Οι περιπέτειες του Άκη στο εργαστήρι της Αλφαβήτας

0
669

Τίτλος: Οι περιπέτειες του Άκη στο εργαστήρι της Αλφαβήτας
Συγγραφέας: Γλυκερία Γκρέκου
Εικονογράφηση: Κωνσταντίνα Γαζέτη
Εκδόσεις: Παρρησία, 2014
Σελίδες: 60
Μέγεθος: 29 Χ22
ISBN: 978-960-696-154-0

Αγόρασέ το

peripeteies_aki_cover“Ξύπνα μικρό μου, ήρθε η ώρα να πας στο σχολείο. Σήμερα είναι η πρώτη σου μέρα. Έλα ξύπνα να ετοιμαστείς…”, λέει η μαμά στον Άκη, το μυρμηγκάκι. Ο Άκης είναι δύσπιστος. Δε μπορεί να καταλάβει σε τι χρειάζεται να μάθει να διαβάζει αφού αυτός στα σίγουρα θα γίνει μάγειρας!

Μα και μάγειρας να γίνεις
μυρμηγκάκι μου γλυκό
πώς θα μάθεις να διαβάζεις
συνταγές παρακαλώ;

Μόνο από φωτογραφίες
μυρμηγκάκι μου μικρό
μάγειρας σωστός να γίνεις
βγαλ’ το τώρα απ’ το μυαλό.

Βγήκε λοιπόν ο Άκης έξω από τη μυρμηγκοφωλιά και πήρε το δρόμο, έναν δρόμο. Έφτασε σε ένα πολύχρωμο κτίριο. Το εργαστήριο της αλφαβήτας, λέει. Κι εκεί ξεκινούν οι περιπέτειες και τα βάσανά του, οι γκρίνιες και τα ταξίδια του, η γνώση και η λύτρωσή του. Ο Άκης θα ταξιδέψει στα γράμματα, στα δωμάτιά και τα εργαστήριά τους, στους κόσμους και τις συνήθειές τους, τις φωνές και τα χούγια τους. Θα τα γνωρίσει απ’ την καλή κι απ’ την ανάποδη. Θα κινδυνεύσει, θα απειληθεί, θα διασκεδάσει, θα γνωρίσει. Και το κυριότερο θα αντιληφθεί ότι τίποτα δε γίνεσαι αν δε μάθεις να διαβάζεις. Κι όταν μάθεις να διαβάζεις; Που ξέρεις; Μπορεί να θέλεις να γίνεις κάτι άλλο.

Γιατί πρέπει κάποιος να διαβάζει και να γράφει; Αυτό το κλασικό, βασανιστικό σχεδόν, ερώτημα που απασχολεί πολλά παιδιά πριν τις πρώτες σχολικές τάξεις αποτελεί τη γενεσιουργό πηγή της ιστορίας της Γλυκερίας Γκρέκου.

Δεν αποτελεί παραμύθι για τις πρώτες μέρες στο νηπιαγωγείο λόγω της μεγάλης του έκτασης αλλά σε συνέχειες μπορεί να διαβαστεί μια χαρά, τις επόμενες εβδομάδες. Αντιθέτως για τα παιδιά του δημοτικού, αποτελεί ταιριαστή επιλογή καθώς μάλιστα τα γράμματα που “πρωταγωνιστούν” σε κάθε σελίδα τονίζονται και χρωματίζονται.

Οι περιπέτειες του Άκη  στο εργαστήρι της Αλφαβήτας δίνουν αρκετές ωραίες πάσες για ενασχόληση με πλήθος θεμάτων (διατροφή κτλ) οπότε μπορείτε να τις εκμεταλλευθείτε. Κάθε σελίδα μπορεί να σταθεί σχεδόν αυτοτελώς και να λειτουργήσει σαν ένα καθημερινό ανάγνωσμα τις μέρες που θα αρχίσετε να ξεσκονίζετε γράμματα και λέξεις.
Η εικονογράφηση δεν είναι το ατού του βιβλίου.

Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

***

Η Γλυκερία Γκρέκου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Λιβάδι Ολύμπου όπου και τελείωσε το λύκειο. Σπούδασε παιδαγωγικά και στη συνέχεια συμπλήρωσε τις σπουδές της στο ΑΠΘ, στον τομέα της ειδικής αγωγής. Eίναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη δημιουργική γραφή από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Εργάζεται ως εκπαιδευτικός σε σχολείο της Θεσσαλονίκης. Το βιβλίο της Η Μοναξιά των Συνόρων τιμήθηκε με το βραβείο "Αναγνώστης" 2014 στην κατηγορία του λογοτεχνικού βιβλίου για εφήβους.

***

Η ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

***

Κωνσταντίνα Γαζέτη