Ολυμπιακές ιστορίες ο Ματίας Στάινερ ο διαβήτης ο έρωτας της Σούζαν και η μεγάλη νίκη

0
644

Ο Ματίας Στάινερ γεννήθηκε στις 25 Αυγούστου του 1982 στη Βιέννη. Άρχισε να ασχολείται από τα 13 του με την άρση βαρών. Στα 18 του διαγνώσθηκε με διαβήτη. Το πρόβλημα αυτό δεν τον απέτρεψε να συνεχίσει να προσπαθεί και να αγωνίζεται. Το 2004 ήταν 22 ετών. Η Σούζαν, μια γερμανίδα φαν του, τον είχε παρακολουθήσει πολλές φορές από την τηλεόραση στους αγώνες του. Ζήτησε από τους τηλεσχολιαστές του Eurosport το e-mail του Στάινερ. Εκείνοι τελικά… υπέκυψαν και της το έδωσαν. Λίγο καιρό μετά, ο Ματίας Στάινερ και η Σούζαν συναντήθηκαν στη Νότια Αυστρία. Ο έρωτάς τους ήταν κεραυνοβόλος. Παντρεύτηκαν λίγους μήνες αργότερα. Όπως πρέπει ή δεν πρέπει στους μεγάλους έρωτες.

Μετακόμισαν στη Γερμανία. Το 2005 ο Ματίας έκανε αίτημα για χορήγηση της γερμανικής υπηκοότητας. Πάλευε πολύ να σταθεί σε υψηλό επίπεδο στους αγώνες. Συχνά απογοητευόταν. Μα ήταν η Σούζαν εκεί, να τον στηρίζει, να του δίνει δύναμη να συνεχίσει, να τον κρατάει όρθιο. Ο διαβήτης δεν κάνει αστεία βλέπετε.

Στις 16 Ιουλίου 2007 η Σούζαν σκοτώνεται σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Το σοκ είναι μεγάλο. Ο Ματίας καταρρέει. Χάνει 7 κιλά (τραγικό για έναν αρσιβαρίστα της κατηγορίας των 105+ κιλών), πέφτει κατηγορία και χάνει κάθε διάθεση να προσπαθήσει έστω να αθληθεί.

Τον Ιανουάριο του 2008 παίρνει τελικά τη γερμανική υπηκοότητα. Συγγενείς και φίλοι πέφτουν πάνω του. "Πρέπει να παλέψει. Για σένα και για τη Σούζαν", του λένε. Ο Ματίας βρίσκει ξανά ένα κίνητρο. Είναι η Σούζαν.

Στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2008 στο Πεκίνο, η μεγάλη τιτανομαχία του πιο δυνατού άντρα στον κόσμο στην κατηγορία των 105+ κιλών βρίσκεται σε εξέλιξη. Μετά την κίνηση του αρασέ ο Ρώσος Εβγκένι Τσιγκίσεφ προηγείται κατά 7 κιλά του Στάινερ έχοντας σηκώσει 210 κιλά σε τρεις πετυχημένες προσπάθειες (έναντι 203 του Στάινερ που απέτυχε στα 207 κιλά της τρίτης προσπάθειας) ενώ δεύτερος είναι ο Λετονός Βίκτορς Σερμπάτις με 206 κιλά.

Στο ζετέ, ο Ρώσος Τσιγκίσεφ σηκώνει 240, 247 και 250 κιλά με τρεις πετυχημένες και πάλι προσπάθειες, ο Λετονός Σερμπάτις σηκώνει 242 κιλά στην πρώτη αλλά αποτυγχάνει στην δεύτερη και τρίτη του προσπάθεια να περάσει πρώτος μένοντας στα 448 στο σύνολο. Μένει ο Στάινερ. Η πρώτη του προσπάθεια στα 246 κιλά ήταν αποτυχημένη. Με αυτά τα κιλά είναι τρίτος. Βάζει 248 κιλά στη δεύτερη προσπάθειά του. Τα σηκώνει. Του μένει μία προσπάθεια. Έχει 451 κιλά στο σύνολο αλλά για να κερδίσει το χρυσό μετάλλιο πρέπει να σηκώσει στο ζετέ 258 κιλά αφού ο Ρώσος αντίπαλός του έχει σηκώσει συνολικά 460 κιλά (210+250). Δηλαδή 10 κιλά πάνω από τα 248 που σήκωσε.

Η μπάρα μπαίνει στα 258 κιλά. Ο Στάινερ που είχε αποτύχει στα 246, τα σηκώνει. Πετά τη μπάρα κάτω και ξεσπά σε πανηγυρισμούς και κλάματα συγκίνησης. Σκύβει και φιλάει τις μπάρες. Κατεβάζει τις τιράντες του και δείχνει το σήμα της Γερμανίας. Στην απονομή λίγο μετά, κρατά τη φωτογραφία της Σούζαν, τη φιλάει και τη δείχνει στο πλήθος. Είναι μια μέρα που δικαιώνει εκείνον μα κι εκείνη που τον τροφοδοτούσε με δύναμη. Για τη Σούζαν.

Ο Ματίας Στάινερ θα ξαναπαντρευτεί τον Ιανουάριο του 2010 την τηλεπαρουσιάστρια Ίνγκε Πόσμικ. Στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου το 2012, θα προσπαθήσει να σηκώσει στο αρασέ τα 196 κιλά. Η μπάρα θα πέσει στον αυχένα του. Θα τραυματιστεί. Τόσο ώστε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση, κάτι που ανακοίνωσε το Μάρτιο του 2013.

Η ιστορία της ισχυρής θέλησης του Ματίας και της δικαιώσής του ένα χρόνο μετά το θάνατο της αγαπημένης του Σούζαν εμπνέει ακόμα και σήμερα. 

Δείτε το βίντεο