Οι παλιές μηχανές του παππού, του Ρόμοντ Γουίλι

0
322

Μεγάλη κονταρομαχία αυτό το βιβλίο. Δεν είναι απλά μεταξύ του παππού και του εγγονού, του παλιού και του νέου, δεν είναι απλά το χάσμα γενεών. Είναι μια μάχη όλων των παλιών εποχών έναντι της νέας, της τρέχουσας, αυτής που έχει συγκεντρώσει όλη τη ζωή, όλες τις ανάγκες και όλες τις ώρες απασχόλησής, νέων και λιγότερο νέων, σε 1-2 οθόνες, υπολογιστής, τάμπλετ, κινητό.

Ο εγγονός γράφει μια εργασία για το μάθημα της ιστορίας. Η πρόταση του παππού να τον βοηθήσει βρίσκει έναν ψηλό, αλαζονικό τοίχο: “Όχι, παππού, σ’ ευχαριστώ. Δεν έχεις ιδέα από υπολογιστές”. Κάθε προσπάθεια του παππού, κάθε παλιά… συσκευή και μέθοδος, βρίσκει στον ίδιο τοίχο. “Δεν χρειάζομαι τη βοήθειά σου, παππού. Στον υπολογιστή μου μπορώ να βρω όλες τις απαντήσεις που χρειάζομαι”.

Όταν ο παππούς του φέρνει την παλιά του γραφομηχανή, ο μικρός εντυπωσιάζεται από την παλαιότητά της, αλλά αρχίζει ένα λογύδριο αποθέωσης του υπολογιστή του και των δυνατοτήτων του. Κάνει όσα κάνουν όλες οι συσκευές του παππού μαζί και ακόμα παραπάνω. Όμως τότε ακριβώς, θα συμβεί κάτι αναπάντεχο που θα αφήσει το στίγμα του στη σκέψη του μικρού για τον σύγχρονο πολιτισμό… Κόβεται το ρεύμα! Και οι παλιές μηχανές του παππού θα γίνουν κάτι παραπάνω από το μπάλωμα στον πολιτισμό του ηλεκτρισμού και του διακόπτη.

Έχοντας προλάβει να ζήσω όλη μου τη νεότητα χωρίς υπολογιστές και κινητά και έχοντας πλήρη εξοικείωση αλλά και την ανάγκη τους, παρατηρώ σήμερα τις από πίσω γενιές. Παίρνεις το κεφάλι τους από την οθόνη μόνο όταν κοπεί WiFi ή το ρεύμα. Μια κοινωνία που κρέμεται σε έναν διακόπτη και δεν έχει εφεδρικό πλάνο, είναι αιχμάλωτη.

Όχι, ο εγγονός δεν είχε άδικο. Ο υπολογιστής του κάνει σχεδόν τα πάντα. Και είναι επίτευγμα αυτό για την ανθρωπότητα. Αλλά αν δεν υπάρχει τίποτε άλλο που να σε προσκαλεί έξω από την οθόνη, ο εθισμός και η εξάρτησή σου θα είναι μόνο η αρχή.

Ισορροπία. Τεχνολογία αλλά όχι αποκλειστικός δούλος και όμηρός της. Αυτή η ισορροπία είναι δύσκολο να περαστεί στην νέα γενιά που διαπαιδαγωγείται σε μεγάλο βαθμό από τις οθόνες κατανάλωσης χρόνου.

Με ισχυρό μήνυμα και ανάδειξη της σημαντικής καμπής που ζούμε σήμερα, το βιβλίο του Romont Willy θα προβληματίσει και θα οδηγήσει σε συζητήσεις και διαπιστώσεις με τα παιδιά, θα δώσει μια αφορμή για την πολυπόθητη ισορροπία.

Η εικονογράφηση αρκετά φωτογραφική και συμβατική.

Εκδόσεις Άγκυρα.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
Τίτλος: Οι παλιές μηχανές του παππού
Τίτλος πρωτοτύπου: Maquinas do tempo
Συγγραφέας: Romont Willy
Συγγραφέας: Romont Willy
Μετάφραση: Αναστασία Δ. Μακρή
Εκδόσεις: Άγκυρα, Απρίλιος 2019
Διορθώσεις: Νέστορας Χούνος
Σελίδες: 48
Μέγεθος: 23 Χ 25
ISBN: 978-960-547-473-7