Γράμματα (2003)
Τσαρούχας, Πασχάλης, Πίτσα φράουλα, Ελληνικά Γράμματα (2003)    
Έξι μικρά μεγάλα παραμύθια, Ελληνικά Γράμματα (2004)         
Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου, Λότη, Ιστορίες που κανένας δεν ξέρει, Εκδόσεις Πατάκη (2004)            
Ο Κοντορεβιθούλης, Ελληνικά Γράμματα (2004)             
Ο Τζακ και η φασολιά, Ελληνικά Γράμματα (2004)         
Κοκορέλη, Αργυρώ, Παιχνίδι με το λύκο, Ελληνικά Γράμματα (2004)    
Μπουλώτης, Χρήστος, Το αγόρι που ζωγράφιζε καλικάντζαρους, Άγκυρα (2004)           
Cervantes Saavedra, Miguel de, 1547-1616, Δον Κιχότης, Εκδόσεις Πατάκη (2005)          
Μάστορη, Βούλα, Δωριλένια, Εκδόσεις Πατάκη (2005)               
Γιαννακοπούλου, Χαρά, Μπλιαχ, Ελληνικά Γράμματα (2005)   
Αγγελίδου, Μαρία, Το τετράδιο με τις συμπτώσεις, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2005)
Μπίζη, Αλεξάνδρα, Το φάντασμα του πρίγκιπα Γελαστρόνι, Κέδρος (2005)      
Πουλάκης, Πέτρος, Ο αυτός, Κάστωρ (2006)     
Baum, Lyman Frank, Ο μάγος του Οζ, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2006) 
Prokofiev, Sergei Sergeevich, Ο Πέτρος + ο λύκος, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2006)
Συλλογικό έργο, Μία αγάπη, επτά χρώματα και ένας λύκος, Μεταίχμιο (2007)
Μπουλώτης, Χρήστος, Ο γάτος Λεοπόλδος στη σχολή Καλών Τεχνών, Ελληνικά Γράμματα (2007)          
Μπουλώτης, Χρήστος, Ο Μητσόγατος στη λαϊκή αγορά, Ελληνικά Γράμματα (2007)    
Μπουλώτης, Χρήστος, Οι 12 Κοκκινοσκουφίτσες και ο κουρδιστός λύκος, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2007)       
Πελασγός, Στέλιος, Όχι στον μεταλλαγμένο κακό λύκο, Μίλητος (2007)              
Τριβιζάς, Ευγένιος, Πανικός στη χώρα της Γεωμετρίας, Ελληνικά Γράμματα (2007)
Τσαρούχας, Πασχάλης, Το παραμύθι είναι…, Διάπλαση (2007)
Σταύρου, Νικόλας, Δρακοψιθύρισμα, Ελληνικά Γράμματα (2008)         
Κοκορέλη, Αργυρώ, Μια μπουνιά και ένα φιλάκι, Ελληνικά Γράμματα (2008)  
Βαρελλά, Αγγελική, Στον κήπο με τα παραμύθια, Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (2008) 
Wilde, Oscar, 1854-1900, Το αστερόπαιδο, Μεταίχμιο (2008)    
Κοντολέων, Μάνος, Ελίτσα ή Παπαρούνα, Άγκυρα (2009)         
Μάγος, Κώστας, Ένας γάτος… μια φορά!, Εν πλω (2009)            
Μπουλώτης, Χρήστος, Ιστορίες για περίεργα παιδιά, Ελληνικά Γράμματα (2009)
Μπουλώτης, Χρήστος, Λάκης ο Φασολάκης, Σύγχρονοι Ορίζοντες (2009)           
Μπουλώτης, Χρήστος, Ο γάτος που έκλαιγε μαργαριτάρια, Ελληνικά Γράμματα (2009)              
Παναγιωτόπουλος, Νίκος, 1963- , συγγραφέας, Ο Ιπποπότης και η Νεραϊγελάδα, Ελληνικά Γράμματα (2009)  
Μπουλώτης, Χρήστος, Ο μαγικός φιόγκος της Μαρίας, Σύγχρονοι Ορίζοντες (2009)
Τσαρούχας, Πασχάλης, Ο Μπίλης Καντίλης τρέχει στο Paris – Dakar, 2 Δέλτα Τηλεοπτικές Παραγωγές και Εκδόσεις (2010) 
Μπουλώτης, Χρήστος, Τα πολύτιμα σκουπίδια του κυρίου Νο, Ελληνικά Γράμματα (2010)
Συλλογικό έργο, Μία αγάπη, επτά χρώματα και ένας λύκος, Μεταίχμιο (2011)
Τριβιζάς, Ευγένιος, Ο ιπτάμενος δίσκος, Μεταίχμιο (2011)         
Τσαρούχας, Πασχάλης, Ο Μπίλης Καντίλης γνωρίζει τα μέτρα ασφαλείας, Carousel  (2011)
Ελευθεριάδου, Νάσια, Στου συννέφου την αγκάλη με χαρά κάνω πετάλι, Πάργα (2011)            
Μπουλώτης, Χρήστος, Ένα κορίτσι φτερουγίζει στον Κεραμεικό, Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (2011) 
Carroll, Lewis, 1832-1898, Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων, Polaris  (2012)         
Τσαρούχας, Πασχάλης, Ο Μπίλης Καντίλης τρέχει στο MotoGP, Carousel (2012)             
Μιχαηλίδου – Καδή, Μαρίνα, Ο Νικόλας και η Έλλη, Πάργα (2012)        
Μπουλώτης, Χρήστος, Ο Συννεφόγατος, Polaris (2012)
Τριβιζάς, Ευγένιος, Πανικός στη χώρα της Γεωμετρίας, Μεταίχμιο (2012)           
Σερέφας, Σάκης, Δρόμο παίρνω, δρόμο αφήνω, Μεταίχμιο (2013)        
Μπουλώτης, Χρήστος, Ο Πινόκιο στην Αθήνα, Polaris (2013)     
Μπουλώτης, Χρήστος, Ο μικρός αρχιτέκτονας και η στρουθοκάμηλος Ρωξάνη, Μέλισσα (2014)             
Κάσσαρης, Δημήτρης, Το χειμωνόσπιτο, Καλέντης (2014)