Όταν το σύμπαν συνωμοτεί της Λίνας Σωτηροπούλου

0
784

Τίτλος: Όταν το σύμπαν συνωμοτεί
Σειρά: Ιστορίες που ζεις δυνατά
Συγγραφέας: Λίνα Σωτηροπούλου

Εικονογράφηση: Ρένια Μεταλληνού
ISBN: 978-618-03-0468-8 
Σελίδες: 136 
Μεταίχμιο 2016

Αγόρασέ το 

Είναι γνωστό πως όταν θέλεις κάτι πολύ, όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να τα καταφέρεις. Η Δάφνη όμως νιώθει ότι το σύμπαν συνωμοτεί εναντίον της. Η Δάφνη, η δεκάχρονη ηρωίδα της Λίνας Σωτηροπούλου, είναι έξυπνη, έχει χιούμορ και φαντασία. Το πρόβλημα είναι ότι δεν της αρέσει να εκτίθεται. Αντιθέτως η μαμά της επιδιώκει με όλους τους δυνατούς τρόπους να δει την κόρη της να διακρίνεται σε μια δραστηριότητα.

Η Δάφνη δοκιμάζεται στο κολύμπι, στο μπαλέτο, στις πολεμικές τέχνες, στο στίβο, στο χορό ακόμα και στο χάντμπολ. Κι όταν αυτές οι προσπάθειες ανεύρεσης του μοναδικού ταλέντου της αποδείχτηκαν άκαρπες, ακολούθησαν η μουσική, η ζωγραφική και το σκάκι. Όλες οι επιλογές όμως αποδείχτηκαν αποτυχημένες. Μόνο η ξιφασκία φαινόταν να αρέσει πραγματικά στη Δάφνη. Ίσως λόγω της αίσθησης ελευθερίας που της χάριζε αλλά και της μάσκας που της προσέφερε ανωνυμία.

Η μοναδική διαφυγή της Δάφνης από το κυνήγι της πρωτιάς ήταν οι βόλτες με το ποδήλατο στην παραλία. Σε μια από τις βόλτες της θα γνωρίσει  τον Γιούπι, έναν πανέξυπνο, χαριτωμένο σκύλο. Ο Γιούπι θα γίνει η αφορμή ώστε η Δάφνη να αντιμετωπίσει τους φόβους της, να βρει την αυτοπεποίθησή της και καταφέρει να διακριθεί σε κάτι που πραγματικά αγαπά χωρίς να χρειάζεται να αποδείξει τίποτα και σε κανέναν. Γιατί «Η δύναμη είναι μέσα σου».

Δυνατή και ταυτοχρόνως τρυφερή κι ευαίσθητη η γραφή της Λίνας Σωτηροπούλου. Μέσω της πρωτοπρόσωπης αφήγησης ξεδιπλώνει τις σκέψεις της Δάφνης αλλά και του τετράποδου φίλου της και καταφέρνει να συγκινήσει τον αναγνώστη. Η συγγραφέας πραγματεύεται το «κυνήγι» της πρωτιάς στις εξωσχολικές δραστηριότητες από την οπτική του παιδιού σε μια εξαιρετικά πετυχημένη κατά της γνώμη μας προσέγγιση.

Η Ρένια Μεταλληνού ζωντανεύει την ιστορία μέσα από τις όμορφες εικόνες της. Το ταλέντο της στη δημιουργία χαρακτήρων ξεδιπλώνεται και σε αυτό το βιβλίο.

Οι “Ιστορίες που ζεις δυνατά” είναι η νέα σειρά σύγχρονης, νεανικής λογοτεχνίας των Εκδόσεων Μεταίχμιο. Αξιόλογοι συγγραφείς ασχολούνται με θέματα που ενδιαφέρουν τους νέους προσπαθώντας να πιάσουν τον παλμό της εποχής και τους προβληματισμούς των νέων παιδιών. Αξίες και σεβασμός στη διαφορετικότητα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της  σειράς που αναμένεται να αγαπηθεί.