Οχ, χταπόδι, λάθος πόδι, των Αντώνη Παπαθεοδούλου και Πέτρου Μπουλούμπαση

0
973

Τίτλος: Οχ, χταπόδι, λάθος πόδι
Συγγραφέας: Αντώνης Παπαθεοδούλου
Εικονογράφος: Πέτρος Μπουλούμπασης
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, Μάρτιος 2016
Σελίδες: 32
Μέγεθος: 21 Χ 29
ISBN: 978-960-569-539-2

Αγόρασέ το

Ένα χταπόδι. Ο Γιάννος. Όπως όλα τα χταπόδια έχει οχτώ πόδια. Μικρά τα πόδια του έπαιζαν. Μεγαλώνοντας, έγιναν όλα τρανοί επαγγελματίες. Το πρώτο είναι γιατρός, το δεύτερο μάγειρας, το τρίτο πυροσβέστης, το τέταρτο οικοδόμος, το πέμπτο ζαχαροπλάστης, το έκτο φωτογράφος, το έβδομο κηπουρός και το τελευταίο κουρέας.

Έλα όμως που κάποιες φορές ο Γιάννος στραβοξυπνάει και το ένα πόδι στη δουλειά του άλλου πάει. Κι απίθανα μπερδέματα συμβαίνουν. Πάνε οι φίλοι του στο γιατρό κι εκείνος του λέει να βάλουν κόκκινο πιπέρι και μουστάρδα. Τότε όλοι καταλαβαίνουν πως δεν είναι το πόδι-γιατρός αλλά ο μάγειρας. Γελούν και λένε "Οχ, χταπόδι, λάθος πόδι". Κι άλλες φορές πάνε στον ζαχαροπλάστη ζητώντας του παγωτό και εκείνος τους μαλώνει λέγοντάς τους "παγωτό μ' αυτό το κρύο;". Δεν είναι ο ζαχαροπλάστης ασφαλώς, είναι το πόδι που έγινε γιατρός.

Τέτοια μπερδέματα γίνονται πολλά με τα πόδια του Γιάννου. Πάντα όμως, όταν το χταπόδι έχει στείλει λάθος πόδι στη δουλειά του άλλου, οι φίλοι του το καταλαβαίνουν. Κι ο Γιάννος παίρνει τα πόδια του, τα μαλώνει λιγάκι και στη δουλειά τα ξαναστρώνει.

Χιούμορ; Πολύ. Φαντασία; Ακόμα περισσότερη. Μια σύντομη ιστορία, χτισμένη σε στίχους με ομοιοκαταληξίες που σε κάνει να περνάς καλά διαβάζοντας ή ακούγοντάς την. Τη δοκίμασα ήδη στα παιδιά μου και εκείνα τα 10-12 λεπτά της ανάγνωσης γοητεύτηκαν κάθε φορά που το χταπόδι είχε στείλει… λάθος πόδι.

Το πιο γοητευτικό όμως, θαρρώ πως το σκέφτηκα εγώ (σας έφαγα 6χρονα μου). Είδα αυτό που ήθελε να πει ο συγγραφέας; Μπορεί όχι. Αυτό που ήθελα να δω εγώ; Όχι. Είδα αυτό που γεννήθηκε στη σκέψη μου. Και ένας συγγραφέας πιστεύω πως αυτό θέλει να πετυχαίνει πάνω απ' όλα. Όχι μόνο να περνάς καλά με ένα βιβλίο, αλλά να σκέφτεσαι αυτό που καταφέρνεις εσύ από την ιστορία του. Κι αυτό, το πολύ γοητευτικό που εντόπισα εγώ, είναι η "κακή μέρα". Ο Γιάννος δεν κάνει κάθε μέρα λάθος στα πόδια του. Αλλά, να, έρχονται κάποτε κάτι μέρες που δεν είναι σαν τις άλλες. Στραβοξυπνάς. Δεν έχει κέφι. Μπερδεύεσαι. Τα κάνεις λίγο σαλάτα όλα, ακόμα και τα ευκολότερά σου. Κανένας δεν έστησε το Γιάννο στον τοίχο. Τον αγαπούν όλοι, ακόμα και μετά τα μπερδέματα. Τι πειράζει ένα λάθος κάθε τόσο, στην κακή σου μέρα; Αφού όλοι ξέρουν ότι δεν είναι αυτός ο κανόνας στη ζωή του Γιάννου.

