Ονειρεύομαι με μάτια ανοιχτά, της Φραντζέσκας Αλεξοπούλου Πετράκη

0
891

Τίτλος: Ονειρεύομαι με μάτια ανοιχτά
Συγγραφέας: Φραντζέσκα Αλεξοπούλου-Πετράκη
Εικονογράφηση: Ελίζα Βαβούρη
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος,  2015
Σελίδες: 32
Μέγεθος: 21 Χ 29
ISBN 978-960-569-485-2

Αγόρασέ το

Ζήτω η φαντασία! Αυτό είναι το μότο του Ανδρέα, του μικρού ήρωα της αγαπημένης Φραντζέσκας Αλεξοπούλου-Πετράκη, o οποίος στα δύσκολα καταφέρνει και δημιουργεί στο μυαλό του απίθανες ιστορίες και να περνά καλά! Θα σας δώσω μερικά παραδείγματα για να καταλάβετε: Στην καθημερινότητά μας υπάρχουν άπειρες δύσκολες έως και δυσάρεστες στιγμές. Η υπερβολική κίνηση στο δρόμο, η ατελείωτη αναμονή στο γραφείο του μπαμπά, το στριμωξίδι στο σούπερ μάρκετ. Ο Ανδρέας όλες αυτές τις στιγμές τις αντιμετωπίζει ως μια αφορμή για παιχνίδια του μυαλού κι ονειροπωλήσεις με μάτια ανοιχτά. Το αυτοκίνητο μετατρέπεται σε διαστημόπλποιο έτοιμο για διαπλανητικά ταξίδια με οδηγό τη Μommy-1, το καροτσάκι του σούπερ μάρκετ σε ινδιάνικό κανό και η κόκκινη καρέκλα επισκέπτη στο γραφείο του μπαμπά σε χειριστήριο του πύργου ελέγχου αεροπλάνων. Το Κυριακάτικο τραπέζι, εξάλλου, εύκολα μετατρέπεται σε πειρατική εξόμηση! Με τον αρχιπειρατή-μπαμπά υπάρχε μια δυσκολία, καθώς αρνείται πεισματικά να μαστιγώσει τους σκλάβους κωπηλάτες. Η μαμά αντιθέτως συνήθως "μπαίνει" εύκολα στο παιχνίδι! (Από κάπου την κληρονόμησε τη φαντασία το παιδί…) Μόνο όταν παίζει "μονοπάτια" ο Ανδρέας η μαμά γκρινιάζει και του λέει να βγει από εκεί. Τότε ο Ανδρέας αναρωτιέται αν εννοεί να βγει από τη φαντασία ή από εκείνα τα ανάγλυφα πλακάκια του δρόμου. Γιατί να βγει από τα διασκεδαστικά μονοπάτια, αναρωτιέται ο Ανδρέας, αφού υπάρχει ένα κοριτσάκι με τη μαμά του, ακριβώς μπροστά τους, το οποίο βαδίζει πάνω στο μονοπάτι. Αχ και να μπορούσε να γνωρίσει αυτή την όμορφη "πριγκίπισσα" με τα μακριά μαλλιά, σκέφτεται και βάζει μπρος το σχέδιο του. Θα την γνωρίσει οπωσδήποτε και θα την κάνει συμπαίκτρια στα φανταστικά παιχνίδια του πάνω στα μονοπάτια! Τι θα γίνει όμως, όταν ανακαλύψει ότι η "πριγκίπισσα" του είναι λίγο διαφορετική; Τη συνέχεια θα την απολαύσετε στο βιβλίο. 

