Οι Τ.Π.Ε.στο Νηπιαγωγείο: το λογισμικό Gcompris

0
1658

 Γράφει η νηπιαγωγός Βάσω Φραγγέτη

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έντονο ενδιαφέρον από τους εκπαιδευτικούς και ακαδημαϊκούς κύκλους για την ένταξη των Νέων Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση, ακόμη και στις τάξεις του Νηπιαγωγείου. Το γεγονός αυτό, ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης πληθώρας λογισμικών και παιδαγωγικών ηλεκτρονικών εργαλείων και της ραγδαίας εισβολής της τεχνολογίας σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας, φαίνεται καθαρά στον Νέο Οδηγό Σπουδών για το Νηπιαγωγείο. Πιο συγκεκριμένα, “ τα
παιδιά του νηπιαγωγείου(…)χρησιμοποιούν λογισμικό(εκπαιδευτικό και γενικής χρήσης) και υπηρεσίες του διαδικτύου, εντάσσοντας οργανικά τις ΤΠΕ στις καθημερινές δραστηριότητες του νηπιαγωγείου ως εποπτικά μέσα διδασκαλίας, ως εργαλεία διερεύνησης, πειραματισμού και επίλυσης προβλημάτων και ως εργαλεία διαχείρισης πληροφοριών, ψηφιακού γραμματισμού (..)” (Παιδαγωγικό Ινστιτούτο,Νέο Πρόγραμμα Σπουδών για το Νηπιαγωγείο,μέρος 2ο, σελ.114).

Και είναι αλήθεια πως, αν σκοπός του Νέου Σχολείου είναι η ολόπλευρη ανάπτυξη του παιδιού και η προετοιμασία του με δεξιότητες του αυριανού πολίτη, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την αξία της εξοικείωσης των νηπίων με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και της δυναμικής ένταξής του στην τάξη μας.

Ας γνωρίσουμε λοιπόν το Gcompris (“κατανόησα” στα γαλλικά)

Τί είναι;
Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό λογισμικό με ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων για παιδιά από 2 έως 8 ετών. Ευτυχώς “κυκλοφορεί “ ελεύθερο και δεν χρειάζεται μεγάλη χωρητικότητα στο σκληρό δίσκο του υπολογιστή μας.

Πλεονεκτήματα
1. Υπέροχα γραφικά και χρώματα κοσμούν την οθόνη και προκαλούν το ενδιαφέρον των
παιδιών.
2. Έχει μουσική επένδυση.
3. Μας “μιλάει “ελληνικά, αφού μπορούμε να επιλέξουμε τη γλώσσα στην εγκατάσταση.
4. Είναι σχετικά ελεύθερο και χρειάζονται μόνο 10-15 λεπτά για την εγκατάστασή του ανάλογα με την ταχύτητα του κάθε Η/Υ.

Μειονεκτήματα
1. Περιέχει 148 παιχνίδια από τα οποία τα 74 είναι δωρεάν. Ο κωδικός ενεργοποίησης για τα υπόλοιπα παιχνίδια στοιχίζει 9 ευρώ.
2. Στην αρχή – όπως άλλωστε συμβαίνει συχνά με τα παιδιά- πρέπει να αφιερώσουμε αρκετό προσωπικό χρόνο προκειμένου να γνωρίσουμε πρώτοι εμείς τα παιχνίδια ώστε να τα δείξουμε σε κάθε παιδί.
3. Πολλά από τα παιχνίδια της ελεύθερης έκδοσης μπορεί να φανούν δύσκολα στην αρχή.

Τί περιλαμβάνει
• Δραστηριότητες μαθηματικών
• Κατασκευή παζλ
• Δραστηριότητες γνωριμίας των παιδιών με τα περιφερειακά του η/υ
• Παιχνίδια ανάγνωσης
• Δραστηριότητες ανακάλυψης και φυσικών επιστημών
• Δραστηριότητες διασκέδασης(π.χ. ζωγραφική)
• Παιχνίδια στρατηγικής

Οδηγίες εγκατάστασης
Μπορείτε να κατεβάσετε την τρέχουσα έκδοση 14.07 Windows από την ηλεκτρονική διεύθυνση:
http://gcompris.net/index-el.html
Όταν κατεβάσετε την εφαρμογή αναζητείστε τη και πατήστε “εκτέλεση”.

Προτεινόμενη δραστηριότητα
Κατά τη διάρκεια συζήτησης ενός προγράμματος με θέμα το διάστημα, μπορεί να αναλυθεί το θέμα της βαρύτητας (ίσως με αφορμή την απορία ενός παιδιού “γιατί κυρία οι αστροναύτες πηδάνε  στο φεγγάρι;”). Παράλληλα με άλλες δραστηριότητες,μπορούμε να παίξουμε το παιχνίδι με τίτλο “βαρύτητα” Τα παιδιά πρέπει να αυξάνουν τη βαρύτητα των πλανητών, ώστε να έλκουν προς αυτούς το διαστημόπλοιό τους, αποφεύγοντας τον αστεροειδή. Έτσι, τα παιδιά καταλαβαίνουν οτι μερικοί πλανήτες έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα από άλλους.