Αυτή η κατανόηση, η ενσυναίσθηση στην κακή μέρα του άλλου, είναι από τις εξοχότερες διαδικασίες σε ένα σχολείο, σπίτι, ομάδα. Τι παράδειγμα δίνεις δάσκαλε, γονιέ; Ότι κάθε μέρα είσαι άψογος; Ότι όλες οι μέρες σου είναι ίδιες, αλάνθαστες; Ο, όχι, δάσκαλε και μάνα μου, λάθος πόδι και λάθος πλευρό. Αφήστε που αυτή η κακή μέρα ενός παιδιού μπορεί να δέχεται το "Οχ, χταπόδι, λάθος πόδι" ως σύνθημα. Κάθε φορά που ένα παιδί βρίσκεται στην κακή του μέρα, ας είναι το χταπόδι μας που για κάποιο λόγο μπέρδεψε λίγο τα πόδια του. Κι ίσως έβαλε λάθος τα παπούτσια του, χρησιμοποίησε παράξενα τα χέρια του ή εκσφενδόνισε λίγο πιο δυνατά ένα παιχνίδι του.

Η σκληρή καταδίκη μιας συμπεριφοράς, που μάλιστα είναι σπάνια ή μεμονωμένη, δίχως χιούμορ, δίχως χαμόγελο, θα πετύχει τη συχνότερη επανεμφάνισή της. Αυτό είναι αυτό που σκέφτηκα εγώ. Εξάχρονά μου, δε ξέρω αν σας έφαγα τελικά. Γιατί εσείς, μπορεί να μη σκεφτήκατε τόσο μεγαλειωδώς, αλλά είδα στο βλέμμα σας ότι περάσατε όμορφα με τα λάθος πόδια του Γιάννου, του Αντώνη Παπαθεοδούλου.

Ο Πέτρος Μπουλούμπασης στήνει το δικό του σύμπαν, στις παρούσες και απούσες λεπτομέρειες, στις νύξεις και τις σαφήνειες των σχεδίων και των μορφών του, τις γραμμές και μεγέθη κάποιου παιδιού που ζωγραφίζει. Σε κάθε του δουλειά μου αφήνει ένα παρόμοιο συναίσθημα. Ότι δεν προσπαθεί να με πείσει για το πόσο καλά ζωγραφίζει, ότι δεν προσπαθεί να εικονογραφήσει απλά μια (καλή) ιστορία που του δόθηκε. Αλλά ιστοριοποιεί (συγχωρέστε μου το αδόκιμο) μέσα από εικόνες μια ιστορία που άλλοτε κάθεται πάνω σ' εκείνη του κειμένου κι άλλοτε χαράζει το δικό της υπαινικτικό μονοπάτι.

Εκδόσεις Παπαδόπουλος. Καινούριο διαμαντάκι. Προτείνεται.

ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΔΥΟ ΑΝΤΙΤΥΠΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Το ELNIPLEX και οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ σας δίνουν την ευκαιρία να κερδίσετε ΔΥΟ αντίτυπα του νέου βιβλίου του Αντώνη Παπαθεοδούλου.

1. Πατήστε Like στην ανάρτηση στη σελίδα του ELNIPLEX στο facebook

2. Κάντε κοινοποίηση ΔΗΜΟΣΙΑ από τη σελίδα του ELNIPLEX στο facebook.

3. Αν δεν έχετε ξαναστείλει τα στοιχεία σας στο ELNIPLEX, στείλτε τα με ένα απλό μήνυμα στο INBOX.

Οι νικητές θα ανακοινωθούν την Κυριακή 22 Μαϊου το βράδυ. Μέχρι τότε ο διαγωνισμός θα είναι ενεργός. Τα αντίτυπα θα σταλούν από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος αν οι νικητές είναι από την επαρχία, ενώ οι της Αήνας θα τα παραλάβουν από τις εκδόσεις.