Όσοι γνωρίζουν τη Φρατζέσκα, διαβάζοντας τα βιβλία της ανακαλύπτουν εκέινο το αισιόδοξο κομμάτι του εαυτού της που αναζητά και βλέπει τη θετική πλευρά των πραγμάτων. Και σε αυτό το βιβλίο λοιπόν μας προκαλεί να δούμε την ζωή με αισιοδοξία και φαντασία. Δεν είναι πάντα εύκολο καθώς η κάθε μέρα μας επιφυλάσσει αρκετές εκπλήξεις όχι πάντα ευχάριστες. Αλλά αξίζει να προσπαθούμε. Οι ματαιώσεις και οι δυσκολίες είναι μέσα στη ζωή, όπως άλλωστε και η αναπηρία. Γιατί το βιβλίο καταλήγει να καταπιάνεται με το θέμα της τυφλότητας. Η συγγραφέας σμίγει δυο παιδιά. Ένα αγόρι κι ένα κορίτσι. Έναν παιδί που βλέπει κι ένα παιδί με αναπηρία όρασης. Αυτή η συνάντηση γίνεται απολύτως φυσικά κι αβίαστα. Αν θυμηθούμε και το Φίλοι; Φως φανάρι! το παλιότερο βιβλίο της Φραντζέσκας Αλεξοπούλου θα δούμε μια ανάλλογη αντιμετώπιση του θέματος της αναπηρίας. Ευαισθητοποιημένη η ίδια, υφαίνει ιστορίες απαλλαγμένες από στερεότυπα και μίζερες προσεγγίσης. Το ανάπηρο παιδί δεν ηρωοποιείται. Διατηρεί την ταυτότητά του, εκείνη του παιδιού, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Η ηρωίδα είναι όμορφη, έχει μακριά μαλλιά και προβλήματα όρασης, γι' αυτό το λόγο περπατά στα ανάγλυφα μονοπάτια. Κι ο Ανδρέας πως θα αντιμετωπίσει την αναπηρία του κοριτσιού; Η αντιμετώπιση είναι ανάλλογη του χαρακτήρα του. Θα ξαφνιαστεί αλλά δε θα λυπηθεί, δε θα νιώσει οίκτο, δε θα πενθήσει, δε θα φοβηθεί. Θα πιάσει από το χέρι την "πριγκίπισσά" του και μαζί της θα αναζητήσει καινούρια φανταστικά μονοπάτια. Η αμεσότητα στη γραφή, το χιούμορ και οι έξυπνες μεταφορές από την πραγματικότητα στη φαντασία και αντίστροφα, σε συνδυασμό με την πολύχρωμη, αισιόδοξη εικονογράφηση της Ελίζας Βαβούρη συνθέτουν μια ιστορία που αξίζει να διαβάσετε.

Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

***

H Φραντζέσκα Αλεξοπούλου – Πετράκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963. Αποφοίτησε από το Τμήμα Σκηνογραφίας – Ενδυματολογίας, της Ανωτέρας Σχολής Κινηματογράφου Σταυράκου, όπου και τιμήθηκε με το Α΄Βραβείο ενδυματολογίας για τη μικρού μήκους ταινία Amo-Amas-Amat. Επίσης έχει αποφοιτήσει από το Τμήμα Παιδαγωγών – Νηπιαγωγών του ΙΕΚ Σωτηροπούλου.
Εργάστηκε ως σκηνογράφος – ενδυματολόγος και βοηθός σκηνοθέτη για αρκετά χρόνια στην τηλεόραση, τον κινηματογράφο και το θέατρο. Ειδικότερα, οργάνωσε τα σκηνικά – κοστούμια για παιδικές παραστάσεις, ανέλαβε τα σκηνικά για εορταστικές εκπομπές του τηλεοπτικού καναλιού Mega και έκανε οργάνωση παραγωγής της ροκ όπερας του Μίμη Πλέσσα "Ορφέας και Ευριδίκη" που ανέβηκε στο θέατρο Λυκαβητού. Τα τελευταία δεκαέξι χρόνια εργάζεται στο χώρο του παιδικού βιβλίου ως υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων και μάρκετινγκ.

Το βιβλίο "Φίλοι; Φως – Φανάρι!" αποτελεί την πρώτη της συγγραφική προσπάθεια και τιμήθηκε με το βραβείο Πηνελόπη Μαξίμου (προσχολική – πρωτοσχολικής ηλικίας) από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (Απρίλιος 2006) και το Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης (εικονογράφος Μαρία Τζαμπούρα).

Τα βιβλία της
Φίλοι;… φως φανάρι, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2005)   
Θέλω να γίνω ήρωας, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2007)   
Δωροβροχή, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2008)   
Ο πλανήτης εκπέμπει S.O.S., Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2009)   
Όνειρα και ελπίδες, Πανελλήνιος Σύλλογος Φροντίδα (2011)    
Θέλω πάντα να γελάς, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2014)  
Ονειρεύομαι με μάτια ανοιχτά, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2015)     

***

Η ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

***

Η Ελίζα Βαβούρη γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τα Τμήματα Οπτικής Επικοινωνίας & Διαφήμισης και Ζωγραφικής της Σχολής Βακαλό. Συμμετείχε στις εκθέσεις «Bratislava world illustrations 2000 in Japan-selected 65 illustrators from BIB ’99» και «The Biennale of European Illustrators Japan 2001 (BEIJ ’01) in commemoration of Jozef Wilkon». Ασχολείται με την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων και συνεργάζεται με διάφορα περιοδικά.