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

***

Ο Αντώνης Παπαθεοδούλου γεννήθηκε το 1977 στον Πειραιά. Σπούδασε 3D Animation στη σχολή Parsers στην Αθήνα και μυήθηκε στα μυστικά του κινουμένου σχεδίου με παραδοσιακές τεχνικές στη σχολή 9zeros στη Βαρκελώνη. Εγκατέλειψε στο πτυχίο τις σπουδές του στη Γεωλογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για να σπουδάσει Ισπανική Φιλολογία στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Δουλεύει στη διαφήμιση.
Από το 1999 γράφει και μεταφράζει ιστορίες, τραγούδια και σενάρια για παιδιά. Είναι μέλος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (IBBY) και της SCBWI (Society of Childrens’ Books Writers & Illustrators). Το τραγούδι του «Πολυβία, μια παντόφλα που απεχθάνεται τη βία» βραβεύτηκε στο διαγωνισμό παιδικού τραγουδιού Άρση Φωνών της Ορχήστρας των Χρωμάτων το 2004. Το βιβλίο του “Οι καλοί κι οι κακοί πειρατές” τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου 2012, με το Βραβείο “Ερμιόνης Βακάλη-Πετρίδη” του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (ΙΒΒΥ) και έπαινο ΕΒΓΕ για την εικονογράφηση της Ίριδας Σαμαρτζή. Το βιβλίο του ”Η Πόλη που έδιωξε τον πόλεμο” τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου 2011, Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου του Περιοδικού Διαβάζω και Βραβείο ΕΒΓΕ για την εικονογράφηση της Μυρτώς Δεληβοριά. Βιβλία του έχουν συμπεριληφθεί στις λίστες των White Ravens της Διεθνούς Παιδικής Βιβλιοθήκης του Μονάχου. Περισσότερες πληροφορίες για τον ίδιο και τα βιβλία του μπορείτε να αναζητήσετε στην προσωπική του ιστοσελίδα
 papatheodoulou.gr

Τα βιβλία του:
Η κοκκινοσκουπίτσα, Μίνωας 2000
Ποιος φτιάχνει τα ανέκδοτα, Πατάκης 2005
Ο Μάγος του Όζοντος, Μίνωας 2006
Το κοκαλάκι της νυχτερίδας, Παπαδόπουλος 2006
Το Παρανομύθι, (με την Τ. Ινφάντε), Παπαδόπουλος 2006
Σι Σου Ντο, Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς 2006
Λάκης ο ταρίφας, Παπαδόπουλος 2007
Γέλιο του κουτιού, Παπαδόπουλος 2007

Πλανόδιο Πάρκο, Πατάκη 2007
Ποιά είναι η Μαίρη Κρίστμας;, Μίνωας 2007
Ζήσε μαϊμού να φας τριφύλλι, Παπαδόπουλος 2008
12 δώρα για τα Χριστούγεννα, (συλλογικό) Παπαδόπουλος 2008

Η πόλη που έδιωξε τον πόλεμο, Πατάκης 2010
Χριστουγεννιάτικο Αλφαβητάρι, Παπαδόπουλος 2010

Του σκοινιού τα μανταλάκια, Πατάκης 2011
Οι καλοί και οι κακοί πειρατές, Παπαδόπουλος 2011
Ο Ραφτάκος των λέξεων, Μεταίχμιο 2012
Οι καλοί και οι κακοί ιππότες, Παπαδόπουλος, 2012

Έχω για συμμαθητή έναν πειρατή, Παπαδόπουλος 2013
Όχι… Κυρία, Παπαδόπουλος 2013

Το σκοτάδι φοβάται τον Νικόλα, Μίνωας 2013
Οι καλές κι οι κακές μάγισσες, Παπαδόπουλος 2013
Ο γιατρός φοβάται τον Νικόλα, Μίνωας (2014)     
Όταν μεγαλώσω μπορώ να γίνω…, Ίκαρος (2014)     
Το κοκαλάκι της νυχτερίδας, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2014)     
Το σχολείο φοβάται το Νικόλα, Μίνωας (2015)     
20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2015)     

Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια;, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2015)    
Οχ χταπόδι, λάθος πόδι, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2016)
Ροβήρος, ο κατακτητής, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2016)
Ο μύθος της Αράχνης, Μεταίχμιο (2016)     
Ο Πηλέας και η Θέτιδα, Μεταίχμιο (2016)     
Τικ-τακ, Ίκαρος (2016)    

    

***

Ο ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

***

petrosmpouloumpasisΟ Πέτρος Μπουλούμπασης απεχθάνεται τις “ετικέτες” και μετά βίας μπορείς να τον αναγκάσεις να σου πει ότι αισθάνεται ας πούμε.. δημιουργός εικόνων. Διακρίνεται για το πολύ ιδιαίτερο προσωπικό ύφος, τα δισδιάστατα σχέδια, το “παγωμένο κλικ στο χρόνο” όπως μας εξομολογείται στη συνέντευξή μας (θα τη διαβάσετε αύριο). Από πολύ μικρός “μουτζούρωνε” κάθε είδους επιφάνεια με τα μολύβια του. Η σχέση του με τις εικόνες έμοιαζε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο προδιαγεγραμμένη.

Γεννήθηκε πριν περίπου 38 χρόνια κάπου γύρω από τον Πειραιά. Σπούδασε στο Τμήμα Γραφιστικής του ΤΕΙ Αθηνών. Στα πρώτα και “εύπλαστα” χρόνια του, ο δρόμος του συναντήθηκε με αυτόν του ζωγράφου Γιάννη Αδαμάκη, δίπλα στον οποίο μαθήτευσε για χρόνια. Με γεμάτες αποσκευές από εκείνη την περίοδο και με μια τάση άρνησης ως προς τη δήλωση ιδιότητας, έχει εστιάσει το ενδιαφέρον του στο να παιδεύει και να παιδεύεται με εικόνες.

Φυσικά -και ευτυχώς για εμάς- εικονογραφεί παιδικά, νεανικά και άλλα βιβλία. Έχει τιμηθεί με το κρατικό βραβείο εικονογράφησης το 2007 για το βιβλίο “Ο Άγιος Βασίλης και το διαβολάκι” (εκδ. Καστανιώτη) καθώς και με έπαινο εικονογράφησης στα βραβεία ΕΒΓΕ το 2007 για το βιβλίο “Πριγκιποδουλειές” (εκδ. Οξύ), και το 2010 για το βιβλίο “Καλικάντζαρος είσαι και φαίνεσαι” (εκδ. Πατάκη), ενώ την ίδια χρονιά το βιβλίο “Το βατραχάκι που ήθελε να είναι νούφαρο” (εκδ. Δια Βίου) μεταφράστηκε και εκδόθηκε στο Βέλγιο (E.M.E editions).

Διατέλεσε μέλος της κριτικής επιτροπής των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων την περίοδο 2011- 2012. Επί σειρά ετών έχει διδάξει γραφιστική και εικονογράφηση σε ιδιωτικές σχολές.Δουλειές του έχουν εκδοθεί και εκτεθεί σε Ελλάδα αλλά και  Βέλγιο, Ισπανία, Ιαπωνία, Αυστραλία, Ιράν. Μαζί με τη Σοφία Τουλιάτου αποτελούν την δημιουργική ομάδα magicpencil. Στον ελεύθερό του χρόνο του αρέσει να κάνει ό,τι περίπου και στον “μη ελεύθερο”. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα ήταν πάντα δημιουργός. 

Βιβλία που εικονογράφησε
Ο κύριος Αλφάλφα, Γιολάντα Τσιαμπόκαλου, Εκδ. Καστανιώτη, 2002
Η ραγισμένη καρδούλα, Κατερίνα Τζωρίδου, Εκδ. Καστανιώτη, 2002
Η επιστροφή στην πόλη, Κατερίνα Τζωρίδου, Εκδ. Καστανιώτη, 2002
www.ΔΑSOS.gr, Καραλάζου Θωμαή, Εκδ. Καστανιώτη, 2003
Το ωραιότερο τραγούδι και άλλες ιστορίες, Μπενέκος Αντώνης, Εκδ. Πατάκη, 2004
Πώς να διδάξω μουσική;, Δέσποινα Μπογδάνη – Σουγιούλ, Εκδ. Πατάκη, 2004
Ποιος είναι ο αρχηγός;, Μαρία Παπαγιάννη, Εκδ. Πατάκη 2004
Η επανάσταση των κουνελιών, Πέτρος Χατζόπουλος, Εκδ. Καστανιώτη, 2004
Πρώτος!, Μαρία Παπαγιάννη,  Εκδ. Πατάκη, 2005
Η κατάρα των μαθηματικών, Γιολάντα Τσιαμπόκαλου (Sadahzinia), Ερευνητές (2005)
Ο Μάρκος και η περίεργη εφεύρεση του καθηγητή Στρφτ, Μιχάλης Μακρόπουλος, Εκδόσεις Καστανιώτη (2005)
Πάντα;, Μαρία Παπαγιάννη, Εκδόσεις Πατάκη (2005)
A Tour Around the Neighbourhood, Θεώνη Σωφρονά, Εκδόσεις Πατάκη (2006)
Βιβλιοφάγος κατά… λάθος!, Μαρία Παπαγιάννη, Εκδόσεις Πατάκη (2006)
Ο Άγιος Βασίλης και το διαβολάκι, Πέτρος Χατζόπουλος, Εκδόσεις Καστανιώτη (2006)
Μαθηματικά Δ΄ δημοτικού, Βασιλική Σοφού, Εκδόσεις Πατάκη (2007)
Στον πίνακα!, Μαρία Παπαγιάννη, Εκδόσεις Πατάκη (2007)
Το βατραχάκι που ήθελε να είναι νούφαρο, Ελίνα Χ. Μαρμαρίδου, Δια Βίου (2007)
12 δώρα για τα Χριστούγεννα, Συλλογικό έργο, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2008)
Δωροβροχή, Φραντζέσκα Αλεξοπούλου – Πετράκη, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2008)
Επιστροφή στο σχολείο, Μαρία Παπαγιάννη, Εκδόσεις Πατάκη (2008)
Το μεγάλο ταξίδι της κινέζικης πάπιας, Βασίλης Παπαθεοδώρου, Εκδόσεις Καστανιώτη (2008)
Η μικρή Ρουάλα, Πέτρος Χατζόπουλος, Εκδόσεις Καστανιώτη (2009)
Καλικάντζαρος είσαι και φαίνεσαι!, Φίλιππος Μανδηλαράς, Εκδόσεις Πατάκη (2009)
Μαθηματικά Δ΄ δημοτικού, Συλλογικό έργο, Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων (2009)
Μια φορά κι ένα καιρό ήταν το…βιβλίο, έσποινα Μπογδάνη – Σουγιούλ, Λέξη Κλειδί (2009)
Όταν η Έλλη έγινε αόρατη, Ντορίνα Παπαλιού, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2009)
Μαθηματικά Δ΄ δημοτικού, Συλλογικό έργο, Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων (2010)
Μαθηματικά Δ΄ δημοτικού, Συλλογικό έργο, Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων (2010)
Μαθηματικά Δ΄ δημοτικού, Συλλογικό έργο, Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων (2010)
Μια αστεία επιδημία, Βασίλης Παπαθεοδώρου, Εκδόσεις Καστανιώτη (2010)
Γραμματική Ε΄ και ΣΤ΄ δημοτικού, Συλλογικό έργο, Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων (Ο.Ε.Δ.Β.) (2011)
Ιπτάμενες σελίδες, Βασίλης Παπαθεοδώρου, Εκδόσεις Καστανιώτη (2011)
Του σκοινιού τα μανταλάκια, Αντώνης Παπαθεοδούλου, Εκδόσεις Πατάκη (2011)
Γραμματική Ε΄ και ΣΤ΄ δημοτικού, Συλλογικό έργο, Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων Διόφαντος (2012)
Μια φορά κι έναν καιρό ήταν το …βιβλίο, Δέσποινα Μπογδάνη – Σουγιούλ, Καλειδοσκόπιο (2013)
Η λευκή απεργία των ροζ φλαμίνγκο, Βασίλης Παπαθεοδώρου, Εκδόσεις Καστανιώτη (2014)
Μικρές ιστορίες του Πέτρου, Μαρία Παπαγιάννη, Εκδόσεις Πατάκη (2014)
Οχ χταπόδι, λάθος πόδι, Παπαθεοδούλου, Αντώνης, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2016)